Από την Ζαχαρούλα Κωνσταντινίδου
Μαλλιά
Για να έχετε γερά μαλλιά, να λούζεσθε με πράσινο σαπούνι κάθε 15 ημέρες και ξέπλυμα με ξύδι. Να τρώτε καρότα και λάχανο.
- Όταν πέφτουν τα μαλλιά αναμειγνύομε 1 κροκάδι με μία κουταλιά λάδι και ένα ποτηράκι ρούμι ή (λεμόνι). Με αυτό περνάμε τα μαλλιά, το αφήνουμε μία ώρα και μετά τα λούζομε κανονικά.
- Για αδύνατα μαλλιά βράζομε 10 ελιές τις πολτοποιούμε, στραγγίζομε το ζουμί και όπως είναι ζεστό διαλύομε ένα φακελάκικινά σκόνη. Με αυτό βρέχομε τα μαλλιά μας, περιμένομε μία ώρα και ύστερα λούσιμο κανονικό.
- Η τσουκνίδα προλαβαίνει την τριχόπτωση, μέρα παρά μέρα λούζομε τα μαλλιά με νερό που έχομε βράσει τσουκνίδες. Εάν τα χέρια μας ερεθιστούν από τις τσουκνίδες τα τρίβομε με φρέσκο μαϊδανό, εάν τα μαλλιά είναι λιπαρά ένα κουταλάκι αλάτι σε ένα φλιτζάνι με γαλάκτωμα, απλώστε το πρώτα στις ρίζες και μετά το υπόλοιπο στα μαλλιά. Για να στερεώσετε τα μαλλιά χωρίς ζελέ στίψτε μισό λεμόνι και με τον χυμό περάστε τα.
- Να τρώμε λάχανο ωμό, προλαβαίνει την τριχόπτωση και πολλά μήλα.
- Τα μαλλιά σας θα ξεμπλέκουν πιο εύκολα εάν τα χτενίσετε προτού λουστείτε.
- Για λαμπερά μαλλιά χρησιμοποιείστε βρόχινο νερό.
- Μασάζ με δαφνόλαδο δυναμώνει τα μαλλιά 2-3 ώρες πριν το μπάνιο.
- Εάν θέλομε να τα ξανθίνομε τα λούζομε με χαμομήλι ή με λεμόνι.
- Αν τα μαλλιά σας είναι αδύνατα κάντε μία μάσκα από μέλι και τριμμένο αμύγδαλο, περάστε την στα μαλλιά και κρατήστε την 20 λεπτά.
- Για να δώσετε όγκο στα μαλλιά βράζετε 100 γραμ. θυμάρι σε 1 λίτρο νερό. Το στραγγίζετε το κρυώνετε και με αυτό λούζετε τα μαλλιά.
- Για να τονίσετε τις ανταύγειες βράζετε 100 γραμ. πράσο ψιλοκομμένο σε 1 λίτρο νερό το στραγγίζετε το κρυώνετε και μετά λούζεσθε.
- Εάν τα μαλλιά είναι λιπαρά βράζετε 1 δεματάκι μαϊδανό σε 1 λίτρο νερό το στραγγίζετε το κρυώνετε και μετά λούζεστε.
Κεφάλι
- Όταν πονάει το κεφάλι το δένομε με πατάτες (στο μέτωπο).
- Εάν υποφέρετε από ημικρανίες φάτε φύλλα από χρυσάνθεμα, πιείτε χαμομήλι και δενδρολίβανο.
- Αποφεύγετε τον καφέ, τσάι, κακάο, σοκολάτα, μαγιά, πορτοκάλι, μπανάνα, σκληρό τυρί, αλκοολούχα, τουρσιά, σαρδέλες.
- Το ζουμί από το λάχανο είναι καταπληκτικό για τον πονοκέφαλο.
- Για τον πονοκέφαλο βυθίστε τα πόδια σας σε μία λεκάνη με ζεστό νερό όπου έχετε διαλύσει 1 κουταλιά σκόνη μουστάρδας. Έτσι η ροή του αίματος κατεβαίνει προς τα κάτω ανακουφίζοντας από την πίεση και τον πονοκέφαλο.
Μάτια
- Για τις τσίμπλες των ματιών χρησιμοποιούμε το χαμομήλι.
- Εάν είναι πρησμένα βουτήξτε δύο βαμβάκια σε γάλα κρύο και βάλτε τα στα βλέφαρα.
- Εάν εκτός από τον πόνο και τις συγκινήσεις είναι και τα κρεμμύδια που σας προκαλούν δάκρυα πείτε «έξω ντέρτια» με μία οδοντογλυφίδα. Αν κάθε φορά που καθαρίζετε κρεμμύδια δαγκώνετε μία οδοντογλυφίδα δεν έχομε δάκρυα.
- Για κουρασμένα μάτια βράζετε 2-3 καρότα με 200 γραμ. νερό. Αφού τα λιώσετε με το πιρούνι τα τοποθετείτε ανάμεσα σε δύο γάζες. Βάλτε την κομπρέσα στα μάτια για δέκα λεπτα΄.
