1821.—Κηρύσσεται επίσημα η έναρξη της επανάστασης στην Στερεά Ελλάδα κοντά στη Λιβαδειά, με παρόντες τους οπλαρχηγούς Αθανάσιο Διάκο και Βασίλη Μπούσγο και προκρίτους της περιοχής.
.—Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης επιτίθεται κατά των μεταβαινόντων εις Τρίπολιν τούρκων Φαναριωτών εις τον Άγιον Αθανάσιον και στη συνέχεια σε μάχη στο καμμένο τζαμί Καρυταίνης, φονεύει πολλούς εξ αυτών.
.—Ο Πανουργιάς υψώνει την σημαίαν της Επαναστάσεως στα Σάλωνα.Ήδη από τις 24 Μαρτίου στο ιστορικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, ο Σαλώνων Ησαῒας ευλόγησε το λάβαρο της επαναστάσεως. Στις 25 και 26 Μαρτίου ο Ιωάννης Γκούρας απελευθέρωσε το Γαλαξείδι και στις 27 Μαρτίου οι επαναστατημένοι Έλληνες εισήλθαν νικητές στα Σάλωνα.
.—Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης κατακόπτει τους τούρκους εις το Λιοντάρι. «Οι Μανιάται έκαμαν τότε έναν πόλεμο, που εμιμήθηκαν τον Λεωνίδα, αφηγείται ο Θ.Κολοκοτρώνης εις την αυτοβιογραφίαν του. Τριακόσιοι ήταν οι Μανιάτες και χίλιοι επτακόσιοι οι τούρκοι».
.—Συγχρόνως, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης απελευθερώνει το Βουκουρέστι. Την ίδια περίοδο ανακοινώνονται η αποκήρυξή του από τον τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο Α΄ και η διαγραφή του από τους ρωσικούς στρατιωτικούς καταλόγους.
1833.—Εκκλησία της Ελλάδος: Ο αρμόδιος για τα Εκκλησιαστικά του Συμβουλίου της οθωνικής Αντιβασιλείας Μάουρερ, συγκροτεί κληρικολαϊκή Νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία του Σπυρίδωνος Τρικούπη, με σκοπό την εκπόνηση οριστικού σχεδίου διοίκησης.
1854.—Τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Καριοφίλ Μπέη, καταλαμβάνουν το Μέτσοβο και προβαίνουν σε λεηλασίες, καταστροφές και πυρπολήσεις 400 σπιτιών. Οι Ηπειρώτες επαναστάτες, υπό τον Θεοδωράκη Γρίβα καταφεύγουν στον Ζυγό Μετσόβου.
1863.—Μετά την κοινοβουλευτική παραίτηση της κυβέρνησης Βόλβη, η εθνική συνέλευση συγκρότησε, νέα προσωρινή κυβέρνηση συνεργασίας με πρόεδρο το Διομήδη Κυριάκο, με υπουργούς και από τους ορεινούς και τους πεδινούς, στην οποία μετείχαν οι Κουμουνδούρος, Θ. Δηλιγιάννης, Δ. Καλλιφρονάς και άλλοι. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε στις 19 Απριλίου, επειδή αδυνατούσε να επιβληθεί στους στρατιωτικούς . Επρόκειτο δηλαδή για παραίτηση κυβερνητική, που δεν είχε κοινοβουλευτική αιτία. Η κυβέρνηση Βόλβη καταψηφίστηκε στις 25 Μαρτίου με ψήφους 118 κατά και 68 υπέρ, λόγω νομοσχεδίου, που προέβλεπε την αύξηση των αποδοχών των πληρεξουσίων, στο οποίο αντέδρασε έντονα ο λαός .
1896.—Ο Παντελής Καρασεβδάς πρωτεύει στο αγώνισμα της βολής των Ολυμπιακών Αγώνων, από απόσταση 200 μέτρων.
1897.—Στρατός της Εθνικής Εταιρείας εκ τριών χιλιάδων ανδρών, διαιρεθείς εις τρία σώματα, εισβάλλει εις το τουρκοκρατούμενον έδαφος.
