για ένα ταψί με 20-22 εκ. διάμετρο
170 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο δύο φορές
170 γρ. ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
1 πρέζα αλάτι
12 κ.σ. (90 γρ.) γάλα
3 κ.σ. (20 γρ.) βούτυρο αγελάδος
1 βανίλια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρολίτσα το γάλα με το βούτυρο και ζεσταίνουμε λίγο το μείγμα ώστε να λιώσει το βούτυρο όταν το ανακατέψουμε.
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρολίτσα το γάλα με το βούτυρο και ζεσταίνουμε λίγο το μείγμα ώστε να λιώσει το βούτυρο όταν το ανακατέψουμε.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού ή μιας φόρμας με σούστα.
Αποσύρουμε την κατσαρολίτσα από τη φωτιά και αφήνουμε το γάλα να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το χρησιμοποιήσουμε για το παντεσπάνι.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Ξεκινάμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα και όταν τα αυγά αφρίσουν και αρχίσουν να φουσκώνουν (μετά από 1-2 λεπτά περίπου) βάζουμε το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να αποκτήσει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα και κρεμώδη υφή.
Ύστερα, βάζουμε το μίξερ στην πιο χαμηλή του ταχύτητα και προσθέτουμε το αλεύρι σε 4 δόσεις (αν είναι εύκολο κοσκινίζοντάς το στο μείγμα ενώ το μίξερ συνεχίζει το χτύπημα) εναλλάξ με το μείγμα γάλακτος-βουτύρου.
Αμέσως μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τον παχύρρευστο χυλό για το παντεσπάνι στο ταψάκι ή την φόρμα που θα το ψήσουμε.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά και βγάζουμε από το φούρνο αφού δοκιμάσουμε εάν είναι έτοιμο, μπήγοντας ένα ξυλάκι για σουβλάκια στο κέντρο του για να δούμε εάν είναι στεγνό.
Εάν δεν είναι στεγνό το αφήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά.
TIPSΨήνουμε για 20-25 λεπτά και βγάζουμε από το φούρνο αφού δοκιμάσουμε εάν είναι έτοιμο, μπήγοντας ένα ξυλάκι για σουβλάκια στο κέντρο του για να δούμε εάν είναι στεγνό.
Εάν δεν είναι στεγνό το αφήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά.
* Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το παντεσπάνι σε παιδική τούρτα μπορούμε να ρίξουμε μέσα 3 κ.σ. πολύχρωμη τρούφα (ή σοκολατένια) για να γίνει με χρωματιστά "στίγματα" με το ψήσιμο.
* Για να το χρησιμοποιήσουμε για τούρτα, ισιώνουμε την επάνω πλευρά του κόβοντας με ένα μαχαίρι το φουσκωμένο σημείο και μετά αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι και χρησιμοποιούμε τον δίσκο αυτό για βάση της τούρτας.
Πηγή: Χρύσα Παραδείση, "Μεγάλη Ζαχ/κή - Μαγειρική"* Για να το χρησιμοποιήσουμε για τούρτα, ισιώνουμε την επάνω πλευρά του κόβοντας με ένα μαχαίρι το φουσκωμένο σημείο και μετά αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι και χρησιμοποιούμε τον δίσκο αυτό για βάση της τούρτας.
Να και η τούρτα στην οποία χρησιμοποίησα όχι μία αλλά τρεις δόσεις από το παντεσπάνι βουτύρου. Ένα ...λαίμαργο minion από το έργο "Despicable me" για τα γενέθλια του Κωνσταντίνου.
Καλή σας συνέχεια!! :)
Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)