Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συντελούν ώστε τα αγροτικά προϊόντα του «Αχελώου» να βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης χιλιάδων καταναλωτών. Ο πιο σημαντικός, ωστόσο, είναι η ποιότητα και η γεύση τους. Ο συνεταιρισμός είναι δημιούργημα του προέδρου του, Θωμά Κουτσουπιά.
Όπως γράφειτ ο agrinioreport: Γεύση σχεδόν «μυθική», που οφείλεται στον ίδιο τον Αχελώο! Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο ποταμός στην αρχαιότητα λατρεύτηκε ως θεός, ούτε ότι, σύμφωνα με την μυθολογία, πρόσφερε στον Ηρακλή το Αμάλθειο Κέρας. Το σύμβολο, δηλαδή, της γονιμότητας και της αφθονίας.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια ο Αχελώος, με τα άφθονα τα νερά του γονιμοποιεί τη γη και συμβάλλει στη δημιουργία ενός μοναδικού οικοσυστήματος, που είναι ιδανικό για μια σειρά από αγροτικές καλλιέργειες. Χάρη στην εύφορη γη και το εξαιρετικό μικροκλίμα της περιοχής, την αγάπη και την γνώση των ανθρώπων που καλλιεργούν σε τούτο τον ευλογημένο τόπο, αλλά και σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές δυνατότητες της επιχείρησης, τα προϊόντα του Αχελώου έχουν τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα και είναι πραγματικά μοναδικά.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νομού Αιτωλοακαρνανίας «ΑΧΕΛΩΟΣ» είναι μια σύγχρονη επιχείρηση με πρωταγωνιστική θέση στον τομέα της επεξεργασίας και τυποποίησης λευκού – πράσινου σπαραγγιού καθώς και ακτινιδίων και δαμάσκηνων.
Η προσπάθεια ξεκίνησε το 1998 από μια ομάδα 24 παραγωγών σπαραγγιού, με κοινό όραμα και κοινές αγωνίες για το καλλιεργούμενο προϊόν τους. Σήμερα, ο συνεταιρισμός αριθμεί 120 μέλη.
Ο «ΑΧΕΛΩΟΣ», ως συνεταιριστική οργάνωση, έχει βασικό του μέλημα όχι μόνο την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων που παράγονται από τα μέλη-καλλιεργητές, αλλά και τη διαφύλαξη της υψηλής ποιότητας αυτών των προϊόντων.
Για τον λόγο αυτό:
Α. ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ με γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις οποίες εφαρμόζεται είτε πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, είτε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης, με ορθή χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, καθώς και μέριμνα για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.
Σύμφωνα, δηλαδή, με το διεθνές πρωτόκολλο GLOBAL C.A.P. και το ελληνικό πρότυπο AGRO 2.1-2.2
Β. ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΥΠΟΠΟΙΕΙ τα αγροτικά προϊόντα (σπαράγγια, δαμάσκηνα, ακτινίδια) στις δύο σύγχρονες μονάδες, με τελευταίου τύπου τεχνολογικό εξοπλισμό και υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας σε θέματα υγιεινής.
Τα συσκευαστήριά της είναι πιστοποιημένα, σύμφωνα με τα πρότυπα BRC και ISO 22000.
«Ευχαριστημένος καταναλωτής σημαίνει επιτυχημένο προϊόν, σημαίνει και κερδισμένος παραγωγός!»
Με αυτό το πιστεύω ο Συνεταιρισμός δεν σταματά να δημιουργεί και να προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό. Ακολουθώντας τις σύγχρονες κατευθύνσεις στον τομέα της διατροφής και επενδύοντας στις δικές του δυνατότητες είναι σε θέση να προσφέρει στους ξένους, αλλά και στους Έλληνες καταναλωτές αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας χωρίς κανένα συμβιβασμό στη γεύση και την απόλαυση.
Ο Α.Σ. »ΑΧΕΛΩΟΣ» έχει έδρα σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Νεάπολη Αγρινίου στο Ν. Αιτωλ/νιας.
