08 Ιουλίου 2014

ΟΤΕ – Forthnet: Πού θα κριθεί το deal για Nova

ΟΤΕ – Forthnet: Πού θα κριθεί το deal για Nova
των Φώτη Κόλλια, Μάρως Τσαντήλα
Τρεις συν ένας παράγοντες που θα καθορίσουν την τύχη της προσπάθειας του ΟΤΕ για απόκτηση της Nova. Το σκληρό παιχνίδι πολυεθνικών ομίλων για τη δορυφορική τηλεοπτική πλατφόρμα του ομίλου Forthnet.

Αγριεύει το παιχνίδι στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του ΟΤΕ σύμφωνα με την οποία έχει υποβάλει στη Forthnet μη δεσμευτική προσφορά, ύψους 250 - 300 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της δορυφορικής τηλεοπτικής πλατφόρμας Nova.

Η πρόταση του ΟΤΕ, αν και ήταν αναμενόμενη από την αγορά, αφού προ ημερών είχε επισήμως ενημερώσει το χρηματιστήριο πως έγιναν επαφές για τη Nova με τον μεγαλύτερο μέτοχο της Forthnet, τη Forgendo Ltd. (ελέγχεται από την Emirates International Telecoms), συζητείται εντόνως.
Κατ' αρχάς, είναι μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις, αν όχι η πρώτη των τελευταίων ετών, όπου κατατίθεται πρόταση για εξαγορά δραστηριότητας εισηγμένης χωρίς προηγούμενη συμφωνία μεταξύ βασικών μετόχων των δύο εταιρειών. Η διοίκηση του ΟΤΕ, υπό τον Μιχ. Τσαμάζ, έδρασε με ταχύτητα όταν αντιλήφθηκε πως οι δύο σημαντικότεροι ανταγωνιστές του οργανισμού, η Vodafone και η Wind, ετοίμαζαν κοινό μέτωπο «αξιοποίησης» της Forthnet.
Επιπλέον, πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επενδυτική πρωτοβουλία (πέραν των σημαντικών επενδύσεων σε υποδομές) του γερμανικού ομίλου Deutsche Telekom στην Ελλάδα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η πρωτοβουλία του ΟΤΕ δείχνει πως και η D.T. κινείται πλέον με βάση περισσότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η τύχη της κίνησης του ΟΤΕ, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών, θα κριθεί από τέσσερις παράγοντες. Πρώτον, από τη στάση των ρυθμιστικών αρχών (βλέπε Επιτροπή Ανταγωνισμού). Στην περίπτωση που μετά από προσφυγή η τελευταία αποφασίσει πως τα «συνδρομητικά δορυφορικά τηλεοπτικά μπουκέτα» είναι πλέον ξεχωριστή αγορά και δεν εντάσσονται στη συνολική τηλεοπτική αγορά, τότε θα είναι δύσκολο να εγκριθεί τυχόν εξαγορά της Nova από τον ΟΤΕ.
Στο παρελθόν, και για πολλά χρόνια, πάντως, η Nova ήταν ο μοναδικός όμιλος που προσέφερε στην Ελλάδα «συνδρομητικό δορυφορικό μπουκέτο», χωρίς να υπάρξει αντίδραση αφού οι καταναλωτές είχαν (και έχουν) πάντα τη δυνατότητα πρόσβασης σε δωρεάν τηλεοπτικό περιεχόμενο, ακόμα και μέσω των ανοικτών δορυφορικών εκπομπών.
Ο δεύτερος παράγοντας συνδέεται με τη στάση που θα τηρήσει η πλευρά Forthnet όσον αφορά το ύψος της προσφοράς του ΟΤΕ, δηλαδή με την αποτίμηση. Με το Enterprise Value (κεφαλαιοποίηση συν δάνεια) της Forthnet κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, οι σύμβουλοι της τελευταίας πρέπει να λύσουν μια δύσκολη εξίσωση σε σχέση με την αξία της Nova, την αξία που θα απομείνει στους μετόχους της Forthnet μετά την πώληση της δορυφορικής πλατφόρμας κ.λπ.
Η εξίσωση, πάντως, δεν είναι εύκολη για τους μετόχους και τη διοίκηση της Forthnet οι οποίοι πρέπει να εξετάσουν έναν τρίτο παράγοντα, τον λεγόμενο λειτουργικό κίνδυνο (operational risk) από τυχόν πώληση της Nova. Μπορεί οι τράπεζες να βλέπουν θετικά την πώληση της Nova για την αποπληρωμή των δανείων, αλλά το μέλλον της εταιρείας τηλεπικοινωνιών δεν διαγράφεται ρόδινο μετά από μια τέτοια εξέλιξη.
