21 Μαρτίου 2014

Μπακαλιάρος, Το «διαμάντι» της θάλασσας, στις εθνικές επετείους τον τιμούμε ιδιαιτέρως


Η 25η Μαρτίου και η Κυριακή των Βαΐων είναι δύο μέρες που επιτρέπεται από την εκκλησία μας, να σταματήσουμε την νηστεία και να απολαύσουμε το ψαράκι μας. O μπακαλιάρος είναι must και όχι άδικα… Είναι και το έθιμο βλέπεις που κάποτε ο παστός μπακαλιάρος ήταν το ψάρι του λαού και τλωρα η αλμύρα πείραξε την τιμή



Image and video hosting by TinyPic

Το «διαμάντι» της θάλασσας
Αξίζει να προσθέσετε το μπακαλιάρο στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, γιατί είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, και μάλιστα καλύτερης ποιότητας από εκείνες του κρέατος.
Είναι πολύ φτωχός σε λίπη, και παράλληλα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αποτελείται από λιπαρά οξέα, κυρίως ω3, που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και μειώνουν τα τριγλυκερίδια.
Μια σούπερ τροφή
Και να ήταν μόνο αυτά; Περιέχει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D και Κ, οι οποίες προάγουν την υγεία των ματιών, των οστών και των μυών, διευκολύνουν την πήξη του αίματος και βοηθούν στην απορρόφηση πολλών μετάλλων. Στον μπακαλιάρο επίσης, συναντάμε βιταμίνη Β12, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και νιασίνη. Το λίπος του κυμαίνεται από 0.5-2%, γεγονός που τον κατατάσσει στα ψάρια με χαμηλά λιπαρά.