28 Μαΐου 2014

Σαν Σήμερα...ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 28 ΜΑΪΟΥ




585 π.Χ.—Συμβαίνει έκλειψη Ηλίου που είχε προβλεφθεί από τον Θαλή τον Μιλήσιο, έναν από τους επτά σοφούς της Ελλάδος.Ο Θαλής θεωρείται θεμελιωτής της «Ιωνικής Σχολής» και πατέρας της Φιλοσοφίας. Ο Πλάτων αναφέρεται για αυτόν ως σπουδαίο αστρονόμο και γεωμέτρη με πρακτικό μυαλό. Σε μία του επίσκεψη στην Αίγυπτο μέτρησε το ύψος των πυραμίδων, χρησιμοποιώντας την σκιά τους.

969.—Ιερόσυλοι άραβες φονεύουν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ιωάννην Ζ’ και προβαίνουν σε καταστροφή του ναού της Αναστάσεως. Είναι η δεύτερη καταστροφή που υφίσταται ο Ναός επί αραβοκρατίας.
1453.—Οι συγκλονιστικότερες στιγμές της χιλιετίας. Η τελευταία λειτουργίαστην Αγιά-Σοφιά, ο εμψυχωτικός λόγος τού Αυτοκράτορος στους στρατιώτες του και η επιστροφή στα τείχη για το μεγάλο καθήκον. Όλοι, με πλήρη συναίσθηση των στιγμών, αποφασισμένοι να φανούν αντάξιοι τού χρέους τής Ιστορίας, αγωνιζόμενοι ως Έλληνες. Αι προπαρασκευαί των τούρκων διά την τελική εξόρμησιν κατά της Κωνσταντινουπόλεως έχουν ολοκληρωθή και αναμένεται μόνον το σύνθημα τού σουλτάνου. Ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ διέταξε να γίνη την ημέραν αυτήν μεγάλη λειτουργία εις τον ναόν της Αγίας Σοφίας, καιαφού μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων, αποχαιρέτισε εν μέσω λυγμών και δακρύων τους οικείους και συμπολεμιστάς του. “Υμείς μεν, ευγενέστατοι άρχοντες και εκλαμπρότατοι δήμαρχοι και στρατηγοί και γενναιότατοι συστρατιώται και πας ο πιστός και τίμιος λαός, καλώς οίδατε ότι έφθασεν η ώρα … στήτε ανδρείως και μετά γενναίας ψυχής … Παραδίδωμι δε υμίν την εκλαμπροτάτην και περίφημον ταύτην πόλιν και πατρίδα ημών και βασιλεύουσαν των πόλεων. Καλώς ουν οίδατε, αδελφοί, ότι διά τέσσαρά τινα οφειλέται κοινώς εσμέν πάντες ίνα προτιμήσωμεν αποθανείν μάλλον ή ζήν· πρώτον μεν υπέρ της πίστεως ημών και ευσεβείας, δεύτερον δε υπέρ της πατρίδος, τρίτον δε υπέρ του βασιλέως ως χριστού κυρίου, και τέταρτον υπέρ συγγενών και φίλων… Λοιπόν, αδελφοί και συστρατιώται, κατά νουν ενθυμήθητε ίνα το μνημόσυνον υμών και η μνήμη και η φήμη και η ελευθερία αιωνίως γενήσηται.» Μετέβη κατόπιν εις την πύλην τού Ρωμανού, που ήτο το ασθενέστερον σημείον, και καθ’ όλην την νύκτα, παρέμεινε άγρυπνος, αναμένων τον εχθρόν εις την θέσιν ην είχε προκαθορίσει διά τον εαυτόν του. [Λόγος του Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου προς τους συμπολεμιστές του, κατά την μαρτυρία του Φραντζή ή Σφραντζή]
1770.—[ν.ημ.]Ορλωφικά. Οι Ρώσοι υποχρεώνονται να υποχωρήσουν με βαριές απώλειες στο Ναυαρίνο (Πύλος). Ενώ μαζί με τους Μανιάτες, κατείχαν το Ναυαρίνο από τις 10 Απριλίου,

