322 π.X..—Πεθαίνει ο Αριστοτέλης, ένας από τους κορυφαίους φιλοσόφους και επιστήμονες της Κλασσικής εποχής. Ιδρυτής της περιπατητικής φιλοσοφίας, ο συστηματικότερος, μεθοδικότερος νους του αρχαίου κόσμου και ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές όλων των εποχών. Όπως επίσης και θεμελιωτής και πρόδρομος πλήθους παλαιότερων όσο και νεότερων κλάδων της επιστήμης.
Το γεγονός ότι και οι δύο γονείς του ανήκαν σε μεγάλες ιατρικές οικογένειες, συντέλεσε στη σταθερή κλίση του για την εμπειρική γνώση. Ο ρόλος που ανέλαβε αργότερα ως παιδαγωγός του μικρού τότε Αλεξάνδρου, είχε κατά κάποιο τρόπο προετοιμαστεί από το ότι ο πατέρας του ήταν προσωπικός γιατρός και φίλος του Αμύντα Γ΄, βασιλιά της Μακεδονίας και παππού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
961.—Οριστική και τελεσφόρος έφοδος των Βυζαντινών κατά του Χάνδακος. Η εκδίκησις δια τα 135 έτη βασάνων της νήσου Κρήτης υπήρξε τρομερά. Άραψ ιστορικός υπολογίζει εις 200 χιλιάδας τους φονευθέντας και σφαγιασθέντας κατά τον πόλεμον αυτόν και άλλους τόσους αιχμαλωτισθέντας.
1573.—Μετά την σύναψη ειρήνης μεταξύ τούρκων και ενετών, οι Πάργιοι μαζί με τους δεύτερους εγκαταλείπουν το Μαργαριτάριον.
1770.—Ισχυραί δυνάμεις Μανιατών, ενισχυόμεναι από θαλάσσης υπό ρωσικών πλοίων, πολιορκούν τα φρούρια της Κορώνης καί Μεθώνης.
1772.—Γεννιέται ο μεγάλος ευεργέτης Κωνσταντίνος Βέλιος (Μπέλλος ή Μπέλλιος) στην Βλάστη της Μακεδονίας. Ήταν ιδρυτής της Αρχαιολογικής Εταιρίας Αθηνών, δημιουργός του δημοτικού νοσοκομείου ‘’ΕΛΠΙΣ’’ και του κληροδοτήματος ‘’Βελιείου’’ υποτροφείου. Μεταξύ πολλών άλλων, προσέφερε τεράστια ποσά και δαπάνες σε χρήματα και οπλισμό κατά τον Εθνοσωτήριο αγώνα, όπως επίσης έκανε δωρεές σε πολλά άλλα κράτη. Τιμήθηκε στην Αυστροουγγαρία με τον τίτλο του Βαρώνου. Ο Βέλιος απέθανε στις 23 Δεκεμβρίου στην Βιέννη.
1822.—Έξω των Πατρών οι Έλληνες υπό τον Ι.Κολοκοτρώνη μάχονται εναντίον των τούρκων τους νικούν και τους τρέπουν σε φυγή.
1828.—Σε μία αναφορά των Ιερών Μοναστηριών του Αγίου Όρους προς τον Καποδίστρια, με ημερομηνία 7 Μαρτίου 1828, σημειώνεται ότι πειρατές με επικεφαλής τον Κωνσταντή Δουμπιώτη αποβιβάζονταν στο Άγιο Όρος και έστηναν ενέδρες στους Μοναχούς, ακρωτηριάζοντας και σκοτώνοντάς τους. Σύμφωνα με την αναφορά οι μοναχοί δεν τολμούσαν πια να βγουν από τα Μοναστήρια τους ούτε για να μαζέψουν χόρτα, ενώ όσοι ζούσαν μέχρι τότε σε κελιά είχαν καταφύγει στα Μοναστήρια.
1900.—Σημειώνονται ταραχές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
1904.—Εγκαινιάζεται η σιδηροδρομική γραμμή εις Θήβας και Χαλκίδα.
.—Ανέγερση του μεγάλου Δημοτικού Νοσοκομείου στην περιοχή των Αμπελοκήπων Αθηνών με προϋπολογισμό 1.000.080 δραχμές.
1905.—Δράστες των τεσσάρων πυροβολισμών εναντίων των ανακτόρων είναι ένας καφετζής και τρείς μαθητές.
