18 Ιουνίου 2015

Με καθυστέρηση το πρόγραμμα του 29ου Φεστιβάλ Οινιάδων [Παντελής Καρατσόλης]

Με καθυστέρηση ανακοινώθηκε επιτέλους του πρόγραμμα του φετινού, του 29ου κατά σειρά, Φεστιβάλ του Αρχαίου θεάτρου των Οινιάδων.
Επειδή αμέσως ή εμμέσως ασχολούμαι με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ τα τελευταία 8 χρόνια, ας μου επιτραπούν ορισμένες σκέψεις.

Μια απλή ανάγνωση του φετινού προγράμματος φανερώνει την υποβάθμιση του. Λιγοστές παραστάσεις - μόνο τρείς - καμία παράσταση μέχρι τα τέλη Ιουλίου (27 Ιουλίου η πρώτη από τις τρεις), τέλη Αυγούστου η τρίτη εξ αυτών, σ’ ένα χρονικό διάστημα που η εμπειρία των προηγουμένων ετών φανερώνει την προβληματικότητα του. Καμία μουσικού χαρακτήρα παράσταση που να συνάδει με το χώρο.
Βέβαια κανείς δεν μας ζήτησε την αξιοποίηση αυτής της εμπειρίας. Αν μας τη ζητούσε όχι μόνο θα τη προσφέραμε, διότι για το Φεστιβάλ Αρχαίου θεάτρου των Οινιάδων έγιναν προσπάθειες που τελεσφόρησαν τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να καταστεί ένας θεσμός που να ξεφεύγει από τα τοπικά όρια.
Θα κάναμε όμως και κάτι παραπάνω. Θα προγραμματίζαμε εγκαίρως. Το Φεστιβάλ αν δεν σχεδιαστεί απ’ όσους έχουν σχετική γνώση και εμπειρία από το Μάρτιο μήνα, είναι δεδομένη η υποβάθμιση του. Οι παραστάσεις δεν κλείνονται Μάιο και Ιούνιο, ενώ θέλω να θυμίσω παράλληλες εκδηλώσεις του παρελθόντος εκτός δήμου, με σκοπό την αναγνωρισιμότητα του πανελληνίως.
Ποιος φταίει; Το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου και ο Δήμαρχος ξέρουν και δεν ξέρω αν ήταν και αυτός ένας από τους λόγους για τις αλλαγές προσώπων που επιχείρησε τελευταία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν απέδωσαν. Θα αναμένω τον απολογισμό, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει καν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.  

Καρατσόλης Παντελής

Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου