431.—π.Χ. Οι Κορίνθιοι και άλλοι σύμμαχοι στρέφονται επισήμως στην Σπάρτη που ήταν επικεφαλής της Πελοποννησιακής συμμαχίας, θέτοντάς της τελεσίγραφο πως εάν δεν κήρυσσε τον πόλεμο κατά των Αθηναίων, θα αναζητούσαν άλλον σύμμαχο. Με την αιτιολογία λοιπόν ότι οι Αθηναίοι παραβίασαν την συνθήκη ειρήνης, προετοιμάζονται για την πρώτη φάση τουΠελοποννησιακού πολέμου, γνωστού ως Αρχιδάμειου,που διήρκησε 10 έτη. [431-421 π.Χ.] Θα εισβάλλουν στην Αττική τον Ιούνιο του 431 π.Χ. Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο είχε προηγηθεί εμφύλια σύρραξις μεταξύ των Επιδαμνίων [αποικία Κορινθιακή και Κερκυραϊκή].
Οι δημοκρατικοί της Επιδάμνου αρχικά προσέτρεξαν για βοήθεια στην μητρόπολη της Κερκύρας, όπου εισπράττοντας άρνηση, κατέφυγαν στους Κορινθίους οι οποίοι δέχθηκαν να τους βοηθήσουν. Αυτό ήταν η αρχή αλυσιδωτών αντιδράσεων που ως αίτιο είχαν τον έλεγχο των αποικιών και όπως μας μεταφέρει ο Μέγας Ιστορικός Θουκυδίδης : «Ουδέποτε άλλοτε τω όντι τόσαι πόλεις εκυριεύθησαν και ηρημώθησαν, άλλαι μεν από βαρβάρους, άλλαι δε από τους ιδίους τους Έλληνας, που επολέμουν οι μεν κατά των δε. Μερικαί μάλιστα από τας πόλεις αυτάς, μετά την άλωσίν των και κατοίκους μετέβαλον.Ουδέποτε εξορίαι και φόνοι υπήρξαν συχνότεροι από όσους συνέβησαν είτε ως άμεσος συνέπεια του πολέμου, είτε ως αποτέλεσμα των εμφυλίων σπαραγμών».[Θουκυδίδου ιστορίαι-βιβλίον α’,σ.93,παρ.23].
408.—Πεθαίνει ο αυτοκράτορας Αρκάδιος. Υπήρξε Αυτοκράτορας του Βυζαντίου από το 395. Το βασικότερο πρόβλημα κατά την θητεία του Αρκαδίου ήταν τα Γερμανικά φύλα, που είσαν οπαδοί του Αρειανισμού. Όταν ο Αρκάδιος ανήλθε στον θρόνο, το Γοτθικό «κόμμα» ασκούσε την μεγαλύτερη επιρροή, με επικεφαλής τον Γάϊνα επιφανή στρατηγό του αυτοκρατορικού στρατού. Ο Συνέσιος, νεοπλατωνικός φιλόσοφος, Αφρικανικής καταγωγής από την Κυρήνη, ο οποίος ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό, κατά την διάρκεια των τριών ετών που έμεινε στην Κωνσταντινούπολη, αντελήφθη το πρόβλημα της Γερμανικής απειλής και συνέταξε μία επιστολή, η οποία μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «αντιγοτθικό μανιφέστο». Στο παρασκήνιο του Γοτθικού προβλήματος, αναδύθηκε η πεφωτισμένη παρουσία του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Ιωάννη Χρυσοστόμου. Η σκληρή στάση του έναντι των Γότθων, επίσης δημιούργησε πολλούς εχθρούς, καθότι αντιτάχθηκε σθεναρά στη διάθεση μιας από τις μεγάλες εκκλησίες της πρωτεύουσας ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες τους. Διώχθηκε δε από τον Αρκάδιο και την σύζυγό του, διότι δεν δίσταζε να καυτηριάζει την ματαιοδοξία τους και την επίδεικτική πολυτέλεια με την οποία ζούσαν.
.—Ο Θεοδόσιος Β΄ ανακηρύσσεται αυτοκράτορας του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους (Βυζάντιο) σε ηλικία 7 ετών. Θα παραμείνει στον θρόνο μέχρι τις 28 Ιουλίου του 450.
.—Ο Ανθέμιος αποφαζίζει για την κατασκευή των νέων οχυρώσεων της Βασιλευούσης, γνωστά ως Θεοδοσιανά προς τιμήν του αυτοκράτορος Θεοδοσίου Β’. Η ανέγερσίς τους ολοκληρώνεται έπειτα από πέντε περίπου χρόνια. Σημαντικά τμήματα του τείχους σώζονται σε καλή κατάσταση (2003). Κατά το β΄ μισό του 20ού αιώνος έγιναν προσπάθειες από τις τοπικές Αρχές, χρηματοδοτούμενες εν μέρει από την UNESCO, να ανακαινιστούν τα Θεοδοσιανά τείχη. Η κακή ποιότητα των αισθητικών παρεμβάσεων του προγράμματος φάνηκε τον Αύγουστο του 1999, όταν ο ισχυρός σεισμός που χτύπησε την περιοχή, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των ανακατασκευασμένων τειχών και πολλούς πύργους, αλλά άφησε σχεδόν ανέπαφα τα γνήσια βυζαντινά τμήματα. Η αρχική οχύρωσις της Κωνσταντινουπόλεως, οφείλεται στον ιδρυτή της, τον αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο. Όμως η εμφάνισις του κινδύνου των Ούννων στις αρχές του 5ου αιώνος, και η αλματώδης αύξησις του πληθυσμού της, κατέστησε απαραίτητη την κατασκευή ισχυρότερης αμυντικής γραμμής, καθώς το δυτικό τμήμα οχυρώσεώς της, ήταν το πλέον ευάλωτο σε μαζική επίθεση από την πεδιάδα της Θράκης. Ο Ανθέμιος λοιπόν, κυβερνήτης της αυτοκρατορίας, ανέλαβε την πρωτοβουλία να κατασκευάσει μια νέα σειρά από αμυντικά τείχη.
1811.—Γεννιέται στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς ο συγγραφέας Ανδρέας Λασκαράτος. Η οικογένειά του ανήκε στις παλιές αριστοκρατικές οικογένειες της Επτανήσου.
Ο πατέρας του Γεράσιμος καταγόταν από τη Νάπολη και διέθετε μεγάλη περιουσία και πολιτική δύναμη. Μαθητής του Νεοφύτου Βάμβα στα 12 του χρόνια διδάχθηκε την αρχαία ελληνική και αργότερα υπήρξε μαθητής του Ανδρέα Κάλβου,και του Βηλαρά. Καθοριστική ωστόσο στάθηκε η γνωριμία του με τον Σολωμό, στον οποίο ο Λασκαράτος υπέβαλε ποιήματα και μεταφράσεις και από τον οποίο ενθαρρύνθηκε να συνεχίσει να γράφει. Το 1836 έφυγε για το Παρίσι, όπου έμεινε ως το 1839, οπότε πήγε στην Πίζα. Εκεί πήρε το δίπλωμα του δικηγόρου, ήρθε σε επαφή με τις φιλελεύθερες ιδέες της εποχής και έγραψε τα πρώτα του ποιήματα. Το 1856 δημοσίευσε το έργο «Μυστήρια της Κεφαλλονιάς», ήτοι σκέψεις απάνω στην οικογένεια, στη θρησκεία και στην πολιτική, το οποίο κίνησε αντιδράσεις, οδήγησε στον αφορισμό του και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του. Έφυγε για τη Ζάκυνθο, αντιμετώπισε ξανά δυσκολίες και κατέφυγε τελικά χωρίς την οικογένειά του στο Λονδίνο. Εκεί διεύρυνε τις γνώσεις του και έγραψε την «Απόκριση στον αφορισμό», έργο που εκδόθηκε δώδεκα χρόνια αργότερα.Την έκδοση της «Απόκρισης στον Αφορισμό», ακολούθησε νέα δίκη, αυτή τη φορά όμως ο Λασκαράτος αθωώθηκε. Λίγο πριν το θάνατό του με εισήγηση του νέου Δεσπότη Κεφαλληνίας ΓεράσιμουΔοριζά, άρθηκε ο αφορισμός του. Στο έργο του Λασκαράτου κυριαρχεί πνεύμα φιλελεύθερο, κριτικό, δηκτικό και το ύφος του συχνά γίνεται έντονα καυστικό. Συνεπής στους λόγους και τα έργα του διώχτηκε για την ελευθεροστομία του, δεν έχασε ποτέ όμως τη μαχητικότητά του. Οι ιστορικοί της λογοτεχνίας τον χαρακτήρισαν ως τον κυριότερο σύνδεσμο ανάμεσα στην Επτανησιακή και την Α΄ Αθηναϊκή Σχολή.
