Κοτόπιτα
Υλικά (Σερβίρει 6)
- 1 κοτόπουλο
- 5 μέτρια κρεμμύδια
- 1 φλ. τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη
- τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 4 αυγά χτυπημένα
- 1 φλ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα και παρμεζάνα τριμμένη
- 3 γεμάτες κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- 1/2 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
- μαϊντανό
- 350 γραμμάρια φύλλο κρούστας
- αλάτι · πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Καψαλίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο.
Το κόβουμε σε κομμάτια. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε λεπτά φετάκια τα κρεμμύδια.
Βάζουμε στη κατσαρόλα δύο κουταλιές σούπας γεμάτες βούτυρο και, όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, τα κομμάτια του κοτόπουλου, 1 κουταλάκι τσαγιού κοφτό αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο τριμμένο. Προσθέτουμε 4 κουταλιές σούπας νερό και κλείνουμε το καπάκι.
Αφήνουμε να σιγοψηθούν επί 25 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από τη χύτρα, αφαιρούμε πέτσες και κόκαλα και χωρίζουμε το ψαχνά σε κομματάκια.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με τη σάλτσα τους, τα αυγά, τα τυριά, τη φρυγανιά, το γάλα και μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί ορθογώνιο τα 2/3 από το φύλλο, ενώ αλείφουμε κάθε φύλλο με βούτυρο.
Βάζουμε μέσα το μείγμα, το σκεπάζουμε πρώτα με τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και κατόπιν με τα υπόλοιπα φύλλα, ενώ αλείφουμε κάθε φύλλο με βούτυρο.
Χαράζουμε την κοτόπιτα σε φαρδιές λουρίδες, τη ραντίζουμε με 2 κουταλιές νερό και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο επί 45 περίπου λεπτά.
Το κόβουμε σε κομμάτια. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε λεπτά φετάκια τα κρεμμύδια.
Βάζουμε στη κατσαρόλα δύο κουταλιές σούπας γεμάτες βούτυρο και, όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, τα κομμάτια του κοτόπουλου, 1 κουταλάκι τσαγιού κοφτό αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο τριμμένο. Προσθέτουμε 4 κουταλιές σούπας νερό και κλείνουμε το καπάκι.
Αφήνουμε να σιγοψηθούν επί 25 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από τη χύτρα, αφαιρούμε πέτσες και κόκαλα και χωρίζουμε το ψαχνά σε κομματάκια.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με τη σάλτσα τους, τα αυγά, τα τυριά, τη φρυγανιά, το γάλα και μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί ορθογώνιο τα 2/3 από το φύλλο, ενώ αλείφουμε κάθε φύλλο με βούτυρο.
Βάζουμε μέσα το μείγμα, το σκεπάζουμε πρώτα με τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και κατόπιν με τα υπόλοιπα φύλλα, ενώ αλείφουμε κάθε φύλλο με βούτυρο.
Χαράζουμε την κοτόπιτα σε φαρδιές λουρίδες, τη ραντίζουμε με 2 κουταλιές νερό και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο επί 45 περίπου λεπτά.