09 Μαρτίου 2014

Σαν Σήμερα...ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 09 ΜΑΡΤΙΟΥ


1770.—Ορλωφικά· η εκδίκηση των τούρκων στην περιοχή της Θεσσαλίας (γράφει ο Σάθας): «… τρείς χιλιάδες Τρικκαίοι εκ των πολλών χωρίων της επαρχίας εκείνης έφθασαν εις την Λάρισσαν… επρόσταξεν ο πασάς τον όλεθρον των αόπλων τούτων και ακάκων ανθρώπων.
Ήρχισεν η κατ’ αυτών πυροβόλησις. Όσοι έφευγον από την αυλήν (του σπιτιού τού πασά), εφονεύοντο εις τούς δρόμους. Εις μίαν ημέραν η πόλις εγεμίσθη νεκρών, και τα ρείθρα του Πηνειού εβάφησαν από το αίμα των αθλίων Τρικκαλινών …. Οι Λαρισσαίοι δέν εδοκίμασαν μετριώτερα. Συνειθισθέντες οι γιανιτσάροι νά φονεύουν χριστιανούς, ετουφέκιζαν καθ’ εκάστην 10-12 χριστιανούς. Ένα μόνον ναόν είχαν πέντε χιλιάδες κάτοικοι της πόλεως εκείνης, τιμώμενον εις το όνομα τού αγίου Αχιλλίου, και τούτον τον εκρήμνισαν με όρκον να μη συγχωρήσωσι πλέον την ανάκτησίν του…»
1821.—Κρατούνται ως όμηροι εις Κωνσταντινούπολιν οι επίσκοποι Εφέσου Διόνυσος, Δέρκων Γρηγόριος, Νικομηδείας Αθανάσιος, Θεσσαλονίκης Ιωσήφ, Αδριανουπόλεως Δωρόθεος και Αγχιάλου Ευγένιος Καραβίας.
.—Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος Ε΄ αφορίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον Μιχαήλ Σούτσο για την Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.
1822.—Μάχη του Σαραβαλιού έξωθι των Πατρών. Ο Θ.Κοκολοτρώνης, έπειτα από πολύωρον σκληρόν αγώνα, κατήγαγε περιφανή νίκην εναντίον ισχυρών τουρκικών δυνάμεων, μετά ιππικού, τας οποίας ωδήγουν αυτοπροσώπως οι πασάδες Μεχμέτ και Γιουσούφ. Ο Ανδρέας Ζαΐμης, ο οποίος επολέμησε γεναιότατα εις αυτήν την μάχην, παρ’ ολίγον να συλληφθή αιχμάλωτος. Η μάχη θεωρήθηκε κρίσιμη για την έκβαση του αγώνος και λόγω της δυσκολίας της αποδόθηκε σε θαύμα της Παναγίας της Γηροκομήτισσας, που η Μονή της βρισκόταν στο πεδίο της μάχης.
1825.—Ο Ιμπραήμ πασάς επιτίθεται εναντίον του Νεοκάστρου Πυλίας και επιτυγχάνει την πρώτη νίκην του.
1827.—Στο χωρίον Γραμβούσα Κρήτης συνάπτεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων κατά την οποίαν εφονεύθη ο οπλαρχηγός Ι. Μανουσάκης.
1854.—Μάχη Ελλήνων και τούρκων στον Πλάτανο.
1855.—Θάνατος του ήρωος της Κλείσοβας ΚίτσουΤζαβέλλα. Ο ανδρείος Σουλιώτης είχε πολεμήσει εις τας περισσοτέρας των μαχών της Στερεάς Ελλάδος και είχε προκινδυνεύσει πλειστάκις κατά τας δύο πολιορκίας του Μεσολογγίου. Κατά την Έξοδον, ωδήγησε την μίαν των τριών φαλαγγών εις Σάλωνα. Προαχθείς εις αντιστράτηγον, εξετέλεσε βραδύτερον υπουργός των Στρατιωτικών και πρωθυπουργός.
1897.—Αι μεγάλαι Δυνάμεις κατόπιν της επιμονής της Γερμανία και Ρωσίας, αποφασίζουν την κατάληψιν των παραλίων πόλεων και φρουρίων της Κρήτης υπό διεθνούς στρατού.
1903.—Ογκώδες συλλαλητήριο πραγματοποιείται στον Πύργο Ηλείας υπέρ του μονοπωλίου της σταφίδας. Παρόμοια συλλαλητήρια οργανώνονται στην Κυπαρισσία και τη Μεσσηνία.
1904.—Επιτροπή αξιωματικών από τους Λοχαγούς (ΠΖ) Αναστάσιο Παπούλα και Αλέξανδρο Κοντούλη, τον Υπλγό (ΠΖ) Γεώργιο Κολοκοτρώνη και τον Ανθλγό (ΠΒ) Παύλο Μελά, με 10 συνοδούς, περνά τον ποταμό Αλιάκμονα και εισέρχεται στην Δυτική Μακεδονία. Σκοπός της επιτροπής, με εντολή της Ελληνικής Κυβερνήσεως, είναι η επιτόπια εξέταση της καταστάσεως και η οργάνωση ενόπλου αγώνος κατά της δράσεως των ξένων κομιτάτων και κυρίως των βουλγαρικών.
1905.—Ο μητροπολίτης Καστοριάς διοργανώνει ογκωδέστατη συγκέντρωση ως διαμαρτυρία για τα αιματηρά εγκλήματα των βούργαρων κομιτατζήδων.
1908.—Στα Βασιλικά Χαλκιδικής σκοτώνεται ο Μακεδονομάχος Γ. Παπαπαναγιώτου.
.—Εκτελείται ο φιλότουρκος ημεγών της Σάμου Ανδρέας Κοπάσης, από τον Σταύρο Μπαρέτη. Διοργανωτής του εγχειρήματος ήταν ο Αθανάσιος Σταυρούδης. Και οι δύο ήσαν Μακεδονομάχοι. Μετά την εξορία του από την Σάμο, ο Θ.Σοφούλης ήρθε σε επαφή με το Μακεδονικό Κομιτάτο στην Αθήνα, με αποτέλεσμα την απόφαση για την εκτέλεση του Κοπάση.
1919.—Το εκστρατευτικό σώμα Ελλάδος μάχεται εις Ρωσίαν. Απώλειαι 398 νεκροί, 657 τραυματίες.
1920.—Ο ελληνικός στρατός στη Μ.Ασία δέχεται επιθέσεις ατάκτων.
1921.—Η ελληνική στρατιά Μ.Ασίας ετοιμάζει την νέαν επίθεσίν της εναντίον των τούρκων.
1922.—Σ’ όλον το μικρασιατικό μέτωπο επικρατεί ηρεμία.
1928.—Ο πιλότος μας Γεώργιος Σφηναρώλης, ενώ κατευθυνόταν από Λάρισα προς Σιδηρόκαστρο για να πάρει μέρος στις ασκήσεις του 21ου Πεζικού Συντάγματος, λόγω ομίχλης επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση μέσα σε χαράδρα του όρους Μπέλες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μαζί με τον συνεπιβαίνοντα Ανθυπολοχαγό Θωμόπουλο Γεώργιο.
1939.—Εγκαινιάζεται το Ινστιτούτο Χημείας και Γεωργίας, που ίδρυσε η Ελληνική Εταιρεία Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων.
1941.—Αρχίζει η από μακρού προπαρασκευαζομένη Ιταλική επίθεσις εις το αλβανικόν μέτωπον. Η Ιταλία είχε συγκεντρώσει 26 μεραρχίας πεζικού, 1 τεθωρακισμένην μεραρχίαν, 1 μεραρχίαν ιππικού, 4 συντάγματα Βερσαλλιέρων και πολυάριθμα τάγματα μελανοχιτώνων και «Αρντίτι». Διέθετε, εξ άλλου, 50 πυροβολαρχίας, όλων των διαμετρημάτων, μεγάλον αριθμόν όλμων και ισχυροτάτην αεροπορίαν. Η επίθεσις εστράφη κυρίως κατά των υψωμάτων Μπρέγκου Ραπίτ καί 731, που αποτελούσαν το κλειδί της ελληνικής αμύνης. Αι επιθέσεις διεξήχθησαν κατόπιν καταιγιστικής προπαρασκευής πυροβολικού, που μετέβαλον εις κόλασιν τας ελληνικάς θέσεις, αλλά συνετρίβησαν παντού. Την πορείαν των, παρηκολούθει αυτοπροσώπως ο Μουσολίνι.
