16 Φεβρουαρίου 2014

Φτιάξτε μόνοι σας τις πιο όμορφες λαμπάδες



Θέλετε να πειραματιστείτε φτιάχνοντας τις δικές σας λαμπάδες; Γιατί όχι; Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Πρώτον, θα έχετε λαμπάδες μοναδικές, που δεν θα μοιάζουν με καμία άλλη, Θα είναι χειροποίητες, θα χρησιμοποιήσετε ό,τι διακοσμητικά ταιριάζουν στο στυλ σας και την προσωπικότητά σας και, τέλος, όταν θα τις κρατάτε έτοιμες στα χέρια σας, θα νιώσετε μια τεράστια χαρά. Φανταστείτε δε τη χαρά των παιδιών, τα οποία θα είναι ούτως ή άλλως οι πολύτιμοι βοηθοί σας.  Καλή επιτυχία σε όλους!



Υλικά
1 Λαμπάδα
Κορδέλες
Σπάγκος
Διακοσμητικό που θέλουμε
Ψαλίδι
Κόλλα Ρευστή
Χάντρες
Εκτέλεση
1. Ξεκινάμε, αρχίζοντας να τυλίγουμε τον σπάγκο μας γύρω από τη λαμπάδα μας. Μπορούμε να κάνουμε σχέδια, αφήνοντας κάποια κενά ή χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρώματα σπάγκου.
Προσοχή, να ξεκινήσουμε το σχέδιο όχι πολύ ψηλά στο φιτίλι, γιατί όταν την Ανάσταση θα κάψουμε την λαμπάδα μας, υπάρχει κίνδυνος φωτιάς.
2. Σταθεροποιούμε τις άκρες του σπάγκου μας κολλώντας με την κόλλα μας πάνω στον σπάγκο πάλι και όχι πάνω στο κερί διότι δεν θα κολλήσει. Κρατάμε λίγο και περιμένουμε να στεγνώσει
3. Παίρνουμε το διακοσμητικό μας (εδώ έχω χρησιμοποιήσει ένα ξύλινο κοριτσάκι από μια μπομπονιέρα) και το δένουμε όπου μπορούμε, κάνοντας ένα κόμπο.
4. Το δένουμε γύρω γύρω από τη λαμπάδα μας κάνοντας ένα κόμπο ή φιογκάκι και σταθεροποιούμε με λίγη κόλλα.
5. Αν θέλουμε προσθέτουμε και άλλες κορδέλες.
6. Κόβουμε στις άκρες τις κορδέλες αν είναι πολύ μακριές.
7. Αν θέλουμε κρεμάμε απ’ τις κορδέλες άλλα διακοσμητικά της αρεσκείας μας. Π.χ. χάντρες.  Εγώ εδώ κρέμασα κάτι τσοχάκια.
Η Λαμπάδα μας είναι έτοιμη!




Ιδέες για πασχαλινές λαμπάδες


 πασχαλινές λαμπάδες είναι ανεξάντλητες όσο και η φαντασία, ας τις δούμε ταξινομημένες σύμφωνα με το...
κύριο διακοσμητικό υλικό τους. 



Χαρτί


Το χαρτί είναι ο “βασιλιάς” των υλικών για κατασκευές. Φθηνό, εύχρηστο και καθόλου δυσεύρετο! Μέσα σε μια μεγάλη ποικιλία χαρτιών, ξεχωρίζουν το γκοφρέ, το λεπτό γυαλιστερό και το χαρτόνι.