1907.—Στον Πυργετό Ραψάνης (Θεσσαλία) δολοφονείται ο Μαρίνος Αντύπας. Είχε διατελέσει βουλευτής, αλλά ως φοιτητής πολέμησε και στην Κρητική Επανάσταση του 1896 στο πλευρό των Κρητικών.
1910.—Στο χωριό Τοπουσλάρ [Θεσσαλία], γίνονται συγκρούσεις μεταξύ χωρικών και της χωροφυλακής. Σκοτώθηκαν έξι χωρικοί και τραυματίστηκαν δεκαπέντε. Μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το 1881, στη ζωή των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου, δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα. Η γη απλώς άλλαξε χέρια και τον τούρκο δυνάστη διαδέχτηκε ο μεγαλοτσιφλικάς με δικαιώματα ζωής και θανάτου.Υπό αυτές τις συνθήκες, οι χωρικοί έγιναν δέκτες ενός επαναστατικού ευαγγελίου. Απ’ το 1908 ο θεσσαλικός κάμπος ήταν αναμμένο ηφαίστειο, έτοιμο να ξεσπάσει. Οι αγρότες της Θεσσαλίας βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση.
1914.—Μετά από λυσσώδης μάχες κοντά στο χωριό Κόδρα, οι Βορειοηπειρώτες κυριολεκτικά διαλύουν τις αλβανικές δυνάμεις, οι οποίες απωθούνται προς τον βορρά.
.— [ν.ημ.] Οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφάσισαν ότι η αλβανία δεν έπρεπε να διαιρεθεί αλλά αντ’ αυτού να παγιωθεί σε πριγκιπάτο της αλβανίας υπό τον Γερμανό πρίγκιπα, Γουλιέλμο του Βιντ. Στις 7 Μαρτίου, ο πρίγκηψ αποποβιβάσθηκε στο Δυρράχιο. Στον θρόνο θα παραμείνει για μικρό χρονικό διάστημα από τις 7 Μαρτίου έως 17 Σεπτεμβρίου 1914, υπό την ονομασία Βίντι της Αλβανίας.
1919.—Διπλωματική μάχη της Κυβερνήσεως, στην Διάσκεψη Ειρήνης για τα ελληνικά ζητήματα.
1920.—Ο ελληνικός στρατός δέχεται επιθέσεις ατάκτων.
1921.—(διαφορά ημερομηνίας) Με διάγγελμα του βασιλιά Κωνσταντίνου αρχίζει η Μικρασιατική Εκστρατεία. Ενόψει της γενικής επίθεσης των ελληνικών δυνάμεων, ο αρχηγός της στρατιάς της Μικράς Ασίας, αντιστράτηγος Παπούλας, δηλώνει ότι “ο στρατός μας καλείται να φέρει εις πέρας το βαρύν έργον αυτού. Ουδεμία μου απομένει αμφιβολία περί της νίκης. Η Ελλάδα προορίζεται να ζήσει, να μεγαλυνθεί και να δοξασθεί πάλι”.
.—Πρόσκληση τριών επί πλέον κλάσεων στον στρατό και προετοιμασίες για τον μεγάλο πόλεμο στην Μικρά Ασία.
.—Η ελληνική στρατιά στη Μ.Ασία αναμένει την 10ην Μαρτίου για την γενική επίθεσι εναντίον των τούρκων.Ο αρχιστράτηγος, αντιστράτηγος Παπούλας, επιθυμώντας να εξαλείψη την εντύπωση από την αποτυχία των επιχειρήσεων του Δεκεμβρίου, βιαζόταν να καταλάβη τα δύο στρατηγικά κλειδιά, Εσκή Σεχήρ και Αφιόν Καραχισάρ, για να αποκόψει τον εχθρό έτσι ώστε να μην μπορεί να κάνει χρήση της σιδηροδρομικής γραμμής [Βαγδάτης]. Με τις προϋποθέσεις αυτές, και με την υπόσχεση της Κυβερνήσεως περί αποστολής ενισχύσεων, όρισε την εξόρμηση των Μεραρχιών για την 10η Μαρτίου [ υπ. Αριθμ. 1138 διαταγή της Στρατιάς].
1922.—Ο ελληνικός στρατός βελτιώνει με ανακατατάξεις των δυνάμεών του την θέσιν του.
