829.—Πεθαίνει εξόριστος στη Μονή του Αγίου Θεοδώρου ο Νικηφόρος Α’, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως λόγω της στάσης του έναντι των εικονομάχων. Η μεγάλη συμβολή του Αγίου Νικηφόρου στην υπερίσχυση και επικράτηση των Ορθοδόξων απόψεων έγκειται στην υπ’ αυτού συστηματική ανασκευή και αναίρεση των εικονοκλαστικών θέσεων και μάλιστα και των αναφερομένων στο Χριστολογικό δόγμα.
1657.—Σφαγή από τους τούρκους του νεομάρτυρα Δημητρίου από την Φιλαδέλφεια Μικράς Ασίας.
1819.—Απαγχονισμός από τους τούρκους στην Κωνσταντινούπολη του Αγιορείτη νεομάρτυρα Κωνσταντίνου από την Λέσβο.
1822.—Μετά την καταστροφή της Χίου οι πρόκριτοι της Καλύμνου και της Τήλου τρομαγμένοι και βιαστικοί, φθάνουν στις 2/16 Μαῒου στη Ρόδο, δηλώνουν υποταγή, πληρώνουν τους οφειλόμενους φόρους, και αναγγέλουν ότι σύντομα θ’ακολουθήσουν το παράδειγμά τους η Λέρος και η Κάρπαθος. Πράγματι οι κάτοικοι της Λέρου ακολουθούν όχι όμως και της Καρπάθου, που συνέχισαν τις επιδρομές τους.
.—Κήρυξ τούρκος, εμφανισθείς επί των επάλξεων της Ακροπόλεως, προτείνει εις τους Αθηναίους την έναρξιν διαπραγματεύσεων διά την παράδοσίν της, υπό την εγγύησιν των προξένων των ξένων χωρών.
1823.—Το Εκτελεστικό (Κυβέρνηση) εξουσιοδότησε τους Ιωάννη Ορλάνδο, Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λουριώτη να μεταβούν στο Λονδίνο και να συνάψουν δάνειο 4.000.000 ισπανικών ταλλήρων.
Η επιτροπή καθυστέρησε να αναχωρήσει, λόγω έλλειψης χρημάτων για τα έξοδα του ταξιδιού, τα οποία κάλυψε με δάνειο ο Λόρδος Βύρων. Επί Βαυαροκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Σπανιολάκης κατηγόρησε τους δύο διαπραγματευτές ότι ιδιοποιήθηκαν χρήματα από τις αγοροπωλησίες μετοχών των δανείων και επιπλέον τον Ορλάνδο, ότι παρακράτησε ποσό 5.900 λιρών από τα δύο δάνεια. Μάλιστα, το Ελεγκτικό Συνέδριο προχώρησε σε προσημείωση των περιουσιακών τους στοιχείων.
1825.—Μετά την πανωλεθρία του τουρκικού στόλου στον Καφηρέα, όσα πλοία γλύτωσαν, κατευθύνθηκαν προς νότο στην ασφάλεια τού αιγυπτιακού στόλου που ελλιμενιζόταν στη Σούδα. Στις 29 Μαΐου, ο ενωμένος ελληνικός στόλος, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, απέπλευσε από την Μήλο καί στις 31 έφθασε έξω από την Σούδα, όπου έτρεψε σε φυγή μερικά περιπολικά τού αιγυπτιακού στόλου. Σκοπός των περιπολιών αυτών ήταν η παρεμπόδιση του εχθρικού στόλου στο να αποβιβάσει νέα στρατεύματα και προμήθειες στην Πελοπόννησο. Στις 2 Ιουνίου, 30 οθωμανικά πλοία προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό, αλλά έχασαν από την επίθεση των πυρπολικών μας μία φρεγάτα 14 κανονιών με 300 άνδρες. Μάλιστα ο πυρπολητής Πολίτης, κυνήγησε παράτολμα μία φρεγάτα μέσα στον όρμο της Σούδας, αλλά η επιχείρησή του απέτυχε, αφού δέχθηκε σφοδρό κανονιοβολισμό. Κατόρθωσε να ξεφύγει με την βάρκα διαφυγής, χάνοντας το πυρπολικό του.
