26 Μαΐου 2014

Τύπου Εκμέκ με φρυγανιά και μαστίχα Χίου!!!


Λατρεία για αρώματα!!!

DSC_0029

Υλικά

για την κρέμα

4 κούπες γάλα φρέσκο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
2 κρόκους
1/2 κούπα ζάχαρη
1 βανίλια
2 γρ. μαστίχα κοπανισμένη
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

για το σιρόπι

1 κούπα ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 ξυλαράκι κανέλας
1 πρέζα κανέλα σκόνη
2 κουταλάκια λικέρ μαστίχα

 1 διπλό πακέτο φρυγανιές 
500 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. ανάλατο φιστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο


Εκτέλεση
Ξεκινάμε φτιάχνοντας την κρέμα.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κορν φλάουρ,1/2 κούπα γάλα,
τους κρόκους και την ζάχαρη.
DSC_0010

Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρολάκι μαζί με την βανίλια και
τη μαστίχα να βράσει, μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε το μείγμα
με τα αβγά.
DSC_0011

DSC_0014

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.
DSC_0016

Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη, που να ακουμπάει στην επιφάνεια
της κρέμας,για να μην πιάσει κρούστα μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε
και την αφήνουμε να κρυώσει.
DSC_0017

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη,το νερό και την κανέλα
για πέντε λεπτά.
DSC_0015

Κατεβάζουμε από την φωτιά, αφαιρούμε το ξυλαράκι και προσθέτουμε
το λικέρ και τη σκόνη κανέλα.
DSC_0019

Σε ένα κανονικό πυρέξ ή ταψάκι στρώνουμε τις μισές φρυγανιές και
τις σιροπιάζουμε.
DSC_0012

Κάνουμε άλλη μια στρώση με φρυγανιές κατά τον ίδιο τρόπο και
σιροπιάζουμε ξανά.
DSC_0020

Προσθέτουμε την κρέμα και βάζουμε το γλυκό για 10 λεπτά στο ψυγείο
να σταθεροποιηθεί καλά.
DSC_0022

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την στρώνουμε πάνω
από το γλυκό.
Πασπαλίζουμε με αρκετό φιστίκι και το αφήνουμε στο ψυγείο να
κρυώσει 2-3 ώρες.
DSC_0024
Σερβίρουμε!!

DSC_0039
Συνταγή από την εκπομπή Άριστη κουζίνα.

Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)