Αν αναφέρουμε το όνομα Agnese Gonxhe Bojaxhiu σίγουρα δε θα μας πει τίποτα.Αν όμως αναφέρουμε το όνομα Μητέρα Τερέζα τότε σίγουρα κάτι θα μας πει.
Γεννήθηκε στα
Σκόπια της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας το έτος 1910 και ήταν αλβανικής καταγωγής.Σε ηλικία 19 ετών πήγε στην πόλη Νταρτζίλινγκ της Ινδίας και ορκίστηκε καθολική μοναχή δύο χρόνια αργότερα (1931).
Το 1937 άρχισε να δουλεύει ως δασκάλα σε σχολείο της Καλκούτα ενώ χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το έτος 1950 πήρε άδεια από το Βατικανό προκειμένου να ξεκινήσει το ιεραποστολικό της έργο.
'Ιδρυσε πολλά νοσοκομεία και ορφανοτροφεία στην Ινδία,στην Τανζανία,στην Αυστρία και στην Ρώμη.Πραγματοποίησε ταξίδια σε όλον τον κόσμο με σκοπό να βοηθήσει τους φτωχούς και άρρωστους ανθρώπους.
Αξίζει να σημειώσουμε πως στη Μητέρα Τερέζα ασκήθηκε και έντονη κριτική για τις απόψεις της σε θέματα όπως η άμβλωση και η αντισύλληψη ή ζητήματα οικονομικής διαχείρισης αλλά ακόμη και για τις πραγματικές φροντίδες που προσέφεραν τα νοσοκομεία και τα ορφανοτροφεία που είχε ιδρύσει.
Το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για όλο το έργο και την προσφορά της στον συνάνθρωπο. Το 1983 κατά την επίσκεψή της στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' υπέστη καρδιακή προσβολή και από τότε κυκλοφορούσε με βηματοδότη εώς το τέλος της ζωής της το 1997 στην Καλκούτα.
Μετά τον θάνατό της ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' ξεκίνησε την διαδικασία της αγιοποίησής της και στις 19 Οκτωβρίου 2003 η Μητέρα Τερέζα οσιοποιήθηκε φθάνοντας στο τρίτο από τα τέσσερα στάδια της διαδικασίας της αγιοποίησης.
perivolipanagias.gr