1829.—Τμήματα υπό τους Κριεζώτη, Δυοβουνιώτη, Ράγκο και Λάζο, νικούν στην θέση Ανηφορίτη Θηβών 2.500 τουρκαλβανούς υπό τον Ομέρ Πασά της Ευβοίας, και τους αναγκάζουν σε άτακτη υποχώρηση. Οι Θήβες απελευθερώθηκαν οριστικώς μετά την μάχη της Πέτρας.
1905.—Mετά την δολοφονία του πρωθυπουργού Θεόδωρου Δηλιγιάννη, ο Δημήτριος Ράλλης αναλαμβάνει την αρχηγία του κόμματος και σχηματίζει ξανά κυβέρνηση, που διατηρείται στην εξουσία έξι μήνες.
1907.—Ηρωικοί Μακεδονομάχοι καταφέρνουν να εξοντώσουν ρουμάνικη συμμορία που δρούσε στο έδαφος της Μακεδονίας.
1911.—Τίθεται σε ισχύ το Σύνταγμα του 1911.
1914.—Τούρκοι βασιβουζούκοι , προβαίνουν σε ωμότητες εναντίων ομοεθνών μας της Μικράς Ασίας.
Απόσπασμα απ’ την περιγραφή της λεηλασίας της Φώκαιας στα 1914 απ’ τον κ. Manciet: “ Βεβαιώνω ότι όλοι εκείνοι οι πληγωμένοι με εξαίρεση δύο η τριών ήταν επάνω από εξήντα ετών. Ανάμεσα τους υπήρχαν γρηές επάνω από ενενήντα ετών, πού είχαν πυροβοληθεί και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι είχαν τραυμα¬τιστεί υπερασπιζόμενες τα αγαθά τους. Επρόκειτο απλούστατα περί σφαγών”. H βαθμιαία θηριώδης εξόντωση των Χριστιανών που διενεργήθηκε στη Μικρά Ασία και την τουρκική αυτοκρατορία στα τελευταία αυτά χρόνια αποκορυφώθηκε στη φρικαλέα καταστροφή της Σμύρνης το 1922.
1915.—Η Βρετανία αρχίζει τον αποκλεισμό των ακτών της Μ.Ασίας.
1917.—Αφού ισχυροποιήθησαν και κατέλαβαν την εξουσία οι δυνάμεις του πραξικοπήματος Θεσσαλονίκης, οι «Σύμμαχοι» ανακοινώνουν την άρση του αποκλεισμού που επέβαλαν στην Πατρίδα μας. Λίγα χρόνια αργότερα θα ατένιζαν αδιάφορα τα πτώματα παιδιών και γυναικών στον κόλπο της Σμύρνης. Ο ύπατος αρμοστής των Συμμάχων Ζοννάρ (Jonnart), διένειμε όλα τα αποθέματα σταριού που είχε κατάσχει από τον Θεσσαλικό κάμπο, ενώ εγγυήθηκε γιά την ασφάλεια όλων των πολιτών, ανεξαιρέτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Υπόσχεσις που δεν τηρήθηκε κατ’απαίτηση των βενιζελικών.[βλ.1/6]
1919.—Οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των ελληνικών στην Πέργαμον και κατόπιν της εντόνου πιέσεως οι Έλληνες υποχωρούν εις Μαινεμένην. Τέσσερις ημέρες μετά, στην ελληνική αντεπίθεση, οι τούρκοι τράπηκαν σε φυγή.
1920.—Στο Μικρασιατικό μέτωπο επικρατεί ηρεμία.
1921.—Στη Μ.Ασία η ελληνική στρατιά δρα με πυροβολικό.
.—Ενθαρρυντικούς λόγους προς τους κατοίκους του Αϊδινίου και της Σμύρνης απευθύνει ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης.
1922.—Σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται δράσεις αναγνωρίσεως των θέσεων του εχθρού.
