Πώς αξιολογούνται οι προσφορές Vodafone-Wind και ΟΤΕ από παράγοντες της αγοράς και πώς ερμηνεύονται οι επιδιώξεις των μνηστήρων. Ποια τακτική εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει το ΔΣ της FORTHnet στις διμέτωπες επαφές του επόμενου διαστήματος.
Πυρετώδεις διεργασίες και επαφές τόσο με την πλευρά του ΟΤΕ ΟΤΕ +2,34% όσο και με το κοινό σχήμα Vodafone - Wind αναμένεται ότι θα έχει στο προσεχές διάστημα η διοίκηση της FORTHnet, προκειμένου να διερευνηθούν οι δύο προσφορές που έχει δεχθεί.
Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς τηλεπικοινωνιών, η διοίκησή της είναι περίπου υποχρεωμένη να διερευνήσει εκ παραλλήλου τις δύο προτάσεις, από τη στιγμή που αμφότερες είναι μη δεσμευτικές, αλλά και στρατηγικά εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους.
Πρακτικά, εξηγεί έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, με γνώση των διαπραγματεύσεων σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, εφόσον δεν υπάρχει στο τραπέζι δεσμευτική προσφορά, η εταιρία δεν έχει λόγο να μπει σε αποκλειστικές συζητήσεις με κάποια από τις δύο πλευρές.
«Κι από την άλλη», σημειώνει, «οι δύο προσφορές φαίνεται με βάση τις ανακοινώσεις της εταιρίας, να είναι εντελώς διαφορετικές, όχι μόνο χρηματοοικονομικά, αλλά κυρίως στρατηγικά, διαφορετικές ακόμη και ως προς το ποιον πραγματικά αφορούν. Αυτό σημαίνει ότι η αξιολόγησή τους μάλλον θέλει χρόνο.
Η προσφορά του ΟΤΕ ΟΤΕ +2,34% αφορά άμεσα την εταιρία (η οποία θα λάβει το τίμημα) κι εμμέσως τους μετόχους. Στην περίπτωση αυτή, το διοικητικό συμβούλιο της FORTHnet θα πρέπει να αποφασίσει αν η «ανταλλαγή» της ΝΟVA, με ένα ποσό 250-300 εκατ. (το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στη μείωση των δανείων) της επιτρέπει να συνεχίσει με αξιώσεις τη λειτουργία της ως πάροχος σταθερής τηλεφωνίας και Ιντερνετ, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, χωρίς το στρατηγικό πλεονέκτημα που της προσέφερε η κυρίαρχη θέση στην συνδρομητική τηλεόραση λόγω NOVA».
«Το ερώτημα εδώ» προσθέτει ο ίδιος, «είναι πόσο αξίζει η κότα με τα χρυσά αβγά και τι σου μένει αν τη δώσεις».
Στην περίπτωση της πρότασης των Vodafone - Wind, το διοικητικό συμβούλιο, αναφέρει άλλο στέλεχος, δεν έχει τον κομβικό ρόλο. Μια δημόσια προσφορά αφορά τους μετόχους κι ο ρόλος του Δ.Σ. της εμπλεκόμενης εταιρίας είναι να εκφράσει μια αιτιολογημένη γνώμη, θετική ή αρνητική. Εκεί τελειώνει η εμπλοκή του και ξεκινά η αρμοδιότητα των μετόχων (σ.σ. κυρίως των Αράβων της ΕΙΤ που έχουν το 45%), οι οποίοι θα πρέπει να αξιολογήσουν αν η προσφορά τους συμφέρει, ώστε να δώσουν τις μετοχές που κατέχουν.
Στην περίπτωση της πρότασης των Vodafone - Wind, το διοικητικό συμβούλιο, αναφέρει άλλο στέλεχος, δεν έχει τον κομβικό ρόλο. Μια δημόσια προσφορά αφορά τους μετόχους κι ο ρόλος του Δ.Σ. της εμπλεκόμενης εταιρίας είναι να εκφράσει μια αιτιολογημένη γνώμη, θετική ή αρνητική. Εκεί τελειώνει η εμπλοκή του και ξεκινά η αρμοδιότητα των μετόχων (σ.σ. κυρίως των Αράβων της ΕΙΤ που έχουν το 45%), οι οποίοι θα πρέπει να αξιολογήσουν αν η προσφορά τους συμφέρει, ώστε να δώσουν τις μετοχές που κατέχουν.