1927.—Η απολογισμός του δημοσίου χρέους της χώρας μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, ανέρχεται σε 8.700.000.000 δραχμές.
1933.—Στο κενό πέφτει το αιματηρό κίνημα του Νικολάου Πλαστήρα, που έχει ως στόχο να προλάβει το σχηματισμό κυβέρνησης από τον Τσαλδάρη.
1941.—Αρχίζει η άφιξις εις την Ελλάδα βρεταννικών ενισχύσεων, συμποσουμένων εις 2 μεραρχίας πεζικού καί 1 ταξιαρχίαν αρμάτων μάχης.
.—Στο αλβανικό μέτωπο οι ελληνικές δυνάμεις προβαίνουν εις θυελώδη επίθεσιν εναντίον των Ιταλών και καταλαμβάνουν τα υψώματα 1143, 739, 659 και 167.
.—Ιταλικά πλωτά νοσοκομεία μεταφέρουν πάμπολλους Ιταλούς τραυματίες από την αλβανία στην Ιταλία.
1944.—Καταδρομική επιχείρηση του Ιερού Λόχου στην Σάμο, με διάρκεια μέχρι τις 18 Μαρτίου.
1945.—Ο πρωθυπουργός Πλαστήρας δεν δέχεται τη συμμετοχή του ΕΑΜ στην Κυβέρνηση. Την ίδια στάση τηρεί και ο αντιβασιλέας.
1948.—Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται επισήμως στην Ελλάδα. Η 7η Μαρτίου 1948, ορίζεται ως ημέρα της πανηγυρικής τυπικής ενσωματώσεως. Ο βασιλιάς των Ελλήνων Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη, μέσα σε φρενίτιδα ενθουσιασμού, φτάνουν στη Ρόδο συνοδευόμενοι από τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως, Κωνσταντίνο Τσαλδάρη, υπουργούς, στρατιωτικούς και άλλους επισήμους. Επικεφαλής της Κεντρικής Δωδεκανησιακής Επιτροπής, οι πρωτεργάτες του δωδεκανησιακού αγώνα, ο ιατρός από την Κάλυμνο Σκεύος Ζερβός και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Μιχαήλ Βολονάκης από τη Σύμη. Μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ο υπουργός Εσωτερικών Πέτρος Μαυρομιχάλης διαβάζει από τον εξώστη του διοικητηρίου το βασιλικό διάταγμα: Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα, Παύλος Α’ Βασιλεύς των Ελλήνων. Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν: Άρθρον 1ον: Αι νήσοι της Δωδεκανήσου, Ρόδος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Κως, Λέρος και Καστελλόριζο, ως και αι παρακείμεναι νησίδες, είναι προσηρτημέναι εις το ελληνικόν κράτος από της 28ης Οκτωβρίου 1947. Ο παρών νόμος, ψηφισθείς υπό της Δ! Αναθεωρητικής Βουλής και παρ’ ημών σήμερα κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του κράτους.
Εν Αθήναις τη 3η Ιανουαρίου 1948 Παύλος Α’ Η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα έχει και τυπικά πλέον τελεσθεί».
1951.—Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας καταλαμβάνει, μετά από σκληρό αγώνα, το ύψωμα 326, κοντά στην περιοχή Γιονγκτού-Ρι και προκαλεί τα εγκωμιαστικά άρθρα του διεθνούς τύπου.
1953.—Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα της ΕΟΚΑ επισφράγισαν την πίστη τους στο σκοπό του Αγώνα με όρκο στην Καινή Διαθήκη. Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής ορίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος ενεργούσε ως πολιτικός αρχηγός του Απελευθερωτικού Αγώνα, τον οποίο και χρηματοδοτούσε. Η Επιτροπή διόρισε ένα από τα μέλη της, τον Γεώργιο Γρίβα, στρατιωτικό αρχηγό του Αγώνα, ο οποίος ήταν συνταγματάρχης εν αποστρατεία και διέθετε πλούσια πείρα στρατιωτική, κυρίως σε θέματα τακτικής πολέμου. Ως αρχηγός της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Διγενής.
1954.—Το ελληνικόν κράτος εξαγοράζει την σιδηροδρομικήν γραμμήν Αλεξανδρουπόλεως—Πυθίου—Σβίλεγκραντ.