- Για ρυτίδες ματιών : 15 γραμ. κερί, 1 κουταλιά αφέψημα από λουλούδια κρίνου, 2 κουταλιές μέλι, 2 κουταλιές ροδόνερο. Λιώνετε σε μπενμαρί το κερί. Προσθέτετε το αφέψημα από τα λουλούδια, το μέλι και το ροδόνερο. Ανακατεύετε την κρέμα και βάζετε βράδυ γύρω από τα μάτια. (διατηρείτε μία εβδομάδα).
Μύτη – Λαιμός
- Όταν στεγνώσει η μύτη ρουφάμε αλατόνερο ή χρησιμοποιούμε φυσικό ορό.
- Όταν πονάει ο λαιμός, τρώμε κατά διαστήματα μέλι και συχνά πίνομε λεμόνι.
- Όταν έχομε συνάχι βράζομε σε μία κατσαρόλα ευκάλιπτο, δενδρολίβανο και δαφνόφυλλα. Αυτοί οι υδρατμοί απολυμαίνουν την ατμόσφαιρα.
- Καθώς είναι ξεσκέπαστη η κατσαρόλα όταν έχομε δύσπνοια καθόμαστε πάνω από την καφτή κατσαρόλα αφού σκεπάσομε το κεφάλι μας με μία πετσέτα και κάνομε εισπνοές ώσπου να κρυώσει το νερό με τον ευκάλυπτο κι εμείς θα έχομε υδρώσει.
- Επίσης ωφελούν και οι εισπνοές από τον ατμό βρασμένου ξυδιού.
- Εάν βγάλομε δόντι και έχομε αιμορραγία κάνομε γαργάρα με κρασί και στη θέση που υπήρχε το δόντι ένα βαμβάκι με κρασί για λίγη ώρα.
- Εάν η μύτη είναι βουλωμένη από κρυολόγημα βάλτε τρία δόντια σκόρδο σε ένα μαντηλάκι και κοπανίστε τα ώσπου να λιώσουν. Αναπνέετε βαθειά πιέζοντας το μαντίλι.
- Σε ένα απλό κρυολόγημα θα ανακουφιστείτε εάν βάλετε 1 κουταλιά μουστάρδα στο σάντουιτς που τρώτε.
- Για το συνάχι βάλτε συχνά σε κάθε ρουθούνι αλάτι ή σταγόνες λεμόνι ή 1 κομματάκι κρεμμύδι.
Πρόσωπο-Δέρμα
- Όταν από τον καυτό ήλιο δημιουργηθούν φουσκάλες στο πρόσωπο χρησιμοποιούμε πράσινο σαπούνι. Αυτό το τοποθετούμε πάνω στο σπυρί για πάρα πολλές ώρες. Βρέχομε ένα κομμάτι σαπούνι και το κολλάμε. Ύστερα τρίβομε το σημείο εκείνο με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε ξύδι. Και τελευταία βάζομε λίγη αλοιφή κορτιζόνη.
- Για ωραία επιδερμίδα. Παίρνομε δύο κατσαρόλες. Στην μία βάζομε ζεστό νερό και 15 σταγόνες ευκάλυπτο. Στην άλλη βάζομε κρύο νερό και 15 σταγόνες ευκάλυπτο. Βουτάμε στις κατσαρόλες από μία πετσέτα και κάνομε εναλλάξ κομπρέσες στο πρόσωπο.
- Για να είναι τεντωμένο το δέρμα 1 κουταλιά μέλι σε 1 ασπράδι αυγού. Το απλώνετε στο πρόσωπο για 20 λεπτά και ξέπλυμα.
- Για απαλή επιδερμίδα 1 κουταλιά μέλι με 2-3 σταγόνες λεμονιού αλείψτε το πρόσωπο. Αφήστε το 10 λεπτά και μετά ξέπλυμα.
- Μαύρα στίγματα του προσώπου φεύγουν αν απλώσουμε κολοκυθάκια.
- Τα σπυριά στο πρόσωπο φεύγουν με 1 ασπράδι αυτού καλά χτυπημένο και δύο κουταλιές αλεύρι καλαμποκίσιο. Το απλώνουμε για μία ώρα και μετά με μία βρεγμένη πετσέτα το βγάζομε.
- Για όμορφα χείλη βάλτε λίγο μέλι μια κουταλιά για λίγα λεπτά.
- Γαλάκτωμα για ντεμακιγιάζ. Χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού 3 κουταλιές αμυγδαλέλαιο 3 κουταλιές βαζελίνη, τα κτυπούμε καλά και τα απλώνουμε με βαμβάκι ή ένα κομμάτι γάζα (διατηρείται για 2-3 ημέρες).
- Όταν πονάει το δόντι σας, στύψτε λεμόνι πάνω στην οδοντόβουρτσα και βουρτσίστε τα δόντια χωρίς να τα ξεπλύνετε.
- Για να είναι τα δόντια κάτασπρα και γεμάτα υγεία στο πρωϊνό βούρτσισμα θα βρέχετε την οδοντόβουρτσα με λεμόνι και πάνω της θα βάλετε αλάτι και σόδα φαγητού.