1816 .—Στην Κωνσταντινούπολη, οι Αγαρηνοί αποκεφαλίζουν τον οσιομάρτυρα Ακάκιο από το Νεοχώρι της Θεσσαλονίκης. Υπέστη πάνδεινα μαρτύρια.
1821.—Μάχη τού Γαλατσίου (Μολδαυῒας). Ο Γιουσούφ Περκόφτσαλης με 2.000 πεζούς, 3.000 ιππείς και πυροβολικόν επιτίθεται εναντίον τής ανθούσης ελληνικής πόλεως, την οποίαν υπερήσπιζεν ο εκ των υπαρχηγών του Αλεξάνδρου Υψηλάντου, Αθανάσιος Καρπενησιώτης.
Οι τούρκοι, έπειτα από σφοδρόν βομβαρδισμόν κατέλαβον τους δύο προμαχώνας τής πόλεως. Εις τον τρίτον απέμειναν υπό τον Καρπενησιώτην μόνον 45 άνδρες, οίτινες, αφού ημύνθησαν ολόκληρον την ημέραν, απεχώρησαν την νύκτα διά μυστικής διόδου. Οι νεκροί της μάχης υπερέβησαν τους τριακοσίους. Ο Περκόφτσαλης, γενόμενος κύριος τού Γαλατσίου, κατέσφαξεν όσους εκ των κατοίκων δεν επρόφθασαν να φύγουν και παρέδωσε την ωραίαν πόλιν εις τας φλόγας. [βλ.και 30/4]
.—Ο Άνθιμος Γαζής, εις γεύμα που εδόθη εις το σπίτι τού Γιάννη Δήμου, εις τις Μηλιές τού Βόλου, εδιάβασε τας προκηρύξεις τού Αλεξάνδρου Υψηλάντου και ηυχήθη την ανάστασιν τού γένους. Όλοι οι παριστάμενοι, κατά το πλείστον Φιλικοί, ανέκραξαν « Ζήτω η Ελευθερία!». Αυτό ήτο το πρώτον σύνθημα τής Επαναστάσεως εις την Θεσσαλομαγνησία.
.—Ο Τομπάζης καταβυθίζει τουρκικήν γολέταν έξω της Χίου.
.—Ο Κεχαγιάμπεης διαλύει χωρίς αντίσταση την πολιορκία του Ναυπλίου, ενισχύει τα φρούριά του με εφόδια και 300 άνδρες και στις 6 Μαΐου 1821 μπαίνει θριαμβευτής στην Τρίπολη.
.—Σφαγές Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη.
1823.—Γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων παρά τα Λεχώνια Μαγνησίας. Οι τούρκοι καταστρέφουν τα χωριά Λεχώνια, Άγιον Λαυρέντιον, Άγιον Αθανάσιον και Βυζίτσαν.