1906.— Ο Μακεδονομάχος Γιάννης Σεϊμένης σκοτώθηκε στο Μοναστήρι, προσπαθώντας να δραπετεύσει από τις φυλακές. Ο αδελφός του, Γιώργος Σεϊμένης ήταν ο πρώτος νεκρός Μακεδονομάχος από την Κρήτη τον οποίο συνέλαβαν οι βούλγαροι κομιτατζήδες και αφού τον κατακρεούργησαν, το έκαψαν στην Κλεισούρα, στις 23 Ιουλίου 1903.
1913.—Έπειτα από τριάντα έτη έγγαμου βίου, ο Γ.Ψυχάρης παίρνει διαζύγιο από την γυναίκα του και κόρη του φιλοσόφου Ρενάν, εξ αιτίας των ματιών μίας μαθήτριάς του.
1916.—Παραιτείται ο υπουργός των Οικονομικών της κυβερνήσεως Στεφάνου Σκουλούδη, Στέφανος Δραγούμης. Την θέση του στο Υπουργικό Συμβούλιο καταλαμβάνει ο Μ. Χατζάκος.
1919.—Η Ελληνική ΙΙ Μεραρχία διέρχεται το Δνείστερο ποταμό και συγκεντρώνεται στην περιοχή Παλάγκας Βεσσαραβίας, ενώ οι υπόλοιπες Μονάδες του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος διέρχονται το Δνείστερο στις 29-3-1919 και συγκεντρώνονται στο Μπουγάζ.
1920.—Στο μέτωπο Μ.Ασίας ο ελληνικός στρατός δέχεται τουρκικές επιθέσεις.
1921.—Οι ελληνικές δυνάμεις στο μέτωπο της Μ. Ασίας εις τον τομέα του Μπαχτετζίκ κατορθώνουν και εκδιώκουν τις επιτεθείσες τουρκικές δυνάμεις.
1922.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνονται μάχες προφυλακών.
.—Πανικό και αναταραχές στις οικονομικές δοσοληψίες δημιουργεί ο νέος νόμος περί αναγκαστικού δανείου.
1931.—Ο Υπουργός Οικονομικών Μαρής, σε συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του έτους 1931/1932, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα ξεπερνούσε την κρίση και μάλιστα έκανε λεκτική επίθεση εναντίον όσων προέβλεπαν το αντίθετο. Είχε, όμως, άδικο, όπως αποδείχτηκε μόλις λίγους
μήνες αργότερα.
μήνες αργότερα.
1938.— [27-28/3] Πεθαίνει ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος (1876-1938), ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδος την περίοδο 7 Οκτωβρίου 1924 – 26 Ιουνίου 1925 και υπήρξε στενός συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου. Γεννήθηκε το 1875 στην Πάτρα, και, εξόριστος από το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά στην Πάρο, αρρώστησε και πέθανε στην Αθήνα (στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός) στις 27 Μαρτίου 1938. Στην περίπτωση του Μιχαλακόπουλου, ο Μεταξάς δεν είχε εφαρμόσει τον κανόνα εκττοπισμού σημαντικών πολιτικών προσώπων, χάρην σταθεροποιήσεως της μέχρι τότε έκρυθμης καταστάσεως που είχε δημιουργήσει ο κοινοβουλευτισμός. Έδειξε πολύ μεγάλη ανοχή απέναντι στον παλαιό Βενιζελικό πολιτικό. Όταν όμως σε ταξείδι του στο εξωτερικό ο Μιχαλακόπουλος ήρθε σε επαφή με τον Άγγλο πρέσβη και του ζήτησε να επέμβει η Αγγλία για να εκδιώξει τον Μεταξά, και συνωμότησε με την Έλενα Βενιζέλου, τότε ο Μεταξάς διέταξε την άμεση σύλληψη και τον εκτοπισμό του. Το επεισόδιο αυτό «στιγμάτισε» το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, χωρίς ωστόσο ο Μεταξάς να θεωρεί ότι έφερε προσωπική ευθύνη για τον θάνατο του Μιχαλακόπουλου.