- Προτείνω μια μάσκα προσώπου. Χτυπάτε καλά 1 αυγό και προσθέστε αλεύρι. Απλώστε το μείγμα στο πρόσωπο για 20 λεπτά και μετά αφαιρέστε το προσεκτικά με γάλα και μέλι.
- Το τσάι περιέχει στυπτικά που βοηθούν στη μείωση των εγκαυμάτων. Ακουμπήστε επάνω στο καμένο από τον ήλιο δέρμα παγωμένα και χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού και αφήστε τα για 20 λεπτά. Έτσι δεν θα δημιουργηθούν φουσκάλες και θα μαλακώσει το κάψιμο.
Δέρμα
- Για δερματικές παθήσεις βράζουμε ρίζες φραουλιάς και πίνουμε 2 ποτήρια κρασιού τη μέρα.
- Για εκζέματα, λειχείνες, σπυριά και διάφορα εξανθήματα σ’ ένα ποτήρι καυτό νερό ρίχνομε 2 γραμ. από το άνθος πανσέ. Μετά 10 λεπτά το σουρώνουμε και το πίνουμε μισό το πρωί και μισό το βράδυ.
- Εάν μας τσιμπήσει μέλισσα, σφήκα, κουνούπι, τρίβουμε το μέρος με ένα κρεμμύδι και μετά τοποθετούμε 1 κομμάτι από ώριμη ντομάτα.
Στόμα - Βήχας
- Για τα σπυριά μέσα στο στόμα χρησιμοποιούμε σόδα φαγητού και μέλι.
- Για τον βήχα βράζομε ζαμπούκο.
- Επίσης στο τσάϊ που έχομε βράσει αφού το στραγγίσομε στο φλιτζάνι βάζομε ένα κουταλάκι σόδα φαγητού χωρίς λεμόνι γιατί θα αφρίσει.
- Σε όλα τα τσάϊα μέλι.
- Άλλο ένα σιρόπι για βήχα. 1 κρόκο αυγού, 1 κουτάλι μέλι, 1 κουτάλι ζάχαρι λίγο βιτάμ, λίγο κακάο. Τα χτυπάμε όλα καλά και τα ρίχνομε σε καφτό γάλα. Το πίνομε λίγο, λίγο. Επίσης ψιλοκόψτε ένα κρεμμύδι πασπαλίστε το με ζάχαρι και αφήστε το σ’ ένα δοχείο με νερό όλη την νύχτα. Το πρωί μόλις ξυπνήσετε πιέστε το ζουμί αργά-αργά.
- Βήχας από βρογχικά ή άσθμα. Βράστε μισό κιλό δενδρομολόχα με λίγη ρίγανη και 1 κιλό ζάχαρη. Πίνετε 3 κουταλιές την ημέρα.
- Ο χυμός από καρότα θεραπεύει τις άφτρες του στόματος. Επίσης τα βατόμουρα και γαργάρα με φασκόμηλα.
- Στοματικές πληγές. Ακουμπήστε ένα χρησιμοποιημένο και ακόμα υγρό φακελάκι τσαγιού σαν κομπρέσα για λίγα λεπτά επάνω στην πληγή. Θα σας ανακουφίσει και θα απαλύνει το τσούξιμο και τον πόνο.
- Το σέλινο, το σκόρδο και η τσουκνίδα κάνουν καλό στο άσθμα. Βράζομε φύλλα και κοτσάνια μαϊντανού μέσα σε γάλα και πίνουμε από αυτό πολλές φορές την ημέρα. Επίσης για το άσθμα ρίχνομε σε καυτό νερό φύλλα τριφυλλιού χλωρά ή ξερά και ύστερα από δέκα λεπτά το σουρώνουμε και το πίνουμε. Ακόμα και επιθέματα στο στήθος με φρέσκα φύλλα λάχανου.
- Για τον πυρετό τοποθετήστε σε δύο κάλτσες ψιλοκομμένα κρεμμύδια να τη φορέσετε και να τη δέσετε στον αστράγαλο. Προκαλεί εφίδρωση και πέφτει ο πυρετός.
Για ελαφρύ ύπνο
- 3 φλυτσάνια νερό ζεστό, 1 κουταλάκι μελισσόχορτο, 1 κουταλάκι γεράνια, 1 κουταλάκι μπαρμπαρόζα, ένα ξυλαράκι γλυκόριζα. Τα βάζομε σε ένα βάζο και πίνομε 1 φλιτζανάκι του καφέ μισή ώρα κάθε μεσημέρι πριν από το φαγητό.
- Επίσης εάν τρώμε 2-3 κρεμμύδια ωμά κάθε βράδυ πριν από τον ύπνο ή ένα πιάτο κρεμμυδόσουπα, ή 1 μήλο.
- Κάνει καλό εάν σε 1 ποτήρι χαμομήλι προσθέσουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
- Όταν έχομε αυπνίες τρώμε κρεμμύδια νωπά ή βρασμένα.
- Καταπολεμήστε την αυπνία με 1 ποτήρι ζεστό γάλα με μέλι.