Το συσκευαστήριο στη Νεάπολη Αγρινίου βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης 12.000 m2, έχει εμβαδό 2.000 m2 ενώ στους ψυκτικούς χώρους μπορούν να αποθηκευθούν 1.500 τόνοι προϊόντων.
Το συσκευαστήριο στη Γουριά Μεσολογγίου βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης 10.000 m2, έχει εμβαδό 2.500 m2 ενώ στους ψυκτικούς χώρους μπορούν να αποθηκευθούν 2.500 τόνοι προϊόντων.
Σπαράγγι (Spargel)
• Λευκά Σπαράγγια
• Πράσινα Σπαράγγια
• Ημερολόγιο Συγκομιδής και διάθεσης
Φεβρουάριος – Μάιος
Ακτινίδια (Kiwis)
• Ποικιλία Hayward
• Ποικιλία Tsechelidi
• Ημερολόγιο Συγκομιδής
Οκτώβριος- Νοέμβριος
• Ημερολόγιο διάθεσης
Οκτώβριος- Μάιος
ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ (Plums)
• Red Beauty
• Black Beauty
• Black Star
• Black Amber
• Black Diamond
• Αngelino
• Ημερολόγιο Συγκομιδής και διάθεσης
• Ιούλιος – Αύγουστος
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Θωμάς Κουτσουπιάςεπισημαίνει:
«Οι άνθρωποί μας είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο του αγροτικού μας συνεταιρισμού. Και δεν εννοούμε μόνο τους εργαζόμενους «μέσα» στην επιχείρηση, αλλά και όλους αυτούς τους αγρότες που εργάζονται «έξω» στα χωράφια, στην ύπαιθρο…
Όλους αυτούς τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής της πεδιάδας του Αχελώου, της Παραχελωίτιδας, αλλά και των υπολοίπων περιοχών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Όλους αυτούς που με πάθος και μόχθο καλλιεργούν 5.000, περίπου, στρέμματα, τα οποία κάθε χρόνο αυξάνουν κατά 500 με 600 στρέμματα, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον τους για αύξηση των αγροτικών δραστηριοτήτων τους και την παραμονή τους στην ύπαιθρο.
Στον «ΑΧΕΛΩΟ» παραγωγοί, εργάτες, στελέχη, όλοι βάζουν την δική τους προσωπική σφραγίδα σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Όλοι νιώθουν ως μέλη μιας οικογένειας».
• ΣΠΑΡΑΓΓΙ
Το σπαράγγι είναι ένα φυτό που έχει φανατικούς «φίλους», χάρη στην χαρακτηριστική του γεύση, και την υψηλή του διατροφική αξία.
Άλλο, όμως, σπαράγγι, κι άλλο Alfa Spargel
Το σπαράγγι του Αχελώου έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα και δεν μοιάζει με κανένα άλλο, ελληνικό ή ξένο σπαράγγι.
Ίσως, είναι το μόνο καλλιεργήσιμο του οποίου η γεύση θυμίζει εκείνη του αυτοφυούς άγριου σπαραγγιού.
Το μυστικό της επιτυχίας δεν είναι ποια μυστικό…
Είναι το οικοσύστημα και το μικροκλίμα της περιοχής του Αχελώου. Είναι το μεράκι και η γνώση των παραγωγών. Είναι οι αυστηρές προδιαγραφές καλλιέργειας. Είναι ο πρωτοποριακός τεχνολογικός εξοπλισμός των συσκευαστηρίων. Είναι το πάθος για τελειότητα…
Είναι όλα αυτά μαζί, που συνεργάζονται ιδανικά, ώστε να φτάσει σε όλο τον κόσμο, ίσως το καλύτερο σπαράγγι του κόσμου.
• Κατηγορίες σπαραγγιού
Ανάλογα με το χρώμα τους τα σπαράγγια διακρίνονται, σε άσπρα, ιώδη και πράσινα. Πρακτικά το φυτό δεν έχει φύλλα, αλλά βράκτια και μοιάζουν με λέπια, είναι δίοικο φυτό και ανθίζει το καλοκαίρι.
