02 Μαρτίου 2014

Σαν Σήμερα........02 ΜΑΡΤΙΟΥ


02 Μαρτίου

.
86 π.Χ.— Όταν ο Μιθριδάτης Στ’ Ευπάτωρ, βασιλιάς του Πόντου, συνάσπισε τις ελληνικές πόλεις της Μ.Ασίας και της κυρίως Ελλάδος, παροτρύνοντάς τες να εξεγερθούν εναντίων των ρωμαίων, ο Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας ανέλαβε πραξικοπιματικά την εκστρατεία εναντίον του Μιθριδάτη.
Πρώτος σταθμός αποβίβασης των στρατευμάτων του ήταν η Ελλάδα, όπου αφού κατέλαβε και κατέστρεψε την Αθήνα χρησιμοποιώντας πολιορκητικές μηχανές, κατασκευασμένες από τους κορμούς των αιωνοβίων πλατάνων που σκίαζαν την Ακαδημία Πλάτωνος και το Άλσος του Λυκείου Απόλλωνος, κατατρόπωσε τον σύμμαχο του Μιθριδάτη στρατηγό Αρχέλαο και προχώρησε προς τη Μικρά Ασία. Η άλωση της Αθήνας χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανείς βαρβαρότητες κατά του πληθυσμού, ενώ στον Πειραιά καταστράφηκαν οι λιμενικές εγκαταστάσεις, όπως οι Νεώσοικοι. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Πειραιά, ο Σύλλας διέπραξε ιεροσυλία, λεηλατώντας μερικά από τα μεγαλύτερα ιερά της Ελλάδος, όπως τους Δελφούς, την Ολυμπία και την Επίδαυρο. Άρπαξε όλα τα πολύτιμα αφιερώματα, τα έλιωσε και τα έκανε νομίσματα. [Λίγα λόγια για το βασίλειο του Πόντου] : Κατά την περίοδο της κοσμοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου οι πόλεις του Πόντου ήταν πλήρως ανεξάρτητες. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και τις συγκρούσεις των επιγόνων του, οι πρόγονοι του Μιθριδάτη, ενίσχυσαν το βασίλειο του Πόντου. Μητέρα του Μιθριδάτη Στ’,ήταν η πριγκίπισσα Λαοδίκη, κόρη του βασιλιά της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών, Αντίοχου Δ΄ του Επιφανούς. Αν και Πέρσης στην καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του, μεγάλωσε σ’ ένα πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον.[Οι Πέρσες κατάγονται από τον Πέρση, γιό του Περσέα και της Ανδρομέδας]. Μεγάλωσε και μορφώθηκε έχοντας φίλους και συντρόφους Έλληνες, γόνους ισχυρών οικογενειών του Πόντου. Η εκπαίδευση του έγινε σύμφωνα με τα Ελληνιστικά πρότυπα. Σε ηλικία δώδεκα ετών διέφυγε και κατέφυγε στο βουνό μετά την δολοφονία του πατέρα του από την μητέρα του, όπου και επιβίωσε επί επτά έτη, διαμορφώνοντας μία ισχυρή προσωπικότητα που θα τον βοηθούσε αργότερα να δημιουργήσει ένα πανίσχυρο βασίλειο,ενώνοντας τις Ελληνικές πόλεις του Πόντου.
