18 Φεβρουαρίου 2014

Mπισκότα


Mπισκότα με Royal icing




Μπισκοτένια cupcakes

Περιγραφή

Μπισκότα σε σχήμα cupcakes διακοσμημένα με ζαχαρόπαστα και χρωματιστή τρούφα! Μια γλυκιά ιδέα για πάρτυ ή βαφτίσεις, με αγάπη από το www.cookierama.gr
Μπισκοτένια cupcakes

Τι χρειαζόμαστε:

  • μπισκοτένια cupcakes (με όποια συνταγή μπισκότου έχετε δοκιμασμένη και σας αρέσει)
  • ζαχαρόπαστα σε δύο χρώματα της επιλογής σας
  • χρωματιστή τρούφα

AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Τι θα χρειαστείτε: μπισκότα σε σχήμα cupcakes, το κουπάτ που χρησιμοποιήσατε για τα μπισκότα, ζαχαρόπαστα σε δύο χρώματα της επιλογής σας (λευκό και ροζ είναι στις δικές μου φώτο), μια ροδέλα ζαχαρόπαστας ή μαχαιράκι, έναν πλάστη, ένα πινελάκι και λίγο νερό, χρωματιστή τρούφα, λίγη ζάχαρη άχνη
Βήμα 2
2) Ανοίγετε με τον πλάστη τη ροζ ζαχαρόπαστα (απλώνοντας λίγη ζάχαρη άχνη στην επιφάνεια εργασίας για να μην κολλάει η ζαχαρόπαστα) και κόβετε με το κουπάτ το κάτω μέρος του cupcake.
Βήμα 3
3) Με τη ροδέλα ζαχαρόπαστας ή το μαχαιράκι "ισιώνετε" το κομμάτι της ροζ ζαχαρόπαστας που έχετε κόψει ώστε να ταιριάζει ακριβώς στο σχήμα του μπισκότου.
Βήμα 4
4) Βρέχετε το κάτω μέρος του μπισκότου ελαφρά με το πινέλο και "κολλάτε" εκεί τη ροζ ζαχαρόπαστα.
Βήμα 5
5) Αν θέλετε να κάνετε τη ζαχαρένια ροζ θηκούλα του cupcake πουά, παίρνετε το πινελάκι ελαφρά βρεγμένο και το ακουμπάτε σε έξι-επτά σημεία της ροζ ζαχαρόπαστας.
Βήμα 6
6) Πάνω στα βρεγμένα σημεία ακουμπάτε μικρές μπαλίτσες ζαχαρόπαστας σε άνισα μεγέθη.
Βήμα 7
7) Περνάτε ελαφρά τον πλάστη πάνω από τη ροζ ζαχαρόπαστα, ώστε οι άσπρες μπαλίτσες να ενωθούν με αυτή, δίνοντας το πουά εφέ.
Βήμα 8
8) Με τη ροδέλα της ζαχαρόπαστας ή ένα μαχαιράκι σχηματίζουμε κάθετες γραμμές πάνω στη ροζ ζαχαρόπαστα.
Βήμα 9
9) Απλώνουμε με τον πλάστη τη λευκή ζαχαρόπαστα και κόβουμε με το κουπάτ το επάνω μέρος του cupcake. Το ισιώνουμε με το μαχαιράκι, ώστε να ταιριάζει ακριβώς στο μπισκότο.
Βήμα 10
10) Βρέχουμε ελαφρά το επάνω μέρος του μπισκότου και "κολλάμε" επάνω τη λευκή ζαχαρόπαστα.
Βήμα 11
11) Για τη διακόσμηση, βρέχουμε αρχικά με το πινέλο το επάνω μέρος της λευκής ζαχαρόπαστας και τοποθετούμε μια μπαλίτσα ροζ ζαχαρόπαστας, την οποία πιέζουμε ελαφρά με το δάχτυλο, ώστε να απλωθεί. Εναλλακτικά, μπορούμε με τον ίδιο τρόπο να κολλήσουμε ένα σοκολατένιο κουφετάκι (smarties).
Βήμα 12
12) Ακουμπάμε το βρεγμένο πινελάκι σε τέσσερα πέντε τυχαία σημεία της λευκής ζαχαρόπαστας. Κρατώντας το μπισκότο πάνω από ένα μπωλ, πασπαλίζουμε με χρωματιστή τρούφα, η οποία θα κολλήσει στα βρεγμένα σημεία. Η υπόλοιπη τρούφα πέφτει μέσα στο μπωλ και μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα μπισκοτάκια με τη ζαχαρόπαστα διατηρούνται τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες, αρκεί να είναι κλειστά σε σακουλάκι.








