08 Ιουλίου 2014

Η περιφέρεια - Δημοτική αρχή ας αναλογιστούν το συμφέρον όλων μας και την επιτυχία [Οινιάδες]

   
   Σύμφωνα με τους Financial Times ο τουρισμός στη χώρα μας ανακάμπτει αλλά η αναφορά γίνεται στα νησιά του Αιγαίου, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη κατά κύριο λόγο Ελλάδα δεν είναι μόνο 2 με 3 περιοχές ούτε 14 αλλά ένας πλούτος αμέτρητος.
Αν υπήρξε προγραμματισμός από τον κρατικό κορμό - που σε αυτό αναφερόμαστε σε περιφέρεια και δήμο - σίγουρα η χώρα μας θα είχε ικανοποιητικά νούμερα εσόδων από τουρισμό αλλά και ποιότητας ζωής. Στον μεγαλύτερο νομό της χώρας σε έκταση, μιλάμε για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, η ανάπτυξη είναι σαν κουκκίδα. Παραμελημένος και αδιάφορη κατάσταση από όλους τους φορείς. Έχει πολιτισμό ιστορία αλλά και σε θέσεις εργασίας κυρίως ιδιωτικού τομέα υστερεί και έχει πλέον υποβαθμιστεί. Πιο αναλυτικά θα αναφερθώ στον δήμο μας περιοχές εκτός της Ι.Π. Μεσολογγίου είναι σαν βομβαρδισμένες. Το οδικό δίκτυο άθλιο και επικίνδυνο για όλους μας, οι αρχαιολογικοί χώροι;, μπορείτε να κάνετε μια επίσκεψη στους Οινιάδες και θα καταλάβετε. Κάποτε υπήρχε μουσείο οργανισμού από παλιά μηχανήματα αγροτικών εργασιών στη θέση Βαλτί Λεσινίου, το γνωρίζατε; Τώρα φυσικά δεν ξέρουμε καν αν υπάρχει.
Την βυζαντινή και μοναδική παλιά εκκλησία στο Λεσίνι Οινιάδων Μεσολογγίου "Εισόδια της Θεοτόκου" που έχει την ανάγκη συντήρησης την γνωρίζουμε; όχι βέβαια μόνο στο εξωτερικό την γνωρίζουν και επισκέπτονται και εκτιμούν την αξία της. 

   Άι Γιάννης Ριγανάς στην επισκοπή Μάστρου ανεκτίμητη αξία:
 
Μπορείτε να φανταστείτε στα γύρω χωριά τι πολιτιστικός πλούτος υπάρχει; δοκιμάστε το και ψάξτε ρωτώντας τους ντόπιους που σίγουρα θα το συνοδεύουν και με μια ιστορία ή και με μύθο. Αυτό είναι παράδοση και μυθολογία κληρονομιά της Ελλάδας. 
   Σε ανασκαφές τα ευρήματα μεταφέρθηκαν σε μουσεία άλλων περιοχών από Αγρίνιο ως και Πάτρα και δεν ξέρω που αλλού ενώ θα μπορούσαν να είναι στην περιοχή μας. Μπορούσαμε να έχουμε λαογραφικό μουσείο και οι δωρεές πάρα πολλές που μόνο ασυγκίνητο δε θα άφηναν τον επισκέπτη, υπάρχει; όχι φυσικά το αφήσαμε στο χρόνο να φύγει και λίγο πριν τις εκλογές τα θα από βουλευτές ως και υποψηφίων δημάρχων - περιφέρειας σκορπίζονται απλόχερα.   

    Σήμερα χτες και τον τελευταίο καιρό στο Διόνι είχε τουρίστες, ναι η ξεχασμένη παραλία των γραφικών Κατοχιανών είχε τουρισμό. Έδειχναν εντυπωσιασμένοι από το τοπίο την ηρεμία και τα χρώματα, ο δρόμος όμως προβλημάτισε και προβληματίζει ακόμη τους πάντες. Επικίνδυνος και τα τεράστια φορτηγά προς εξυπηρέτηση εταιρίας Ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή τον κάνουν ακόμη πιο χειρότερο. Όταν φτιάχτηκε ο δρόμος δεν ήταν κατασκευή για ημερήσια χρήση τέτοιων μετακινήσεων και σε αυτό να προσθέσουμε το μεγάλο βαθύ αυλάκι που στην όχθη του δρόμου τρώει κάθε μέρα τμήμα γης. Εγώ και οι περισσότεροι δεν ξέρουμε τη λύση και υποθέσεις κάνουμε αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες κτηματικής - περιφέρειας και δήμου αν υπάρχει δικαίωμα σε αυτό, τι κάνουν; μάλλον απαντήσεις από το γραφείο και μελέτη σε... χρόνια πολλά. Πόσο κοστίζουν οι σημάνσεις και οι πινακίδες ένδειξης πορείας; [ Προς Οινιάδες - Προς Διόνι - Προς Τσιμάρι - Προσοχή ζώα - Προσεκτική οδήγηση λόγο κακού οδοστρώματος, κ.α.]
   Ο Αγροτουρισμός και η αγροτική απασχόληση, η αλιεία και η κτηνοτροφία θα έφερνε ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα και λιγότερη ανεργία  μιας και οι κάτοικοι είναι γνώστες και ασχολούνται κατά κύριο επάγγελμα.
Θέσεις εργασίας και προοπτικές ανάπτυξης δεν υπάρχουν αφού σε όλα δεν υπάρχει βοήθεια και σωστή ενημέρωση.