• Τα πράσινα σπαράγγια αναπτύσσονται στην ύπαιθρο και οφείλουν το χρώμα τους στην επίδραση του ήλιου και στην χλωροφύλλη. Τα σπαράγγια αυτά είναι πιο αρωματικά, πιο φίνα και πιο τρυφερά από τα άλλα σπαράγγια.
• Τα ιώδη σπαράγγια δέχονται για λίγες ώρες την επίδραση του ηλίου και η γεύση τους είναι πιο φρουτώδης συγκρινόμενη με εκείνη των λευκών σπαραγγιών.
• Τα λευκά σπαράγγια δεν έρχονται σε επαφή με το ηλιακό φως, καθώς καθημερινά καλύπτονται με νέο στρώμα από χώμα. Είναι πιο σαρκώδη και έχουν απαλή γεύση.
• Θρεπτικά συστατικά
Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε:
βιταμίνες του συμπλέγματος B ( που δρουν ως συνένζυμα σε διεργασίες παραγωγής ενέργειας και αναπνοής των κυττάρων και βοηθάνε στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος )
φυλλικό οξύ ( που παίρνει μέρος στην βιοσύνθεση του νουκλεϊκού οξέος και των αμινοξέων, για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος)
θειαμίνη (Β1): ανάπτυξη, καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος, αυξάνει την πνευματική δραστηριότητα
ριβοφλαβίνη (Β2): βοηθά στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή, στην δημιουργία υγιούς δέρματος, νυχιών και μαλλιών. Βοηθά την όραση και καταπραΰνει οιδήματα στόματος, χειλιών και γλώσσας
νιασίνη ( Β3): απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και του πεπτικού συστήματος
αντιοξειδωτικές ουσίες ( βιταμίνες ) – οι ουσίες αυτές εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και τις μετατρέπουν σε νερό ή άλλες μη βλαβερές ουσίες, έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.
βιταμίνη C: ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα προλαμβάνοντας μολύνσεις από βακτήρια και ιούς, αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου, διατηρεί υγιές τα ούλα, το δέρμα και επιταχύνει την ανάρρωση.
βιταμίνη E: προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους, μειώνει την κόπωση και διαλύει την επούλωση των τραυμάτων. Προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρωση, συμβάλλοντας στην μείωση της στεφανιαίας νόσου.
καροτένιο: προβιταμίνη της βιταμίνης Α η οποία ενισχύει την αδύνατη όραση, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συντελεί στη ανάπτυξη και συμβάλλει σε γερά οστά, υγιές δέρμα, μαλλιά, δόντια και ούλα.
φώσφορο: συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις αντιδράσεις του οργανισμού, απαραίτητος στην ομαλή δομή των οστών και δοντιών. Σημαντικός για την ομαλή λειτουργία καρδιάς, νεφρών και νευρικού συστήματος.
ασβέστιο: υγιή οστά και δόντια.
μαγνήσιο: καλή λειτουργία της καρδιάς, νεύρων, μυών και σκελετού. Καταπολεμά το άγχος.
χαμηλά σε νάτριο και περιέχουν αρκετό κάλιο ( συνιστάται στους υπερτασικούς ,προστατεύει την καρδιά από αρρυθμίες).
Περιέχουν επίσης: ελάχιστες θερμίδες, μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων, ασπαραγίνη ( ουσία με διουρητική δράση).
• Συνταγές με Alfa Spargel
Τα σπαράγγια ανήκουν στην κατηγορία εκείνων των τροφίμων, που εκτός από υπέροχη γεύση έχουν και μεγάλη θρεπτική αξία.
Περιέχουν ελάχιστους υδατάνθρακες και θερμίδες, ενώ είναι πλούσια σε νερό, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες B και βιταμίνη C.
Μαγειρεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Βραστά, στον ατμό, στο φούρνο, στη σχάρα.