Μπισκότα βανίλιας με ζαχαρόπαστα !




Mπισκότα (Cookies) που μοσχομυρίζουν βανίλια & βούτυρο.
Στολίζονται με ζαχαρόπαστα ή γλάσο που θα τα έχετε χρωματίσει ή όχι.

Σκέτα είναι ένα νόστιμο σνακ για τα παιδιά.

Αλλά και ένα όμορφο και ιδιαίτερο δωράκι για μικρούς (και μεγάλους)
Εκανα μερικά στα γενέθλια της μικρής της κουμπάρας μου που έκλεινε τα τρία.





Yλικά
3 κούπες αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 1/2 κουτ. γλ. άρωμα βανίλιας
1 κούπα βούτυρο (μαργαρίνη, να έχει μαλακώσει)
1 κούπα ζάχαρη
1 αυγό
2 κουτ. γλ. μπέϊκιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέϊκιν

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά να αφρατέψει
Ρίχνουμε το αυγό να αναμειχθεί καλά. Ρίχνουμε το άρωμα βανίλιας, το αλάτι

Προσθέτουμε το αλεύρι κάθε φορά λίγο λίγο μέχρι να ενσωματωθεί καλά όλο το αλεύρι.
Ζυμώνουμε λίγο με το χέρι.

Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και μαλακή.
Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα περίπου.

Όταν παγώσει τη βγάζουμε και την ανοίγουμε και κόβουμε με κουπατ ότι σχέδιο θέλουμε (περίπου σε πάχος 1,5-2 εκ.)
Ανάλογα τα βάζουμε σε ξυλάκι ή τα αφήνουμε έτσι.


Βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Να μην ξεροψηθούν, μόλις αρχίζουν να παίρνουν χρώμα οι άκρες τα βγάζουμε.

Τα αφήνουμε 5 λεπτά στο ταψί και μετά τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

Στολίζουμε ανάλογα με ζαχαρόπαστα




Μικρά μυστικά:Για να τα διακοσμήσετε πρέπει να έχουν κρυώσει τελείως.

Προτιμείστε βιολογικό αυγό
Αν δεν τα διακοσμήσετε με ζαχαρόπαστα ή γλάσο μπορείτε να βάλετε λίγη παραπάνω ζάχαρη.
Eγώ χρησιμοποίησα καλαμάκια ξύλινα.

Για να ΄΄κολλήσει΄΄ η ζαχαρόπαστα βάζετε πάνω στο μπισκότο λίγη μαρμελάδα με ένα πινελάκι.
Τρώγονται και σκέτα και μοσχομυρίζουν. Ιδανικά για δωράκια σε παιδικό πάρτυ
.