1331.—Οι οθωμανοί του Ορχάν καταλαμβάνουν την Νίκαια της Βιθυνίας. Οι εμφύλιες διαμάχες των Παλαιολόγων [ο πόλεμος των δύο Ανδρονίκων], υπήρξαν μία από τις καταστροφικότερες και τραγικότερες δυναστικές  έριδες στην ιστορία του Βυζαντίου. Οι οθωμανοί τούρκοι επωφελούμενοι από την εξασθένηση της αυτοκρατορίας, κυρίευσαν διαδοχικά όλες τις βυζαντινές κτήσεις στη Μ.Ασία, την Προύσα το 1326, τη Νίκαια το 1331, και τη Νικομήδεια το 1337. Λίγο αργότερα κατέλαβαν και τη Φιλαδέλφεια, τελευταίο βυζαντινό προπύργιο στη Μ.Ασία. Οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες, προσπάθησαν  να  αντιμετωπίσουν  τον Ορχάν,πότε με ευκαιριακές συμμαχίες,πότε με φόρου υποτέλειας,πότε δωρίζοντάς του πόλεις ή φρούρια στη Θράκη και άλλοτε, επιχειρούσαν να τον ικανοποιήσουν ως διαμεσολαβητές, όπως όταν πειρατές είχαν αιχμαλωτίσει τον γιο του,και κατέβαλαν λύτρα για να τον απελευθερώσουν. Η 13χρονη πριγκίπισσα Θεοδώρα, κόρη του Αυτοκράτορα Ιωάννη Καντακουζηνού, παντρεύτηκε τον γέροντα Ορχάν το 1346, ενώ η 10χρονη Ειρήνη,κόρη του Ιωάννη  Ε’ Παλαιολόγου, παντρεύτηκε αργότερα τον Μουράτ Α’,γιο του Ορχάν και της Θεοδώρας.
1354.—Ισχυρότατοι σεισμοί συγκλονίζουν απ’ άκρου εις άκρον την Θράκην και προκαλούν ανυπολογίστους καταστροφάς. Πλείστοι των κατοίκων εγκαταλείπουν τας εστίας των και μεγάλαι περιοχαί ερημούνται.
.—Οι τούρκοι, επωφεληθέντες εκ της επελθούσης ερημώσεως ένεκα του σεισμού, κατέλαβον την Καλλίπολιν και εγκατέστησαν προγεφύρωμα εις την χερσόνησον του Αίμου.
1770.—Δύναμις Ελλήνων Μανιατών, βοηθουμένη υπό των Ρώσων, καταλαμβάνει και απελευθερώνει προσωρινά την Καλαμάτα.
1821.—Ο πρωτεργάτης της Φιλικής Εταιρίας Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’, εξαναγκάζατε από τους τούρκους να εκδόσει αφορισμό για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τους συνεργάτες του, καθώς και για όλους τους επαναστατήσαντες. Τον αφορισμό θα άρει κρυφά, ολίγον αργότερα.
.—Ο Μορά Βαλεσί Χουρσίτ πασάς, φτάνει στα Ιωάννινα για να αντιμετωπίσει τον Αλή πασά.
 1822.—Οι τούρκοι του αλβανού Γιουσούφ Σελήμ πασά, επιτίθενται κατά των στρατοπεδευμένων εις την θέσιν τού Γηροκομείου, παρά τας Πάτρας, Ελλήνων, αλλ’ αποκρούονται από τον Γενναίον Κολοκοτρώνην καί τον Πλαπούταν, με μεγάλας απωλείας.
1828.—Ο τουρκικός στόλος υπό τον Χασάν πασά φθάνει στην Χίο και αναγκάζει τον Φαβιέρο να λύσει την πολιορκία του φρουρίου.  Την ίδια ημέρα φθάνει στην Χίο και ο Ελληνικός Στόλος υπό τον Μιαούλη.
1833.—Διά διατάγματος της Αντιβασιλείας, καταργείται ο στρατός των ατάκτων και συνιστάται τακτικός στρατός εκ 10 ταγμάτων ακροβολιστών. Έκαστον τάγμα περιελάμβανε 4 λόχους, δυνάμεως 50 ανδρών.
1840.—Η Ιονική Κρατική Τράπεζα, η μετέπειτα Ιονική και Λαϊκή  ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στην Κέρκυρα.
1865.—Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος σχηματίζει την νέα κυβέρνηση. [2/3/1865– 20/10/1865].
1907.—Πρόσφυγες από την Αγχίαλο της σημερινής βουργαρίας, ιδρύουν στον Αλμυρό την Νέα Αγχίαλο. Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, (02/08/1906)  οι βούργαροι κατέκαψαν την Αγχίαλο και εξεδίωξαν το Ελληνικό στοιχείο.