1827.—Η Γ’ εν Τροιζήνι Εθνική Συνέλευσις ψηφίζει το “Πολιτικόν Σύνταγμα τής Ελλάδος”. «Διά τούτου ωρίζετο ότι η κυριαρχία ενυπήρχεν εις το Έθνος και ότι άπασαι αι εξουσίαι επήγαζον εκ τού λαού και υπήρχον εξ αυτού. Όλαι αι επαρχίαι, αίτινες είχον λάβει τα όπλα προς αποτίναξιν τού τουρκικού ζυγού, εθεωρούντο ως συνιστώσαι αυτοδικαίως την ελληνικήν επικράτειαν, ήτις εκηρύσσετο μία και αδιαίρετος. Το Σύνταγμα της Τροιζήνος, καθιέρωσε εξ άλλου, την ελευθερίαν τού τύπου και εκήρυσσε την ισότητα απέναντι των νόμων. Οι εργασίες της Γ’ Εθνοσυνελεύσεως άρχισαν στις 19 Μαρτίου 1827 και έληξαν στις 5 Μαῒου. Κατά την διάρκειά της εξελέγη ως Κυβερνήτης της Ελλάδος ο Ιωάννης Καποδίστριας και ανατέθηκε η αρχηγία των ναυτικών δυνάμεων στον ναύαρχο Κόχραν, και της ξηράς στον λόρδο Τσώρτς.
1831.—Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια από τον ταγματάρχη Δημήτριο Τσάμη Καρατάσο. Θα κατασταλεί στις 8 Μαΐου. Η Αγγλία κατά κύριο λόγο, και η Γαλλία κατά δευτερεύοντα, ήταν δύο χώρες που υποστήριξαν με προθυμία την αντικαποδιστριακή παράταξη και σε ορισμένες περιπτώσεις φρόντισαν να υποκινήσουν ανταρσίες κατά του Καποδίστρια, ο οποίος ήταν δημοφιλής στη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Οι πρεσβευτές της Αγγλίας και της Γαλλίας συχνά συκοφαντούσαν τον Καποδίστρια ως «πράκτορα των Ρώσων», προκειμένου να αμαυρώσουν τη δημόσια εικόνα του. Ο αρχηγός του Αγγλικού κόμματος Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, εγκαταστάθηκε στην Ύδρα και κατέστρωνε σχέδια για το πώς θα κατάφερναν να εκδιώξουν από την εξουσία τον Κυβερνήτη. Ενώ οι αντιπρόσωποι των τριών χωρών διαβεβαίωσαν γραπτώς τη συμπαράστασή τους προς τον Καποδίστρια, παρασκηνιακά ο Άγγλος και ο Γάλλος αντιπρόσωπος, ενθάρρυναν τους στασιαστές στην Ύδρα να συνεχίσουν την ανταρσία τους.
1878.—Οι Κρήτες επαναστάται νικούν τους τούρκους εις σκληράν μάχην παρά τα Πραιτώρια Μονοφατσίου.
1897.—Στον τομέα της Ηπείρου οι Ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των τουρκικών. Ο ανεξάρτητος συνταγματάρχης Βότσαρης δίνει μάχη με τους αλβανούς τους οποίους νικά (κατά την μάχην είχε 60 νεκρούς Έλληνες).
1906.—Οι αθλητές των Η.Π.Α. οι οποίοι γιά πρώτη φορά κατέρχονται ως ομάδα και όχι ατομικά, κατακτούν τους ενδιάμεσους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε αυτούς τους αγώνες οι Φινλανδοί αγωνίστηκαν υπό την Ρωσική σημαία.
1907.—Πεθαίνει στην Οδησσό της Ρωσίας (όπου και γεννήθηκε) ο μεγάλος εθνικός ευεργέτης Γρηγόριος Μαρασλής.
