Στα χέρια της Μέρκελ η υπόθεση - Όλα θα κριθούν, αν όχι μέχρι αύριο, στις αρχές της εβδομάδας - Καθοριστική η τριμερής συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ τη Δευτέρα - Πληροφορίες για μυστικές επαφές Παππά με τη γαλλική κυβέρνηση και την Κομισιόν
Περισσότερο προσδοκία ή ακόμα και τελευταίο μήνυμα ότι η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει άλλες υποχωρήσεις και οι εταίροι οφείλουν πλέον να δώσουν τη λύση επί της προόδου που έχει επιτευχθεί έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, παρά ως πραγματική σύγκλιση σε μία οριστική συμφωνία, φαίνεται να είναι η αίσθηση και το κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για έναν συμβιβασμό και ότι αυτός είναι βέβαιος.Η άκρατη αισιοδοξία που εξέπεμψαν το απόγευμα της Τετάρτης η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνεται από τους εταίρους. Τουναντίον. Το Βερολίνο δια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Κομισιόν, αλλά και το ΔΝΤ διέψευσαν ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία και κάλεσαν ουσιαστικά την Αθήνα να κάνει κι άλλες υποχωρήσεις για να επιτευχθεί ο συμβιβασμός.
Η σύγχυση που επικρατεί από το βράδυ της Τετάρτης είναι πλέον εμφανής και δύσκολα καταλήγει κανείς σε ερμηνεία. Άλλοι εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα τελευταίο παιχνίδι τακτικής, ώστε κάθε πλευρά να κερδίσει ό,τι μπορεί στην εκπνοή της διαπραγμάτευσης και ως εκ τούτου η Αθήνα έχει δίκιο. Άλλοι θεωρούν ότι υπάρχει όντως πραγματική απόσταση με εντελώς θολό το πεδίο της διαπραγμάτευσης και άρα οι δανειστές είναι εκείνοι που αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μεταδίδει αυτή τη σιγουριά ότι ολοκληρώνονται οι συζητήσεις, για να διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να κάνει άλλο πίσω και πως η ευθύνη τώρα ανήκει στους εταίρους να προχωρήσουν στο κρίσιμο βήμα.
Στελέχη της κυβέρνησης λένε ότι έτσι κι αλλιώς το ελληνικό πρόβλημα ήταν «πολιτικό ευθύς εξαρχής» και «πολιτική μπορεί να είναι εν τέλει και η λύση».
Η θέση της Αθήνας είναι δηλαδή ότι «οι πολιτικοί, οι αρχηγοί των θεσμών και των κυβερνήσεων καλούνται πλέον να επισφραγίσουν τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στη διαπραγμάτευση και να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση για να κλείσουν τα τελευταία αλλά σημαντικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά για να ολοκληρωθεί η συμφωνία». Και επισημαίνουν ότι «οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες έναντι της Ελλάδας, της Ευρωζώνης και της διεθνούς οικονομίας».
Το μήνυμα αυτό έχει ως αποδέκτη κυρίως την Άνγκελα Μέρκελ και δευτερευόντως ισχυρούς παράγοντες όπως είναι η Ουάσιγκτον, η οποία καλείται να «κατευνάσει» το ΔΝΤ, η Κομισιόν, αλλά και το Παρίσι. Η Αθήνα προσδοκά στην πολιτική βούληση που θα επιδείξουν όλοι αυτοί για να ξεπεραστούν ορισμένα τελευταία, αλλά κρίσιμα εμπόδια στη διαπραγμάτευση, καθώς η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να δεχθεί μία ταπεινωτική συμφωνία.
Υπό αυτή την έννοια η συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα η κυρία Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ίσως η πιο καθοριστική, αν και η Αθήνα περιμένει νωρίτερα, μέχρι την Παρασκευή, ουσιαστικό σήμα λύσης με δεδομένο ότι οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα είναι ασφυκτικές, σχεδόν εφιαλτικές.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι έφυγε ήδη από χθες με προορισμό το Παρίσι και τις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς για μυστικές επαφές με τη γαλλική κυβέρνηση και την Κομισιόν, που θεωρούνται θετικές για μία συμφωνία, προκειμένου να συμβάλλουν πιο αποφασιστικά στην αναζήτηση της λύσης.
protothema.gr