Πριν ξεκινήσετε, διαβάστε τις ΟΔΗΓΙΕΣ για την ψυχρής μέθοδο
Φτιάξε αγνό σπιτικό σαπούνι
Η διαδικασία είναι απλή, αρκεί να προσέξουμε κάποια σημεία που θα τονίσω στη συνέχεια.
Και να μου υποσχεθείτε, ότι θα τηρήσετε τα μέτρα ασφαλείας (καλά μην σας φοβίζει αυτό δεν είναι τόσο τρομερό).
Και να μου υποσχεθείτε, ότι θα τηρήσετε τα μέτρα ασφαλείας (καλά μην σας φοβίζει αυτό δεν είναι τόσο τρομερό).
Πάμε να ξεκινήσουμε.
- Μια ξύλινη κουτάλα
- Μια κατσαρόλα
- Ένα πλαστικό σκεύος
- Ένα θερμόμετρο (μαγειρικής), εγώ βέβαια δανείζομαι ένα θερμόμετρο που μετράει από απόσταση (θα το δείτε στο βίντεο).
- Ένα ηλεκτρικό αναδευτήρα (π.χ. μίξερ) (προαιρετικό)
- Ζυγαριά ακριβείας
- Και καλούπια. Τα καλούπια μπορεί να είναι πλαστικά, ξύλινα, από σιλικόνη, αλλά ποτέ μεταλλικά (αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε μεταλλικά πρέπει να ντυθούν με μεμβράνη ή λαδόκολλα.
Βασικά συστατικά:
- Έλαια: Τα έλαια μπορεί να είναι σε υγρή μορφή π.χ. ελαιόλαδο ή σε στερεή π.χ. βούτυρο κακάο
- Νερό: Το νερό πάντα αποσταγμένο (χωρίς άλατα), Μπορεί να αντικατασταθεί ή να συνδυαστεί π.χ. με ανθόνερο, ροδόνερο, χυμούς φρούτων, γάλα, τσάι, καφέ
- NaOH υδροξείδιο του νατρίου (ή καυστική σόδα)
Προαιρετικά:
- Αιθέρια έλαια για άρωμα. Εδώ δώστε λίγο προσοχή.
Τα αιθέρια έλαια έχουν ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες για τον άνθρωπο, ακόμα και για τα ζώα. Όμως υπάρχουν ορισμένα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε ανθρώπους με κάποιες ευαισθησίες, για παράδειγμα στις εγκύους ή σε ανθρώπους με αλεργείες. Γι΄ αυτό όταν αποφασίσετε να αγοράσετε κάποιο αιθέριο έλαιο πρέπει να ρωτήσετε σχετικά με αυτό.
Προσέξτε να χρησιμοποιήτε μόνο αυτά που έχουν παραχθεί από απόσταξη. Και ποτέ συνθετικά για χρήση σε σαπούνια ή καλλυντικά.
Προσέξτε να χρησιμοποιήτε μόνο αυτά που έχουν παραχθεί από απόσταξη. Και ποτέ συνθετικά για χρήση σε σαπούνια ή καλλυντικά.
- Γάντια. Λόγο της χρήσης NaOH. πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα μας, διότι έχει καυστικές ιδιότητες.
- Μπλούζα με μακρύ μανίκι για μεγαλύτερη ασφάλεια.
- Γυαλιά για προστασία των ματιών μας.
- Όλες οι εργασίες γίνονται σε εξωτερικό χώρο ή σε πολύ καλά αεριζόμενο δωμάτιο. Από το NaOH, θα προκληθούν αναθυμιάσεις τις οποίες δεν πρέπει να αναπνεύσουμε.
- Μάσκα ή μαντίλι το οποίο θα καλύπτει στόμα και μύτη.
Εκτέλεση:
- Ζυγίζουμε τα υλικά. Η ακρίβεια εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
- Στο πλαστικό σκεύος έχουμε το νερό
Σε αυτή τη φάση έχουμε αναθυμιάσεις, και η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει. Γι' αυτό το NaOH πέφτει αργά αργά. Διαφορετικά, θα ανέβει πολύ η θερμοκρασία και υπάρχει περίπτωση, να αφρίσει και να χυθεί έξω από το σκεύος.