1913.—Ο ελληνικός στρατός, υπό την προστασία του θωρηκτού “Σπέτσαι”, απελευθερώνει τη Σάμο. Η Σάμος ενσωματούται επισήμως εις την Ελλάδα.Χρειάστηκαν να γίνουν πάνδημα συλλαλητήρια στην κυρίως Ελλάδα, για να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση και να στείλει το εμπορικόν Θεσσαλία με δύο λόχους στρατού συνοδεία του Σπέτσαι, για την απελευθέρωση του νησιού. Στις 2 Μαρτίου ημέρα Σάββατο, παραμονή της Ορθοδοξίας, αγκυροβόλησαν στο λιμάνι του Βαθιού και παράλληλα περιπολούσαν ανοιχτά στο πέλαγος, τα αντιτορπιλικά μας Νίκη και Βέλος που είχαν φτάσει από τη Χίο. Ο ελληνικός στρατός έγινε δεκτός με εκδηλώσεις ενθουσιασμού. Ώρα δοξολογίας ορίστηκε η 1μ.μ στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου. Η ενσωμάτωση της Σάμου με την κορμό του έθνους μας, η οποία φάνταζε ως μακρινό όνειρο, ήταν  πλέον  πραγματικότητα.
.—Αψιμαχίες του Ελληνικού στρατού με τούρκους στην Βόρειο Ήπειρο, εξαναγκάζουν τους δεύτερους σε άτακτη φυγή.
.—Μετά από το ‘’ενδιαφέρον’’ των ιταλών για την Αυλώνα της Βορείου Ηπείρου, ο Ελ. Βενιζέλος ζητά δια τηλεγραφήματος από τον Κωνσταντίνο την μη κατάληψη της πόλεως [……..]
.—Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει το Αργυρόκαστρο.
1914.—Μετά την εμφάνιση ενόπλων αλβανών στην κορυφογραμμή του Καλαράτ, ο Αρχηγός της Χιμάρας Σπύρος Σπυρομήλιος, διατάσσει τις αυτονομιακές δυνάμεις που ήταν συγκεντρωμένες στο Κηπαρό να ενισχύσουν τη μάχη στο Πύλιουρι, όπου με νυκτερινή επίθεση κατέλαβαν το ύψωμα Μπλέριζα. Οι συγκρούσεις αυτές σηματοδοτούν την έναρξη του ενόπλου αγώνος των Βορειοηπειρωτών, ο οποίος συνεχίσθηκε μέχρι τις 17 Μαΐου 1914, οπότε οι αλβανοί αναγκάσθηκαν να υπογράψουν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο αναγνωριζόταν η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.
1915.—Οι γενίτσαροι τουρκοκρητικοί της Σμύρνης, κατασφάζουν Έλληνες της περιοχής.
1920.—Στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός είναι έτοιμος δια νέας επιχειρήσεις.
1921.—Στη Μ. Ασία οι εμπόλεμοι Έλληνες και τούρκοι δρουν με πυροβολικό.
1922.—Νέος πρωθυπουργός ο Δημήτριος Γούναρης, η κυβέρνηση του οποίου είχε παραιτηθεί στις 27/2, εξαιτίας καταψηφίσεώς της στην Εθνοσυνέλευση. Με την επιστροφή του στην Αθήνα, [από Ρώμη, Κάννες,Παρίσι, Λονδίνο] τον Φεβρουάριο του 1922, απέτυχε να λάβη ψήφο εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα να κλειθεί για την ανάληψη της πρωθυπουργίας ο Νικόλαος Στράτος, ο οποίος όμως καταψηφίστηκε επίσης και δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Έτσι ο Γούναρης ανέλαβε να σχημάτιζε νέα κυβέρνηση. Ο Γούναρης καταδικάστηκε – χωρίς ο ίδιος να απολογηθεί- από έκτακτο στρατοδικείο στην γνωστή δίκη των έξι, στις 15 Νοεμβρίου του 1922 στην ποινή του θανάτου.
