ΥΛΙΚΑ για 8-10 μερίδες
Για τις διακοσμητικές καρδιές
1 ασπράδι αυγού
30 γρ. ζάχαρη
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου
χρώμα ροζ
Για το παντεσπάνι
4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
170 γρ. ζάχαρη
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, δυό φορές κοσκινισμένο
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 κ.σ. νερό χλιαρό
1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα μόκα
2 κρέμες γάλακτος (400 γρ.) με 35 % λιπαρά
2 κ.σ. στιγμιαίο καφέ διαλυμένο σε 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. άχνη (ή περισσότερο αν θέλουμε την κρέμα πιο γλυκιά)
Για το σιρόπι
1 φλ.τσ. νερό
1 φλ.τσ. ζάχαρη
1 κ.σ. στιγμιαίος καφές
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τις διακοσμητικές καρδιές
1 ασπράδι αυγού
30 γρ. ζάχαρη
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου
χρώμα ροζ
Για το παντεσπάνι
4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
170 γρ. ζάχαρη
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, δυό φορές κοσκινισμένο
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 κ.σ. νερό χλιαρό
1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα μόκα
2 κρέμες γάλακτος (400 γρ.) με 35 % λιπαρά
2 κ.σ. στιγμιαίο καφέ διαλυμένο σε 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. άχνη (ή περισσότερο αν θέλουμε την κρέμα πιο γλυκιά)
Για το σιρόπι
1 φλ.τσ. νερό
1 φλ.τσ. ζάχαρη
1 κ.σ. στιγμιαίος καφές
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καλύπτουμε ένα ταψί 35x25 (ή και λίγο μεγαλύτερο) με αντικολλητικό χαρτί. Εάν χρησιμοποιήσουμε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο το τοποθετούμε κάτω από το αντικολλητικό χαρτί για να το σχεδιάσουμε από πάνω.
Ετοιμάζουμε τις διακοσμητικές καρδιές
Σε ένα μπολ, βάζουμε το βούτυρο, το ασπράδι και τη ζάχαρη και με ένα πηρούνι ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ύστερα, προσθέτουμε το αλεύρι και το χρώμα και ανακατεύουμε και πάλι με το πηρούνι μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα όχι σφιχτό αλλά ούτε και αραιό.
Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ με μικρή τρύπα και σχηματίζουμε καρδιές (ή όποιο άλλο σχέδιο έχουμε αποφασίσει).
Βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη για 20 λεπτά και, στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το μείγμα για το παντεσπάνι.
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το διπλοκοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν.
Βάζουμε τα αυγά, το αλάτι και τη ζάχαρη στο μίξερ και αρχίζουμε να τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρίσουν.
Δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να φουσκώσει, να αποκτήσει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα και να γίνει σαν κρέμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε 3 φορές και την 1 κουταλιά νερό συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ στην χαμηλή ταχύτητα.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αδειάζουμε προσεκτικά επάνω στις καρδούλες.
Βάζουμε στο φούρνο για 10-15 λεπτά.
Στο μεταξύ, πασπαλίζουμε με άχνη ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ίσο με το ταψί.
Μόλις το κέικ ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και (με ή χωρίς το ταψί) το αναποδογυρίζουμε επάνω στο αντικολλητικό χαρτί με την άχνη.
Αφού πιέσουμε λίγο το χαρτί επάνω στις καρδούλες που, τώρα πια, είναι από την επάνω πλευρά, μετά από 2 λεπτά, αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί.*
Όσο ακόμη το ρολό είναι ζεστό το τυλίγουμε μαζί με το αντικολλητικό χαρτίέχοντας τις καρδούλες στην εξωτερική του πλευρά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά και τα βράζουμε για 3-4 λεπτά.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε την κρέμα μόκα
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ στην αρχή στη χαμηλή και μόλις οι κρέμες γάλακτος αρχίσουν να πήζουν στη δυνατή ταχύτητα.
Μόλις η κρέμα πήξει και γίνει μια σφιχτή σαντιγύ τη βάζουμε στο ψυγείο.
Συνθέτουμε το ρολό-τούρτα
Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί από το ρολό και το βρέχουμε εσωτερικά με το κρύο σιρόπι.
Ύστερα, απλώνουμε επάνω την κρέμα μόκα και τυλίγουμε και πάλι σε ρολό.
Βάζουμε στο ψυγείο και κόβουμε σε κομμάτια.
TIPS
* H δυσκολία που συνάντησα στο συγκεκριμένο ρολό ήταν ότι όταν άρχισα να ξεκολλώ το αντικολλητικό χαρτί οπότε κάπου κάπου ξεκολλούσε και κάποια καρδούλα.
Προσοχή: είναι σημαντικό το κέικ να είναι καλά ψημένο για να μην έχει κολλήσει στο αντικολλητικό χαρτί και να το αφήσουμε λίγο να κρυώσει.
** Εάν θέλουμε μπορούμε να ρίξουμε και λίγη τριμμένη κουβερτούρα μέσα στην κρέμα, που, ουσιαστικά, θα τονίσει τη γεύση του καφέ (της μόκας).
Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)