19 Ιουνίου 2014

Το πράσινο καραβιδάκι

Το πράσινο καραβιδάκι

Το καραβιδάκι είναι ίσως το πιο γνωστό δόλωμα σε όλους τους φίλους της αλιείας επιφανείας, είτε αυτοί ψαρεύουν από την ακτή είτε με σκάφος, ενώ οι περισσότεροι από εμάς στα πρώτα μας βήματα δίπλα στη θάλασσα πάντα είχαμε και λίγο καραβιδάκι ως δόλωμα, δίπλα στα πεταχτάρια μας.
Γράφει ο Πασχάλης Πασχαλάκης
Πρόκειται για ένα δόλωμα που είναι γνωστό και ως μαμούνι, λασπογαρίδα ή κατσιμάμαλο και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αξιοσημείωτες επιτυχίες σχεδόν σε όλες τις τεχνικές. Από τα απλά πεταχτάρια μέχρι τις ελαφριές τεχνικές casting, το εγγλέζικο ή το bolognese, και από την καθετή μέχρι τα παραγάδια, είναι ένα αποδοτικότατο δόλωμα που δεν θα αφήσει ασυγκίνητο σχεδόν κανένα είδος ψαριού.

Πού βρίσκεται – πλεονεκτήματα
Το καραβιδάκι υπάρχει μόνο σε βυθούς με αμμολάσπη όπου και σκάβει στοές μέσα στις οποίες ζει και προφυλάσσεται από τους φυσικούς εχθρούς του που δεν είναι και λίγοι, καθώς αποτελεί ένα λαχταριστό μεζέ για όλα τα ψάρια.
Οι στοές αυτές βρίσκονται σε βάθος συνήθως 10 με 20 εκατοστά και έχουν δύο εισόδους που μπορεί να απέχουν μεταξύ τους από 20 εκατοστά έως και 1,5 μέτρο. Το μέγεθος των εισόδων εξαρτάται από το μέγεθος που έχει ο κάτοικος της στοάς και συνήθως δεν ξεπερνούν τα 8 με 10 χιλιοστά.
καραβιδάκι δόλωμαΕπειδή δεν ζουν σε ιδιαίτερα βαθιά νερά, τις περιοχές που κρατούν καραβιδάκι τις αναγνωρίζουμε αμέσως από τις αναρίθμητες τρύπες στην άμμο που εμφανίζονται όταν τραβηχτούν τα νερά με την άμπωτη.
Σε τέτοιους τόπους μπορούμε να δοκιμάσουμε να τα μαζέψουμε μόνοι μας, είτε σκάβοντας τη μια είσοδο της φωλιάς του κατά μήκος μέχρι να το συναντήσουμε (ή μέχρι να βγει από την άλλη είσοδο), είτε χρησιμοποιώντας ένα φτυάρι για να σκάψουμε στην ακτή όταν έχουν τραβηχτεί τα νερά και φαίνονται οι τρύπες στην άμμο. Πάντως ο πιο εύκολος και αποδοτικός τρόπος είναι να το προμηθευτούμε από κάποιο κατάστημα με δολώματα, καθώς υπάρχει ακόμη σε αφθονία, ενώ η τιμή του είναι αρκετά χαμηλή.
Το κύριο πλεονέκτημα που έχει το καραβιδάκι ως δόλωμα είναι τα λίγα υγρά που χάνει όταν το τρυπήσουμε με το αγκίστρι, τα οποία πραγματοποιούν ένα καλό μαλάγρωμα, και η προκλητική κίνηση των ποδιών του. Ψάρια όπως οι μουρμούρες, οι τσιπούρες, τα λυθρίνια, οι σπάροι, οι σαργοί, τα φαγκρόπουλα, τα μελανούρια, τα σκαθάρια και τα λαβράκια δεν μπορούν να αντισταθούν στη δελεαστική παρουσία ενός ζωντανού και ζουμερού δολώματος σαν το καραβιδάκι.
Πώς το δολώνουμε
Για να δολώσουμε το καραβιδάκι θα χρησιμοποιήσουμε αγκίστρια με σχετικά λεπτό σύρμα, για να το τραυματίσουμε όσο γίνεται λιγότερο και έτσι να διατηρηθεί ζωντανό για περισσότερο χρόνο, καθώς αν ψοφήσει χάνει ένα μέρος της αποτελεσματικότητάς του.
πράσινο καραβιδάκιπράσινο καραβιδάκι δόλωμα
α) Ξεκινάμε τρυπώντας την ουρά του με το αγκίστρι και συνεχίζουμε περνώντας το μέσα από το σώμα του, βγάζοντας την ακίδα είτε στο πάνω, είτε στο κάτω μέρος του κεφαλιού του.
δολωμένο καραβιδάκιπράσινο δολωμένο καραβιδάκι
Για να το σταθεροποιήσουμε καλύτερα πάνω στο αγκίστρι ώστε να μην μας φύγει κατά τη βολή, που θα πρέπει ούτως ή άλλως να είναι χαλαρή και με μαλακά καλάμια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο ελαστικό νήμα με το οποίο θα το δέσουμε.
δύο καραβιδάκι δολωμένα μαζίΜε ελαστικό νήμα, επίσης, μπορούμε να σταθεροποιήσουμε το αγκίστρι μας εξωτερικά στο σώμα της καραβίδας, όταν θέλουμε να έχουμε τη λιγότερη καταπόνηση του δολώματος για να διατηρήσει τη ζωτικότητά του για μεγαλύτερο χρόνο.
β) Αν τα αγκίστρια μας είναι μεγάλα ή τα καραβιδάκια μικρά, μπορούμε να τα περάσουμε δύο μαζί στο αγκίστρι και να τα δέσουμε με λίγο ελαστικό νήμα.
Εν κατακλείδι, στο επόμενο ψάρεμά σας συμπληρώστε τις προμήθειές σας σε δόλωμα και με λίγο καραβιδάκι, ειδικά αν θα πάτε για μουρμούρες ή λυθρίνια. Ίσως αυτό θα είναι το δόλωμα που θα κάνει τη διαφορά! Να είστε όλοι καλά! Tight lines!
Συντήρηση
Το καραβιδάκι είναι αρκετά ευαίσθητο δόλωμα και αν δεν το συντηρήσουμε σωστά τότε ψοφάει γρήγορα και χάνει την αποτελεσματικότητά του. Ο καλύτερος τρόπος για να το διατηρήσουμε για αρκετές μέρες είναι να το τοποθετήσουμε σε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού, στο οποίο έχουμε ανοίξει τρύπες, και να το φυλάξουμε στη θάλασσα.
Μπορούμε να το φυλάξουμε επίσης μέσα σε μία λεκάνη με αρκετό νερό, το οποίο θα οξυγονώνουμε όμως, ή για 1-2 ημέρες μέσα σε ροκανίδι ή νωπή εφημερίδα στη συντήρηση του ψυγείου. Προσοχή όμως στην ποιότητα του ροκανιδιού, που δεν πρέπει να είναι από πεύκο ή άλλο δέντρο με ρετσίνι, γιατί τότε θα το σκοτώσουμε αμέσως.
επιμέλεια: Κώστας Πανάρετος                                                                                                                                     kpanaretos@yahooo.gr 
πηγή: psarema.info