1806.—Κορυφώνεται ο διωγμός των κλεφτών από τους τούρκους στην Πελοπόννησο μετά το φιρμάνι του σουλτάνου. Ιδιαίτερα διώχθηκε η οικογένεια του Κολοκοτρώνη· μάλιστα ο αδελφός του Γιάννης, σκοτώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ζητώντας καταφύγιο από έναν καλόγερο, καταδώθηκε στους τούρκους. Διηγείται ο Κολοκοτρώνης στον Τερτσέτη: “Εκάθησα κρυμμένος ένα μήνα εις το σπίτι του Δουράκη. Ήλθε ένας Νικήτας από του Τουρκολέκα και με ηύρε με μία εικοσιπενταριά και του είπα : «Να ευρούμε καῒκι και ν’απεράσομε εις την Ζάκυνθο». Αυτός ενόμιζε ότι δεν είναι πλέον φόβος δια να υπάγει εις το μεσόγειον του Μορέως και εγύρισε οπίσω. Οι τούρκοι τους εσκότωσαν όλους, μόνον ένας επιάσθη ζωντανός ο οποίος επήγεν εις την Τριπολιτζάν”. Ο διωγμός αυτός είχε ως αποτέλεσμα ο Θ.Κολοκοτρώνης να καταφύγει στην Ζάκυνθο.
1821.—Οι οπλαρχηγοί Στερεάς Γιολδασαίοι και Γουβέλης επιτίθενται εναντίον των τούρκων στό Καρπενήσι.
1822.—Ο Καρά Αλή φθάνει με πολυάριθμον στόλον και στρατόν στη Χίο. Από τις 31 Μαρτίου με την πυρπόληση του ναού της Παναγίας Τουρλωτής δόθηκε το σύνθημα για να ξεκινήσει η μεγάλη σφαγή και οι λεηλασίες στο τραγικό νησί. Ο Καρά Αλή ήλθε για να συνεχίσει το «έργο». Ήδη από τα τέλη Μαρτίου ξεκίνησε η μεγάλη σφαγή και μετά από αυτό επί τέσσερεις μήνες έφταναν τούρκοι κατάδικοι από τις απέναντι ακτές με σκοπό το φόνο, τη λεηλασία και τα λάφυρα. Με διαταγή του σουλτάνου θανατώνοντο βρέφη έως 3 ετών , αγόρια και άνδρες άνω των 12 ετών , γυναίκες άνω των 40 ετών , και αιχμαλωτίζοντο κορίτσια και γυναίκες από 3 έως 40 ετών και αγόρια από 3 έως 12 ετών. Γλίτωναν μόνο όσοι ασπάζονταν το ισλάμ.Ο ελληνικός στόλος θα προσπαθήσει να αντεπιτεθεί από τις 18 Μαῒου.
1825.—Ο Ελληνικός Στόλος, υπό τους Μιαούλη, Γ. Ανδρούτσο και Αποστόλη, νικά σε ναυμαχία έξω από τον κόλπο της Σούδας τα πλοία καλύψεως του τουρκικού στόλου.
1834.—Ο Ιωάννης Κωλέττης θα σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία όμως θα παραμείνει στην εξουσία έναν ακριβώς χρόνο.
Κατά την διάρκεια αυτής της κυβερνήσεως, οι Κολοκοτρώνης και Πλαπούτας παραμένουν φυλακισμένοι μετά την καταδικαστική απόφαση του Μάσσον και της αντιβασιλείας, και το καλοκαίρι θα ξεσπάσει αντικυβερνητική επανάσταση στην Μεσσηνία με τραγικά αποτελέσματα.
1869.—Ο μεγάλος Ηπειρώτης ευεργέτης και οικονομολόγος της Νεότερης Ελλάδος, Σταύρος Γεώργιος, πέθανε από ανακοπή καρδιάς ενώ βρισκόταν μέσα στο κτήριο του καταστήματος της Εθνικής Τραπέζης. Στην διαθήκη του, την μικρή του περιουσία (αν αναλογιστεί κανείς ότι υπηρέτησε ως Διοικητής της Εθνικής τράπεζας για 27 συνεχή έτη) την δώρισε ολόκληρη σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και δωρεές, ενώ το πατρικό του σπίτι στα Ιωάννινα και ένα σημαντικό ποσό (40.000 δρχ) διέθεσε για την ίδρυση ορφανοτροφείου στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ήπειρο, που τότε ακόμη βρισκόταν υπό Οθωμανική κατοχή.