.—Η ελληνική στρατιά πλήρως οχυρωμένη μάχεται με πυροβολικό και περιπόλους.
1924.—Γεννιέται ο φιλόλογος και συγγραφέας Ρένος Αποστολίδης, γιός του δημοσιογράφου και ανθολόγου Ηρακλή Ν. Αποστολίδη (1893-1970), γνωστού αναρχικού και λόγιου με στέρεη φιλοσοφική παιδεία από τον Πύργο της σημερινής βουλγαρίας. Πέρα από την άρτια παιδεία του σε σχέση με την ελληνική γλώσσα και γραμματεία, τον διακρίνει το ανένταχτο κ’ επαναστατικόπνεύμα. Στρατεύθηκε υποχρεωτικά κατά τον εμφύλιο με το χαρακτηρισμό «επικίνδυνος αριστερός ιδεολόγος, ιδιαιτέρως εύγλωττος»,χωρίς όμως να ανήκει στον χώρο της αριστεράς και μη διστάζοντας να καταφερθεί εναντίον της όπως το ίδιο έκανε και για τον «δεξιό» χώρο. Απο την αντιμιλιταριστική του ιδεολογία, κινδύνευσε να βρεθεί στο στρατοδικείο, αλλά τον έσωσε τρεις φορές ο Α2 του τάγματος, ο Κ.Κουκούλης, ο ήρωας της ομώνυμης νουβέλας του[ο Α2].
1925.Την Ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινωνία των Εθνών, θα εκπροσωπήσει ο Κακλαμάνος.
1927.—Η Βουλή ψηφίζει την δημιουργία του θεσμού της Γερουσίας.
1941.—Στο αλβανικό μέτωπο κατόπιν σφοδρής προπαρασκευής πυροβολικού οι Ιταλοί επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων χωρίς να επιτύχουν εδαφικόν κέρδος.
.—Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε για πολλοστή φορά την Πρέβεζα.
1945.—Κατά την διάρκεια διατεταγμένης εκπαιδευτικής πτήσεως στη Ροδεσία, βρήκε το θάνατο λόγω πτώσεως του αεροπλάνου του ο πιλότος μας Ιωάννης Κατεχάκης. Ο ήρωας πιλότος γεννήθηκε το 1924 στον Πλάτανο Ηρακλείου Κρήτης.
1949.—Σημαντικές νίκες σημειώνει ο εθνικός στρατός στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα.
1954.—Κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσεως στο Μπογιάτι Αττικής, το αεροσκάφος του πιλότου Παναγιώτη Τσιλίδη, συγκρούστηκε με άλλο στο οποίο επέβαινε ο Δόκιμος Έφεδρος Χειριστής Καραβότας Κωνσταντίνος, κατέπεσα και συνετρίβησαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα τον θάνατο και των δύο χειριστών. 
1958.—Μετά την αποχώρηση 15 βουλευτών από την ΕΡΕ, ανάμεσα στους οποίους είναι οι Γ. Ράλλης και Π. Παπαληγούρας, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του. Προκηρύσσονται εκλογές για την 11η Μαΐου.
.—Πεθαίνει σε ηληκία 80 ετών ο διάσημος αρχιμάγειρος Νικόλαος Τσελεμεντές. Καταγόταν απ’ το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου.
1972.—Οι μητροπολίτες Κιτίου Άνθιμος, Πάφου Γεννάδιος και Κυρήνειας Κυπριανός, ζητούν την παραίτηση του αρχιεπισκόπου Μακάριου από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άμεση κινητοποίηση των υποστηρικτών του Μακάριου, οι οποίοι διαδηλώνουν υπέρ του αρχιεπισκόπου.
1995.—Στη Βουλή, 181 βουλευτές ψηφίζουν υπέρ της υποψηφιότητας του Κωστή Στεφανόπουλου για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναντι 108, που ψήφισαν υπέρ του Αθανασίου Τσαλδάρη.
.


ΠΗΓΗ :http://eistorias.wordpress.com

Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)