Το γκοφρέ “εξειδικεύεται” στα λουλούδια. Τόσο η υφή του, όσο και η πλαστικότητά του, δημιουργούν ένα αρκετά ρεαλιστικό και ανάλαφρο αποτέλεσμα. Δείτε τεχνικές δημιουργίας λουλουδιών από γκοφρέ
Let's get started!!
PLT_01
PLT_02 
PLT_10 
PLT_03 
PLT_04 PLT_05 PLT_06 PLT_07 

PLT_08
PLT_09
VOILA!!
PLT_11
PLT_12
PLT_13
PLT_14
VOILA!!
PLT_15 

.
PLT_16 
PLT_17
..
PLT_18 
PLT_19 

PLT_20
PLT_21
PLT_23
VOILA!!
PLT_24 
FSM_01




Το λεπτό γυαλιστερό χαρτί (180gr/m2) αποδίδει επίσης καλά τα άνθη καθώς και κατασκευές όμως θα πρέπει να δοθεί προσοχή στα σημεία τσάκισης. Ό,τι τσακίζει… δε “ξετσακίζει”! Δείτε τεχνικές δημιουργίας λουλουδιών από λεπτό γυαλιστερό χαρτί εδώ κιεδώ.

Για την τεχνική Decoupageθα έχετε ξανακούσει. Πρόκειται για μια τεχνική αντιγραφής σχεδίων πάνω σε διάφορες επιφάνειες, όπως το ξύλο και το κεραμικό, η οποία αγαπιέται κυρίως από ανθρώπους του vintage style! Δεν είναι κακή ιδέα η εφαρμογή Decoupage πάνω σε λαμπάδα (Δείτε εδώ ένα από τα πολλά blogs γιαDecoupage). Και μιας και μιλάμε για στάμπες, παραθέτω και την ιδέα σφραγίδας για τον ίδιο σκοπό. 
 

Για το Quilling τι γνωρίζετε; Το Quilling είναι μία τεχνική δημιουργίας τρισδιάστατων χάρτινων σχεδίων από λεπτές λωρίδες χαρτιού. Όπως οι πεταλουδίτσες στις λαμπάδες παρακάτω. Δείτεεδώ οδηγίες της τεχνικής και τι ακριβώς θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε.



Με το χαρτόνι η διαδικασία απλουστεύει κατά πολύ. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, αρκεί να κόψετε το περίγραμμα μιας φιγούρας και να τις δώσετε ότι χρώμα επιθυμείτε. 


Ύφασμα, πλεκτό, κορδέλα και σχοινί 

Βάλτε τη ραπτομηχανή στη πρίζα! Βαμβακερά μαξιλαράκια, τσόχινα ζωάκια και λουλούδια απότούλιγάζα ή σατέν, παίρνουν θέση πάνω στις φετινές λαμπάδες!
Τα μαξιλαράκια μπορούν να γεμίσουν με βαμβάκι. Η τσόχα ή κι άλλα υφάσματα μπορούν να κολλήσουν πάνω σε απλά σχήματα σκληρού χαρτονιού, δημιουργώντας έτσι κάποιο ζωάκι. Όσο για τα λουλούδια… ακολουθήστε ακριβώς τις οδηγίες που αναφέρονται παραπάνω -στη δημιουργία των χάρτινων λουλουδιών-. Δείτε εδώ άλλη μια μέθοδο κατασκευής υφασμάτινων λουλουδιών.  


Αν, από την άλλη, κατέχετε το βελονάκι, προσπαθήστε να κάνετε κάτι έξω απ’ τα συνηθισμένα. Πλεκτά ζωάκια!   


Κορδέλες και σχοινιά: Χωρίς κόπο και σε χρόνο dt, οι κορδέλες, τα κορδόνια και οι σπάγγοι τυλίγονται σχεδόν από μόνα τους πάνω στις λαμπάδες. Εσείς θα χρειαστείτε μόνο φαντασία και λίγη σιλικόνη! 



Πηλός


Πηλός… το συγγενικό μας υλικό! Τυχεροί οι γλύπτες κι οι αγγειοπλάστες, που βλέπουν να “γεννιέται” κάτι καινούριο μέσα από τα χέρια τους. Για τη πασχαλινή λαμπάδα όμως δε χρειάζεται να είσαι κι ο Ρhilolaos! Όπως βλέπετε και στις παρακάτω λαμπάδες (πατήστε πάνω στην εικόνα για zoom), όλες οι πήλινες μορφές έχουν προέλθει από απλά σχήματα.  
Προμηθευτείτε λευκό πηλό από φυσικά υλικά (διαθέσιμος σε καταστήματα με είδη χειροτεχνίας ή βιβλιοπωλεία). Για τα σχήματα χρησιμοποιήστε κάποιο πατρόν ή κουπάτ ζαχαροπλαστικής. Συναρμολογήστε τα κομμάτια και αφήστε τα να στεγνώσουν σταδιακά στον αέρα. Αφού στεγνώσουν, μπορείτε να τα βάψετε χρησιμοποιώντας τέμπερα. 