Συνοδεύονται με ελαιόλαδο, λεμόνι, κρεμμύδι, σκόρδο, μαγιονέζα, τυρί και συνοδεύουν άριστα κρέας, ζυμαρικά, θαλασσινά, αυγά και άλλα λαχανικά.
Λίγη φαντασία χρειάζεται, λίγα σπαράγγια και… καλή σας όρεξη.
• ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ
Ένα εξίσου σε ποιοτικά χαρακτηριστικά προϊόν παραγωγής μας είναι και το ακτινίδιο. Το εύφορο έδαφος και το μικροκλίμα της περιοχής μας δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στα ακτινίδια του τόπου μας.
Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις των φυτειών με αντιχαλαζική προστασία, εξασφαλίζουν σταθερή ποιότητα προϊόντος.
Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο γεμάτο βιταμίνες και πολύτιμα για το σώμα μας στοιχεία. Τρώγεται ευχάριστα όλο το χρόνο και ένα μόλις ακτινίδιο μετράει για μία ολόκληρη μερίδα από τις 5 την ημέρα που πρέπει να καταναλώνετε από φρούτα και λαχανικά!
Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε Κάλιο. Μάλιστα περιέχουν την ίδια ποσότητα Καλίου που βρίσκουμε και στις μπανάνες. Ακόμα είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Με ένα μόνο ακτινίδιο, υπερκαλύπτετε την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C! Μπορεί τα πορτοκάλια να είναι γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, όμως τα ακτινίδια την περιέχουν σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα.
Τα ακτινίδια είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, αλλά και βιταμίνης Ε, που είναι απαραίτητες για λαμπερή και υγιή επιδερμίδα!
Ακόμα, τα μαύρα μικρά σπόρια στο ακτινίδιο είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, που είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία της καρδιάς.
Τα ακτινίδια είναι επίσης μία εξαιρετική φυσική πηγή φολικού οξέως.
Ακτινίδιο και οφέλη στην υγεία:
• Πεπτικό σύστημα:
Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Έτσι καταπολεμούν αποτελεσματικά το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα.
Ακόμα, έρευνες συνδέουν την κατανάλωση ακτινιδίων με ραγδαία μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου τον παχέως εντέρου.
• Αντιοξειδωτικές ιδιότητες:
Τα ακτινίδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες από αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη C, την οποία περιέχουν σε αφθονία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά υδατοδιαλυτά αντιοξειδωτικά και προστατεύει τον οργανισμό μας από τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών.
• Άσθμα:
Έρευνες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προστατεύει ιδιαίτερα τα παιδιά από την εμφάνιση ασθματικών κρίσεων.
• Χρόνιες ασθένειες:
Όπως συμβαίνει και με άλλα φρούτα και λαχανικά, η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων, βοηθάει στην μείωση κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως είναι οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.
• Όραση:
Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε λουτεΐνη. Τα ακτινίδια έχουν μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σε λουτεΐνη, σε σχέση με άλλα φρούτα και λαχανικά και έρευνες έδειξαν πως βοηθούν στην πρόληψη οφθαλμολογικών προβλημάτων και επιδείνωσης της όρασης που σχετίζεται με την ηλικία και την πάροδο του χρόνου.
• Χοληστερίνη:
Το ακτινίδιο, όπως και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, όταν καταναλώνονται συστηματικά μειώνουν αποτελεσματικά την κακή χοληστερίνη, θωρακίζοντας την καρδιά και το αγγειακό μας σύστημα.
• ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
Ο συνεταιρισμός μας μετά από έρευνα σε πειραματικό αγρό διαφόρων οπορωφόρων δέντρων το 2006, κατέληξε ότι στην περιοχή μας ταιριάζει απόλυτα η καλλιέργεια της δαμασκηνιάς και τα μέλη του συνεταιρισμού εγκατάστησαν 1000 περίπου στρεμ. διαφόρων ποικιλιών (όψιμες και πρώιμες) παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας δαμάσκηνα όπου καλύπτουμε ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας αγοράς και εξάγουμε σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.
