Ο Ντολμάς ήταν ένα νησάκι δυτικά του νησιού Φοινικιά.
Μια λωρίδα λιμνοθάλασσας το χώριζε από τη Φοινικιά, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας. Στον Ντολμά θα δείτε μόνο το μνημείο των πεσόντων αγωνιστών. Το 1826 υπερασπιστής του Ντολμά ήταν ο στρατηγός Γρηγ. Λιακατάς με 300 άντρες από το Αιτωλικό και 18 κανόνια.
Ο Χουσεΐν το Φλεβάρη του 1826 θέλοντας να καθαρίσει όλες τις αντιστάσεις της λιμνοθάλασσας έπρεπε να κυριέψει και το Αιτωλικό. Προμαχώνας του Αιτωλικού ήταν ο Ντολμάς κι εκεί χτύπησε. Ο Λιακατάς με τους γενναίους του πολέμησαν ηρωικά. Ώσπου πληγώθηκε κι ο ίδιος και μισοπεθαμένο τον κομμάτιασαν οι Τούρκοι. Την 1η Μαρτίου του 1826 το Αιτωλικό έπεσε. Όσοι σώθηκαν έφυγαν για την Αγιά Αγάθη, εκκλησία πάνω στο βουνό.
Σχέδιο κατάληψης των στρατηγικής σημασίας νησίδων, που φράσσουν από νότια τη λιμνοθάλασσα και ελέγχουν τους φυσικούς διαύλους προς την πόλη, ήτοι της Κλείσοβας, του Βασιλαδιού και του Ντολμά.
1. Τουρκοαιγυπτιακός στόλος 2. Τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα 3. Το Μεσολόγγι 4. Το νησάκι Κλείσοβα 5. Ελληνικά στρατεύματα 6. Τουρκικά κανόνια
Ντολμάς
Ο Ντολμάς ήταν ένα νησάκι δυτικά του νησιού Φοινικιά. Μια λωρίδα λιμνοθάλασσας το χώριζε από τη Φοινικιά, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας. Τώρα συνδέεται με αμαξητό δρόμο που έφτιαξε η Α.Ε ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ μέσα στη λιμνοθάλασσα. Αυτός ο δρόμος φθάνει στο λιμάνι του Μεσολογγίου. Μπορείτε να τον περάσετε με το αυτοκίνητό σας. Στον Ντολμά θα δείτε μόνο το μνημείο των πεσόντων αγωνιστών. Το 1826 υπερασπιστής του Ντολμά ήταν ο στρατηγός Γρηγ. Λιακατάς με 300 άντρες από το Αιτωλικό και 18 κανόνια. Ο Χουσεΐν το Φλεβάρη του 1826 θέλοντας να καθαρίσει όλες τις αντιστάσεις της λιμνοθάλασσας έπρεπε να κυριέψει και το Αιτωλικό. Προμαχώνας του Αιτωλικού ήταν ο Ντολμάς κι εκεί χτύπησε. Ο Λιακατάς με τους γενναίους του πολέμησαν ηρωικά. Ώσπου πληγώθηκε κι ο ίδιος και μισοπεθαμένο τον κομμάτιασαν οι Τούρκοι. Την 1η Μαρτίου του 1826 το Αιτωλικό έπεσε. Όσοι σώθηκαν έφυγαν για την Αγιά Αγάθη, εκκλησία πάνω στο βουνό.
Πόρος
Ο Πόρος είναι ένα ακατοίκητο νησί μπροστά από το Αιτωλικό. Έδρασε και αυτό άμεσα στην πολιορκία του Μεσολογγίου. Σήμερα υπάγεται διοικητικά στο Αιτωλικό.
ΠΗΓΕΣ:
http://eoniaellhnikhpisti.blogspot.gr
Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)