19 Ιουνίου 2015

Υπογράφτηκε η συμφωνία για τον ελληνορωσικό αγωγό - Θερμή χειραψία Τσίπρα-Πούτιν

Υπογράφηκε το πρωί της Παρασκευής από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, και από τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Νοβακ, το Μνημόνιο Συνεργασίας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα περάσει μέσα από το ελληνικό έδαφος.

Νωρίτερα το πρωί, ο Έλληνας υπουργός έκανε κοινή δήλωση με τον Βλαντιμίρ Ντιμίτριεφ, επικεφαλής της Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων (Vnesheconombank-VEB) της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την για την υποστήριξη του έργου, το οποίο θα ονομάζεται Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός και θα υλοποιηθεί με τη σύσταση κοινής εταιρείας ειδικού σκοπού.
Η εταιρεία, όπου θα συμμετέχουν το ελληνικό Δημόσιο -μέσω της νεοσύστατης Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ (ΔΕΠΕΝΕ ΑΕ)- και η VEB Capital, θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του έργου, προϋπολογισμού ύψους 2 δισ. ευρώ.
Στις 16:15, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι δύο ηγέτες είχαν θερμή χειραψία στο πλαίσιο του 19ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε επί διμερών και διεθνών πολιτικών θεμάτων με τον πρώτο τη τάξει αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας, Ζανγκ Γκαολί, στην πιο ξεκάθαρη μέχρι στιγμής εκδήλωση προθέσεων για ένταξη της Ελλάδας στους σινορωσικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς.
.koutipandoras.gr