Από κοινού να εργαστούμε για την ανάδειξη και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής
Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνης του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκης Φούντα, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τα χρόνια προβλήματα που παρουσιάζονται στο παραλιακό μέτωπο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, αλλά και την ανάγκη αξιοποίησής του.
Η κ. Φούντα είχε την ευκαιρία, από βήματος Βουλής, να εκθέσει όλες τις αστοχίες που ταλανίζουν για χρόνια της ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας. Την -από το 2001- ψήφιση του νόμου «περί καθορισμού αιγιαλού και παραλίας», δεν ακολούθησε η απαραίτητη πολιτική -κεντρική και αυτοδιοικητική- βούληση, με αποτέλεσμα τραγικές συνέπειες για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του τόπου. Όπως μάλιστα κατήγγειλε η Βουλευτής, μόνο στο μέτωπο της λιμνοθάλασσας υπάρχουν πολλά οικόπεδα ανενεργά λόγω ασαφούς ιδιοκτησιακού καθεστώτος κι άρα αναξιοποίητα, πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς κατάλληλη αδειοδότηση, στην περιοχή του λιμανιού κυριαρχεί η παρανομία και η αναρχία, ενώ υπάρχουν πάνω από 1000 αυθαίρετα καταγεγραμμένα από τον Φορέα Διαχείρισης. Όλα αυτά σε έναν τόπο με τεράστια ιστορική και περιβαλλοντική σημασία, για τον οποίο μάλιστα εκκρεμεί αίτημα ένταξης στα μνημεία της Unesco.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. Ν. Ταγαράς παραδέχτηκε ότι η κατάσταση που επικρατεί τόσο με τον καθορισμού του αιγιαλού, όσο και με την εφαρμογή του νόμου περί κατεδάφισης αυθαιρέτων είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Για το λόγο αυτό, δεσμεύτηκε ότι με πρωτοβουλία του θα συγκληθεί άμεσα σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων, προκειμένου να αρθούν εμπόδια και επικαλύψεις και να βρεθεί λύση στα προβλήματα, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα κάθε τόπου και ιδιαίτερα στην μεγάλη ιστορική σημασία της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου.
Η κ. Φούντα χαιρέτισε την πρόταση του κ. Ταγαρά και πρότεινε, παράλληλα με τη συζήτηση, να διερευνηθεί η δυνατότητα προκήρυξης διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την περιοχή, διαγωνισμού που θα λαμβάνει υπόψη τα σπουδαία μορφολογικά και τυπολογικά χαρακτηριστικά της, ώστε η προκήρυξή του, αλλά κυρίως η εφαρμογή της μέλλουσας πρότασης , να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου, αναδεικνύοντας την σπουδαιότητά του και τον ειδικό χαρακτήρα του.
Επιπλέον, η βουλευτής έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πελάδες (χαρακτηριστικές ξυλόπηχτες καλύβες ψαράδων) που βρίσκονται στην λιμνοθάλασσα. Αυτές οι τόσο ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές κατασκευές, που αποτελούν πρότυπα παγκοσμίως, ελλείψει έρευνας, μορφολογικής καταγραφής και χαρακτηρισμού, συγκαταλέγονται στα αυθαίρετα κτίσματα, παρά την παραδοσιακή τους σπουδαιότητα. Η κ. Φούντα πρότεινε να καταγραφούν επίσημα, μέσω χρηματοδότησης είτε του Πράσινου Ταμείου, είτε του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ε.Ε., ώστε να διασωθούν ως μνημεία και να αξιοποιηθούν –και στο πλαίσιο του επικείμενου διεθνούς διαγωνισμού.
Από την πλευρά του ο κ. Ταγαράς δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει της προτάσεις της Βουλευτού οι οποίες θα ενταχθούν στο πλαίσιο του ευρύτερου διαλόγου που θα δρομολογηθεί και θα προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην υπάρχουν και πάλι καθυστερήσεις.
Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού και το Δέλτα του ποταμού Αχελώου οφείλουν και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τοπόσημα διεθνούς ενδιαφέροντος, μοναδικής ανάδειξης κι όχι απαξίωσης.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον να γίνουν πραγματικότητα οι σημερινές δεσμεύσεις του Υ.Π.Ε.Κ.Α. Ο τόπος μας είναι κοινός και παρακαταθήκη μας και οφείλουμε να είμαστε σύμμαχοι στην επίλυση των προβλημάτων του, ώστε να αρθούν επιτέλους όλες οι παθογένειες του παρελθόντος.
πηγή cityvoice.gr
|