Ἡ σφαγὴ στὸ χωριὸ Κακόπετρος καὶ τὸ ὁλοκαύτωμα τῆς Καντάνου στὴν ἡρωική Κρήτη
,
323 π.Χ..—Ο Μ. Αλέξανδρος, ενώ είχε τερματίσει τας προπαρασκευάς του διά την μεγάλην εκστρατείαν την οποίαν εσχεδίαζε προς κατάκτησιν τής Αραβίας, ασθενεί αιφνιδίως εις την Βαβυλώνα.
«Ἦταν βράδυ τῆς 16ης Δαισίου.Κι ἀφοῦ φύγαν οἱ περισσότεροι ἀπό τοὺς καλεσμένους του, ἕνας ἑταῖρος Θεσσαλὸς, ὁ Μήδιος, τὸν καλεῖ ναρθῇ σὲ μιὰ μικρὴ διασκέδαση στὸ σπίτι του, ποὺ θὰ περνοῦσαν εὐχάριστα. Τοῦ ἦταν ἀγαπητός ὁ εὐγενής Θεσσαλὸς, καὶ πῆγε· τὸ κέφι τῶν φίλων τοῦ ‘φτιαξε τὴ διάθεση κ’ ἤπιε στὴν ὑγειά τους ὁλωνῶν, ἀράδα!…Ξημερώματα χώρισαν, λέγοντας πὼς πάλι θὰ ξαναβρίσκονταν τὸ βράδυ.Γύρισε στ’ἀνάκτορα, λούστηκε καὶ κοιμήθηκε ὥς ἀργά· ὕστερα πῆγε καὶ πάλι στοῦ Μήδου γιὰ δεῖπνο, κ’ἤπιε ξανὰ, ὥς βαθιὰ τὴ νύχτα. Ἀδιάθετος γύρισε στ’ἀνάκτορα, λούστηκε, ἔφαγε λίγο, καὶ ξάπλωσε μὲ πυρετὸ κιόλας…»[ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ-3η ΕΚΔΟΣΗ-JOHANN GUSTAV DROYSEN- Ρ.-Η.-Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ -ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΜΗΔΟΥ-ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ]
713.—Τα στρατεύματα τού θέματος τού Οψικίου, που μεταφέρθηκαν από την Αία για να αντιμετωπίσουν τους βούργαρους, επαναστατούν και ανατρέπουν τον αυτοκράτορα Φιλιππικό Βαρδάνη, υποστηρικτή του μονοφυσιτισμού, τον οποίο και τυφλώνουν. Το θέμα του Οψικίου βρίσκεται στην Βορειοδυτική Μικρά Ασία, και περιλαμβάνει τον Ελλήσποντο, την Βιθυνία, την Παφλαγονία, την Λυδία, την Γαλατία, και την Φρυγία.Οι σλάβοι [Σθλαβησιάνοι], βρέθηκαν σε αυτή την περιοχή όταν το 688 τους νίκησε ο Ιουστινιανός Β’στην Μακεδονία, και μετέφερε πλήθος από αυτούς, εγκαθιστώντας τους στο θέμα του Οψικίου,σχηματίζοντας μάλιστα στρατιά αποτελούμενη από 30.000 άνδρες. Όταν αυτοί, στην κατά των αράβων εκστρατεία το 691 στην Κιλικία, φέρθηκαν προδοτικά, «ἐν τῇ παραφορᾷ τῆς ὀργῆς ἐξωλόθρευσε σὺν γυναιξὶ καὶ τέκνοις τὴν ἐν τῇ μικρᾷ Ἀσίᾳ σλαυικὴν ἀποικίαν»· αρκετοί όμως απ’αυτούς γλύτωσαν καιπαρέμειναν στην περιοχή. Στην στάση του θέματος του Οψικίου, πρωταγωνιστές ήσαν δύο πατρίκιοι· ο στρατηγός του Οψικίου, Γεώργιος ο Βούρραφος και ο στρατηγός της Θράκης Μυάκιος.
