Η στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ έχει φτάσει στα όριά της, ενώ οι ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας έχουν παραλύσει την αγορά
Τέλος στις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν το τελευταίο τετράμηνο στην εγχώρια τραπεζική αγορά ευελπιστούν να μπει οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων με την επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας με τους εταίρους για το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν.
Οι τράπεζες έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές εκροές καταθέσεων, που μόνο από τον ιδιωτικό τομέα έχουν πλέον ξεπεράσει τα 32 δισ. ευρώ μέσα σε πέντε μήνες, μέσω του τεχνητού «αναπνευστήρα» του έκτακτου εργαλείου χρηματοδότησης της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA - Emergency Liquidity Assistance).
Μπορεί ως τώρα η ΕΚΤ να παρείχε την απαραίτητη στήριξη για την αναπλήρωση των απωλειών στην καταθετική βάση, ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές από μέλη του διοικητικού της συμβουλίου να μπει «φρένο» στην ελληνική στήριξη.
Οσοι διαφωνούν με την παροχή επιπλέον ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα θεωρούν ότι το Ευρωσύστημα έχει αυξήσει υπέρμετρα τον κίνδυνο που αναλαμβάνει μέσω της συγκεκριμένης βοήθειας σε μια χώρα που δεν είναι σίγουρο πως θα βρίσκεται σε λίγους μήνες σε πρόγραμμα, δεδομένης της καθυστέρησης που παρατηρείται στις συνομιλίες με τους εταίρους της. Μέχρι στιγμής το ΔΣ της ΕΚΤ έχει καλύψει, αν και με το «σταγονόμετρο», τις ανάγκες των τεσσάρων συστημικών ομίλων προχωρώντας σε εβδομαδιαία βάση στην ελάχιστη δυνατή αύξηση του πλαφόν χρηματοδότησης μέσω του ELA.
Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για τη στάση που θα τηρήσει στη συνεδρίασή του Μαΐου το ΔΣ της Ευρωτράπεζας. Αν δεν διαφανεί ότι η Ελλάδα και οι δανειστές βαίνουν προς συμφωνία, δεν αποκλείεται να λάβει μέτρα για τη θωράκιση της ΕΚΤ έναντι του κινδύνου ενός ατυχήματος.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του «κουρέματος» που επιβάλλεται στα ελληνικά ενέχυρα για τη χορήγηση δανείων στις τράπεζες και σταθεροποίηση του περιθωρίου δανεισμού μέσω του ELA.
Αναλυτές εκτιμούν ότι μια αύξηση του «haircut» κατά 50% μπορεί να επιφέρει μείωση της δυνατότητας χρηματοδότησης από τους μηχανισμούς του Ευρωσυστήματος ως και κατά 30 δισ. ευρώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα έχουν τη δυνατότητα δανεισμού μόλις 10 δισ. ευρώ επιπλέον από τα τρέχοντα επίπεδα.
Αν ληφθούν τέτοιες αποφάσεις, οι ελληνικές αρχές θα αναγκαστούν να επιβάλουν μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων για την προστασία του τραπεζικού συστήματος.
Σημειώνεται ότι σε αυτή τη φάση ο δανεισμός μέσω του ELA μπορεί να φτάσει ως και τα 75,5 δισ. ευρώ βάσει των αποφάσεων της ΕΚΤ, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα ενέχυρα που με τους σημερινούς κανόνες μπορούν να αυξήσουν το όριο αυτό ως και τα 115 δισ. ευρώ περίπου.
Οι τραπεζίτες πάντως μετά την αντικατάσταση της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής πλευράς και τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θεωρούν ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν τέτοια μέτρα διαβλέποντας συμφωνία με τους εταίρους.
Αν επαληθευθεί αυτό το σενάριο, όχι μόνο θα ξεκινήσει η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες αλλά θα γίνει το πρώτο βήμα για την επαναφορά των τεσσάρων μεγάλων ομίλων σε καθεστώς απευθείας δανεισμού από την ΕΚΤ.
tovima.gr