Φύλλα αλουμινίου


Να κάτι πραγματικά ξεχωριστό! Το αλουμίνιο είναι ένα υλικό από τη φύση του ελαφρύ και μαλακό. Ιδιότητες που το κάνουν εύχρηστο και εύπλαστο. Προμηθευτείτε φύλλα αλουμινίου για χειροτεχνίες (διαθέσιμα σε καταστήματα με είδη χειροτεχνίας ή βιβλιοπωλεία) ή “εκμεταλλευτείτε” διαφορετικά τις αλουμινένιες συσκευασίες τροφίμων μιας χρήσης. Δείτε εδώ οδηγίες επεξεργασίας.  

   




λαμπάδα με τον όμορφο “χρυσό” σταυρό!

lampada 1 Φτιάξε πασχαλινή λαμπάδα με σταυρό
Θα χρειαστείτε ένα κομμάτι χοντρό χαρτόνι, εγώ το βρήκα από σκληρό χαρτόκουτο. Σχεδιάστε έναν απλό σταυρό με το χάρακα σας.
lampada 2 Φτιάξε πασχαλινή λαμπάδα με σταυρό
Κόψτε το σταυρό με κοπίδι, προσοχή αν δεν έχετε επιφάνεια κοπής, δε λέει να χαράξετε κανένα έπιπλο.
lampada 3 Φτιάξε πασχαλινή λαμπάδα με σταυρό
Στη συνέχεια αρχίστε να τυλίγετε το σταυρό με χαρτοταινία, ξεκινήστε από τα πλαινά για να καλυφθούν τα κενά.
lampada 4 Φτιάξε πασχαλινή λαμπάδα με σταυρό
Συνεχίστε να τυλίγετε όλο το σταυρό με τη χατοταινία μέχρι να γίνει κάπως έτσι
lampada 5 Φτιάξε πασχαλινή λαμπάδα με σταυρό
Αφού τυλίξατε το σταυρό βάψτε τον με σπρέι, προτιμότερο είναι με χρυσό σπρέι η ασημί 
lampada 6 Φτιάξε πασχαλινή λαμπάδα με σταυρό
Αν δεν έχετε σπρέι περάστε στο επόμενο στάδιο, και παλι θα γίνει απλά ειναι καλό να έχει ένα υπόστρωμα χρώματος για να μη φαίνεται η χαρτοταινία.
lampada 7 Φτιάξε πασχαλινή λαμπάδα με σταυρό
Περάστε το σταυρό με ατλακόλ και πασπαλίστε το καλά με χρυσόσκονη να πάει να κολλήσει παντού.
lampada 8 Φτιάξε πασχαλινή λαμπάδα με σταυρό
Αφήστε το λίγη ώρα να στεγνώσει η κόλλα και θα έχετε έναν ομορφότατο χρυσό σταυρό. Φυσικά εμείς το προχωρούμε ένα βήμα παρακάτω και τον στολίζουμε περισσότερο
lampada 9 Φτιάξε πασχαλινή λαμπάδα με σταυρό
Θα χρειαστούμε μια χοντρή στρόγγυλη πέρλα και 4 πέρλες σε σχήμα δάκρυ. Βάζουμε κλωστή σε μια βελόνα και αρχίζουμε να ράβουμε τις πέρλες στο σταυρό μας.
lampada 10 Φτιάξε πασχαλινή λαμπάδα με σταυρό
Προτιμότερο είναι να βάλετε μια κλωστή που πλησιάζει χρωματικά στο χρυσό η δικια μου ειναι κιτρινοκάτι. Ο σταυρός μας είναι πλέον έτοιμος και είναι απλά υπέροχος! 
lampada 11 Φτιάξε πασχαλινή λαμπάδα με σταυρό
Στη συνέχεια παίρνουμε τη λαμπάδα μας και στο κάτω μέρος τυλίγουμε ενα κομμάτι κορδελίτσα-αλυσιδίτσα 
lampada 12 Φτιάξε πασχαλινή λαμπάδα με σταυρό
Στερεώνουμε το σταυρό στο σημείο που θέλουμε με βελόνα και κλωστή που έχουμε περάσει σε δύο σημεία πάνω και κάτω από την κεντρική χάντρα. Εδώ χρησιμοποίησα λευκή κλωστή. Με τα περισσέματα που αφήνουμε δένουμε τη λαμπάδα σε δυο σημεία γερά με την κλωστή μας. Αν έχετε πιστόλι σιλικόνης χρησιμοποιήστε το, εγω έβαλα λίγο από μια γερή κόλλα που είχα.
Η λαμπάδα είναι έτοιμη, έγινε πολύ γρήγορα, είναι εντυπωσιακή 