1925.—Κατόπιν σοβαρών και εντόνων διαφωνιών, διακόπτονται οι ελληνοσερβικές διαπραγματεύσεις. Θα συνεχίσουν αργότερα με διπλωματικούς αντιπροσώπους.
1933.—Αναχωρεί για το Λονδίνο η ελληνική αποστολή, προκειμένου να προβεί στον οριστικό διακανονισμό του εξωτερικού δημόσιου χρέους της χώρας.
1935.—Γεννιέται ο Δημήτρης Κιτσίκης, Έλληνας τουρκολόγος. «Ἦταν στενὸς φίλος καὶ σύμβουλος τοῦ Κωνσταντίνου Καραμανλῆ τοῦ πρεσβυτέρου καὶ τοῦ πρώην τούρκου Προέδρου Τουργκοὺτ Ὀζάλ. Καθ’ ὅλην τὴν σταδιοδρομία του ἠργἀσθη ἀδιαλείπτως γιὰ νὰ συμφιλιώσῃ Ἕλληνες καὶ τούρκους ὥστε νὰ τοὺς ἑνώσῃ σὲ μία συνομοσπονδία ἀναβιώνοντας ἔτσι, ύπὸ σύγχρονη μορφή, τὴν Ὀθωμανική Αὐτοκρατορία»
1937.—Ηλεκτροκινείται ο σιδηρόδρομος Πειραιά – Κηφισιάς.
1940.—Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Β΄, τέως βασιλεύς της Ελλάδος. Γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Παύλος και η Πριγκίπισσα Διαδόχου Φρειδερίκη.
Υπήρξε Βασιλιάς των Ελλήνων από το 1964 έως το 1967 (τυπικά έως το 1973 οπότε διενεργήθηκε το δημοψήφισμα της δικτατορίας) ενώ εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του το 1974 με το δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος στην Ελλάδα στο οποίο ο Ελληνικός λαός επέλεξε με ποσοστό 69,2% την αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή πολιτεύματος. Παντρεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 1964 στην Αθήνα τη μικρότερη κόρη του Βασιλιά Φρειδερίκου της Δανίας, Πριγκίπισσα Άννα- Μαρία και απέκτησαν πέντε παιδιά.
1941.—Την εποµένη της τελικής επικράτησης των δυνάµεων του Άξονα στη Μάχη της Κρήτης, οι Γερµανοί αποφάσισαν σκληρά αντίποινα στον τοπικό πληθυσµό, εκτελώντας όλους τους άνδρες του χωριού Κοντοµαρί Χανίων. Το έγκληµα πολέµου στο Κοντοµαρί κατέγραψε µε το φωτογραφικό φακό του ο Γερµανός υπολοχαγός Franz-Peter Weixler, ο οποίος υπηρετούσε ως ανταποκριτής προπαγάνδας για τη Wehrmacht. Είναι η πρώτη µαζική εκτέλεση αµάχων στην κατεχόµενη Ευρώπη.
.—Νέα κυβέρνηση, υπό τον Εμμανουήλ Τσουδερό, έδρα της οποίας μέχρι τις 29 Ιουνίου είναι το θωρηκτό «Αβέρωφ», που ναυλοχεί στο λιμάνι της Αλεξανδρείας. [2/6/1941-14/4/1944]
1943.—Το Αντιτορπιλλικό «Β. ΟΛΓΑ», σε συνεργασία με το Αγγλικό Αντιτορπιλλικό «SERVIS», βυθίζει Ιταλική νηοπομπή, που αποτελείται από τέσσερα (4) εμπορικά και δύο (2) συνοδό πολεμικά πλοία, πλησίον της Παντελλάριας.
1944.—Οι γερμανοί καίνε το Δοξάτο Δράμας και φονεύουν 233 Έλληνες, μαζί και τον ιερέα Σωτ. Ζήση και 12 γυναικόπαιδα που είχαν καταφύγει στην οικία του.Το μαρτυρικό Δοξάτο Δράμας, είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα, που γνώρισε τέσσερεις φορές το ολοκαύτωμα μέσα σε τριάντα χρόνια, από τον ίδιο εισβολέα, τους βούλγαρους (3) και τους γερμανούς. Η πρώτη το 1913, τέσσερα χρόνια μετά, το 1917 η δεύτερη, το 1941 η τρίτη, και η τέταρτη το 1944.