1951.—Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας εκλέγεται ο Στ. Κωστόπουλος και πρόεδρος του συμβουλίου ο Γ.Πεσμαζόγλου.
1956.—Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, [από το οποίο θα μετέβαινε στην Αθήνα για συνομιλίες με την Ελληνική Κυβέρνηση], από βρετανούς αξιωματικούς, και οδηγήθηκε σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κυρήνειας, όπου επιβιβάστηκε διά της βίας σε ένα αεροσκάφος της RAF και «πέταξε» για το νησί Μαχέ των Σεϋχελλών. Την ίδια μέρα συνελήφθησαν ο Μητροπολίτης της Κερύνειας, ο Παπασταύρος Παπαγαθαγγέλου και ο Πολύκαρπος Ιωαννίδης. Στην Κύπρο ακολούθησε περίοδος στρατοκρατίας, με τους Άγγλους να  επιδίδονταν σε βανδαλισμούς εις βάρος του ελληνικού πληθυσμού.
1959.—Μετά την επίλυσιν του Κυπριακού (βλ.19/2/1959 Συμφωνία Λονδίνου), ο αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. Γρίβας (Διγενής) διατάσσει την κατάπαυσιν του αγώνος.
1965.—Σεισμική δόνηση (Μ=6,1) προκάλεσε πολλές καταστροφές στην Αλόννησο και την Σκόπελο (Πατητήρι ΙΧ+). Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν. 561 κτίρια στην Αλόννησο και 2386 στην Σκόπελο υπέστησαν βλάβες (συνολικά 1941 καταστράφηκαν). Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,7) εκδηλώθηκε 2min μετά τον κύριο σεισμό.
1969.—Στην Κύπρο, προκήρυξη του Διγενή μιλάει για ομόνοια, ενότητα και αγάπη.
1971.—Ξεχειλίζουν οι ποταμοί Έβρος και Πηνειός, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημιές στις καλλιέργειες της Ορεστιάδας και της Λάρισας.
.—Τα πέντε 9άρια του Αντώνη. Στις 9 του μήνα, στις 9 ακριβώς, 9 λεπτά πριν την λήξη του αγώνα το Νο9 (Αντώνης Αντωνιάδης) σκοράρει το 9ο γκολ του στο κύπελλο Πρωταθλητριών με την Έβερτον και έβαζε τα θεμέλια για την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργανώσεως.
1978.—Συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον τούρκο Μπουλέν Ετσεβίτ στο Μοντραί της Ελβετίας. Υποτίθεται ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση υπό τον Μπ. Ετσεβίτ θα εγκαινίαζε μια νέα εξωτερική πολιτική, επιδιώκοντας την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο της συμφωνίας Μακαρίου  -  Ντενκτάς, ως προϋπόθεση για την άρση των αρνητικών διεθνοπολιτικών επιπτώσεων που προέκυψαν για την τουρκία από την εισβολή και κατοχή της Βορείας Κύπρου.Η τουρκία είχε προτείνει δύο φορές την συνάντηση, όπου κατόπιν παρεμβάσεως των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Καραμανλή δέχθηκε να πραγματοποιηθεί.
1984.— Σε επιχείρηση δασοπυροσβέσεως, χάνουν την ζωή τους οι Σκαμαγκούλης Χαράλαμπος  σμήναρχος (κυβερνήτης) και Ιωάννης Επιτροπάκης , σμηναγός, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, συνεπεία πτώσεως και συντριβής του αεροσκάφους τους.  Ο Επιτροπάκης γεννήθηκε το 1954 στον Ταυρωνίτη Κισσάμου Χανίων Κρήτης.
1993.— Έκρηξη στη ΔΟΥ Πετρούπολης από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.
1995.—Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοινώνει την παραίτησή του από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, 57 μέρες πριν από τη λήξη της θητείας του, συνεπής προς τη δήλωσή του για επιτάχυνση των διαδικασιών εκλογής του διαδόχου του.
2009.—Η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, επιχείρησε βομβιστική επίθεση σε υποκατάστημα της Citibank επί της οδού Καποδιστρίου ἤ Λαυρίου, στην Νέα Ιωνία Αθηνών.
.
.Βασική πηγή: www.e-istoria.com
.
Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)