Μετά τις αποκαλύψεις του Spiegel περί «non paper» για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δηλώνει με νόημα: «Πάντα εξετάζουμε
διαφορετικά σενάρια...» - «Δεν αρκούν μερικά μέτρα» διαμηνύει για το ζήτημα της χρηματοδότησης της χώρας - Στις 6 Μαΐου η επόμενη καταβολή δόσης από την Ελλάδα, ύψους 200 εκατ. ευρώ
Το περιοδικό Der Spiegel έγραψε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκπονήσει εσωτερική έκθεση («non paper») για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ερωτηθείς σχετικά, δεν το διέψευσε...
Μιλώντας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, ο κ. Ράις σχολίασε σχετικά: «Πάντα εξετάζουμε διαφορετικά σενάρια για διαφορετικές χώρες, αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας».
Ένα από τα σενάρια αυτά, πάντως, δεν φαίνεται να είναι μια ενδιάμεση συμφωνία, την οποία ο κ. Ράις τόνισε ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η ευρωζώνη δεν δέχονται.
Τόνισε όμως πως η «βασική θέση» του ΔΝΤ παραμένει σταθερή -και αυτή είναι ότι η χώρα μας θα παραμείνει στη νομισματική ένωση, με δεδομένες τις πάγιες δεσμεύσεις της Αθήνας για παραμονή στο ευρώ.
Η επόμενη καταβολή δόσης εκ μέρους της Ελλάδας θα γίνει στις 6 Μαΐου, λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς, ενημέρωσε ακόμα ο εκπρόσωπος του Ταμείου. Πρόκειται για ποσό 200 εκατ. ευρώ που αφορά σε τόκους, ενώ η επόμενη πληρωμή της χώρας προς το ΔΝΤ είναι της τάξης των 750 εκατ. ευρώ και πρέπει να γίνει στις 12 Μαΐου.
Πάντως, ο κ. Ράις είπε ότι δεν γνωρίζει την κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας ούτε τα επίπεδα ρευστότητας.
«Το ΔΝΤ» τόνισε, «δεν έχει μέχρι σήμερα στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία, προκειμένου να εκτιμήσει τα επίπεδα ρευστότητας. Δεν είχαμε πρόσβαση στα στοιχεία που το ΔΝΤ χρειάζεται για να κάνει μια τέτοια αξιολόγηση» υπογράμμισε, αφήνοντας υπονοούμενα ότι η Αθήνα δεν τα έχει δώσει.
Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε εκ νέου ότι το Ταμείο απαιτεί μία «σε βάθος συμφωνία» («comprehensive agreement»), προτού εκταμιευθούν χρήματα, τονίζοντας πως δεν αρκούν «μερικά μέτρα».
Υπογράμμισε, δε, πως οι μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ «δεν είναι κάτι καινούργιο», σε μια έμμεση αναφορά στα γνωστά «αγκάθια» αναφορικά με την εργασιακή νομοθεσία και το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Υπογράμμισε πάντως πως το Ταμείο περιμένει «ευέλικτο» όσον αφορά στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, και είναι «ανοιχτό» στο να δεχτεί διαφορετικές προτάσεις και πολιτικές, «εφόσον αυτές πετυχαίνουν τους στόχους του προγράμματος».
aitoloakarnanianet