Πασχαλινές λαμπάδες… «με τα δυο μου τα χεράκια!»

Στο δημιουργικό εργαστήρι «Με τα δυο μου τα χεράκια» μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν τη μαγεία της δημιουργίας και τη χαρά της κατασκευής! Σε έναν χώρο φωτεινό, γεμάτο υλικά και πρωτότυπες δημιουργίες, η κ. Άννα Καλογιάννη μας υποδέχεται για να μας χαρίσει λίγη από την αστείρευτη έμπνευσή της και να μας γεμίσει πρωτότυπες ιδέες για εικαστικές αλλά και χρηστικές κατασκευές.
Η χειροτεχνίες που ακολουθούν είναι αρκετά απλές ώστε να τις κάνετε με τη βοήθεια των παιδιών και ιδιαίτερα γρήγορες, αν αναζητάτε ένα ξεχωριστό δώρο της "τελευταίας στιγμής", με την προσωπική σας πινελιά, για τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα.

Υλικά για τις κατασκευές

Λαμπάδα 1
Κερί εμπορίου σε σχήμα λαμπάδας
Κουρέλια από υφάσματα κομμένα σε λωρίδες
Ξυλόκολλα
Κουμπιά (ιδανικά πολύχρωμα)
Μεταλλικά αντικείμενα ή μεταλλικό φύλλο από κατάστημα με είδη χόμπι
Σχοινί
Ψαλίδι
Λαμπάδα 2
Κερί εμπορίου σε σχήμα λαμπάδας
Ξυλόκολλα
Νερόχρωμα (ακρυλικό ή τέμπερα)
Τσόφλι από φρέσκο αυγό
Χρυσόσκονη (από βιβλιοπωλείο ή κατάστημα με είδη χόμπι)
Για τις συσκευασίες
Χαρτοσακούλα ή σακούλα από χαρτί kraft
Χρωματιστά χαρτιά τύπου κανσόν
Χόρτο (για πασχαλινές κατασκευές)
Κόφτη σε σχήμα πεταλούδας (ή ό,τι άλλο σχήμα θέλετε)
Ψαλίδι
Σχοινί-κορδέλες


λαμπάδα με χειροποίητη κρεμαστή υφασμάτινη καρδιά με σατέν και βαμβακερές κορδέλες.



λαμπάδα με καρφίτσα λουλούδι απο λινό ύφασμα , στο κέντρο πλεκτό μοτίφ και ντυτό κουμπί.
















































ΠΗΓΕΣ
http://www.pinterest.com
http://k-arthandycrafts.blogspot.gr
http://xanthippe-art.blogspot.gr
http://noexcus.blogspot.gr/
http://dadacreations.blogspot.gr/ 
http://www.sheblogs.eu

Μ.ΜΑΝΕΤΑ

(marilena.mane@gmail.com)