   Για να υπάρξει ανάπτυξη θα πρέπει φυσικά και το κεφάλι να είναι περιποιημένο. Η Κατοχή διανύει μια από τις χειρότερες περιόδους της σε ανάπτυξη και σε συντήρηση: 
1. Μπαίνοντας στο χωριό ερχόμενος από Νεοχώρι θα περάσεις τον Αχελώο και θα περάσεις πάνω από τη γέφυρα που ολοκληρώθηκε το 1958 - 59, με τη μόνη συντήρηση που είχε να την φορτώνουν στρώματα πίσσας. 

2. Ο κεντρικός δρόμος του χωριού είναι γεμάτος μπαλώματα και θυμίζει περισσότερο γαζωμένος από πυροβόλα.

3. Έντονες μυρωδιές από κάδους σκουπιδιών που δεν πλένονται και δεν αδειάζονται συχνά.

4. Γεμίσαμε μαγαζιά μόνο του καφέ, δεν υπάρχει εστιατόριο, εκτός από ένα, ούτε ξενώνες από ιδιώτες ή και του δήμου προς εξυπηρέτηση επισκεπτών. Δεν δείχνει το χωριό μας κάτι από την παράδοση του, τίποτα εντελώς λες και η Κατοχή φτιάχτηκε χτες το μεσημέρι.

5. Όταν λέμε Οινιάδες δεν εννοούμε το θέατρο ούτε τα Νεώρια, ούτε τον Κοκκινόπυργο, εννοούμε όλο τον λόφο που έχει τοίχος περιμετρικά 7 χιλιόμετρα και κάτι που είναι αρχαία πόλη - κράτος και που πρέπει να αναδειχτεί με την προσοχή, την ανασκαφή και το μουσείο της.

6.  Το γήπεδο ποδοσφαίρου θα γίνει; κουβέντες στα καφενεία και ρωτώντας με υποθέσεις χωρίς μια σωστή κίνηση οργανωμένη προς πάσα κατεύθυνση. Δεν είναι μόνο το γήπεδο ποδοσφαίρου αθλητισμός αλλά και το μπάσκετ και ο στίβος και το βόλεϊ. Ο αθλητισμός είναι πηγή παιδείας και πολιτισμού.

7.  Οι πλατείες μας δεν περιγράφονται, έχουν καταντήσει από τις τέντες σε άμορφη σιδηροκατασκευή και σε πάρκινγκ αυτοκινήτων. Είναι ο καθρέφτης του χωριού και όταν αντικρίζει κάποιος αυτό το θέαμα δεν μας χειροκροτεί ούτε εμάς ούτε και τους διοικούντες του τόπου.
     
Όλα αυτά χωρίς επιθετικό λόγο αλλά με προσέγγιση δημοκρατικής κοινότητας και με σοβαρό λόγο καθώς και επιχειρήματα ζητώντας το αυτονόητο: συνθήκες βιώσιμες και ανάπτυξης που θα φέρει κέρδος σε όλες τις πλευρές.

Διαβάστε εδώ το θέμα των Financial Times σε ότι αφορά τον τουρισμό στη χώρα μας:

H Ελλάδα φαίνεται να «απολαμβάνει» ένα έτος ρεκόρ για τον τουρισμό με δημοφιλή resorts πλήρη τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο και κρουαζιερόπλοια να συνωστίζονται στην ουρά για «πιάσουν» λιμάνια του Αιγαίου.Ο αριθμός των τουριστών σε σχέση με πέρυσι έχει αυξηθεί κατά 30% στα 1,9 εκατομμύρια το πρώτο τετράμηνο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ.
Στην Αθήνα καταγράφεται αύξηση 36% στις αφίξεις, ενώ στα νησιά του Αιγαίου η αύξηση εκτοξεύτηκε κατά 120% κυρίως λόγω των διακοπών του Πάσχα.
Ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα προσελκύσει φέτος περίπου 19 εκατ. τουρίστες, σπάζοντας το περσινό ρεκόρ των 17,9 εκατομμυρίων.
Η ανάκαμψη των παραδοσιακών αγορών όπως η Μεγάλη βρετανία και η Γερμανία αναμένεται να αντισταθμίσουν την πτώση των αφίξεων από Ρωσία, Ουκρανία και τα βαλκανικά κράτη.
Περίπου 2,2 εκατ. άτομα αναμένεται να φτάσουν μέσω κρουαζιερόπλοιων και να κατακλύσουν νησιά όπως η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και η Μύκονος.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος για τον τουρισμό φέτος. Πιστεύω ότι θα συμβάλλει στην ώθηση του ΑΕΠ κατά περίπου 1% σε σχέση με την επίσημη πρόβλεψη για 0,4%», εκτιμά ο κ. Ανδρεάδης.
Τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό προβλέπεται να ανέλθουν φέτος στα 13,5 δισ., από 12 δισ. το 2012. Ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη θα αυξηθεί στα $700 από $650, πέρυσι.
Ωστόσο υπάρχουν περιθώρια επέκτασης για την ελληνική τουριστική βιομηχανία.
Έρευνα της McKinsey εκτιμά πως οι αφίξεις θα μπορούσαν να ανέλθουν τα 21 εκατ. έως το 2024, με ετήσια έσοδα 18 δισ., υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα και ότι θα πραγματοποιηθούν σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στον κλάδο.
Η περίοδος τόσο του Φθινοπώρου όσο και της Άνοιξης έχει περιθώρια ανόδου. Στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη μεγάλων resorts, ενώ οι φημισμένες ξενοδοχειακές αλυσίδες που δίνουν το παρών είναι λίγες.
Τα γήπεδα γκολφ, που προσελκύουν υψηλού επιπέδου τουρίστες είναι σε έλλειψη. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ΕΕ και περισσότερα από 200 νησιά που δεν κατοικούνται λίγες μαρίνες ανταποκρίνονται στα υψηλά standards υπηρεσιών που συναντά κανείς στην Κροατία ή την Τουρκία (βασικούς αντιπάλους στον τουρισμό με γιωτ).
Έως τώρα λίγα διεθνή funds έχουν εξαγοράσει ξενοδοχεία στην Ελλάδα ή έχουν «συμμαχήσει» με εγχώριους παίκτες, με εμπειρία στα τουριστικά.
Το Αστήρ Παλάς πωλήθηκε στην Jermyn Real Estate, ένα fund με επενδυτές από το Άμπου Ντάμπι, την Τουρκία και το Κουβέιτ.
Η συναλλαγή αποτίμησε την αξία του συγκροτήματος (τρία ξενοδοχεία και μια μαρίνα) στα 440 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για ελληνικό ξενοδοχείο.
Η Oaktree (αμερικανικό fund) συμμάχησε με την ΣΑΝΙ, συμφερόντων Ανδρεάδη, για τη δημιουργία μιας ομάδας πολυτελών resort με στόχο την επένδυση πάνω από 100 εκατ. στην εξαγορά και την αναβάθμιση ξενοδοχείων στη χώρα.
Η συμμαχία έχει ήδη αγοράσει δυο ξενοδοχεία στην Χαλκιδική και σχεδιάζει την εξαγορά ενός ακόμη στη Μεσσηνία, περιοχή όπου το ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino έχει θέσει υψηλά τον πήχη του τουρισμού.
Εν τω μεταξύ το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και μετατροπής του Ελληνικού σε τουριστικό κόμβο και κέντρο αναψυχής προχωρά.
Ωστόσο αυτοί που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του project προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστούν 25 έτη για την ολοκλήρωση του έργου. Η ακτογραμμή του Ελληνικού είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Μονακό.
Ομάδα επενδυτών υπό την Οικογένεια Λάτση και σε συνεργασία με τις Fosun (Kίνα) και Al Maabar (Άμπου Ντάμπι), θα καταβάλουν 915 εκατ. ευρώ για την εκμετάλλευση του «οικοπέδου» για 99 έτη.
To τέρμιναλ του Ελληνικού έχει σχεδιαστεί από τον φινλανδο-αμερικανό αρχικτέκτονα Eero Saarinen αλλά πλέον έχει εγκαταλειφθεί.
Ένα σχέδιο που έχει εκπονηθεί από το βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Foster & Partners προβλέπει ότι μια έκταση 200 εκταρίων θα μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο, υπερδιπλασιάζοντας την έκταση πρασίνου που βρίσκεται στην Αθήνα.
Στο μεταξύ το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να ενισχύσει την ποιότητα των τουριστικών υποδομών με την πώληση 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μέσω των οποίων μετακινείται το μεγαλύτερο τμήμα των τουριστών στα νησιά.
Οι προσφορές για τις δυο ομάδες αεροδρομίων αναμένονται αυτό το μήνα.
Άλλο ένα project που αναμένεται να κατακυρωθεί έως το τέλος του 2014 είναι η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι του Ηρακλείου.
Ο κ. Γ. Εμίρης, CEO του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι προβλέπεται να επενδυθούν 300 εκατ. ευρώ στα περιφερειακά αεροδρόμια στα επόμενα τέσσερα έτη.
«Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τις εγκαταστάσεις, την ασφάλεια και την λειτουργία τους, στα υψηλά standards του αερολιμένα της Αθήνας», σημειώνει.


8/7/2014
katochinews@gmail.com