- Σε 1 ποτήρι νερό βράζομε 20 γραμ. κυδωνιάς και αφού κρυώσει ρίχνομε ζάχαρι και το πίνομε πριν από τον ύπνο.
- Επίσης ρίχνομε σε καυτό νερό πέταλα κόκκινα από παπαρούνα για 10 λεπτά. Πίνομε το ζουμί με ζάχαρι.
Ζεστά πόδια
- 500 γραμ. τσίπουρο, 1 κουταλιά ξυλαράκια κανέλλα, 1 κουταλιά γαρύφαλλα, 1 κουταλιά καφτερές πιπεριές. Σε ένα βάζο όλα μαζί και αλείφουμε τα πόδια και όποιο σημείο του σώματος πονεί κάθε βράδυ.
- Μυκητίαση. Τρίψτε λιωμένο ωμό σκόρδο πάνω στο σημείο της μόλυνσης. Φορέστε βαμβακερές κάλτσες και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι την τελική αποθεραπεία.
- Φλεβίτιδα. Το ξύσμα λεμονιού περιέχει ένα συστατικό την ρουτίνη που τεντώνει τις φλέβες και τις αρτηρίες, μειώνοντας έτσι τον πόνο που προκαλούν.
Για τόνωση του οργανισμού
- Σε μισό ποτήρι ζεστό νερό βάζομε μία κουταλιά μέλι και ένα λεμόνι, καλά πλυμένο με την φλούδα, κομμένο σε ροδέλες. Κάθε πρωί σε άδειο στομάχι από μία ροδέλα με λίγο μέλι.
- ή Lecithin δύο φορές την ημέρα πρωί και βράδυ από μία μεζούρα, σε λίγο χυμό τονώνουν τον οργανισμό μετά το φαγητό. (είναι και για την μνήμη).
- Επίσης η ALOE VER κάνει καλό μισό φλιτζανάκι του καφέ μισή ώρα πριν από το φαγητό κάθε μεσημέρι. (είναι και για την μνήμη).
- Το δεντρολίβανο, η μαντζουράνα και το μαύρο παλιό κρασί κάνουν καλό.
- Για την οστεοπόρωση. Παίρνουμε το τσόφλι από 1 αυγό και τον χυμό από ένα λεμόνι. Το σπάζουμε το τσόφλι και για 2 ώρες μαζί με το λεμόνι το βάζουμε σε βάζο καλά κλεισμένο σε δροσερό μέρος. Το κουνάμε καλά και το γεμίζουμε με 1 λίτρο μεταλλικό νερό και προσθέτουμε μερικούς κύβους ζάχαρι. Αυτό το σουρωνουμε και το πίνουμε την ίδια μέρα σε πολλές δόσεις. Να ακολουθήσετε τη θεραπεία για 3 εβδομάδες.
Για την Πίεση
- Ανάλατα φαγητά και άφθονο σκόρδο.
- Χορτοφαγία και τακτική σωματική άσκηση.
- Το σέλινο ελαττώνει σημαντικά την πίεση.
- Όχι καφέ, όχι τσάι, όχι οινοπνευματώδη ποτά.
- Πίνετε νερό και χυμό σταφυλιού.
- Επίσης το λεμόνι κάνει καλό.
- Στην πίεση βοηθάει και το αγιόκλημα. Θα το βράσετε όταν έχει το άνθος και πίνετε ένα φλιτζάνι του καφέ.
- Βοηθάει πολύ αν μία φορά την εβδομάδα τρώμε μόνο φρούτα. Πολλά σταφύλια και αχλάδια.
Για χοληστερίνη
- Βράζομε 4 ολόκληρα λεμόνια με την φλούδα (καλά πλυμένα) ώσπου να μαλακώσουν σε 1 ½ λίτρο νερό ρίχνομε μέσα 4 κεφαλάκια ολόκληρα σκόρδο καθαρισμένα. Αφού κρυώσει το νερό το στραγγίζομε στο μπουκάλι του 1 ½ λίτρου και συμπληρώνουμε όσο νερό εξατμίστηκε κατά την βράση. Το κρατάμε στο ψυγείο και πίνομε 1 φλιτζανάκι του καφέ κάθε μεσημέρι πριν από το φαγητό.
Για το στομάχι – Έντερο
- Σε ένα μπουκάλι βάζομε λάδι και σπαθόχορτο και πίνομε από αυτό 1 φλιτζανάκι του καφέ κάθε πρωί σε άδειο στομάχι (το κρατάμε στον ήλιο).
- Επίσης η αψιθιά κάνει καλό βρασμένη σαν τσάι. 1 φλιτζανάκι του καφέ κάθε πρωί σε άδειο στομάχι.
- Αν έχετε διάρροια ένα κουτάλι της σούπας κονιάκ.
- Φάγατε πολύ πιέστε σόδα. Ρίξτε σε ένα ποτήρι 2 κουταλιές του γλυκού σόδα σκόνη και μία κουταλιά της σούπας λεμόνι.