Χάρη στις γνώσεις του σε οικονομικά και χρηματιστικά θέματα, καθώς και στην εντιμότητα και ανιδιοτέλεια του χαρακτήρα του, τού ζητήθηκε από τον Καποδίστρια η συνδρομή για την ίδρυση της πρώτης Ελληνικής τράπεζας.
1903.—Με μεγάλο χορηγό τον ευεργέτη Γ. Μαρασλή, εγκαινιάζεται η πρώτη Διεθνής Έκθεση των Αθηνών.
1905.—Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ενώ προσήρχετο εις την Βουλήν, δολοφονείται υπό του Αντωνίου Κωσταγερακάρη, τροφίμου των χαρτοπαιγνίων, όστις, προσποιηθείς ότι ήθελε να τού επιδώση αναφοράν, τον επλησίασε καί τού εβύθισε μάχαιραν εις την κοιλίαν. Είναι η δεύτερη δολοφονία πολιτικού προσώπου στην ιστορία της νεωτέρας Ελλάδος, και το πρώτο Ελληνικό φωτορεπορτάζ καλυφθέν υπό του Πουλίδη Πέτρου. Σύμφωνα με τη μαρτυρία τού γιού τού φωτογράφου, Χρήστου, η γυάλινη αρνητική πλάκα καταστράφηκε το 1962 μετά από πλημμύρα, ενώ η μέχρις σήμερα η έρευνα δεν έχει φέρει στο φως κανένα αντίγραφο τής περίφημης φωτογραφίας. Ο δολοφόνος, συλληφθείς, κατεδικάσθη εις θάνατον καί εκαρατομήθη εις τας φυλακάς τού Παλαμηδίου. Ο Θ.Δηλιγιάννης αντεπολιτεύθη σφοδρώς τον Χ.Τρικούπην καί διά τής συναρπαστικής ευγλωττίας του παρέσυρε τα πλήθη. Υπήρξε Κέρβερος εις τήν διαχείρισιν τού δημοσίου χρήματος καί βαθύτατα προσηλωμένος εις την ιδέαν τής νομιμότητος.
1910.—Την παραμονή αφίξεως του ρουμανικού πλοίου «Αυτοκράτορας Τραϊανός» στον Πειραιά, η Ρουμανική προπαγάνδα γνωρίζοντας τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων, διέδωσε στον Πειραϊκό λαό την πληροφορία, για κάποιον Έλληνα επιβάτη, ονόματι Κλαουδάτο από την Κεφαλλονιά, που αρνήθηκε να καταταγεί στον Οθωμανικό Στρατό και ως λιποτάκτης σκότωσε και τούρκο για εθνικούς λόγους. Η πληροφορία αυτή είχε αποσταλεί από τον ίδιο τον πλοίαρχο του Ρουμάνικου πλοίου “Αυτοκράτορας Τραϊανός” από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, λίγο πριν αναχωρήσει με προορισμό τον Πειραιά. Το αποτέλεσμα ήταν μόλις έφθασε στον Πειραιά, να εισβάλλει πλήθος ελλήνων στο πλοίο, και τελικώς να απελευθερωθεί άνδρας ονόματι Ζησιάδης, ελληνικής καταγωγής αλλά Ρουμάνος υπήκοος, και λιποτάκτης του Ρουμανικού Στρατού. Μετά από αυτό η Ρουμανική κυβέρνηση προέβαλε αξιώσεις για, οικονομικές αποζημιώσεις, επίσημη συγγνώμη από την ελληνική κυβέρνηση, και απόδοση του λιποτάκτου.Τα δημοσιεύματα του ρουμανικού τύπου φρόντιζαν να διογκώνουν το γεγονός και να υποδαυλίζουν την ήδη τεταμένη κατάσταση. Με την γνωστοποίηση της ρουμανικής σκευωρίας, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να εκπληρώσει τις παράλογες απαιτήσεις των ρουμάνων, με αποτέλεσμα αυτοί να χρησιμοποιήσουν εκβιαστικά την ελληνική παροικία, ξεσπώντας πάνω της με νέους διωγμούς, εξορίες και τρομοκρατία. Τελικά η Ελλάδα αποφάσισε να σταματήσει την Ελληνορουμανική κρίση, ικανοποιώντας τους όρους, παρόλο που γνώριζε το ψεύδος της ιστορίας.
