19 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΙΔΕΕΣ: Παχαλινές Φωλιές -Τσουρέκι Πασχαλινό


Παχαλινές Φωλιές





Συστατικά


  • 1 φλιτζάνι bran sticks (δημητριακά σε μπαστουνάκια ολικής)
  • 100 γρ. σοκολάτα
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη
  • 4 κ.σ. γάλα 2%
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 30 αυγουλάκια ζαχαρωτά ή από σοκολάτα

Τρόπος μαγειρέματος

  • 1
    Σπάσε τη σοκολάτα σε κομματάκια και βάλε σε μεταλλικό μπολ και πάνω από νερό που βράζει
  • 2
    Πρόσθεσε τη μαργαρίνη, το γάλα και τη βανίλια και λιώσε σε μπεν μαρί
  • 3
    Ρίξε τα bran stick μέσα στη σοκολάτα (ίσως χρειαστεί να το κάνεις σε δύο μερίδες) να καλυφθούν με σοκολάτα
  • 4
    Στρώσε μια λαδόκολλα σε μια επιφάνεια εργασίας και φτιάξε με τα σοκολατένια bran μικρά στεφανάκια-φωλίτσες
  • 5
    Στήριξε τα αυγουλάκια στο κέντρο και άφησε τις φωλιές για 30 λεπτά να κρυώσει η σοκολάτα. Ξεκόλλησε από τη λαδόκολλα και σέρβιρε






  • ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝO   

  • Υλικά

    Για την μαγιά

    1 + ½ κύβο νωπή μαγιά (60 γραμμ.)          

    2 κ.σ. ζαχαρη

    1/3 κούπας χλιαρό νερό         




    Για την ζύμη

    8 κούπες αλεύρι 70% για τσουρέκια
    ¾ κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
    2 κ.γλ. κοφτά μαχλέπι κοπανισμένο          
    1 κούπα  βούτυρο
    2 κούπες  ζάχαρη          
    3 μεγάλα αυγά
    1 + ½ κούπα  γάλα πλήρες φρέσκο
    Λίγη μαργάρινη
    Διάλυμα αυγά για επάλειψη
    Φιλέ αμυγδάλου προαιρετικά
    Σοκολάτα λιωμένη προαιρετικά


    Επιθυμητό: 5-6 ωμά αυγά, βαμμένα και σε θερμοκρασία δωματίου (αν τα αυγά είναι κρύα  δεν θα μαγειρευτούν πλήρως κατά τη διάρκεια του χρόνου ψησίματος για το ψωμί)

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    Ενεργοποίηση μαγιάς: Διαλύουμε την μαγιά σε μπόλ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10’ να αφρίσει η επιφάνεια.

    Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Τ’ αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Χτυπάμε σε μπόλ τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας το βούτυρο. Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35° C.


  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ για 10’ μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή. 

    Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένη μαργαρίνη (ή βούτυρο) και την μαζεύουμε από τον κάδο. Την βάζουμε σε μεγάλο μπολ και την σκεπάζουμε καλά να μην πετσιάσει. Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο. Περίπου για 2 ώρες. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στην ζύμη και δεν έχει επαναφορά τότε είναι έτοιμη

    Την αδειάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 2 μέρη. Πλάθουμε 2 τσουρέκια.
    Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα. Χτυπάω 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά με το διάλυμα. Αφήνουμε για ακόμα 10’ να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια (με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ.


    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C αντιστάσεις για 45’ περίπου ή στους 160° C αέρα για 45 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.


    Και χωρίς τα αυγά και πάλι είναι τέλειο ! δοκιμάστε το !

     ΠΗΓΕΣ:
  • http://glykestreles.blogspot.gr/
  • http://www.tlife.gr/
  • Μ.ΜΑΝΕΤΑ
  • (marilena.mane@gmail.com)