- Αν όμως πονάει η κοιλιά σε ένα ποτήρι χυμό λεμονιού ρίχνετε καφέ, λίγο αλάτι και το πίνετε αφού ανακατευτούν.
- Αν πονάει το στομάχι σας, πλύνετε ένα λεμόνι κόψτε το στη μέση και χωρίς να το στύψετε βάλτε το στο μπρίκι μαζί με λίγη ρίγανη. Αφού πάρει μία-δύο βράσεις το στραγγίζετε σε ένα φλιτζάνι με μία κουταλιά ζάχαρη το πίνετε.
- Εάν βράσουμε 20 γραμ. σπόρους κύμινο σε 2 ποτήρια νερό για 4 ημέρες πίνουμε πρωί, μεσημέρι, βράδυ από 1 φλιτζανάκι του καφέ. Είναι για σπαστικές κολίτιδες.
- Στην δυσκοιλιότητα ωφελούν φράουλες, δαμάσκηνα, πεπόνια, μούρα, ωμά καρώτα, μπάμιες, πράσα και βρασμένα κρεμμύδια.
Για τσούξιμο και τριχομονάδες, υγρά, φαγούρα στα ευαίσθητα σημεία της γυναίκας.
- Πλύσιμο συχνό με χλιαρό νερό, όπου έχομε βάλει ξύδι.
- Επίσης πλύσιμο με χλιαρό νερό και σόδα φαγητού, δύο φορές την ημέρα.
- Αν θέλετε να ανακουφιστείτε από πόνους αιμοραϊδων βάλτε δύο φορές την ημέρα οδοντόκρεμα.
- Τα βατόμουρα και το χαμομήλι ανακουφίζουν σε χλιαρές κομπρέσες.
Ξύδι
- Το ξύδι το χρησιμοποιούμε στο ψυγείο κρατώντας στην πόρτα ένα ανοιχτό μπουκάλι για να μην παίρνουν μυρωδιές τα φαγητά.
- Επίσης εξαφανίζει τα μυρμήγκια. Βάζομε ένα πλαστικό ποτήρι γεμάτο ξύδι στο σημείο που εμφανίστηκαν.
- Και τα φύλλα της καρυδιάς διώχνουν τα μυρμήγκια.
- Επίσης η ρίγανη διώχνει τα μυρμήγκια.
Για πόνους στην πλάτη
- Σε ένα βάζο βάζομε άγρια κάστανα τα οποία έχομε καθαρίσει (το εσωτερικό) και τρίψει στον πολυκόφτη. Μετά ρίχνομε τσίπουρο διπλάσια ποσότητα από τα κάστανα. Με αυτό κάνωμε επαλήψεις στα σημεία που πονάμε.
Για δυνατή μνήμη
- Για να έχομε καλή μνήμη βράζομε βασιλικό και το πίνομε σαν τσάι.
- Ένα κομμάτι σοκολάτα κάνει καλό.
- Επίσης μαζί με τον βασιλικό βράζουμε και μαντζουράνα.
Για τις κράμπες
- Να τρώμε μπανάνες ή να παίρνομε μαγνήσιο σε χαπάκια.
- Τρίβομε με οινόπνευμα τα σημεία που νοιώθουμε κράμπα.
- Η ταχίνη, το σέλινο, η τσουκνίδα κάνουν καλό.
Ο μαϊδανός – Ο δυόσμος
- Το πρώτο το χρησιμοποιούμε όταν πονάει η κοιλιά, πρήζεται και δεν μπορούμε να ουρίσωμε. Βράζομε 1 ματσάκι και πίνομε το νερό.
- Το δεύτερο το πίνομε όταν πονάει το στομάχι μας σαν τσάι.
- Ο δυόσμος κάνει καλό στη διάρροια.
Σκουλήκια
- Εάν υποψιάζεστε την παρουσία σκωλήκων να τρώτε ωμά κρεμμύδια, σκόρδα, καρόττα, δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο σε ένα κουταλάκι μέλι ή σιγοβράστε το σκόρδο με λίγο γάλα μισή ώρα πριν το φαγητό.
- Κάνει καλό και το μάσημα γαρυφάλων.
- Επίσης τα σπόρια από κολοκύθια, πεπόνια και ρόδια. (όχι ζάχαρι).
Για Πέτρα στη Χολή
- Κάνει καλό το λεμόνι και το χαμομήλι.
- Επίσης η κόκα-κόλα και η βισινάδα.
- Τα ραπανάκια τα τρίβουμε πολύ ψιλά σε τρίφτη και τρώμε μία κουταλιά το μεσημέρι και μία το βράδυ πριν το φαγητό.
Για πρόληψη καρδιακά νοσήματα
- Χρειάζεται σωματική άσκηση και βάδισμα.
- Όσοι καταναλώνουν τσάι, θεωρείται ότι μειώνουν τους κινδύνους για καρδιακές παθήσεις, καρκινογενέσεις και τερηδόνα στη στοματική κοιλότητα.
- Τα ωμά σκόρδα, κρεμμύδια και λεμόνια είναι για την αρτηριοσκλήρωση.
