19 Ιουνίου 2014

Φτιάχνουμε σπιτική Crème fraîche και Sour cream



ΥΛΙΚΑ
1- Crème fraîche
250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κ.σ. αρριάνι
2- Sour cream 
250 ml κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά
4 κ.σ. αρριάνι
2 κ.σ. γιαούρτι φρέσκο (ζωντανό) 


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και στις δύο περιπτώσεις.
Αφήνουμε την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και το αρριάνι για 1 ώρα εκτός ψυγείου έτσι ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε τα υλικά σε δύο γυάλινα βάζα και τα ανακατεύουμε.
Καλύπτουμε με μια χαρτοπετσέτα και την στερεώνουμε με ένα λαστιχάκι ή σχοινάκι.
Σκεπάζουμε με μια κουβέρτα τα βάζα και τα αφήνουμε για 24 ώρες σε ζεστό μέρος.
Κάθε 6-8 ώρες ανακατεύουμε λίγο.
Οι κρέμες μας έχουν πια πήξει.
Κλείνουμε τα βάζα με το καπάκι και τα βάζουμε στο ψυγείο για άλλες 24 ώρες πριν χρησιμοποιήσουμε έτσι ώστε να πάρουν την τελική τους μορφή και να μετατραπούν η μια σε νοστιμότατη crème fraîche και η άλλη σε υπέροχη sour cream.
Διατηρούνται στο ψυγείο για 8-10 μέρες.
ΣΗΜ. Ο Στ. Παρλιάρος φτιάχνει sour cream με μια κρέμα γάλακτος και χυμό από μισό λεμόνι ως εξής: ρίχνουμε το χυμό λεμονιού στην κρέμα και ανακατεύουμε για λίγο με το σύρμα ή ένα πηρούνι. 
Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10-12 ώρες και χρησιμοποιούμε αμέσως ή βάζουμε σε βάζο που το διατηρούμε στο ψυγείο καλά κλειστό για 8-10 μέρες. 
Μπορούμε να το δούμε σαν εναλλακτική όταν δεν έχουμε αριάνι ή γιαούρτι στο σπίτι. 
Πηγή: www.foodell.com & www.foodwishes.blogspot.com 
http://alchemybaking.blogspot.gr/2013/05/make-your-own-homemade-sour-cream.html

Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)