30 Ιουνίου 2014

Όλες οι λεπτομέρειες για τα πρόστιμα που επιβάλλονται για «μαύρη» εργασία

Όλες οι λεπτομέρειες για τα πρόστιμα που επιβάλλονται για «μαύρη» εργασία
Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο
Η διαδικασία επιβολής προστίμων κατά τη διάρκεια των ελέγχων που θα πραγματοποιούν οι υπάλληλοι της ΕΥΠΕΑ και του ΙΚΑ και η ποινή που θα επιβάλλεται όταν θα διαπιστώνεται μη αναγραφή εργαζομένου ή εργαζομένων στο έντυπο Ε4 (πίνακας προσωπικού) μιας επιχείρησης, ξεκαθαρίζεται με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. Τονίζεται ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες δεν πρέπει να επιβάλλουν περισσότερα του ενός πρόστιμα, την ίδια ημέρα, για την ίδια αιτία. Το ύψος των προστίμων καθορίζεται από την ηλικία του εργαζομένου και από το εάν έχει δουλεύει ως εργατοτεχνίτης ή ως υπάλληλος.
Πιο συγκεκριμένα,  για κάθε εργαζόμενο που δεν έχει αναγραφεί στον Πίνακα Προσωπικού επιβάλλεται πρόστιμο 10.549,44 ευρώ εάν είναι υπάλληλος άνω των 25 ετών, 9.197,10 ευρώ για υπάλληλο κάτω των 25 ετών. Επίσης, επιβάλλεται πρόστιμο 10.550,54 ευρώ για εργατοτεχνίτη άνω των 25 ετών και 9.200,49 ευρώ για κάθε εργατοτεχνίτη κάτω των 25 ετών.  Σε ε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης για την παραπάνω παράβαση, επιβάλλεται πέραν των ανωτέρω χρημάτων προστίμων και το διοικητικό μέτρο της προσωρινής ή οριστικής διακοπής της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, στις οποίες έχει διαπραχθεί η παράβαση.
Για  μη τήρηση του Πίνακα Προσωπικού (Ε4) από τον υπόχρεο εργοδότη,  επιβάλλεται ειδική αυτοτελής κύρωση (αυτοτελές πρόστιμο), από τους ελεγκτές της Ε.ΥΠ.Ε.Α. και τους αρμόδιους υπαλλήλους Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που ανέρχεται σε 500 ευρώ και επιβάλλεται σωρευτικά και ανεξάρτητα από την επιβολή του προστίμου που αφορά στην μη αναγραφή εργαζομένου στον Πίνακα Προσωπικού.
Λόγω της λειτουργίας από την 1η Μαρτίου 2013 και μετά του συστήματος «Εργάνη» που ελέγχει τις ροές προσλήψεων και απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, οι εργοδότες υποχρεώνονται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα έντυπα Ε3 (αναγγελία πρόσληψης) και Ε4 (πίνακας προσωπικού). Ταυτόχρονα όμως  κρίθηκε σκόπιμο να καταργηθεί η υποχρέωση των εργοδοτών να τηρούν ταυτόχρονα και παράλληλα σε χειρόγραφη μορφή το Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού. Ως συνέπεια,  καταργείται και η επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων που προβλέπονται για μισθολογικές περιόδους απασχόλησης από 1/6/2014 και εφεξής.
 Από την ίδια ημερομηνία και μετά, είναι ευθύνη των ελεγκτών της Ε.ΥΠ.Ε.Α. και των αρμοδίων υπαλλήλων των Υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η διενέργεια επιτόπιων ελέγχων σε επιχειρήσεις για τη διαπίστωση της υποβολής και τήρησης, ορθής ή μη, των εντύπων Ε3 (Αναγγελία Πρόσληψης) και Ε4 (Πίνακα Προσωπικού).
Οι Ελεγκτές της Ε.ΥΠ.Ε.Α. και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Ιδρύματος, που κατά τον επιτόπιο έλεγχο, διαπιστώνουν τη μη αναγραφή εργαζομένου στον ισχύοντα πίνακα προσωπικού που τηρείται από τον εργοδότη, επιβάλλουν διοικητική κύρωση (πρόστιμο), κατά δέσμια αρμοδιότητα, χωρίς προηγούμενη πρόσκληση του εργοδότη για παροχή εξηγήσεων.
Επιπλέον ελέγχουν την τήρηση από αυτόν του Πίνακα Προσωπικού και επιβάλλουν αμελλητί, διοικητική κύρωση (αυτοτελές πρόστιμο), στην περίπτωση μη τήρησης του Πίνακα.
Οι ελεγκτές της Ε. ΥΠ.Ε.Α. και οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Υποκαταστημάτων, κατά την διενέργεια των ελέγχων, πέρα της έρευνας για την τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, διενεργούν ειδικό έλεγχο κατά τα προαναφερόμενα, συντάσσουν επιτόπου το επισυναπτόμενο έντυπο: «ΔΕΛΤΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ», το οποίο εν συνεχεία επιδίδουν, κατά τα συνήθη, στον εργοδότη.
Μετά την σύνταξη και την επίδοση του Δελτίου Ελέγχου στον υπόχρεο εργοδότη, με το οποίο βεβαιώνεται το είδος της παράβασης, συντάσσεται σε βάρος του και επιδίδεται άμεσα και πάντως όχι αργότερα από πέντε εργάσιμες ημέρες από την σύνταξη και επίδοση του Δελτίου Ελέγχου, η ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ (Π.Ε.Π.). Στην Πράξη Επιβολής Προστίμου προσδιορίζεται το ύψος της κύρωσης (πρόστιμο) που αντιστοιχεί στην παράβαση που βεβαιώθηκε, αναγράφονται τα στοιχεία του υπόχρεου εργοδότη (φυσικού ή νομικού προσώπου) καθώς και τα πλήρη στοιχεία των μισθωτών που βρέθηκαν να απασχολούνται, δίχως να έχουν αναγραφεί στο Πίνακα Προσωπικού, (έντυπο Ε4). Το πρόστιμο εισπράττεται μέσα σε προθεσμία 10 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της Π.Ε.Π.  Σε περίπτωση εξόφλησης του προστίμου εμπρόθεσμα, παρέχεται έκπτωση 30% επί του επιβληθέντος προστίμου. 
Κατά της Πράξης Επιβολής Προστίμου μπορεί να ασκηθεί προσφυγή από τον εργοδότη ενώπιον του αρμοδίου Διοικητικού Πρωτοδικείου, εντός 60 ημερών από την επίδοσή της. Σε κάθε περίπτωση όμως, το πρόστιμο πρέπει να καταβληθεί κανονικά.
Αν κατά την διάρκεια της ίδιας ημέρας, επιβληθούν σε μια επιχείρηση, περισσότερα του ενός, πρόστιμα, για την ίδια αιτία, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε., της Ε.ΥΠ.Ε.Α. και των Υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η καταβολή του προστίμου, γίνεται άπαξ και βάσει της Πράξεως Επιβολής Προστίμου που κοινοποιήθηκε πρώτη στον υπόχρεο εργοδότη.