28 Ιουνίου 2014

Πατάτες με κρόκο (σαφράν), κουρκουμά και κρασί



Απολαύστε το...
ΥΛΙΚΑ για 8 μερίδες 
1 κιλό πατάτες κομμένες σε κύβους
1 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες 
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη 
4-5 φέτες μορταδέλα (ή ζαμπόν) ψιλοκομμένα
3 αυγά μεγάλα, ελαφρά χτυπημένα με 3 κ.σ. νερό
1/3 του γρ. κρόκο (σαφράν) (σε σκόνη)
1/2 κ.γλ. κουρκουμά
250 ml κρασί
400 ml νερό ή ζωμό κοτόπουλου
4 κλωναράκια από φρέσκο θυμάρι
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το τηγάνισμα
Αλάτι και πιπέρι  
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το κρασί, το σαφράν και τον κουρκουμά.
Ρίχνουμε στο ταψί μας 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά.
Μόλις, μαραθούν τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα ρίχνουμε στο ταψί.
Βάζουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο στο τηγάνι για να σοτάρουμε τις πατάτες.
Αλευρώνουμε τις κομμένες πατάτες, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις περνάμε γρήγορα από τα χτυπημένα αυγά.
Τις βάζουμε στο τηγάνι με το ζεστό ελαιόλαδο και τις αφήνουμε να σοταριστούν καλά απ' όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρουν μια βράση στο τηγάνι (αλλά όχι περισσότερο για να μην εξατμιστεί το κρασί).
Αδειάζουμε και τις πατάτες με το κρασί στο ταψί.
Ανακατεύουμε τα υλικά (πατάτες, κρεμμύδια, πιπεριά) προσεκτικά και προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό του κοτόπουλου.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και καλύπτουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά και μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
Προσθέτουμε και τη μορταδέλα ή το ζαμπόν και ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά (χωρίς να είναι σκεπασμένο το ταψί) ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να μείνει το φαγάκι με το λάδι του.


Πηγή: Περιοδικό "Καλά Μαγειρέματα" με τον Β. Δρίσκα, τεύχος Απριλίου 2014.


Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)