Δεκαεπτά χρόνια της ζωής του, ως δημάρχος της Οδησσού, τα αφιέρωσε στην υπηρεσία της πόλης, αναμορφώνοντας και στολίζοντάς την με την κατασκευή σημαντικών δημόσιων κτιρίων με δικά του έξοδα. Ισόβιος πρόεδρος της Ελληνικής Αγαθοεργού Κοινότητος Οδησσού, συνετέλεσε ώστε η ελληνική παροικία να μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα για την εξυπηρέτηση των αναγκών των Ελλήνων πάροικων. Με χρήματά του και εκτός συνόρων Ρωσίας χτίστηκαν το Μαράσλειο διδασκαλείο Αθηνών, το Ορφανοτροφείο Κερκύρας, η Μαράσλειος Σχολή της Φιλιππουπόλεως, το Μαράσλειο Ελληνικό και Πρακτικό Εμπορικό Λύκειο της Θεσσαλονίκης και άλλες πολλές δωρεές με επιστέγασμα την ίδρυση της «Βιβλιοθήκης Μαρασλή».
1908.—Το παλάτι αποφασίζει να απολύσει όλο το προσωπικό του Βασιλικού Θεάτρου. Για μεγάλο διάστημα οι παραστάσεις δίδονταν σε κενά εδώλια.
1909.—Γεννιέται εις Μονεμβασίαν ο νομπελίστας ποιητής Ιωάννης Ρίτσος. Θεωρείται ένας απὸ τους καλύτερους εκπροσώπους της νεότερης ελληνικής ποίησης. Πάνω απὸ εκατὸ ποιητικὲς συλλογὲς και συνθέσεις, εννέα πεζογραφήματα (μυθιστορήματα τα ονομάζει),τέσσερα θεατρικά, όπως και μελέτες γιὰ ομοτέχνους, συγκροτούν το κύριο σώμα του έργου του.Πολυάριθμες μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν την εικόνα του δημιουργού.
1917.—Το 2ο Τάγμα του 1ου Συντάγματος Σερρών, με Διοικητή τον Λοχαγό Γρηγόριο Γουλιανό καταλαμβάνει την αμυντική τοποθεσία του Ραβινέ (ανατολικά του Σκρα). Η κατάληψη του Ραβινέ, υπήρξε η πλέον αιματηρή πολεμική σύγκρουση με βαρύτατες απώλεις, παράλληλα όμως και λαμπρή ελληνική επιτυχία.Το πείσμα και η μαχητικότητα των Ελλήνων πολεμιστών άφησε έκπληκτους τους γάλλους συμμάχους. Στο ύψωμα είχαν εγκαταστήσει οι γερμανοί μεγάλων δυνατοτήτων παρατηρητήριο και το είχαν οχυρώσει με κάθε είδους κατασκευές και καταφύγια από σιδηροπαγές σκυρόδεμα. Η κύρια επίθεσις κατά του υψώματος εγκρίθηκε από τον Γάλλο Συνταγματάρχη Βινιέ και προγραμματίσθηκε να πραγματοποιηθεί στις 4:35 τα ξημερώματα της 1ης Μαῒου 1917. Η κατά τις προηγούμενες ημέρες δράσις του φίλιου πυροβολικού ήταν τέτοιας εντάσεως που τα χαρακώματα του Ραβινέ είχαν ανασκαφεί σε τέτοιο βαθμό που αδυνατούσαν πλέον να προσφέρουν οποιαδήποτε κάλυψη τόσο στους βούργαρους, όσο και στα τμήματα επιθέσεως όταν αυτά θα γίνονταν κύρια του λόφου. Οι επιτιθέμενοι συνδύασαν την ορμητικότητά τους με την αριθμητική υπεροχή και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έγιναν κύριοι της θέσεως.Η προσπάθεια που ακολούθησε για την διατήρηση του ελληνικού ελέγχου, περιλαμβάνει πολλές και συγκλονιστικές φάσεις.Οι ελληνικοί λόχοι είχαν χρονικό διάστημα μίας σχεδόν ώρας να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν την αντεπίθεση του εχθρικού πυροβολικού. Όλο το γερμανοβουλγαρικό πυροβολικό τριών συνολικά τομέων, συγκέντρωσε τα πυρά του επάνω στο συγκεκριμένο ύψωμα. Στην μάχη μεταξύ πολλών, πίπτουν ηρωικώς ο υπολοχαγός Καρακουλάκης, ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Πρωτοψάλτης, ο ανθυπολοχαγός Τσοκανάκης και τραυματίσθηκε βαρύτατα ο λοχαγός Γρηγόριος Γουλιανός. Ο επιτελής της Μεραρχίας συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Μαζαράκης ανέφερε “Η σημερινή μάχη προς κατάληψιν του Ραβινέ ήτο αληθώς επική· άπαντες οι στρατιώται των τριών συμμετεχόντων λόχων του 1ου Συν/τός μας, σχεδόν ετραυματίσθησαν ή φονεύθησαν, ο ηγήτωρ λοχαγός Γουλιανός ετραυματίσθη θανασίμως δι ο και επρότεινα εις τον Μέραρχον να τον προτείνη προς προαγωγήν προ του θανάτου του ίσως, άτε επιδειξαμένου θρυλικήν γενναιότητα και ικανότητα. Λόγω των μεγάλων απωλειών παρουσιάσθηκαν πολλά κενά και προς τούτο παρακαλώ, όπως ενεργήσετε αποστολήν ενισχύσεων προς συμπλήρωσιν των μονάδων μας”.
.—Ως διά μαγείας[…], ο Ελευθέριος Βενιζέλος από την Θεσσαλονίκη, ανακαλύπτει χίλιους τόνους σίτου που τους διαθέτει στον λαό της Παλαιάς Ελλάδος.
1919.—Αρχίζει η απόβασις ελληνικού στρατού εις Σμύρνην, συμφώνως προς τας διατάξεις της συνθήκης των Σεβρών. Πολλά έχουν λεχθεί για ωμότητες και σφαγές πού διέπραξαν τα Ελληνικά στρατεύματα κατά την απόβαση τους στη Σμύρνη τον Μάϊο του 1919. Στην πραγματικότητα τα συμβάντα που έλαβαν χώρα την ημέρα της αποβάσεως και τις λίγες μέρες που ακολούθησαν, έχουν μεγαλοποιηθεί ωσότου μεταφέρθηκαν στην δημόσια γνώμη σε πολύ μεγαλύτερες αναλογίες από ό,τι είχε γίνει με την προσχεδιασμένη εξόντωση ολοκλήρων εθνών απ’ τους τούρκους και δεν φαίνεται να έχει δοθεί καμμιά προσοχή στην ταχεία εξάλειψη των ταραχών απ’ τις Ελληνικές αρχές και στην άμεση τιμωρία των κυριωτέρων δραστών, μερικών απ’ τους οποίους και με θάνατο.
1920.—Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία εξουδετερώνει τους επιτιθέμενους τούρκους.
1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ.Ασίας γίνεται περιορισμένη δράση περιπόλων.
1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ.Ασία δρα δια πυροβολικού και περιπόλων.
1923.—Οι τούρκοι απορρίπτουν όλες τις προτάσεις των Συμμάχων στη Λοζάννη.
1924.—Ο αντιβασιλέας Παύλος Κουντουριώτης ορκίζεται προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παρακλήθηκε να μείνει στην θέση αυτή, έως ότου γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη τακτικού προέδρου. Τον Μάρτιο του 1926, οι εκλογές δεν είχαν γίνει ακόμα, κι ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε επιβάλει μια περίεργη δικτατορία. Ο ναύαρχος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τις μεθοδεύσεις.
