03 Ιουλίου 2014

Οχι στις χειροπέδες για ψύλλου πήδημα [Ιωάννα Λαχανά]

Η νομικός Ιωάννα Λαχανά ζητεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να μη μεταφέρονται σιδηροδέσμιοι στο δικαστήριο κατηγορούμενοι που δεν είναι ύποπτοι φυγής αλλά και όσοι παρουσιάζονται αυτοβούλως.



Το θέμα με τις χειροπέδες και τους όρους υπό τους οποίες αυτές πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα αστυνομικά όργανα επαναφέρει στην επιφάνεια πρόσφατο αίτημα που υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δικηγόρος και με το οποίο ζητά να εκδοθεί οδηγία ώστε μην εφαρμόζεται το… σόου της δέσμευσης στις περιπτώσεις της αυτόβουλης παρουσίας.

Το αίτημα υπεβλήθη μόλις προχθές από τη δικηγόρο Ιωάννα Λαχανά και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, για αυτό έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ίδια η εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία φέρεται ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με το ζήτημα.
ellada11
Το 278 του Π.Κ.

Αιτία που προκάλεσε την υποβολή του αιτήματος στάθηκε η περίπτωση ενός 80χρονου, ο οποίος διωκόταν για χρέη προς το Δημόσιο και μέσω της δικηγόρου του ζήτησε να παρουσιαστεί στην Εισαγγελία προκειμένου να δικαστεί στο Αυτόφωρο ή να του οριστεί ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης, χωρίς να έχει προηγηθεί η σύλληψή του και τα συμπαρομαρτούντα, δηλαδή η διαπόμπευσή του με τις χειροπέδες.

Παρ' όλα αυτά, όπως αναφέρει η δικηγόρος, στάθηκε αδύνατον να πεισθούν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, οι οποίοι δεν δέχθηκαν την αυτόβουλη προσέλευση του 80χρονου εάν δεν είχε προηγηθεί η σύλληψη και η μεταγωγή του από τους αστυνομικούς.

Η συμπεριφορά αυτή ενόχλησε τη δικηγόρο η οποία, αν και επικαλέστηκε το άρθρο 278 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προβλέπει ότι οι αστυνομικοί δεν επιτρέπεται να «δεσμεύουν παρά μόνο όταν ο συλλαμβανόμενος αντιστέκεται ή είναι ύποπτος φυγής», δεν μπόρεσε να πείσει κανέναν.
ellada12
Το έγγραφο αίτημα της Ιωάννας Λαχανά (πάνω) προς την Εισαγγελία του Αρειου Πάγου

Επειτα από όλα αυτά, αποφάσισε να υποβάλει αίτημα με το οποίο ζητά από την Εισαγγελία να εκδώσει ειδικές οδηγίες και εντολές ώστε να μην εφαρμόζεται η διαδικασία σύλληψης και δέσμευσης με χειροπέδες σε όσους προσέρχονται αυτοβούλως στις αρμόδιες αρχές, καθώς επίσης να μη δεσμεύονται οι πολίτες σε κάθε περίπτωση σύλληψής τους όταν δεν αντιστέκονται και δεν είναι ύποπτοι φυγής.

Η δικηγόρος υποστηρίζει, τέλος, στο αίτημά της προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι, επειδή είναι πιθανόν η αναδρομική εφαρμογή της διάταξης για την αυτόφωρη διαδικασία να έχει τεθεί για την τρομοκράτηση των πολιτών, αυτή είναι η ιδανική ευκαιρία για τη Δικαιοσύνη να τους προστατεύσει.

πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