08 Ιουλίου 2014

Δέκα βιβλία για το ελληνικό καλοκαίρι

Δέκα βιβλία για το ελληνικό καλοκαίρι

Εμπειρίες του θέρους επί χάρτου μέσα από την πένα δέκα συγγραφέων.
Υπάρχουν κάποιοι μύθοι που αξίζει να τους συντηρούμε. Πάνω απ’ όλα, εντός μας. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι ο πρώτος τέτοιος μύθος που μου έρχεται στο νου. Ακόμα και οι εξατμίσεις των λεωφορείων στην Κάνιγγος μήνα Ιούλιο, με τη ζέστη να σε χτυπάει στο πρόσωπο κατά ριπάς από το πυρωμένο πεζοδρόμιο, ήταν μέρος της καλοκαιρινής ιεροτελεστίας τα χρόνια της εφηβείας μας.
Και τα γυμνά πόδια στη φλεγόμενη άμμο και οι πέτρες κάτω απ’ το σλίπινγκ μπαγκ και τα μισολειωμένα ροδάκινα που στάζαν στα χέρια και οι σαύρες που λιάζονταν στις πεζούλες. Και οι ατέλειωτοι καφέδες, οι έρωτες από ηλίαση, οι αδιέξοδες συζητήσεις, η ανία. Την εμπειρία αυτή την τόσο συγγενή προς τον μύθο, φαινόμενο σπάνιο και πολύτιμο, περιγράφουν με τον τρόπο τους τα δέκα βιβλία που σας προτείνουμε.
«Τα ψάθινα καπέλα», Μαργαρίτα Λυμπεράκη, εκδ. Καστανιώτη. Υπερεκτιμημένο αλλά πάντα γοητευτικό, το μυθιστόρημα ενηλικίωσης της Λυμπεράκη περιγράφει τη ζωή τριών αδερφών τρία συνεχόμενα καλοκαίρια στη μεταπολεμική Κηφισιά. Οι ερωτικές δονήσεις συντονίζονται με το βουητό των τζιτζικιών, ενώ η ενηλικίωση παραμονεύει.
«Ο μάγος», Τζων Φώουλς, εκδ. Εστία. Ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος είναι ένας νεαρός απόφοιτος της Οξφόρδης ο οποίος αναλαμβάνει εργασία ως καθηγητής σε ένα σχολείο–οικοτροφείο στη Φράξο –οι αναγνώστες θα αναγνωρίσουν με ευκολία τις Σπέτσες όπου ο Φώουλς πέρασε μερικά χρόνια διδάσκοντας στην Αναργύρειο Σχολή. Στη διάρκεια των θερινών του εξερευνήσεων στο νησί, ο ήρωας θα συναντήσει έναν ιδιόρρυθμο, βαθύπλουτο Έλληνα, τον Μάγο, και μαζί του θα εξερευνήσει έναν κόσμο όπου η αλήθεια και το ψέμα γειτονεύουν ανησυχητικά.
«Η οικογένειά μου και άλλα ζώα», Τζέραλντ Ντάρελ, εκδ. Άμμος. Μια Αγγλίδα μητέρα ολίγον μποέμ και τα τέσσερα τέκνα της στην Κέρκυρα τις παραμονές του πολέμου. Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Τζέραλντ Ντάρελ, μικρότερου αδερφού του Λόρενς Ντάρελ, συγγραφέα και φυσιοδίφη, προορίζεται κυρίως για τους ανήλικους αναγνώστες όμως οι ενήλικες θα το απολαύσουν εξίσου για τη μοναδική αίσθηση θερινής ανεμελιάς που αναδίδει και το ανεκτίμητο χιούμορ του.
«Η σπηλιά του Πρόσπερου», Λόρενς Ντάρελ, εκδ. Μεταίχμιο. Επειδή τις οικογενειακές ισορροπίες πρέπει να τις σέβεται κανείς, ιδού και το πόνημα του Ντάρελ του πρεσβύτερου, για την Κέρκυρα επίσης. Οι κακεντρεχείς θα παρατηρήσουν ότι οι αναμνήσεις των δύο αδερφών από την πενταετή παραμονή της οικογένειας στο νησί δεν ταυτίζονται απόλυτα αλλά τι να κάνουμε;
«Φονικό στη Ρόδο», Άγκαθα Κρίστι, εκδ. Λυχνάρι. Σεπτέμβρης στην ιταλοκρατούμενη Ρόδο και ένα γκρουπ Άγγλων παραθεριστών αναζητεί καταφύγιο από τη λονδρέζικη ομίχλη. Όμως ούτε ο καυτός ήλιος, ούτε τα κρυστάλλινα νερά δεν μπορούν να διαλύσουν την ομίχλη στο μυαλό του δολοφόνου. Τη διαλεύκανση του μυστηρίου αναλαμβάνει ο Ηρακλής Πουαρό.
«Έγκλημα στη Μύκονο», Γιάννης Μαρής, πολλοί εκδότες. Ένας εφοπλιστής, ένας ζιγκολό, ένας δικηγόρος. Γύρω από αυτή την παράταιρη συντροφιά κινούνται οι υπόλοιποι ήρωες του αστυνομικού μυθιστορήματος του Μαρή που διαδραματίζεται με φόντο τα καταγάλανα νερά το Αιγαίου.
«Τρελαντώνης», Πηνελόπη Δέλτα, εκδ. Εστία. Όταν ο Πειραιάς ήταν ακόμα ειδυλλιακός τόπος διακοπών και τα βραχάκια της Πειραϊκής προνομιακός τόπος παιχνιδιού για τα παιδιά της περιοχής.
«Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς», Χίλντα Παπαδημητρίου, εκδ. Μεταίχμιο. Μια ροκ ελεγεία γραμμένη σε ασθαματικό ρυθμό. Η δράση εκτυλίσσεται σε Αθήνα και Κρήτη, όπου ο ατυχής αστυνόμος Χάρης Νικολόπουλος έχει μεταβεί για διακοπές.
«Ο Κολοσσός του Αμαρουσίου», Χένρι Μίλερ, εκδ. Μεταίχμιο. Ο Χένρι Μίλερ φτάνει ακτοπλοϊκώς στην Ελλάδα για να επισκεφτεί τον φίλο του Λόρενς Ντάρελ στη Κέρκυρα. Η επίσκεψη λαμβάνει χώρα τις παραμονές της κήρυξης του Β’ Παγκόσμιου όμως ο Μίλερ, αντί για σκιές και σύννεφα, βλέπει παντού ήλιο και ήρωες, ανθρώπους με υπέρογκα πάθη και ανεξάντλητη όρεξη για ζωή.
«Το ελληνικό καλοκαίρι», Ζακ Λακαριέρ, εκδ. Χατζηνικολή. Ένα οδοιπορικό στη μεταπολεμική Ελλάδα μέσα από τα μάτια ενός μεγάλου ουμανιστή και στοχαστή. Μπορεί να μην πρόκειται για έργο μυθοπλασίας, όμως διαβάζεται εξίσου εύκολα και ευχάριστα.

(aitoloakarnanianet)