1098.—Οι Σταυροφόροι μετά από τρίμηνη πολιορκεία, καταλαμβάνουν την Αντιόχεια, (οι τούρκοι κατακτητές την ονομάζουν Antakya) στο τότε σελτζουκικό σουλτανάτο. Αν και υπήρχε συμφωνία με τον Αυτοκράτορα Αλέξιο Α’Κομνηνό, αρνήθησαν και δεν τού παρέδωσαν την πόλη.Το 1071 ο σουλτάνος Αλπ Αρσλάν συνέτριψε τον βυζαντινό στρατό στο Μαντζικέρτ. Αυτή η μάχη ήταν καθοριστική για την μετέπειτα κυριαρχία των τούρκων στην Μικρά Ασία. Έως το 1092 οι τούρκοι είχαν πλέον εδρεώσει την παρουσία τους. Υπολογίζοντας στην στρατιωτική ισχύ των δυτικών, ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α’Κομνηνός, ζήτησε από τον πάπα Ουρβανό Β’ να το βοηθήσει στην συγκέντρωση στρατεύματος. Ήλπιζε στη συγκρότηση ενός επίλεκτου σώματος σταυροφόρων που θα πολεμούσαν υπό τις δικές του διαταγές. Αντ’αυτού, βρήκε μπροστά του πολυπληθείς στρατιές που οι ηγέτες τους προωθούσαν τα δικά τους κατακτητικά σχέδια.Μέχρι τα μέσα του 1097, στρατιές που σήμερα αποκαλούμεΑ’Σταυροφορία, είχαν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αλέξιος απαγόρευσε την είσοδό τους στην Κωνσταντινούπολη, τους επέτρεψε όμως να διασχίσουν τον Βόσπορο. Έχοντας ως στόχο την Ιερουσαλήμ, οι δυτικοί ίδρυσαν ανεξάρτητα πριγκιπάτα. Οι Βυζαντινοί ανάγκασαν τους απρόθυμους ξένους να ορκιστούν ότι θα τους απέδιδαν την κυριαρχία τους σε ολόκληρη την περιοχή που τους ανήκε πριν την επέλαση των τούρκων, αλλά σύντομα όλοι, με εξαίρεση τον Ραϋμόνδο της Τουλούζης, παραβίασαν τον όρκο.
1397.—Ο Γιακούπ πασσάς καταλαμβάνει το Άργος και το Λεοντάρι. Οι κάτοικοι τού Άργους, ανερχόμενοι εις 30.000 μετεφέρθησαν ομαδικώς εις Μικράν Ασίαν, όπου διεσκορπίσθησαν εις διάφορα μέρη.
1789.—Ο Λάμπρος Κατσώνης καταναυμαχεί τΟν τουρκικόν στόλον έξωθι της Τήνου.
1821.—Οι τούρκοι διενεργούν σφαγές των χριστιανών Ελλήνων εις Κυδωνίας, Μοσχονήσια και Σμύρνην.
.—Τα Μαντεμοχώρια Χαλκιδικής εισέρχονται στον Αγώνα.
1824.—Στην Σκουληκαριά της Ηπείρου, οι Έλληνες υπό τους Ράγκον, Τσόγκα, και Δημοτσέλιον, τρέπουν τους τούρκους σε φυγή κατόπιν σκληρής μάχης. Προηγήθηκε σύσκεψη στη Μονή Αγίου Γεωργίου πριν από τις 30 Μαῒου 1821. Οι οπλαρχηγοί τής περιοχής, κατέλαβαν τις διαβάσεις τού Μακρυνόρους, για να μην επιτρέψουν στους τούρκους να διαβούν προς τη Δυτική Ελλάδα και καταστείλουν την Επανάσταση.
1867.—Ο έλληνας πρόξενος στα Χανιά, στην έκθεσή του προς τον Χαρίλαο Τρικούπη,[22/5 π.ημ.] αναφέρει την για πρώτη φορά χρήση τορπίλης από τους Κρήτες επαναστάτες, κατά του οθωμανικού στόλου που επιχειρούσε ναυτικό αποκλεισμό της νήσου.
«Προ τινων ημερών, οθωμανικόν τι ατμόποπλοιον ηγκυροβολημένον εις την παραλίαν του Σελίνου, ανελκόν την άγκυράν του, ήγρευσεν εκ του βυθού της θαλάσσης υποβρύχιον τινα μηχανήν εξ εκείνων ων κατά τον αμερικανικόν πόλεμον εγένετο χρήσις προς καταστροφήν των εχθρικών πλοίων. Η μηχανή αύτη δεν είχεν εκπυρσοκροτήσει είτε διότι είχε βλαφθεί, είτε διότι δεν είχε δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος.Το γεγονός τούτο ενέβαλεν εις μεγάλην ανησυχίαν τον οθωμανικόν στόλον, διότι λέγουσιν ότι οι επαναστάται έχουσι μηχανήματα τοιαύτα εις την διάθεσιν των αλλά των οποίων δεν εγένετο μέχρι τούδε αποτελεσματική χρήσις»
1901.—Έκπτωτος για σκάνδαλα ο ηγούμενος τής Ιεράς Μονής Πεντέλης.
1906.—Φονεύεται στις φυλακές Μοναστηρίου ο Μακεδονομάχος Φ. Σερόνης.