Όπως γράφειτ ο agrinioreport: Γεύση σχεδόν «μυθική», που οφείλεται στον ίδιο τον Αχελώο! Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο ποταμός στην αρχαιότητα λατρεύτηκε ως θεός, ούτε ότι, σύμφωνα με την μυθολογία, πρόσφερε στον Ηρακλή το Αμάλθειο Κέρας. Το σύμβολο, δηλαδή, της γονιμότητας και της αφθονίας.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια ο Αχελώος, με τα άφθονα τα νερά του γονιμοποιεί τη γη και συμβάλλει στη δημιουργία ενός μοναδικού οικοσυστήματος, που είναι ιδανικό για μια σειρά από αγροτικές καλλιέργειες. Χάρη στην εύφορη γη και το εξαιρετικό μικροκλίμα της περιοχής, την αγάπη και την γνώση των ανθρώπων που καλλιεργούν σε τούτο τον ευλογημένο τόπο, αλλά και σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές δυνατότητες της επιχείρησης, τα προϊόντα του Αχελώου έχουν τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα και είναι πραγματικά μοναδικά.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νομού Αιτωλοακαρνανίας «ΑΧΕΛΩΟΣ» είναι μια σύγχρονη επιχείρηση με πρωταγωνιστική θέση στον τομέα της επεξεργασίας και τυποποίησης λευκού – πράσινου σπαραγγιού καθώς και ακτινιδίων και δαμάσκηνων.
Η προσπάθεια ξεκίνησε το 1998 από μια ομάδα 24 παραγωγών σπαραγγιού, με κοινό όραμα και κοινές αγωνίες για το καλλιεργούμενο προϊόν τους. Σήμερα, ο συνεταιρισμός αριθμεί 120 μέλη.
Ο «ΑΧΕΛΩΟΣ», ως συνεταιριστική οργάνωση, έχει βασικό του μέλημα όχι μόνο την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων που παράγονται από τα μέλη-καλλιεργητές, αλλά και τη διαφύλαξη της υψηλής ποιότητας αυτών των προϊόντων.
Για τον λόγο αυτό:
Α. ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ με γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις οποίες εφαρμόζεται είτε πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, είτε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης, με ορθή χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, καθώς και μέριμνα για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.
Σύμφωνα, δηλαδή, με το διεθνές πρωτόκολλο GLOBAL C.A.P. και το ελληνικό πρότυπο AGRO 2.1-2.2
Β. ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΥΠΟΠΟΙΕΙ τα αγροτικά προϊόντα (σπαράγγια, δαμάσκηνα, ακτινίδια) στις δύο σύγχρονες μονάδες, με τελευταίου τύπου τεχνολογικό εξοπλισμό και υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας σε θέματα υγιεινής.
Τα συσκευαστήριά της είναι πιστοποιημένα, σύμφωνα με τα πρότυπα BRC και ISO 22000.
«Ευχαριστημένος καταναλωτής σημαίνει επιτυχημένο προϊόν, σημαίνει και κερδισμένος παραγωγός!»
Με αυτό το πιστεύω ο Συνεταιρισμός δεν σταματά να δημιουργεί και να προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό. Ακολουθώντας τις σύγχρονες κατευθύνσεις στον τομέα της διατροφής και επενδύοντας στις δικές του δυνατότητες είναι σε θέση να προσφέρει στους ξένους, αλλά και στους Έλληνες καταναλωτές αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας χωρίς κανένα συμβιβασμό στη γεύση και την απόλαυση.
Ο Α.Σ. »ΑΧΕΛΩΟΣ» έχει έδρα σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Νεάπολη Αγρινίου στο Ν. Αιτωλ/νιας.
Το συσκευαστήριο στη Νεάπολη Αγρινίου βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης 12.000 m2, έχει εμβαδό 2.000 m2 ενώ στους ψυκτικούς χώρους μπορούν να αποθηκευθούν 1.500 τόνοι προϊόντων.