1941.— «Περί ώραν 4ην μ.μ. ελήφθη δελτίον ειδήσεων, το οποίον ανέφερε δια την εσωτερικήν ανωμαλίαν της Γιουγκοσλαυίας.Πτώσις της σερβικής κυβερνήσεως, αναχώρησις του αντιβασιλέως Παύλου, δέσμευσις των ενόχων κινηματιών υπέρ του άξονος – [και] συγκρότησις νέας κυβερνήσεως υπό του αντιβασιλέως της Σερβίας Πέτρου, και διοργάνωσις αυτής».
.—Ο βασιλεύς της Γιουγκοσλαβίας Πέτρος με τον αρχηγό του Επιτελείου στρατηγό Σίμοβιτς ανατρέπουν την κυβέρνησι Σβέτκοβιτς και καταγγέλουν το Σύμφωνο με τον Άξονα που υπογράφηκε δυο ημέρες πριν.
.—Στο αλβανικό μέτωπο σημειούται μεταξύ των εμπολέμων δράσις πυροβολικού και περιπόλων.
.—Στην ναυμαχία του Ταινάρου, ο Αγγλικός στολίσκος συγκρούεται με ιταλικά και βυθίζει πέντε από τα πλοία του εχθρού.
1945.— Βομβαρδισμός στην πόλη της Κω από σμήνος Συμμαχικών Αεροσκαφών προκαλεί το θάνατο 22 πολιτών.[Μεταξύ αυτών η Σοφία Χριστοφίδη-Pizzoli]
1948.—Η Ελλάς καταγγέλλει εις τον Ο.Η.Ε. το υπό των συμμοριτών ενεργούμενον παιδομάζωμα.
1949.—[27-30/3] Στο Μοσχοχώρι της Καστοριάς συνέρχεται το 3ο Συνέδριο του ΝΟΦ. Ιδρύεται η «Κομμουνιστική Οργάνωσις Ελληνικής Μακεδονίας (ΚΟΕΜ)» με βουλγαρόφιλη τάση.
1961.—Στην τουρκία καταργούνται τα πολιτικά κόμματα…
1970.—Αρχίζει η δίκη των μελών της ‘’Δημοκρατικής Άμυνας’’(27/3-12/4). Ανάμεσά τους ο Σάκης Καράγιωργας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο στρατηγός Ιορδανίδης κ.ά. Στις 14/7/1969 είχε εκραγεί βόμβα στα χέρια του καθηγητή Σάκη Καράγιωργα, τραυματίζοντας τον ίδιο κι οδηγώντας στην εξάρθρωση της ΔΑ. Συλλαμβάνονται οι Ι. Σταράκης, Σπ. Πλασκοβίτης, Γ. Α. Μαγκάκης, Γ. Κομποτιάτης, Χ. Ροκόφυλος, Σπ. Λουκάς, Α. Μιχαλακέας, Γ. Ιορδανίδης, Β. Παπαζήσης, Χ. Πρωτόπαππας, Ν. Κωσταντόπουλος, κά. Διέφυγαν οι Γ. Κουβελάκης, Ν. Οικονομίδης, Ε. Οικονομίδου, Ε. Δεβλέτογλου, Ν. Βερνίκος και ο Κ. Σημίτης, που προσχώρησε στη συνέχεια στο ΠΑΚ.
1976.—Μπαίνει ο θεμέλιος λίθος του Δικαστικού Μεγάρου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Mέχρι το 1981 ο Άρειος Πάγος στεγαζόταν στο “ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ”, το οποίο αρχικά υπήρξε η κατοικία του διάσημου Γερμανού αρχαιολόγου Ερρίκου Σλίμαν και έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Το σημερινό μέγαρο εγκαινιάσθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1981.
1978.— Σκοτώθηκαν οι αεροπόροι μας Δημ. Νικολάου και Νικηφόρος Γεωργίου,όταν το αεροσκάφος τους προσέκρουσε στην οροσειρά Αντιχάσια Τρικάλων.
1987.—Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας τίθενται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις προθέσεις της Άγκυρας να προβεί σε έρευνες για πετρέλαιο επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Την επόμενη μέρα ο τούρκος πρωθυπουργός Τ.Οζάλ, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν τέτοιου είδους έρευνες, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην εκτόνωση της κατάστασης.
2001.—Εγκαινιάζεται ο νέος αερολιμένας της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».
,
,
Βασική πηγή: http://www.e-istoria.com
,
Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)
.
,