.—Εξ αιτίας τού θέματος των «κουτσόβλαχων» που ανέγειρε η ρουμανία, διακόπτονται επίσημα οι διπλωματικές μας σχέσεις.
1908.—Τίθεται ο θεμέλιος λίθος τού Ιερού Ναού τού Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα.
1910.—Οι τούρκοι επεκτείνουν το μποϋκοτάζ εναντίων τών Ελληνικών ατμόπλοιων από το λιμάνι της Σμύρνης μέχρι και τα λιμάνια τού Ευξείνου Πόντου.
1914.—Η τουρκία, την ώρα που παραλαμβάνει επτά κανονιοφόρους από την Γαλλία, καλεί στα όπλα έξι ηλικίες τής ξηράς.
1915.—Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τών βουλευτικών εκλογών τής 31ης Μαΐου, ο λαός υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το Κόμμα των Φιλελευθέρων τού Ελευθέριου Βενιζέλου.
1919.—Στην περιοχήν τής Περγάμου, αι Ελληνικαί δυνάμεις συνεχίζουν την μάχην εναντίον τών επιτιθεμένων τούρκων.
1920.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ.Ασία μάχεται μάχες περιπόλων.
1921.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία κατόπιν διαταγής του στρατηγείου, συνεχίζει την αναδιοργάνωσή της για νέες μάχες.
.—Κεμαλικοί συλλαμβάνουν 1.320 επιφανείς Έλληνες κατοίκους της Σαμσούντας τού Πόντου. Την επομένη δολοφονούν 701 από τους κρατουμένους. Τα θύματα θάβονται σε ομαδικό τάφο πίσω από την οικία του Μπεκίρ πασά. Οι υπόλοιποι τών κρατουμένων εξορίζονται στο εσωτερικό τής Ανατόλιας.
.—Ανακοινώνεται ο θάνατος τού μεγάλου Έλληνα πατριώτη και Μακεδονομάχου Δημήτριου Καλαποθάκη εκ Μάνης, ιδιοκτήτου και διευθυντού τής εφημερίδος «Εμπρός». «O Δημήτριος Καλαποθάκης γεννήθηκε το 1862 στην Αρεόπολη. Συνέλαβε την ιδέαν τής συστάσεως του Μακεδονικού Κομιτάτου. Τούτο ουσιαστικώς ήτο έργον δικόν του και ως σύλληψις ιδέας εις την αρχήν, και ως προώθησις και αξιοποίησις προς δράσιν αργότερον. Ήτο προσφορά την οποίαν όλοι του ανεγνώρισαν. Εις τα γραφεία του «Εμπρός» την 22αν Μαῒου 1904 συνεστήθη το Μακεδονικόν Κομιτάτον, του οποίου ο Καλαποθάκης γίνεται πρόεδρος».
1922.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.
1927.—Τίθεται σε ισχύ το Σύνταγμα της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, γνωστό ως Δημοκρατικό Σύνταγμα τού 1927.
.—Έναρξις λειτουργίας της Εθνικής Κτηματικής Τραπέζης της Ελλάδος.
1940.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Μ.Γάκας στην περιοχή Αλμυρού Μαγνησίας, μετά από αεροπορικό ατύχημα. http://www.pasoipa.org.gr/
.—Το υδροπλάνο του αεροπόρου μας Δημητρίου Ξανθάκου, ενώ μετέφερε φορτίο βομβών από την Αεροπορική Βάση Φαλήρου στην άνω βάση Βαλτουδίου Αλμυρού, λόγω υπερβολικού βάρους και κακών καιρικών συνθηκών, έπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας παρασύροντας στο βυθό τον άτυχο Ανθυποσμηναγό.
.— Την ίδια ημέρα, σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα που συνέβη επίσης στον Αλμυρό Μαγνησίας και ο χειριστής Μιχαήλ Δαβάκης.
1941.— Οι γερμανοί γεμάτοι μένος για την συνεχόμενη αντίσταση των Κρητικών,ξεσπάνε μετά το Κοντομαρί, στο χωριό Κακόπετρος, αιματοκυλώντας το· μεταξύ των δολοφονημένων εν ψυχρώ, είναι μία μητέρα με το τρίχρονο αγοράκι της, και τα τέσσερα αγόρια της οικογενείας Δεσποτάκη Κωνσταντίνου, [Μανώλης 27, Σπύρος 24 και δύο δίδυμα ηλικίας 17 ετών].Ο πτέραρχος Κούρτ Στουντέντ επικεφαλής της μάχης της Κρήτης, μετά το τέλος του Β’Π.Π, κάθησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε μία δίκη παρωδία.Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για την εκτέλεση άγγλων αιχμαλώτων. Αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας το 1948 και πέθανε πλήρης ημερών το 1978· την ημέρα του θανάτου του, κηρύχθηκε εθνικό πένθος στην Γερμανία.