Αφράτα μπισκοτάκια βουτύρου που λιώνουν στο στόμα. Πολύ νόστιμα και πολύ εύκολα!!!Μπισκότα σαμπλέ
Τι χρειαζόμαστε:

  • 5 κούπες αλεύρι μπλέ
  • 1 1/2 κούπα βούτυρο* (σκληρο-μαλακωμενο)
  • 3/4 κούπας άχνη ζάχαρη
  • 2 κρόκους
  • 2 κ.σ. κονιάκ ή άλλο λικέρ**
  • βανίλια ή άλλο άρωμα
  • λίγο αλάτι
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

    Βήμα 1
    1) Xτυπάω στο μίξερ το βούτυρο, την άχνη,το αλάτι, τη βανίλια και το ξύσμα (αν χρησιμοποιησω) μέχρι να ασπρίσουν.
    Βήμα 2
    2) Προσθέτω τα κροκάδια και το κονιάκ και χτυπάω λίγο ακόμη.
    Βήμα 3
    3) Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλέυρι και ρίχνω τα υλικά του μίξερ.
    Βήμα 4
    4) 'Διπλώνω' με γρήγορες κινήσεις μέχρι να έχω ενα ζυμαράκι. Δεν θέλει πολύ ζύμωμα. Η ζύμη θα σας βγεί πολυ αφράτη, αλλά δεν θα κολάει στα χέρια.
    Βήμα 5
    5) Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγω με τον πλάστη φύλλο οχι πολύ λεπτό, γιατί δεν φουσκώνει καθόλου.
    Βήμα 6
    6) Κοβω με κουπ-πατ.
    Βήμα 7
    7) Τοποθετω τα ξυλάκια στη μεση του μπισκότου με προσοχη για να μην βγούν απο κάτω.
    Βήμα 8
    8) Ψήνω στους 180 βαθμους(καλά προθερμασμένο φούρνο) για περιπου 20 λεπτά.
    Βήμα 9
    9) Είναι ψημένα όταν ροδίσουν οι άκρες (στη μέση θα είναι πιο λευκά).
    Βήμα 10
    10) Αφήστε τα να κρυώσουν μέσα στο ταψί. Βγαίνουν περίπου 17 μεγάλα μπισκότα (όπως το λουλούδι)
    Βήμα 11
    11) ή 35 μικρά (οπως το τρενακι).

    Λίγα μυστικά ακόμα

    *Η συνταγή ειναι απο ενα παλιό βιβλίο της Βέφας Αλεξιάδου και η αυθεντική συνταγή θέλει βούτυρο(τυπου λούρπαρκ) εγω ομως τα προτιμω με μαργαρινη (τυπου βιταμ). **Αν για αρωμα βάλω μόνο βανίλια βάζω κονιάκ, αλλά μπορώ να κάνω πολλούς συνδιασμούς: ξύσμα λεμόνι-λεμοντσέλο, ξύσμα πορτοκάλι-κουαντρο, κακάο-λικέρ καφε, εσανς πικραμίγδαλο-αμαρρέτο κ.α.
    Είναι πολύ νόστιμα σκέτα αλλά είναι φοβερά βουτυγμένα σε σοκολάτα, κολλημένα ανά 2 με μαρμελάδα ή  στολισμένα με ζαχαρόπαστα. Για να τα στολίσω με ζαχαρόπαστα τα περνάω με ενα πινελάκι με ελάχιστη μαρμελάδα, κόβω τη ζαχαρόπαστα με το ίδιο κουπ-πατ και το κολάω. Είναι πολύ εύκολο γιατί τα συγκεκριμένα μπισκότα δεν χάνουν το σχήμα τους.
      Αυτα τα μπισκοτακια τα κάνω αρκετά χρόνια και κρατώντας την βασική συνταγή κάνω πολλές παραλλαγές,κάντε κι εσείς δοκιμες! Μένουν φρέσκα κλεισμένα σε κουτί μπισκότων για κανα-δυό βδομάδες.








      Μπισκότα με πλούσιο άρωμα..