Η Forthnet χάνει το σημείο διαφοροποίησης έναντι του ανταγωνισμού που της επέτρεψε να διευρύνει το πελατολόγιό της εν μέσω κρίσης. Χάρη στη Nova, η Forthnet διατηρεί την πρωτιά στην αγορά τηλεοπτικού συνδρομητικού περιεχομένου, ενώ τα συνδυαστικά πακέτα τηλεφωνίας, Internet και περιεχομένου, είναι κάτι περισσότερο από επιτυχημένα με αποτέλεσμα να διευρύνει τα μερίδια αγοράς της στις τηλεπικοινωνίες. Στην ουσία, η διοίκηση εκμεταλλεύτηκε το στραβοπάτημα των παραδοσιακών ελληνικών media και την ανάγκη του κοινού για πρόσβαση σε ποιοτικό τηλεοπτικό περιεχόμενο, για να ενισχύσει σημαντικά το πελατολόγιό της.
Το τελευταίο σημείο που θα κρίνει την τύχη της Nova είναι οι κινήσεις της Wind και της Vodafone καθώςπαραμένει έντονο το ενδιαφέρον των δύο εταιρειών να αποκτήσουν το σύνολο των μετοχών της Forthnet. Οι δύο μικρότεροι μέτοχοί της τήρησαν χθες προσεκτική στάση κι οι πληροφορίες αναφέρουν πως δημιουργείται μαχητικό κλίμα καθώς «δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια». Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως οι δύο εταιρείες έχουν βέλη στη φαρέτρα τους, όπως η υποβολή δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Forthnet.
H Wind ελέγχει περί το 19%, ενώ η Vodafone (που αγόρασε το 6,5% τον Ιανουάριο μέσω της αύξησης κεφαλαίου) υπέγραψε πρόσφατα με την πρώτη συμφωνία μέσω της οποίας εξασφαλίζει τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον ποσοστού 13,25% της Forthnet εντός δωδεκαμήνου.
Αλλά και η διοίκηση του ΟΤΕ δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Ήδη η πρότασή της δεν απευθύνεται μόνο στους μετόχους της Forthnet, αλλά και στις πιστώτριες τράπεζες. Στο τέλος του 2013, ο τραπεζικός δανεισμός του ομίλου Forthnet ανερχόταν σε 325 εκατομμύρια ευρώ, με τα 225 εκατ. να συνδέονται με τη δραστηριότητα της Nova. Η εξαγορά της τελευταίας εξάλλου οδήγησε στην αύξηση του δανεισμού της Forthnet. Το συνολικό ποσό που κατέβαλε για την απόκτηση της Nova στα μέσα του 2008, δηλαδή λίγους μήνες πριν από την έναρξη της μεγάλης βουτιάς για την ελληνική οικονομία, προσέγγισε τα 490 εκατ. ευρώ.
Στις 31 Μαρτίου 2014 η Nova είχε 482.000 συνδρομητές, ενώ ο ΟΤΕ ανακοίνωσε πως η πλατφόρμα OTE TV είχε 278.000 συνδρομητές (20% μέσω Διαδικτύου και 80% μέσω δορυφόρου).
Σε χθεσινό report της Morgan Stanley επισημαίνονται τα σημαντικά οφέλη που θα έχει ο ΟΤΕ από συμφωνία εξαγοράς της Nova καθώς θα στηρίξει την προσπάθεια για ενίσχυση της συνδρομητικής βάσης στις ευρυζωνικές υπηρεσίες, ενώ θα οδηγήσει και σε μείωση του κόστους απόκτησης περιεχομένου (από τις συμφωνίες με τις αθλητικές ομοσπονδίες για τη μετάδοση των αγώνων, μέχρι τις συμβάσεις με διεθνή studios).
Οι αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν πως αντίστοιχες κινήσεις κάνουν και οι υπόλοιποι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι της Γηραιάς Ηπείρου με τελευταίο παράδειγμα την Telefοnica η οποία επιχειρεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της DTS. Με βάση την προσφορά του ισπανικού ομίλου η DTS αποτιμάται σε περίπου 750 ευρώ ανά συνδρομητή, ενώ με βάση την προσφορά του ΟΤΕ η Nova αποτιμάται σε 570 ευρώ ανά συνδρομητή.
Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι χοντραίνει ενώ παίζεται σε μεγάλο βαθμό εκτός Ελλάδας αφού στη μία πλευρά βρίσκεται η γερμανική Deutsche Telekom που ελέγχει τον ΟΤΕ και στην άλλη ο βρετανικός κολοσσός Vodafone με σύμμαχο τη Wind.