Το συσκευαστήριο στη Γουριά Μεσολογγίου βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης 10.000 m2, έχει εμβαδό 2.500 m2 ενώ στους ψυκτικούς χώρους μπορούν να αποθηκευθούν 2.500 τόνοι προϊόντων.
Σπαράγγι (Spargel)
• Λευκά Σπαράγγια
• Πράσινα Σπαράγγια
• Ημερολόγιο Συγκομιδής και διάθεσης
Φεβρουάριος – Μάιος
Ακτινίδια (Kiwis)
• Ποικιλία Hayward
• Ποικιλία Tsechelidi
• Ημερολόγιο Συγκομιδής
Οκτώβριος- Νοέμβριος
• Ημερολόγιο διάθεσης
Οκτώβριος- Μάιος
ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ (Plums)
• Red Beauty
• Black Beauty
• Black Star
• Black Amber
• Black Diamond
• Αngelino
• Ημερολόγιο Συγκομιδής και διάθεσης
• Ιούλιος – Αύγουστος
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Θωμάς Κουτσουπιάςεπισημαίνει:
«Οι άνθρωποί μας είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο του αγροτικού μας συνεταιρισμού. Και δεν εννοούμε μόνο τους εργαζόμενους «μέσα» στην επιχείρηση, αλλά και όλους αυτούς τους αγρότες που εργάζονται «έξω» στα χωράφια, στην ύπαιθρο…
Όλους αυτούς τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής της πεδιάδας του Αχελώου, της Παραχελωίτιδας, αλλά και των υπολοίπων περιοχών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Όλους αυτούς που με πάθος και μόχθο καλλιεργούν 5.000, περίπου, στρέμματα, τα οποία κάθε χρόνο αυξάνουν κατά 500 με 600 στρέμματα, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον τους για αύξηση των αγροτικών δραστηριοτήτων τους και την παραμονή τους στην ύπαιθρο.
Στον «ΑΧΕΛΩΟ» παραγωγοί, εργάτες, στελέχη, όλοι βάζουν την δική τους προσωπική σφραγίδα σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Όλοι νιώθουν ως μέλη μιας οικογένειας».
• ΣΠΑΡΑΓΓΙ
Το σπαράγγι είναι ένα φυτό που έχει φανατικούς «φίλους», χάρη στην χαρακτηριστική του γεύση, και την υψηλή του διατροφική αξία.
Άλλο, όμως, σπαράγγι, κι άλλο Alfa Spargel
Το σπαράγγι του Αχελώου έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα και δεν μοιάζει με κανένα άλλο, ελληνικό ή ξένο σπαράγγι.
Ίσως, είναι το μόνο καλλιεργήσιμο του οποίου η γεύση θυμίζει εκείνη του αυτοφυούς άγριου σπαραγγιού.
Το μυστικό της επιτυχίας δεν είναι ποια μυστικό…
Είναι το οικοσύστημα και το μικροκλίμα της περιοχής του Αχελώου. Είναι το μεράκι και η γνώση των παραγωγών. Είναι οι αυστηρές προδιαγραφές καλλιέργειας. Είναι ο πρωτοποριακός τεχνολογικός εξοπλισμός των συσκευαστηρίων. Είναι το πάθος για τελειότητα…
Είναι όλα αυτά μαζί, που συνεργάζονται ιδανικά, ώστε να φτάσει σε όλο τον κόσμο, ίσως το καλύτερο σπαράγγι του κόσμου.
• Κατηγορίες σπαραγγιού
Ανάλογα με το χρώμα τους τα σπαράγγια διακρίνονται, σε άσπρα, ιώδη και πράσινα. Πρακτικά το φυτό δεν έχει φύλλα, αλλά βράκτια και μοιάζουν με λέπια, είναι δίοικο φυτό και ανθίζει το καλοκαίρι.