      Δείτε παρακάτω μια συνταγή που έχουμε για εσάς...
      • 125 γρ. βούτυρο
      • 1/2 κούπα ζάχαρη καστανή
      • 2 κ.γ. κανέλα
      • ½ κ.γ. γαρύφαλλο (προαιρετικό)
      • 1 κ.γ. αλάτι
      • 1 αυγό
      • ¾ κούπας μέλι
      • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
      • ½ κ.γ. σόδα
      • ¼  κ.γ. μπέικιν πάουντερ
      • Γλάσο
      • 2 ασπράδια αυγού
      • 3 Κούπες ζάχαρη άχνη
      • 1 βανίλια
      • Χρώματα ζαχαροπλαστικής (κίτρινο, κόκκινο, πράσινο, μαύρο)
      Εκτέλεση
      1. Στο μπολ του μίξερ  χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν.
      2. (Αν δείτε πως η καστανή ζάχαρη δεν έχει λιώσει καλά μην ανησυχήσετε, όταν μπουν και τα υγρά υλικά στο τέλος, θα έχουν όλα ομογενοποιηθεί).
      3. Προσθέτουμε την κανέλα και το αλάτι.
      4. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αυγό και το μέλι.
      5. Σε άλλο μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν και  προσθέτουμε κι αυτό το μίγμα σε δόσεις στο μίξερ.
      6. Σε αυτό το σημείο χρησιμοποιούμε το γάντζο (το εξάρτημα του μίξερ) για να αναμίξει και να ενοποιήσει καλά τη ζύμη.
      7. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε φύλλα πάχους 0,50 εκατ.
      8. Με Χριστουγεννιάτικα κουπ-πατ κόβουμε διάφορα σχέδια μπισκότων και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί.
      9. Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 15 λεπτά,  και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
      10. Φτιάχνουμε το γλάσο: Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια για λίγο, προσθέτουμε την άχνη και τη βανίλια χτυπώντας για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί το γλάσο.
      11. Θέλουμε ένα πυκνό μίγμα, που να στέκεται και να μπορεί όμως εύκολα να βγαίνει από μικρή μύτη κορνέ.
      12. Χωρίζουμε το γλάσο σε μπολάκια και χωριστά ρίχνουμε μερικές σταγόνες από το κάθε χρώμα μέχρι να αποκτήσει το κάθε χρωματιστό γλάσο μας την απόχρωση που επιθυμούμε.
      13. Διακοσμούμε τα μπισκότα μας και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.



      Πασχαλινές δημιουργίες-3- Mπισκότα με Royal icing

      Πασχαλινά Μπισκότα διακοσμημένα  με Royal icing.


      Δείτε πώς φτιάχνεται  το Royal icing & τη τεχνική του flooding & wet on wet
      .

      Το Royal icing είναι ένα γλάσο που χρησιμοποιείται ανάλογα της πυκνότητάς του. 
       για το γλασσάρισμα του μπισκότου
       για περιγράμματα,  λεπτές γραμμές, δαντελωτά σχέδια και πολλά άλλα.

      Εξωτερικά στεγνώνει και σταθεροποιείται και έτσι  διατηρούνται ανέπαφα τα σχέδια και σχήματα.

      Συνταγή για το Royal icing


      ΥΛΙΚΑ
      2 ασπράδια  60 γρ.
      1κ.γ. χυμό λεμόνι
      500 γρ. (περίπου) άχνη καλής ποιότητας κοσκινισμένη
        1 βανίλια 
      Χρώματα σε πάσ
      τα 

      Βάλτε στο κάδο του μίξερ τα ασπράδια μαζί με το λεμόνι και χτυπήστε με το σύρμα για 1 λεπτό. Ρίξτε 300 γρ άχνης και συνεχίστε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη, να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Ρίχνετε τώρα  κουταλιά - κουταλιά άχνη  και παρακολουθείτε την πυκνότητα, μέχρι να γίνει σφιχτή κρέμα . Τέλος ρίξτε άν θέλετε λίγο άρωμα βανίλιας σε σκόνη. Αυτή η πυκνότητα χρησιμοποιείται για δαντελωτά λεπτά σχέδια.
      Η ποιότητα και ο τύπος της άχνης παίζει σημαντικό ρόλο για το αποτέλεσμα, γι αυτό δεν μπορώ να δώσω ακριβή αναλογία.