Σημειώνεται σχετικά ότι το άνω εύρος της μη δεσμευτικής προσφοράς των Vodafone - Wind αποτιμά χρηματιστηριακά τη FORTHnet σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, τοποθετώντας τη συνολική αξία της (Enterprise Value, μαζί με τα δάνεια) σε πάνω από 550 εκατ. ευρώ - και προφέροντας premium στους μετόχους της τάξεως του 13% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Τετάρτης.
Εντούτοις, ένα κρίσιμο ερώτημα είναι αν η εταιρία θα θελήσει να ανοίξει τελείως τα χαρτιά της, χωρίς να έχει δεσμευτική προσφορά, καθώς όλοι οι μνηστήρες είναι πρακτικά και ανταγωνιστές της.
Η διαδικασία του επόμενου διαστήματος θέλει χρόνο, και αυτό φαίνεται να βολεύει ορισμένους τουλάχιστον από τους εμπλεκόμενους, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την υποβολή κάποιας δεσμευτικής προσφοράς.
«Υπό αυτήν την έννοια», σημειώνει το ίδιο τραπεζικό στέλεχος, «το… μπαλάκι δεν είναι ακόμη στα πόδια ούτε του Δ.Σ. της FORTHnet ούτε των Αράβων μετόχων της. (αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο, όπως επισήμανε από χθες το Euro2day.gr).
Αν δούμε την υπόθεση προσεκτικά, θα παρατηρήσουμε ότι από την πλευρά του ΟΤΕ ΟΤΕ +2,34% έγινε μια πολύ έξυπνη σφήνα που σήκωσε τον πήχη για τους αντιπάλους κι άνοιξε μια άλλη συζήτηση μέσα στη FORThnet, χωρίς όμως να τον δεσμεύει. Tώρα ο ΟΤΕ ΟΤΕ +2,34% είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να κάνει είτε πίσω είτε… μπροστά.
Αλλά κι από την πλευρά των Vodafone - Wind είχαμε το ιδιαίτερα ασυνήθιστο να γνωστοποιείται η πρόθεση για μια πρόταση προς το Δ.Σ. της FORTHnet, που όμως δεν αποτελεί επίσημη δημόσια προσφορά, αλλά πρελούδιο για την υποβολή της σε εκείνους που πρέπει, δηλαδή στους μετόχους».
Μια κίνηση που φαίνεται να αποσκοπεί στο προσωρινό μπλοκάρισμα του αντιπάλου και στη διασφάλιση χρόνου, για κάτι περισσότερο… δεσμευτικό.
Σε συνάρτηση με τα παραπάνω, στελέχη του χώρου σημειώνουν και τα «ευαίσθητα σημεία» που έχουν οι προσπάθειες των δύο αντιπάλων, εξαιτίας του ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Η πλευρά του ΟΤΕ ΟΤΕ +2,34%επιδιώκει μια εξαγορά που θα δημιουργήσει πρακτικά τη μοναδική συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσει από τις ρυθμιστικές αρχές.
Ομοίως, στην περίπτωση των Vodafone - Wind, υπάρχει ήδη μια συνεργασία στα δίκτυα, αλλά η από κοινού διεκδίκηση της FORTHnet θα φέρει αυτήν τη συνεργασία σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας, την ώρα που η Vodafone φαίνεται να είναι ένα βήμα πριν από τις υπογραφές και την απόκτηση της Hellas On Line.
Το ρυθμιστικό τοπίο βέβαια δεν αποκλείεται να αλλάξει καθώς ήδη υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις στην Ευρώπη για τα προβλήματα που δημιουργεί ο ανταγωνισμός με τα αμερικανικά και τα ασιατικά μεγαθήρια. Το πότε θα γίνουν όμως αυτές οι αλλαγές παραμένει άγνωστο.