• Τα πράσινα σπαράγγια αναπτύσσονται στην ύπαιθρο και οφείλουν το χρώμα τους στην επίδραση του ήλιου και στην χλωροφύλλη. Τα σπαράγγια αυτά είναι πιο αρωματικά, πιο φίνα και πιο τρυφερά από τα άλλα σπαράγγια.
• Τα ιώδη σπαράγγια δέχονται για λίγες ώρες την επίδραση του ηλίου και η γεύση τους είναι πιο φρουτώδης συγκρινόμενη με εκείνη των λευκών σπαραγγιών.
• Τα λευκά σπαράγγια δεν έρχονται σε επαφή με το ηλιακό φως, καθώς καθημερινά καλύπτονται με νέο στρώμα από χώμα. Είναι πιο σαρκώδη και έχουν απαλή γεύση.
• Θρεπτικά συστατικά
Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε:
βιταμίνες του συμπλέγματος B ( που δρουν ως συνένζυμα σε διεργασίες παραγωγής ενέργειας και αναπνοής των κυττάρων και βοηθάνε στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος )
φυλλικό οξύ ( που παίρνει μέρος στην βιοσύνθεση του νουκλεϊκού οξέος και των αμινοξέων, για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος)
θειαμίνη (Β1): ανάπτυξη, καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος, αυξάνει την πνευματική δραστηριότητα
ριβοφλαβίνη (Β2): βοηθά στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή, στην δημιουργία υγιούς δέρματος, νυχιών και μαλλιών. Βοηθά την όραση και καταπραΰνει οιδήματα στόματος, χειλιών και γλώσσας
νιασίνη ( Β3): απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και του πεπτικού συστήματος
αντιοξειδωτικές ουσίες ( βιταμίνες ) – οι ουσίες αυτές εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και τις μετατρέπουν σε νερό ή άλλες μη βλαβερές ουσίες, έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.
βιταμίνη C: ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα προλαμβάνοντας μολύνσεις από βακτήρια και ιούς, αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου, διατηρεί υγιές τα ούλα, το δέρμα και επιταχύνει την ανάρρωση.
βιταμίνη E: προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους, μειώνει την κόπωση και διαλύει την επούλωση των τραυμάτων. Προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρωση, συμβάλλοντας στην μείωση της στεφανιαίας νόσου.
καροτένιο: προβιταμίνη της βιταμίνης Α η οποία ενισχύει την αδύνατη όραση, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συντελεί στη ανάπτυξη και συμβάλλει σε γερά οστά, υγιές δέρμα, μαλλιά, δόντια και ούλα.
φώσφορο: συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις αντιδράσεις του οργανισμού, απαραίτητος στην ομαλή δομή των οστών και δοντιών. Σημαντικός για την ομαλή λειτουργία καρδιάς, νεφρών και νευρικού συστήματος.
ασβέστιο: υγιή οστά και δόντια.
μαγνήσιο: καλή λειτουργία της καρδιάς, νεύρων, μυών και σκελετού. Καταπολεμά το άγχος.
χαμηλά σε νάτριο και περιέχουν αρκετό κάλιο ( συνιστάται στους υπερτασικούς ,προστατεύει την καρδιά από αρρυθμίες).
Περιέχουν επίσης: ελάχιστες θερμίδες, μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων, ασπαραγίνη ( ουσία με διουρητική δράση).
• Συνταγές με Alfa Spargel
Τα σπαράγγια ανήκουν στην κατηγορία εκείνων των τροφίμων, που εκτός από υπέροχη γεύση έχουν και μεγάλη θρεπτική αξία.
Περιέχουν ελάχιστους υδατάνθρακες και θερμίδες, ενώ είναι πλούσια σε νερό, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες B και βιταμίνη C.
Μαγειρεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Βραστά, στον ατμό, στο φούρνο, στη σχάρα.
Συνοδεύονται με ελαιόλαδο, λεμόνι, κρεμμύδι, σκόρδο, μαγιονέζα, τυρί και συνοδεύουν άριστα κρέας, ζυμαρικά, θαλασσινά, αυγά και άλλα λαχανικά.