.—Οι Γερμανοί, έπειτα από σκληράς καί πολυημέρους μάχας, εισέρχονται εις την Κάνδανον (Κρήτη), φονεύουν τους εναπομείναντας εντός αυτής ηρωϊκούς υπερασπιστάς της, και ανασκάπτουν το χωρίον εκ θεμελίων. Εις ανάμνησιν της θηριωδίας των, έστησαν κατόπιν τρείς πινακίδες. Μία εξ αυτών έγραφε: «Εδώ ήτο η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτικών». Ήταν το πρώτο χωριό στην Ευρώπη, το οποίο έκαψαν ολοσχερώς, προσπάθησαν να εκθεμελιώσουν κάθε πέτρα οικήματος και απαγόρευσαν στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους όσο διαρκούσε η κατοχή. Ἐγκλημα πολέμου, όπου ο θύτης όχι μόνον αναγνωρίζει το έγκλημά του, αλλά το προπαγανδίζει προς παραδειγματισμό των υπολοίπων.
1942.—Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν στο χωριό Γάζι τού Ηρακλείου, 62 προκρίτους της πόλεως Ηρακλείου, σε αντίποινα δολιοφθοράς στο αεροδρόμιο τής πόλεως από Έλληνες και Βρετανούς.
.—Παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό από την Βρετανία το αντιτορπιλικό συνοδείας «Πίνδος». Στις 8 Αυγούστου 1943 βύθισε το Υ/Β ‘U-458’, ενώ συμμετείχε στην απόβαση της Νότιας Γαλλίας. Μετά τον πόλεμο, συμμετείχε στις επιχειρήσεις του εμφυλίου, και στις 18 Δεκεμβρίου 1959 επεστράφη στο Βρετανικό Ναυτικό.
1943.—Πέθανε στο νοσοκομείο Μπουλαγουάϊο, εξαιτίας αεροπορικού ατυχήματος που συνέβη την 1η Ιουνίου κοντά στο αεροδρόμιο Χηνύ της Νότιας Ροδεσίας κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολή ναυτιλιακού ταξιδιού, ο πιλότος μας Ηλίας Κουμανάκος. Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ως χειριστής, με παρατηρητή τον Σμηνία Μεζίτη, έπεσε λόγω απώλειας στηρίξεως στο έδαφος και συνετρίβη.
1945.—Μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο σταθεροποιητικό πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας -Νόμος 362/1945- περισσότερο γνωστό ως πείραμα Κυριάκου Βαρβαρέσου (διοικητή τραπέζης της Ελλάδος και υπουργού Συντονισμού).
1961.—Έργα του Θεόφιλου εκθέτονται στο Λούβρο, όπου οι φιλότεχνοι τα υποδέχονται με ενθουσιασμό.
1979.—Μετά από επιθυμία της ιδίας, η τέφρα της Μαρίας Κάλλας διασκορπίζεται στο Αιγαίο.
1980.—Σεισμός σημειώνεται στα Γιαννιτσά με τραυματίες και ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια.
1981.—Εμπρησμοί σημειώνονται στα καταστήματα “Κλαουδάτος” και “Ατενέ”, στο κέντρο των Αθηνών. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την εισβολή όλων των πολυεθνικών εταιρείων.Οι επιθέσεις στα πολυκαταστήματα δεν έχουν εξιχνιαστεί μέχρι σήμερα και έχουν παραγραφεί δικαστικά.
1996.—Εν ψυχρώ δολοφονία του 19χρονου εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή από τα στρατεύματα κατοχής στην ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας.
Υπηρετούσε στο 211 Τάγμα Πεζικού, που είναι υπεύθυνο για τα φυλάκια της πράσινης γραμμής στη δυτική περιοχή της Λευκωσίας. Κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του, εισήλθε στη νεκρή ζώνη και εντελώς απρόκλητα πυροβολήθηκε άνανδρα από τούρκο στρατιωτικό. Οι τούρκοι συνέχισαν να πυροβολούν παρεμποδίζοντας τους συναδέλφους του να τον πλησιάσουν και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς η καθυστέρηση στη μεταφορά του ήταν μοιραία. Σύμφωνα με τους ιατρούς αν μεταφερόταν εγκαίρως είχε πολλές πιθανότητες να ζήσει. Τον Σεπτέμβριο του 2009 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατόπιν προσφυγής των γονειών του, καταδίκασε την τουρκία για τη δολοφονία του Στέλιου, υποστηρίζοντας ότι η τουρκία παρέβη το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
,
,
Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)