1912.—Στα πλαίσια της αναβαθμίσεως τής αεροπορίας, γενναίες είναι οι εισφορές ιδιωτών καθώς και ομογενών μας από το εξωτερικό. Ο Δωδεκανήσιος Ιωάννης Καζούλης από την ευημερούσα Ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου, το 1912 στέλνει χρυσά ναπολεόνια για να αγοραστούν τέσσερα αεροπλάνα – από τα πρώτα στην Ευρώπη – που πήραν µέρος στους Βαλκανικούς Πολέµους.
.—Οι αρχές της Σάμου, χορηγούν αμνηστία στον Θεμιστοκλή Σοφούλη και τους οπαδούς του.
1919.—Ο ελληνικός στρατός εκκαθαρίζει την περιοχήν της Περγάμου από άτακτα στοιχεία των τούρκων.
1920.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνονται μικροσυμπλοκές περιπόλων.
1921.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις ατάκτων τούρκων.
.—Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος Α’, μετά την άφιξή του στη Σμύρνη στις 30 Μαῒου και την ενθουσιώδη υποδοχή που του επιφυλάχθηκε, απευθείνει διάγγελμα πρός το στράτευμα. Ως ημέρα αναχωρήσεως από τον Πειραιά είχε επιλέξει την επέτειο της αλώσεως, και συνοδευόταν από τον πρωθυπουργό Δημήτριο Γούναρη, τους υπουργούς Θεοτόκη, Μπαλτατζή, Στράτο και τους πρίγκηπες Παύλο, Νικόλαο και Ανδρέα. Το καλοκαίρι του 1921, θα ξεκινήση η εκστρατεία που είχε σκοπό την συντριβή των κεμαλικών δυνάμεων και την επιβολή της Συνθήκης των Σεβρών στην νέα κυβέρνηση της Ἀγκυρας, με την διαφορά ότι αυτή η επίθεση θα έπρεπε να είχε γίνει δύο χρόνια πριν, το καλοκαίρι του 1919.
1922.—Σ’ ολόκληρο το μέτωπο στη Μ.Ασία σημειώνεται δράση πυροβολικού και περιπόλων.
1924.—Η ελληνική Βουλή, με ψήφισμά της, αποφασίζει την προαγωγή των πρωτεργατών της Επανάστασης του 1922, Νικολάου Πλαστήρα και Στυλιανού Γονατά, σε αντιστρατήγους.
1925.—Στην Κωνσταντινούπολη, οι τούρκοι συλλαμβάνουν τον ανταποκριτή της εφημερίδος “Ελεύθερος Τύπος” των Αθηνών, με την δικαιολογία ότι δημοσίευσε υβριστικό άρθρο.
1941.—Οι Γερμανοί έγιναν κύριοι ολοκλήρου της Κρήτης και ελάχιστοι φωλεαί αντιστάσεως έμειναν.
.—Οι Ναζί διατάζουν τον περιορισμό της κυκλοφορίας των Ελλήνων πολιτών από τις 10 το βράδυ μέχρι το πρωί.
1947.—Ο εθνικός στρατός και δυνάμεις χωροφυλακής εκδιώκουν τους εισελθόντας εις το Κιλκίς συμμορίτας.
1951.—Τερματίζεται η κατάληψη του υπουργείου Εθνικής Αμύνης από στρατιωτικούς του ΙΔΕΑ, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του στρατάρχη Παπάγου.
1957.—Φονεύεται από αυτοκίνητο που οδηγούσε Αμερικανός λοχίας της βάσης του Ελληνικού ο πρώην αρχηγός του ΕΛΑΣ και βουλευτής της ΕΔΑ Στέφανος Σαράφης.
Οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ο ιταλοαμερικανός υποσμηνίας Μάριο Μουζάλι, που υπηρετούσε στην 22η μοίρα διαβιβάσεων της Αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ελληνικού. Η ΕΔΑ κάνει λόγο για «προσχεδιασμένο» ατύχημα.
1991.—Η 17Ν επιτίθεται με δυο ρουκέτες κατά της εταιρίας Lowenbrau στην Αταλάντη.
1996.—Στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης δηλώνει ότι, το μόνο σημείο συμφωνίας με τους τουρκοκυπρίους είναι η ιδέα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
.
.
.
Βασική πηγή: www.e-istoria.com
Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)