Όσο ανακατεύουμε, το νερό σιγά σιγά γίνεται διαυγές.
- Αφού πέσει όλο το NaOH. Το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του.
*Αν χρησιμοποιήσουμε γάλα θα το κάνουμε παγάκια και δεν θα το αφήσουμε να ανέβει πάνω από τους 37οC. Κατά την ανάμιξή του με το NaOH θα γίνει λίγο πηχτό, διότι θα προσπαθήσει να σαπωνοποιήσει το λίπος που εμπεριέχεται στο γάλα.
- Στην άλλη κατσαρόλα έχουμε τα έλαια. Θα πρέπει να έχουν ακριβός την ίδια θερμοκρασία με αυτή του νερού (νερό- NaOH). Αν χρειαστεί θερμένουμε το λάδι. Η θερμοκρασία αυτή βέβαια, να μην υπερβαίνει τους 40ο .
- Ανακατεύουμε για 30 με 60λεπτά συνεχόμενα, μέχρι να γίνει σαν παχύρρευστος χυλός (ρευστότητα μελιού).
Αν όμως χρησιμοποιήσουμε κάποιο ηλεκτρικό αναδευτήρα, στα 10 με 15 λεπτά θα είναι έτοιμο να μπει στα καλούπια (ο χρόνος αυτός ανα περίπτωση μπορεί να διαφέρει).
καλούπι σαπουνιού |
- Αφού μπει στα καλούπια σκεπάζουμε με υφάσματα και το αφήνουμε να σφίξει. Μετά από 48 ώρες, μπορούμε να το βγάλουμε από τα καλούπια και να το κόψουμε σε κομμάτια, (αν το καλούπι ήταν μεγάλο).
Προσοχή δεν είναι ακόμα έτοιμα προς χρήση.
- Το αφήνουμε σε ένα ήσυχο και καλά αεριζόμενο σημείο, ενός δωματίου (πιθανόν να έχουν έντονη μυρωδιά στην αρχή). Όσο περνάει ο καιρός θα δείτε τα σαπούνια σας να καλύπτονται από μια λευκή πούδρα. Μην φοβηθείτε... είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν είναι τίποτα άλλο από απλή και όχι καυστική σόδα πλέον. Μετά από 60 ημέρες περίπου, έχει κατέβει αρκετά το ph του σαπουνιού και μπορούμε να δούμε τον πρώτο του αφρό. Πηστέψτεμε θα ζήσετε μεγάλη στιγμή, όταν πλύνετε για πρώτη φορά τα χέρια σας με το δικό σας αγνό σαπουνάκι. Να σημειωθεί ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο καλύτερο γίνεται για το δέρμα.
Τώρα που μάθατε πως γίνονται το σαπούνι, δε μένει παρά να σας δώσω τις δοσολογίες για το πρώτο σας σαπούνάκι. (υπάρχουν και στο βίντεο).
τα σαπουνάκια ενα μήνα μετά, έχουν αρχίσει να ασπρίζουν |
Δοσολογία
- 500gr. Ελαιόλαδο (η συγκεκριμένη ποσότητα ισχύει μόνο για ελαιόλαδο)
- 64,25gr NaOH (υδροξείδιο του νατρίου ή καυστική σόδα)
- 157.80gr Νερό
Αν θέλετε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα, αυξήστε ή μειώστε τα γραμμάρια αναλογικά.
*Μην ξεχνάτε όλα τα προστατευτικά είδη συνεχίζουμε να τα φοράμε ακόμα και κατά τον καθαρισμό των σκευών μας.
- Ελαιόλαδο: 560gr
- Καστορέλαιο: 80gr
- Αμυγδαλέλαιο: 160gr
- Νερό (αποσταγμένο ΠΑΝΤΑ) *Προαιρετικά αφέψημα χαμομηλιού: 251,98gr
- NaOH: 107,99gr
*Προαιρετικά για τον αρωματισμό του σαπουνιού προτείνω αιθέριο έλαιο χαμομηλιού. Τα αιθέρια έλαια προστίθενται, λίγο πριν τελειώσει το ανακάτεμα και είναι έτυμο να μπει στα καλούπια.
ΠΗΓΗ
http://xeiropoihma.blogspot.gr
Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)