1957.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Κκέλης Χρίστος, ετών 23 εκ Κισσονέργας, εφονεύθη υπό Άγγλων μεταξύ Τάλας και Κισσόνεργας, κατόπιν ενέδρας.
.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Στυλιανού Μιλτιάδης, ετών 21 εκ Τάλας, εφονεύθη μεταξύ Τάλας και Κισσόνεργας, κατόπιν ενέδρας.
1969.—Αποφασίζεται η ίδρυση Πολεμικού Μουσείου στην πρωτεύουσα Αθήνα. Σκοπός του είναι η έκθεση πολεμικών κειμηλίων, και η τεκμηρίωση και μελέτη της πολεμικής ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
1986.—Ολοκληρώνεται η αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975 στις μη θεμελιώδεις διατάξεις. Σύμφωνα με αυτή, αρκετές από τις εξουσίες του προέδρου της Δημοκρατίας μεταβιβάζονται στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση. Το 1986 αποτελεί σίγουρα σημείο αναφοράς για το θεσμό. Οι αρμοδιότητες του ΠτΔ σήμερα είναι αρκετά περιορισμένες σε σχέση με το παρελθόν. Μεταξύ των καθηκόντων του είναι η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, με την προσυπογραφή του αρμοδίου υπουργού, η σύνταξη διαγγελμάτων, ο διορισμός πρωθυπουργού, η ανάθεση διερευνητικής εντολής, η διάλυση της βουλής, η αναπομπή νομοσχεδίου, ο διορισμός του προσωπικού της προεδρίας κ.α. Σε περίπτωση άρνησης υπογραφής διατάγματος λόγω διαφωνίας του με την κυβέρνηση, είναι αναγκασμένος αφού πρώτα συζητήσει με την κυβέρνηση να υποχωρήσει.
1989.—Ο πιλότος μας Ιωάννης Γαλανός, ενώ βρισκόταν σε διατεταγμένη αποστολή στην περιοχή της Νότιας Βοιωτίας με συγκυβερνήτη τον ΕπισμηναγόΤότσα Ιωάννη, λόγω προσκρούσεως του αεροσκάφους στο έδαφος, έχασαν την ζωή τους και οι δύο. Ο Γαλανός ήταν παντρεμένος και είχε τρεις κόρες.
1990.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Σπυρίδων Παπαδίτσας, όταν, κατά την εκτέλεση ασκήσεως στην νήσο Λέσβο, το αεροσκάφος του κατέπεσε και συνετρίβη σε ημιορεινή περιοχή του νησιού.
1991.—Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κρίνει αναγκαία τη μεταφορά της βυζαντινής εκκλησίας των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων [ ἤ των τεσσαράκοντα Μαρτύρων]στην Κηφισιά, σε άλλη θέση, [λίγα μέτρα παρακάτω] λόγω διαπλατύνσεως της λεωφόρου Κηφισίας.
1995.—Η χώρα μας αναδεικνύεται ως το δέκατο πλήρες μέλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Η ΔΕΕ είναι προϊόν των πολιτικών και διπλωματικών εξελίξεων στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αντιμετώπιζαν τότε το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της γερμανικής απειλής, τον σοβιετικό επεκτατισμό, αλλά και την προοπτική οικοδόμησης ενός θεσμικού πλαισίου που θα ευνοούσε τη συνεργασία των χωρών της δυτικής Ευρώπης. Παρά τον έντονα ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, συνδέθηκε στενά με την Ατλαντική Συμμαχία.
2003.—Το κτήμα Τατοῒου, παραλαμβάνει ο νέος του ιδιοκτήτης, το ελληνικό δημόσιο.Το Προεδρικό Διάταγμα του 2007 κατήργησε τα ιστορικά όρια του Κτήματος, υπάγοντας το μεγαλύτερο μέρος της δασικής του έκτασης στον Φορέα Διαχείρισης του Δρυμού Πάρνηθας, ενώ παράλληλα τεμάχισε το Κτήμα σε ζώνες, σε ορισμένες από τις οποίες όρισε χρήσεις ασύμβατες με τα υπάρχοντα σ’ αυτές κτήρια. Ως επιστέγασμα και ομολογία παταγώδους αποτυχίας ήλθε η ανακοίνωση περί της υπαγωγής του Τατοῒου στα περί εκποιήσεως ή περί μακροχρονίου διαθέσως ακίνητα του Δημοσίου.
.
..
.
πηγή: www.e-istoria.com
.
,