1949.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Νικόλαος Παπαπαναγιώτου κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσεως, όταν πραγματοποιώντας αναγκαστική προσγείωση σε βραχώδη περιοχή του Τατοΐου, λόγω βλάβης του κινητήρα, το αεροσκάφος του υπέστη ολοσχερή καταστροφή. http://www.pasoipa.org.gr/
1953.—Σκοτώθηκε ο αεροπόρος μας Ιωάννης Παπουτσής στην Δεκέλεια Αττικής όπου υπηρετούσε, κατά την εκτέλεση δοκιμαστικής πτήσεως με αεροσκάφος, το οποίο κατέπεσε και συνετρίβη βορείως του αεροδρομίου.
1954.—Ο Τίτο της Γιουγκοσλαβίας επισκέπτεται την Αθήνα.«Η Γιουγκοσλαβική ιστοριογραφία παρουσιάζει αρχικά τον ελληνικό εμφύλιο σαν την «ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1945-49»,στην οποία ο πόλεμος δεν γίνονταν μεταξύ των Ελλήνων, αλλά μεταξύ Ελλήνων και «Μακεδόνων», παρουσιάζοντάς την σαν όργιο σφαγών επί των «Μακεδόνων».
1971.—Το αποτέλεσμα του τελικού Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Wembley μεταξύ Άγιαξ και ΠΑΟ είναι 2-0 (5′ Van Dick, 83′ Καψής-αυτ.).Ο ΠΑΟ είχε στις τάξεις του τους, Μίμη Δομάζο, Αριστείδη Καμάρα, Τάκη Οικονομόπουλο και Αντώνη Αντωνιάδη, ο οποίος και ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ.Θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
1976.—Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο πιλότος μας Πασχάλης Γκιουλμπασάνης ως Νο 2 σχηματισμού δύο αεροπλάνων, κατέπεσε και συνετρίβη στο Πεδίο Βολής Αμπελώνα Λάρισας.
1979.—Πεθαίνει ο σκηνοθέτης του θεάτρου Σωκράτης Καραντινός. Ήταν γενικός διευθυντής του νεοϊδρυμένου Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ως το 1967 προσφέροντας ανεκτίμητο έργο.
1985.—Εκλογές στην χώρα. Το ΠαΣοΚ κερδίζει με ποσοστό 45,25%. Η ΝΔ λαμβάνει 40,85 %, το ΚΚΕ 9,89% και το ΚΚΕ εσ. 1,89%. Ο Ανδρέας Παπανδρέου σχηματίζει κυβέρνηση που παραιτήθηκε στις 2 Ιουλίου του 1989.[ Δ' Βουλευτική Περίοδος ΣΤ' Αναθεωρητική 2/6/1985 έως 2/6/1989]
1992.—Την πρόταση της Πορτογαλικής Προεδρίας της Ε.Ε να ονομαστεί η Δημοκρατία των Σκοπίων “Άνω” ή “Κάτω Μακεδονία” απορρίπτει η Ελλάδα.
1995.—Στην Κύπρο, αντιδράσεις προκαλεί έκθεση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, όπου υπογραμμίζεται η θετική παρουσίαση της τουρκίας ως προς στις προσπάθειες, που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού.
2003.—Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινά το μεγάλο της ταξίδι, στον κόσμο, που θα διαρκέσει 36 μέρες. Για πρώτη φορά θα φωτίσει 33 πόλεις, σε 27 χώρες και στις πέντε ηπείρους, πριν καταλήξει στις 13 Αυγούστου 2004 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
2005.—Σημειώνεται έκρηξη βόμβας έξω από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας στην οδό Πειραιώς.Την ευθύνη ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση, «Επαναστατικός Αγώνας».
,
,
Βασική πηγή: www.e-istoria.com
,
Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)