      Έχοντας φτιάξει αυτή τη σφιχτή κρέμα έχετε τη δυνατότητα να τη χωρίσετε σε μικρές ποσότητες  να την χρωματίσετε και να την αραιώσετε με νερό, ανάλογα για τί θέλετε να το χρησιμοποιήσετε.
        
       
      Για περιγράμματα ( Piping) πρέπει να  είναι κρέμα  σαν σαντιγύ , ενώ  για  το γλασσάρισμα του μπισκότου θα είναι πιό αραιή σάν γκανάς ( Runny icing) Δοκιμάστε να ρίξετε μια κουταλιά σε πιατάκι. Θα πρέπει  να απλώνει με αργή ροή
      Για να αραιώσετε τη σφιχτή κρέμα ρίχνετε σταγόνες νερού ανακατεύετε και επαναλαμβάνετε μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα,
       
      Σκεπάστε με μεμβράνη   και  αφήστε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί για να σας στρώνει όμορφα χωρίς φυσαλίδες Διατηρήστε το στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη

      .
      Για τη  τεχνική του Wet on Wet θα φτιάξετε   runny icing. Θα φτιάξετε ένα σφιχτό γλάσο και  θα το μοιράσετε  σε 4-5 μπωλάκια. Ρίξτε ελάχιστο χρώμα , ανακατέψτε καλά και προσθέστε λίγες σταγόνες νερού για να αραιώσει.
      Ανακατεύετε και δοκιμάζετε άν το γλάσο ρέει και απλώνει με σχετικά αργό ρυθμό. Προσοχή με το νερό. Σταγόνα- σταγόνα. Άν παρ όλα αυτά σας αραιώσει πολύ ρίξτε λίγη άχνη. Σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστεί για να σας στρώνει ωραία χωρίς φυσαλίδες.  
      Θα σας φανούν χρήσιμα τα ειδικά μπουκαλάκια που μπορείτε να αλλάζετε μύτες και να τα κλείνετε με το καπάκι τους, ώστε να μην στεγνώνει όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.


       Μπισκότα Βανίλιας ( Σαμπλέ)

      Κόψτε με κουπ πατ Αυγό

      Θα χρειαστείτε  
      Σακούλες και Tips 2 - 3 - 4


      Για τη διακόσμηση δείτε Βήμα - βήμα 
       το γέμισμα και τα σχέδια 

      Κάντε  το γέμισμα με tip No 4 Ξεκινήστε απο το εξωτερικό μέρος του μπισκότου περιγραμμικά και φτάστε στο κέντρο.


      Κρατήστε το μπισκότο οριζόντια και κουνήστε αριστερά δεξιά να απλώσει 
       Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα και με κυκλικές κινήσεις γεμίστε τα κενά,
      και διορθώστε το περίγραμμα.


      Αμέσως πριν στεγνώσει  δημιουργήστε  επάνω τα σχέδια, με tip No 2
      Για τα πουά ρίξτε μια σταγόνα και αφήστε να απλωθεί.


      Για το λουλούδι  φτιάξτε τρείς κύκλους

       Πάρτε μια  οδοντογλυφίδα  και με τη μύτη της τραβήξτε απαλά απο μέσα προς τα έξω
      σε ένα  σημείο του κύκλου και κάνετε το ίδιο σε ίσες αποστάσεις
      χωρίζοντας σε 5 μέρη.

       Στα ενδιάμεσα σημεία τραβήξτε  τώρα με την οδοντογλυφίδα  απο έξω προς τα μέσα ολοκληρώνοντας έτσι τα πέταλλα.




      ΠΗΓΗ :http://cookingandart-marion.blogspot.gr
      http://www.sugarflowerscreations.com/

      Μ.ΜΑΝΕΤΑ
      (marilena.mane@gmail.com)