Λίγη φαντασία χρειάζεται, λίγα σπαράγγια και… καλή σας όρεξη.
• ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ
Ένα εξίσου σε ποιοτικά χαρακτηριστικά προϊόν παραγωγής μας είναι και το ακτινίδιο. Το εύφορο έδαφος και το μικροκλίμα της περιοχής μας δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στα ακτινίδια του τόπου μας.
Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις των φυτειών με αντιχαλαζική προστασία, εξασφαλίζουν σταθερή ποιότητα προϊόντος.
Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο γεμάτο βιταμίνες και πολύτιμα για το σώμα μας στοιχεία. Τρώγεται ευχάριστα όλο το χρόνο και ένα μόλις ακτινίδιο μετράει για μία ολόκληρη μερίδα από τις 5 την ημέρα που πρέπει να καταναλώνετε από φρούτα και λαχανικά!
Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε Κάλιο. Μάλιστα περιέχουν την ίδια ποσότητα Καλίου που βρίσκουμε και στις μπανάνες. Ακόμα είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Με ένα μόνο ακτινίδιο, υπερκαλύπτετε την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C! Μπορεί τα πορτοκάλια να είναι γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, όμως τα ακτινίδια την περιέχουν σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα.
Τα ακτινίδια είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, αλλά και βιταμίνης Ε, που είναι απαραίτητες για λαμπερή και υγιή επιδερμίδα!
Ακόμα, τα μαύρα μικρά σπόρια στο ακτινίδιο είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, που είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία της καρδιάς.
Τα ακτινίδια είναι επίσης μία εξαιρετική φυσική πηγή φολικού οξέως.
Ακτινίδιο και οφέλη στην υγεία:
• Πεπτικό σύστημα:
Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Έτσι καταπολεμούν αποτελεσματικά το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα.
Ακόμα, έρευνες συνδέουν την κατανάλωση ακτινιδίων με ραγδαία μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου τον παχέως εντέρου.
• Αντιοξειδωτικές ιδιότητες:
Τα ακτινίδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες από αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη C, την οποία περιέχουν σε αφθονία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά υδατοδιαλυτά αντιοξειδωτικά και προστατεύει τον οργανισμό μας από τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών.
• Άσθμα:
Έρευνες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προστατεύει ιδιαίτερα τα παιδιά από την εμφάνιση ασθματικών κρίσεων.
• Χρόνιες ασθένειες:
Όπως συμβαίνει και με άλλα φρούτα και λαχανικά, η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων, βοηθάει στην μείωση κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως είναι οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.
• Όραση:
Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε λουτεΐνη. Τα ακτινίδια έχουν μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σε λουτεΐνη, σε σχέση με άλλα φρούτα και λαχανικά και έρευνες έδειξαν πως βοηθούν στην πρόληψη οφθαλμολογικών προβλημάτων και επιδείνωσης της όρασης που σχετίζεται με την ηλικία και την πάροδο του χρόνου.
• Χοληστερίνη:
Το ακτινίδιο, όπως και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, όταν καταναλώνονται συστηματικά μειώνουν αποτελεσματικά την κακή χοληστερίνη, θωρακίζοντας την καρδιά και το αγγειακό μας σύστημα.
• ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
Ο συνεταιρισμός μας μετά από έρευνα σε πειραματικό αγρό διαφόρων οπορωφόρων δέντρων το 2006, κατέληξε ότι στην περιοχή μας ταιριάζει απόλυτα η καλλιέργεια της δαμασκηνιάς και τα μέλη του συνεταιρισμού εγκατάστησαν 1000 περίπου στρεμ. διαφόρων ποικιλιών (όψιμες και πρώιμες) παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας δαμάσκηνα όπου καλύπτουμε ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας αγοράς και εξάγουμε σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.
paseges.gr
πηγή: http://aitoloakarnanianet.blogspot.gr