23 Σεπτεμβρίου 2014

Τι ζητάει η Τρόικα για να φύγει από τη χώρα μας

Τι ζητάει η Τρόικα για να φύγει από τη χώρα μας
Αρχίζουν να καταφθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια - Την επόμενη Τρίτη η πρώτη συνάντηση Χαρδούβελη - τροϊκανών μετά το Παρίσι - Κρίνεται το χρηματοδοτικό κενό, η παρουσία του ΔΝΤ, οι συντάξεις και τα δάνεια .
Για την τελευταία (αλλά ίσως όχι και τόσο σύντομη) επίσκεψή τους στη χώρα μας επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα. 


Από αυτήν την εβδομάδα αρχίζουν να καταφθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια και την ερχόμενη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικας Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) για να έχουν την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου την πρώτη συνάντησή τους μετά το Παρίσι, με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Αυτό θα είναι ίσως και … «το τελευταίο τανγκό» με την Τρόικα στην Αθήνα. Η κυβέρνηση φαίνεται να ευθυγραμμίζεται πλέον με τη «γραμμή» των Βρυξελλών και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που θέλουν την πρόωρη διακοπή του χρηματοδοτικού προγράμματος του ΔΝΤ ταυτόχρονα με τη λήξη του ευρωπαϊκού, στο τέλος του 2014. Με βάση το σχέδιο αυτό, η Αθήνα δεν θα «βάλει χέρι» ξανά στα δάνεια του ΔΝΤ που εκτίνονται ως το 2016.
Αυτό προϋποθέτει όμως και να ξεπεραστούν δύο εμπόδια:
-Να συναινέσει το Βερολίνο, που ήταν αυτό που επέβαλε την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης. Το ΔΝΤ όμως προσέφερε μεν τεχνογνωσία στην ΕΕ, αλλά έβαλε δυσανάλογα λιγοστά κεφάλαια για τη διάσωση της χώρας μας, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να μη θέλουν να συνεχίσει να παίζει ρόλο στην Ευρωζώνη. Καθοριστικής σημασίας όμως για τις εξελίξεις θεωρείται η συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά καθώς η πρόωρη έξοδος από το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα πρέπει να συνδυαστεί με επιπλέον βοήθεια από τους Ευρωπαίους προς τη χώρα μας.

-Να επικυρώσει η Τρόικα το ύψος των χρηματοδοικών αναγκών της χώρας μας για το 2015. Μέχρι να λήξει ο έλεγχος που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η Τρόικα πρέπει να δώσει το μέτρο της βοήθειας που θα κληθεί να παράσχουν οι Ευρωπαίοι εταιροι για να αναπληρώσουν το κενό του ΔΝΤ. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα νέο σχέδιο χρματοδότησης της Ελλάδας, αν δεν ξεκαθαρίσει αν το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται είναι πχ 12 δισ. ή 24 δισ. ή και πάνω από 30 δισ. όπως κάποιοι εκτιμούν. Έτσι θα πρέπει στη συνέχεια να υπολογιστεί και πόσο «βαθιά» στην τσέπη θα βάλουν το χέρι οι ευρωπαίοι, για νέο δάνειο ή διευκολύνσεις προς τη χώρα μας (μείωση επιτοκίων, παράταση χρόνου αποπληρωμής, μετάθεση δόσεων κλπ).

Έτσι ο έλεγχος που ξεκινά δε φαίνεται πως θα διαρκέσει λίγες μέρες μόνο, αφού και το ύψος των δόσεων που κρίνονται στην παρούσα φάση φτάνουν στα 7 δισ. ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, όμως, υπάρχει διάθεση όλων των μερών για να αλλάξει από το 2015 η μορφή των ελέγχων και α περάσουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κομισιόν και του Eurogroup. 

Φεύγει η Τεχνική Βοήθεια
Στο πλαίσιο αυτό, αποχαιρέτησαν ήδη τη χώρα μας και το υπουργείο Οικονομικών τα μέλη της τεχνικής βοήθειας των δανειστών που είχε εγκατασταθεί για περίπου 3,5  χρόνια στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ήταν αρμόδιο για την παροχή τεχνογνωσίας για τον έλεγχο και περικοπή των μισθολογικών δαπανών του Κράτους.

Αν και σημειολογικά η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να μεταφράζεται «όχι άλλες μειώσεις μισθών στο δημόσιο», καθώς οι μισθοί των υπαλλήλων έχουν κοπεί ήδη σχεδόν 40% σε 4 χρόνια, αυτό δε σημαίνει πως η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει άρδην πολιτική.

Επιπλέον στη νέα επίσκεψή της στην Αθήνα η Τρόικα θα θέσει και πάλι «καυτά» ζητήματα όπως περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και αλλαγές στα εργασιακά στον ιδιωτικό ή και τον δημόσιο τομέα. 

Τι θα ζητήσει η Τρόικα
Η Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα για να κλείσει «μια και έξω» όλα τα προαπαιτούμενα, όχι μόνο για τον έλεγχο του Οκτωβρίου αλλά και όσων απομένουν έως τον Δεκέμβριο του 2014 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ.
Στο άτυπο Eurogroup στο Μιλάνο πριν μια εβδομάδα υπήρξαν πιέσεις για να ψηφιστούν με νόμο όλα τα προαπαιτούμενα του προγράμματος έως τον Ιανουάριο του 2015. Ολλανδοί, Αυστριακοί και Φιλανδοί «την είχαν φυλαγμένη» στη χώρα μας για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στον τελευταίο έλεγχο και είχαν σαν αποτέλεσμα τα προαπατούμενα να εκπληρωθούν μετά την χορήγηση της δόσεως του 1 δισ. στη χώρα μας.

Με τα δεδομένα αυτά, θα απομένουν τουλάχιστον 500 προαπαιτούμενα να κλείσουν μέσα στις επόμενες 120 μέρες. Ακόμα και αν η Αθήνα πετύχει μια μικρή παράταση, αυτό συνεπάγεται ότι στο παζάρι που θα ξεκινήσει από εβδομάδα, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την τελευταία στιγμή υπό την πίεση του χρόνου. Η συμφωνία θα κλείσει, όπως λένε έμπειρα στελέχη που μετέχουν στις κλειστές συναντήσεις, «εκεί όπου θα βρίσκεται κάθε θέμα». Θεωρούν ότι στα κρίσιμα θέματα, κυβέρνηση και Τρόικα βρίσκονται πιο κοντά να συμφωνήσουν για τα «κόκκινα δάνεια» και το νέο πτωχευτικό κώδικα.

Και αν εκεί η Τρόικα αποδεχθεί τις ελληνικές θέσεις, δεν διαφαίνεται πως θα κάνει πίσω σε εργασιακό και συντάξεις. Ομαδικές απολύσεις και μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ενδέχεται έτσι να αποτελέσουν τη «θυσία» για μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής πριν κλείσει ο έλεγχος από την Τρόικα, ώστε να διασωθούν οι δανειολήπτες -ή ακόμα και η α΄κατοικία από πλειστηριασμούς μέχρι το 2016.


protothema.gr