Για την αναιμία
- Τρώτε άφθονα λαχανικά, φρούτα, μαϊδανό, τσουκνίδες, βατόμουρα, φράουλες, αγριοτριαντάφυλλα.
Για τις πληγές στο σώμα από κτύπημα
- Θεραπεύονται με μέλι.
- Εάν είναι το σημείο πολτοποιημένο τοποθετούμε κρεμμύδι.
- Από κτύπημα ή πέσιμο βάζομε παγάκια για να αποφύγομε το πρήξιμο.
- Εάν ζεματιστούμε με βραστό νερό ρίχνομε αμέσως κρύο νερό όχι παγωμένο.
- Για ξηροδερμία στα χέρια η τσουκνίδα και ο χυμός από καρώτα κάνουν καλό.
- Η αιμορραγία στα κοψίματα σταματά αν βάλετε σε τουλουπάνι μπόλικο θρυμματισμένο ρύζι και το αφήσετε επάνω στην πληγή. Μπορείτε ακόμη να πασπαλίζετε την πληγή με άφθονο αλεύρι.
- Για να κλείσουν οι πληγές βράζουμε τσίπουρο με ένα λουλούδι.
- Εάν έχετε χτυπήσει ή αν καήκατε βάλτε μέλι δεν μένει σημάδι.
- Καήκατε από σιδέρωμα ή από ηλεκτρική κουζίνα, χωρίς καθυστέρηση βάλτε στο σημείο που πονάει μια πατάτα κομμένη στην μέση.
- Αν έχετε χτυπήσει και έχετε πληγή, βάλτε λίγο αλεύρι επάνω και δέστε την πληγή. Πολύ γρήγορα θα κλείσει.
- Για πληγές, στραμπουλίγματα, χτυπήματα, είναι το σπαθόχορτο το οποίο έχομε βάλει σε βάζο μαζί με λάδι και στον ήλιο το κρατάμε.
Για το ζάχαρο
- Μουσκεύομε από βραδύς φασόλια καλοπλυμένα. Στραγγίζομε το νερό, το κρατάμε στο ψυγείο και κάθε πρωί πίνομε 1 νεροπότηρο σε άδειο στομάχι.
- Επίσης άλλος τρόπος. Παίρνομε 1 παντζάρι, αδειάζομε το εσωτερικό και το γεμίζομε με λεμόνι. Αυτό το πίνομε κάθε μέρα πρωί.
- Δεντρολίβανο και μαντζουράνα σαν τσάι κάνει καλό. Επίσης και το λεμόνι.
- Επίσης 1 φλιτζανάκι του καφέ ζωμό από βρασμένα βατόμουρα κάθε πρωί για ένα μήνα.
Για λεκέδες στο πρόσωπο λόγω ηλικίας
- Βράζομε μία πατάτα με την φλούδα, την καθαρίζομε και εκεί πατάμε μία καθαρισμένη μπανάνα να γίνει αλοιφή. Από αυτήν βάζομε για αρκετό καιρό πάνω στους λεκέδες.
- Για πανάδες : Μέσα σε ¼ του λίτρου γάλα μουλιάζομε ½ αγγούρι κομμένο σε ψιλές φέτες για 2 ώρες. Το χρησιμοποιούμε σαν γαλάκτωμα πρωί και βράδυ. Θα το ξεπλύνετε με κρύο νερό, μόλις περάσει 1 ώρα.
Καρκίνος του προστάτη
- Για τον καρκίνο του προστάτη παίρνουμε στομαχάκια από κοτόπουλο τα ψήνομε και τα περνάμε στο πολυκόφτη να γίνει σκόνη.
- Επίσης βράζομε τα μουστάκια από το καλαμπόκι. Πρωί, μεσημέρι και βράδι 1 κουταλάκι από την σκόνη με 1 ποτήρι από το βρασμένο νερό.
Για τα σχισμένα δάχτυλα και τις φτέρνες που αιμοραγούν
- Πέρνομε χονδρό αλάτι μία χούφτα μέσα σε καυτό νερό. Κάθε βράδυ πριν από τον ύπνο βουτάμε τα χέρια ή τα πόδια για αρκετή ώρα. Το αλάτι τα ψήνει και κλείνουν οι πληγές.
- Τα χέρια της νοικοκυράς να τα βυθίσετε σε κρύο γάλα με μισό λεμόνι και να τα κρατήσετε για 10 λεπτά.
Κουρασμένο και ερεθισμένο συκώτι
- 1 φλιτζάνι ζεστό νερό με χυμό από μισό λεμόνι. Κάθε πρωί σε άδειο στομάχι και κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε.
- Για πέτρες στα νεφρά. Πίνετε 2 λίτρα λεμονάδα καθημερινά φτιαγμένη από φρέσκο χυμό λεμονιού και λίγη ζάχαρη.
- Στο συκώτι κάνει καλό το καρπούζι, οι μπανάνες, τα ρόδια, οι φράουλες, τα ραδίκια και τα αγγούρια.