.—Επί κυβερνήσεως Παπαναστασίου σημειώνονται αιματηρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην συγκέντρωση, που οργανώνει το ΚΚΕ στην πλατεία Θεάτρου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν δεκαεπτά. Η συγκέντρωση είχε απαγορευθεί και επιχειρήθηκε η διάλυσή της με ίλες ιππικού και το στρατό, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και υδραντλίες. Οι συγκεντρωμένοι τραγουδούσαν τον ύμνο της Διεθνούς.
1925.—Η Κύπρος γίνεται αποικία της Βρετανίας. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η τουρκία παραιτήθηκε των «δικαιωμάτων» της επί της Κύπρου, και στον κατοχικό ρόλο, την διαδέχθηκε η Μεγάλη Βρετανία.
1930.—Ο πλανήτης Πλούτων λαμβάνει επισήμως την ελληνική ονομασία του. Ανακαλύφθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1930 και η επίσημη ονομασία του ήταν 134340 Πλούτων. Σύμφωνα όμως με τον τελευταίο ορισμό,[2006], περί του τι είναι πλανήτης, ο Πλούτων πλέον συγκαταλέγεται στους νάνους πλανήτες, και έχει βγεί εκτός καταλόγου των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Ταυτοχρόνως με την αποπομπή του από την λίστα αυτή, του αφαίρεσαν και το όνομά του Έλληνα Ολυμπίου θεού, αφήνοντάς του μόνο το 134340.
1938.—Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟ Λύσσανδρος Δικαιόπουλος συγκρούστηκε με τον Τρύφωνα Τζανετή της ΑΕΚ σε παιχνίδι των δύο ομάδων στη Λεωφόρο και έπεσε στο έδαφος. Έχασε τις αισθήσεις του και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, όπου ξεψύχησε μετά από δύο ημέρες.
1941.—Οι Γερμανοί κατόπιν μάχης με Βρεττανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Καλαμάτα.
1944.—Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 200 Έλληνες στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.
1945.—“Όχι δεν ερυθριώ” διακηρύσσει στο δικαστήριο που δικάζει τους δοσίλογους ο Γεώργιος Ράλλης και αυτοαποκαλείται “μέγας ανήρ”.
.—Καταδρομική επιχείρηση του Ιερού λόχου αρχίζει στα νησιά Ρόδο και Αλιμιά.
1946.—Η Διάσκεψη των Παρισίων αποφασίζει την επιστροφή των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.
1947.—Επίσημη παραλαβή του ελληνικού Αρματαγωγού Αλιάκμων ΙΙ στην Αγγλία.
1948.—Το Μεγάλο Σάββατο, 1η Μαΐου του 1948, και ώρα δέκα το πρωί, στην είσοδο κεντρικής εκκλησίας των Αθηνών, του Αγίου Γεωργίου του Καρύτση, εδολοφονήθη ο Υπουργός της Δικαιοσύνης Χρήστος Λαδάς, λαμπρός δικηγόρος, ανήκων στην αριστερή πτέρυγα του Κέντρου. Ο νεαρός δολοφόνος, συλληφθείς, δήλωσε ότι ονομάζεται Στρατής Μουτσογιάννης και ότι είχε ενεργήσει σύμφωνα με εντολές του Κ.Κ.Ε. Το ίδιο βράδυ στις 10.30′, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Δ.Σ.Ε., εγκατεστημένος από λίγον καιρό στο Βελιγράδι, είχε πλέξει το εγκώμιο του δολοφόνου, πιστού μαχητού της πόλεως των Αθηνών. Και το εγκώμιο τελείωνε με έκκληση προς τα μέλη του Κ.Κ.Ε. που βρίσκονταν στην Αθήνα: τους καλούσε να βοηθήσουν τον Δ.Σ.Ε., δολοφονώντας τον Πρωθυπουργό Σοφούλη, τον Υπουργό Εξωτερικών Τσαλδάρη και τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως Ρέντη.
1949.—Συνεχίζεται η επιχείρηση ‘’πύραυλος’’ του Εθνικού στρατού για την εκκαθάριση της Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας από τις συμμορίες των ανταρτών.
