31 Μαΐου 2023

Καλαντζή Αριστέα : Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου εκπέμπει SOS!




Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου εκπέμπει SOS!

 

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια υποστελέχωση και υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Από το ιατρικό προσωπικό λείπουν βασικές ειδικότητες που παλαιότερα υπήρχαν, αλλά πλέον δεν αντικαθίσταται από νέους γιατρούς. Υπάρχει έλλειψη σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και οι ασθενείς που ζητούν τις υπηρεσίες από το Νοσοκομείο, αναγκάζονται να υπογράφουν οικειοθελή αποχώρηση ώστε να απευθυνθούν σε άλλα δημόσια νοσοκομεία (π.χ. Ιωαννίνων, Ρίου κτλ.).

Τέτοια περίπτωση συνέβη πρόσφατα και σε εμένα, όταν χρειάστηκε να πάω εκτάκτως στα επείγοντα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου όπου δεν εφημέρευαν τα μικροβιολογικά εργαστήρια και κατ’ ανάγκην υπέγραψα να φύγω και απευθύνθηκα σε άλλο Νοσοκομείο. Ήταν αδύνατο να περιμένω 4 ώρες μέχρι να ανοίξουν τα πρωινά εργαστήρια. Η γιατρός που εφημέρευε είχε όλη την καλή διάθεση να με βοηθήσει, αλλά ήταν πρακτικά αδύνατο. Ακόμα και στην περίπτωση που περίμενα να ανοίξει το εργαστήριο, δεν θα υπήρχε η ειδικότητα που χρειαζόμουν για να ελέγξει τα αποτελέσματα και να μου δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

 

Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου υπολειτουργεί και τολμώ να πω «ψυχορραγεί».

 

Πριν λίγο καιρό συμμετείχα στην ειρηνική πορεία που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής με θέμα το επικείμενο κλείσιμο του εν λόγω Νοσοκομείου. Οι κάτοικοι καταλαβαίνουν την επιτακτική ανάγκη ύπαρξης και στελέχωσης του κτιρίου με πολλές ειδικότητες και προσωπικό. Οι λόγοι είναι προφανείς και δεν επιδέχονται ανάλυσης.

 

Η δημόσια υγεία και η πρόληψη για καλή υγεία είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων.

 

Ζούμε σε μια σύγχρονη κοινωνία και είναι αδιανόητο, εν έτη 2023, να μιλάμε για τα αυτονόητα. Με το παρόν κείμενο καλώ όλους μας να λάβουμε θέση για το μείζον αυτό θέμα και να ΜΗΝ επιτρέψουμε το κλείσιμο του Νοσοκομείου μας. Προτρέπω όλους μας να πούμε ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στο κλείσιμο του Γ. Ν. «Χατζηκώστα» (Μεσολογγίου).

Για να πραγματοποιηθεί αυτή η δράση χρειάζεται άμεσα να κινητοποιηθούν οι πολίτες του τόπου (όχι μόνο οι λήπτες των υπηρεσιών, αλλά και οι υγιείς) για να αποτρέψουν το λουκέτο. Αυτό μπορεί να λάβει χώρα με τις ακόλουθες ενδεικτικές ενέργειες:

  1. Να συγκεντρώσουμε υπογραφές και να στείλουμε έγγραφο διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας.
  2. Να συμμετέχουμε ξανά σε επόμενη πορεία διαμαρτυρίας για την αποτροπή του κλεισίματος του Νοσοκομείου.
  3. Να κοινοποιήσουμε το παρόν κείμενο, όπου μπορούμε, ώστε να ενημερωθούν για την παρούσα κατάσταση περισσότεροι πολίτες.
  4. Να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο οι οποίοι έχουν φτάσει στα όρια της εξουθένωσης και παρόλα αυτά αντιδρούν στο κλείσιμο του Νοσοκομείου.
  5. Να διαμαρτυρηθούμε μέσα από τον δημόσιο λόγο και μέσω τηλεοπτικών εκπομπών ιδιωτικών καναλιών και ραδιοφωνικών εκπομπών να ενημερώσουμε το πανελλήνιο για τις τωρινές συνθήκες που πιθανόν να βρίσκονται και άλλα περιφερειακά Νοσοκομεία.

Για όλες τις παραπάνω δράσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο emailaristeakala@gmail.com όπου όσο πιο άμεσα μπορώ, θα σας απαντήσω.

Το Νοσοκομείο εκπέμπει σήμα κινδύνου και πρέπει, χωρίς να χάνουμε χρόνο, να το βοηθήσουμε να επαναλειτουργήσει, όπως γινόταν στο παρελθόν. Στέλνει σήμα S.O.S. και θα είναι ολέθριο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής η έλλειψη αυτής της δημόσιας δομής που επιτελεί λειτούργημα.  

Η δημόσια υγεία πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό!

 

Με εκτίμηση, Καλαντζή Αριστέα

λήπτρια ιατρικής βοήθειας από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου


katochinews@gmail.com