Σύννεφα στις αγορές το τελευταίο τρίμηνο του έτους
Φαίνεται ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους 2014 θα είναι τρικυμιώδες, καθώς υπάρχουν οχτώ λόγοι, που συνδυαζόμενοι μεταξύ τους, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη αναταραχή στις διεθνείς αγορές ακόμα κι ένα νέο κραχ, όπως ήδη προειδοποιούν κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί, οικονομολόγοι, επιχειρηματίες.
Η έκθεση αναφέρεται σε έναν «δηλητηριώδη συνδυασμό» χρέους ρεκόρ και επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης που στριμώχνει επικίνδυνα την ελίτ του πλανήτη εφτά περίπου χρόνια από το κραχ που ξέσπασε το 2007-8.
Χτυπά καμπανάκι ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο γύρο κρίσης. Οι λόγοι πολλοί και πολυποίκιλοι.
Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με τη γεωπολιτική παγκόσμια έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί σε πάρα πολλά μέτωπα, με τελευταίο αυτό του ISIS των τζιχαντιστών.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την οικονομική στασιμότητα που επικρατεί γενικώς παντού, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων, τα κατά καιρούς απογοητευτικά αποτελέσματα από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά και με την συνεχόμενη ανησυχία από την ανεξέλεγκτη κατάσταση που όπως φαίνεται επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα της Κίνας.
Ο τέταρτος λόγος έχει να κάνει με την ξέφρενη πορεία των χρηματιστηρίων, τα οποία είναι κοντά στο να δημιουργήσουν την αίσθηση της φούσκας και μια υποβόσκουσα παγκόσμια νομισματική σύρραξη.
Ο πέμπτος λόγος έχει να κάνει με τη διαγραμματική απεικόνιση των κυριοτέρων χρηματιστηριακών δεικτών, η οποία φανερώνει κούραση, σημάδια εξάντλησης και αρχίζει να δημιουργεί ερωτηματικά από τεχνικής άποψης.
Ο έκτος λόγος έχει να κάνει με τις πολιτικές ρωγμές στην Ε.Ε. οι οποίες δεν είχαν αρνητικές προεκτάσεις στην περίπτωση του δημοψηφίσματος της Σκωτίας μεν, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν πολιτική αναταραχή στην περίπτωση του δημοψηφίσματος της Καταλονίας δε, εάν και εφόσον γίνει.
O έβδομος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι γενικά τα χρηματιστήρια δεν αγαπάνε πολύ τον Οκτώβριο, ούτε ο Οκτώβριος φαίνεται να τα συμπαθεί ιδιαίτερα. Εχουν γίνει τα περισσότερο κραχ, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο 1929 και τη Μεγάλη Ύφεση που ακολούθησε έως την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Ο όγδοος λόγος έχει να κάνει με την από πολύ καιρό αναμενόμενη διόρθωση στα χρηματιστήρια, η οποία υποτίθεται θα έπρεπε ήδη να έχει λάβει χώρα εδώ και πολύ καιρό.
Για όλους αυτούς τους οχτώ λόγους, το επόμενο τρίμηνο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι η στιγμή που από κάποιο τυχαίο και πιθανώς ασήμαντο γεγονός, οι διεθνείς αγορές θα ταρακουνηθούν γερά και παρατεταμένα.
enet.gr