1954.—Μετά από απόφαση που πάρθηκε στις 24/11 του ’53, αρχίζει η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων χωρίς τα τρία τελευταία μηδενικά και τα οποία εκδόθηκαν με βάση τη νέα ισοτιμία δολαρίου και δραχμής (1$=30 δρχ.).
1976.—Χάνει την ζωή του σε τροχαίο, στην λεωφόρο Βουλιαγμένης, ο Αλέκος Παναγούλης.
1983.—Απονέμεται στον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη το βραβείο Λένιν για την ειρήνη.
1989.—Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου συναντάται με τον Πρόεδρο της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Στις 22 Ιουνίου 2006, ο Ορτέγκα συναντήθηκε με τον διάδοχο της οικογενείας Παπανδρέου, Γ.Α.Π., στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου και επισκέφθηκαν την Έκθεση που λειτουργούσε με θέμα: «Η Ζωή και το Έργο του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου».Μετά το 2006, και παρά τις περιστασιακές ρητορικές εκρήξεις του ενάντια στον «ιμπεριαλισμό», ο Ortega κράτησε την πολιτική της Νικαράγουα εντός των ορίων του Συμφώνου Ελεύθερων Συναλλαγών ΗΠΑ-Κεντρικής Αμερικής (CAFTA). Ως αντιπολίτευση, συνήθιζε να καταγγέλλει τις επιχειρήσεις – κάτεργα. Όταν έγινε κυβέρνηση φρόντισε να στεγάζει διεθνείς επενδύσεις σε ζώνες ελεύθερου εμπορίου στο έδαφος της Νικαράγουα, οι οποίες κατασκευάζουν μπλε τζιν και t-shirts για τους αμερικανούς καταναλωτές…
1991.—Υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Κύπρου τάσσεται το Ισραήλ, κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Αντώνη Σαμαρά στην Ιερουσαλήμ. Εκείνος ως ΥΠΕΞ, έβαλε την υπογραφή του στην de jure αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ..
1993.—Η Διεθνής Διάσκεψη στην Βουλιαγμένη για το Βοσνιακό καταλήγει σε αποτυχία, παρά την κατ’ αρχάς θετική στάση του Ράντοβαν Κάρατζιτζ απέναντι στο Σχέδιο Βανς-Όουεν.
.—Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών η κυρία Κατερίνα (Κατερίνα Ανδρεάδη), η ηθοποιός και θιασάρχης, που λάμπρυνε την ελληνική σκηνή επί τέσσερις δεκαετίες.
1997.—Στην έκθεση της για την παγκόσμια τρομοκρατία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επικρίνει την Ελλάδα διότι δεν είχε πραγματοποιήσει καμία πρόοδο στην καταδίωξη των Ελλήνων τρομοκρατών και κυρίως της “17 Νοέμβρη”.
2004.—Η ευρωπαϊκή οικογένεια υποδέχεται 10 νέα μέλη, την Κύπρο, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Μάλτα, σε μία εντυπωσιακή τελετή, που διοργάνωσε η Ιρλανδική Προεδρία, στο Δουβλίνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεύρυνση, που έγινε ποτέ στην ιστορία της Ε.Ε., η οποία την καθιστά τον ισχυρότερο εμπορικό συνασπισμό στον κόσμο, με 460 εκατομμύρια κατοίκους να παράγουν σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πλούτου, ενώ επανενώνεται η δυτική και η ανατολική Ευρώπη. “Άρωμα” γιορτής στα 10 νέα κράτη-μέλη. Πανηγυρισμοί στη Λευκωσία. Η νύχτα γίνεται μέρα από τα πυροτεχνήματα, ενώ χιλιάδες Ελληνοκύπριοι συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της πόλης για να γιορτάσουν την ένταξη..
,
,
,
,
Βασική πηγή: http://www.e-istoria.com
Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)