Κάλοι στα πόδια
- Να μουλιάσετε ένα κομμάτι ψωμί σε δυνατό ξύδι, να το διπλώσετε σε μία γάζα και να τρίψετε για λίγο τους κάλους. Θα μαλακώσουν και έτσι θα μπορέσετε εύκολα να τους αφαιρέσετε.
- Αποφεύγετε τα στενά και σκληρά παπούτσια.
Ρευματισμοί
- Κόψτε σε φέτες μερικά κλωνιά σέλερι και βράστε με νερό ώσπου να μαλακώσουν και πιείτε το ζουμί. Μετά ρίξτε στην κατσαρόλα με το βρασμένο σέλερι γάλα, λίγο αλεύρι και μοσχοκάρυδο και σιγοβράστε. Σερβίρεται ζεστή σούπα με ψωμί και βραστές πατάτες.
- Η αγκινάρα, τα βατόμουρα και τα κεράσια κάνουν καλό στις αθρίτιδες και στη ποδάγρα.
- Στις κρίσεις από ποδάγρα κάνουμε ποδόλουτρο με ζουμί από βρασμένο λάχανο.
Ασθμα
- Περιχύνετε με βραστό νερό φέτες από μήλα και πίνετε το ζουμί τους αφού κρυώσει.
- Αν το άσθμα είναι αρκετά βαρύ τότε 1 κομμάτι (35 γραμ.) γλυκόριζα σε φέτες είναι αρκετό. Αφήστε το να μουλιάσει για 24 ώρες σε 1 ½ λίτρο καθαρό νερό και πίνετέ το τακτικά.
- Θα πρέπει να τρώνε ευκολοχώνευτες τροφές-ώριμα φρούτα ψημένα ή βρασμένα.
- Και το πράσο κάνει καλό.
- Όπως και τα κουκούτσια από το κυδώνι αφού τα βράσουμε.
- Σ’ ένα ποτήρι ρίχνουμε 10 γραμ. από τρυφερές κορφές πεύκου, τα αφήνουμε 10 λεπτά και πίνουμε 1 ποτήρι το πρωί και 1 ποτήρι το βράδυ.
- Εξαιρετικό είναι και το σαλέπι.
Λόξιγκας
- 1 κουταλάκι ζάχαρη με λίγο ξύδι.
Για την φαγούρα στο σώμα
- Κάντε μπάνιο με πανσέδες. 6 ποτήρια πανσέδες, 6 ποτήρια χαμομήλι, 5 λίτρα κρύο νερό. Τα βράζομε, τα σουρώνουμε και τα αδειάζομε σε ζεστό νερό στην μπανιέρα. Καθόμαστε μισή ώρα. Όταν βγούμε σκουπιζόμαστε καλά και κάνουμε μασάζ με οινόπνευμα στις ερεθισμένες περιοχές.
Κόκαλο ψαριού στο λαιμό
- Καταπιείτε μία ολόκληρη μπουκιά από ψίχα ψωμιού.
- Επίσης μουστάρδα με αλάτι. 1 κουταλάκι μουστάρδα σκόνη και 1 κουταλάκι αλάτι σε ποτήρι με ζεστό νερό και πιείτε το με τη μία. Θα σας προκαλέσει εμετό. Το ίδιο χρησιμοποιούμε σε δηλητηρίαση από αλκοόλ.
Από την Αντιγόνη Τσάμη
- Από τα βότανα και τα φυτικά προϊόντα μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμα στοιχεία για να αντιμετωπίσουμε διάφορες ασθένειες. Σε όλα τα χωριά και στις πόλεις στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν λαχανικά και διάφορες ρίζες αγριολούλουδων για να έχουν κάποια ισορροπία του οργανισμού των. Η γη στην αρχαιότητα τόσο της Μακεδονίας όσο και ολοκλήρου της Ελλάδος πρόσφερε πάμπολες χιλιάδες είδη φυτών και βοτάνων που σήμερα μας δίνουν πληροφορίες για να εξασφαλίσουμε καλή υγεία.
- Ήξευραν ποιες τροφές να καταναλώνουν και ποιες να τις αποφεύγουν, οι γιαγιάδες μας γνώριζαν από τους προγόνους και το μετέδιδαν σε μας ότι δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι η τσουκνίδα, το μάρανθο, η λάπαθα, το σκόρδο, η γλιστρίδα και άλλα.
- Οι πρώτες βοήθειες συνιστούσαν για τον πονόδοντο, στην οπή που πονούσε, ρακί, αλάτι, πιπέρι καυτερό χωριστά ή όλα μαζί.
- Για τον πονόδοντο έβαζαν βρασμένα φύλλα τριανταφυλλιάς ή μητρικό γάλα.
- Για το πρήξιμο, έβαζαν ζυμάρι ζυμωμένο με γάλα ή βούτυρο
- Όταν πονούσε το αυτί, έσταζαν λάδι από καντήλα αναμμένη ή έβραζαν πάχος κότας και έσταζαν το ζουμί.
- Για την δυσκοιλιότητα, έδιναν στον άρρωστο το πρώτο νερό που έπαιρναν από το βράσιμο των φασολιών.
- Για την δυσκοιλιότητα, έδιναν στον άρρωστο αχλάδια ξηρά, τσάι, καφέ βραστό ή σκέτο, ή και με λίγο λεμόνι.
- Για το τσίμπημα της μέλισσας, έτριβαν το σημείο με γάλα μοσχαριού, έβαζαν πάνω λάσπη και γιαούρτι και το τύλιγαν.
- Για σπυριά που είχαν πύο, έβαζαν φύλλα χλωρά από λάπατα, μολόχα και λαχανίδα ή κατάπλασμα από καλαμποκάλευρο ζυμωμένο με γιαούρτι.
- Για τον πυρετό, χρησιμοποιούσαν πατάτες, τις έκοβαν φέτες, έβαζαν λίγο αλάτι, το αλάτι κρύωνε τις πατάτες και με λίγο ξύδι δρόσιζε το μέτωπο.
- Επίσης για τον πυρετό, κοπάνιζαν σκόρδα, τα ανακάτευαν με ξινόγαλο και άλειφαν με το μείγμα όλο το σώμα του ασθενή. Τον σκέπαζαν καλά και ίδρωνε οπότε τον έλουζαν και τον έβαζαν να ξαπλώσει.
- Επίσης τα λάπατα, χρησίμευαν ως κατάπλασμα για τον πυρετό.
- Καπνός, ψιλόκοβαν τα φύλλα και τα χρησιμοποιούσαν ως αιμοστατικό και αντισηπτικό στα τραύματα.
- Λάχανο. Το λάχανο στην αρμιά, έκανε καλό σε ζεμάτισμα.
- Γλυκάνισο. Χαλαρωτικό για την δυσπεψία και το φούσκωμα.
- Βασιλικός. Αφέψημα αντισηπτικό και τονωτικό.
- Φύλλα αγκινάρας. Κατάλληλα για τις διαταραχές της πέψης.
- Γαϊδουράγκαθο. Για τα προβλήματα στο συκότι.
- Δεντρολίβανο. Κατά της εξάντλησης, της αδυναμίας, της κατάθλιψης και καρδιοτονωτικό. Κατά της χολής.
- Δυόσμος. Ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, τοποθετούμε μια κουταλιά ή δύο δυόσμο ξηραμένο ή και νωπό. Ανακουφίζει από τους κοιλόπονους και την δυσπεψία.
- Ρίγανη. Ηρεμιστικό για το στομάχι, τονωτικό για τον βήχα.
- Θυμάρι. Κατά της βρογχίτιδας και του κρυολογήματος. Μαλακώνει τους βρόγχους.
- Μολόχα. Κατά της δυσκοιλιότητας, μαλακτικό, καταπραΰνει τον βήχα, πλούσια σε βιταμίνη C.
- Λεβάντα. Κατά της νευρικής εξάντλησης, πονοκεφάλου.
- Τριαντάφυλλο. Τονωτικό των νεφρών, κατάλληλο για την δυσλειτουργία του συκωτιού.
- Χαμομήλι. Ηρεμιστικό, αντιφλεγμονώδες, γαργάρες για τον λάρυγγα, κομπρέσες στα μάτια όταν πονούν.
- Μάρανθο. Κατάλληλο για το κρυολόγημα και τα προβλήματα στο αναπνευστικό.
- Μέντα. Κατάλληλο για τους ερεθισμούς στο έντερο.
- Τρώγε γλιστρίδα για να προστατευθείς από όλες τις ασθένειες του έτους έλεγε ο Πλίνιος ενώ ο Ιπποκράτης ισχυριζόταν ότι «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου».
- Για βήχα. 7 φύλλα δάφνης, 7 κουταλιές φαγητού ζάχαρη, 2 ποτήρια τσαγιού νερό. Βράζει να μείνει το μισό. Όταν κρυώσει το στραγγίζομε και πίνομε 4 φορές την ημέρα από μία κουταλιά. Τελευταία κουταλιά όταν κοιμηθούμε.
- Καμφορά. Για σπυριά. Τοποθετούμε 3 μπακετάκια καμφοράς σε ένα μπουκάλι με ρακί, λίγο μαυροπίπερο. Αλοίφεις τα σπυριά.
- Για νεφρά. 1 ποτήρι ούζου ελαιόλαδο νηστικός παίρνεις πρωί-βράδυ.
- Για αποστήματα. Κατάλληλο ένα μίγμα από αλεύρι, ξύδι και λάδι.
- Αθροιτικά. Κατάλληλο το αφέψημα φτέρης.
- Κατάγματα. Χρησιμοποιούσαν λιναρόσπορο.
- Κρυολογήματα. Καυτές βεντούζες, μια κόλλα μπέ την τρυπούσαν με μία βελόνα, την άλειφαν με πετρέλαιο και την τοποθετούσαν στο στήθος.
- Σπαθόχορτο. Κίτρινο λουλούδι. Κατάλληλο για πληγές. Το βουτάνε 40 ημέρες στο λάδι, επιθέτουν μετά στις πληγές.
Από το βιβλίο της Κυρίας Ζαχαρούλας Κωνσταντινίδου ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