 δύο εβδομάδες αργότερα ξεκίνησαν την πολιορκία της Μεθώνης, θεωρώντας την σημαντική για την ασφάλεια του Ναυρίνου.Τα οθωμανικά στρατεύματα κατά την αντεπίθεσή τους, συνδυάζοντας τη λαφυραγωγία με τις πολεμικές επιχειρήσεις, ενώθηκαν με τη φρουρά της Κορώνης και κινήθηκαν να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους και τους Μανιάτες.Όλοι αυτοί τοποθετήθηκαν ανάμεσα στο Ναβαρίνο, που αποτελούσε τη ναυτική βάση του ρωσικού στόλου, και τη γειτονική Μεθώνη. Επιχειρήθηκε, λοιπόν, να δημιουργηθεί γραμμή άμυνας μεταξύ Μεθώνης και Ναβαρίνου, όμως η σφοδρότητα της οθωμανικής επίθεσης υποχρέωσε τους Ρώσους να υποχωρήσουν με βαριές απώλειες στο Ναβαρίνο.
1794.—Οι Αγαρηνοί αποκεφαλίζουν στην Τρίπολη τον Νεομάρτυρα Μήτρο ή Δημήτριο. Νωρίτερα είχε εξισλαμιστεί και έφτασε μέχρι τον βαθμό του επάρχου στον Μυστρά. Ήταν κρυπτοχριστιανός, ενώ η χριστιανική του δράση σκανδάλισε τους τούρκους. Ο Δημήτριος μαζί με τον Νεομάρτυρα Παύλο (+22 Μαΐου) τιμώνται ως πολιούχοι της Τριπόλεως.
1812.—Συνθήκη Βουκουρεστίου, δι’ ης ερρυθμίσθησαν τα σύνορα τής τουρκίας πρός τήν Ρωσίαν. Διά ταύτης επεβεβαιώθησαν τα προνόμια τής Μολδαυίας καί Βλαχίας, διά δε τήν Σερβίαν ανεγνωρίζετο καθεστώς όμοιον πρός εκείνο τών νήσων τού Αιγαίου.Τότε ολόκληρη η περιοχή της Βεσσαραβίας ενσωματώθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Στο Ισμαήλ, [πόλη της Ουκρανίας κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία] στα πλαίσια της ρωσικής πολιτικής, επιδιώχθηκε η ίδρυση διάφορων οικισμών κατοικούμενων από βούλγαρους, Γερμανούς και Λιποβάνους, προκειμένου να αναπτυχθεί η γεωργία.Πιθανότατα τότε αρκετοί Έλληνες εγκαταστάθηκαν στο λιμάνι, και εκμεταλλευόμενοι την αύξηση των εξαγωγών σιτηρών, συνέστησαν αξιόλογους εμπορικούς οίκους. Η δυναμική των Ελλήνων εμπόρων καταδεικνύεται και από τη συμμετοχή τους στη Φιλική Εταιρεία, όπου σαράντα είχαν εγγραφεί ως μέλη της ήδη από τα πρώτα χρόνια.
1821.—Ο οπλαρχηγός Γεώργιος Τσόγκας κυριεύει δι’ εφόδου τα προς την Άρταν φρούρια Τεκκέν καί Πλαγιάν στο δυτικό άκρο της Ακαρνανίας καί συλλαμβάνει πολλούς τούρκους αιχμαλώτους.
.—Οι οπλαρχηγοί Μακρής, Σιαδήμας καί Βλαχόπουλος, συμπράττοντος καί του Θ.Γρίβα, εισέρχονται εις το Αγρίνιον καί εξαναγκάζουν τούς τούρκους να συνθηκολογήσουν.

Μεταξύ 27 και 28 Μαῒου, ο Σιαδήμας με πεντακόσιους άνδρες στρατοπέδευσε στο Νογρί Τριχωνίδος και μαζί του ενώθηκαν διακόσιοι άνδρες του Γρίβα. Οι οπλαρχηγοί αποφάσισαν να επιτεθούν στις 28, ημέρα που οι μωαμεθανοί εόρταζαν το ραμαζάνι. Από τις 27 οι Μακρής και Ραζηκότσικας έπιασαν τα γεφύρια του Αλάμπεη, που βρίσκονταν μεταξύ Βραχωρίου και Μεσολογγίου.Το βράδυ της 28ης Μαῒου ο κλοιός γύρω από το Βραχώρι είχε ολοκληρωθεί και τα χαράματα της ίδιας νύχτας άρχισε η γενική επίθεση.
.—Εις το χωρίον Λάλα οι Έλληνες υπό τους Μεταξά, Παπούλα, Φωκά, Πανά, μάχονται εναντίον των τουρκαλβανών του Λάλα.[28-30/5] Ενάντια σε αυτή τημάστιγα της Πελοποννήσου, ήλθαν οι Επτανήσιοι και ιδιαίτερα οι Κεφαλλήνες, αγνοώντας τις δικές τους δυσκολίες και τη σκληράδα των δικών τους Άγγλων κατακτητών. Ένα επίλεκτο σώμα αποβιβάστηκε στη Γλαρέντζα και στις 20 Μαῒου ενώθηκε με Ζακυνθίους και Ηλείους στον Πύργο. 

Ήταν 400 Επτανήσιοι και 700 Ηλείοι υπό τον Σισίνη. Παράλληλα 600 Γορτύνιοι υπό τονΠλαπούτα Γεώργιον ( όστις και έπεσε ηρωικώς εις την μάχην στις 30/5 ) 600 Ολύμπιοι υπό τον Τζανέτο Χριστόπουλο και 250 Τριφύλιοι με το Μέλιο στάλησαν από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ώστε να κοπεί η άνοδος των Λαλαίων στη Τρίπολη.
1822.—Πολυάριθμος τουρκικός στρατός και στόλος φθάνει στη Σούδα Κρήτης. Ο σουλτάνος βλέποντας ότι δεν μπορεί να καταστείλει την επανάσταση ζήτησε την βοήθεια του Μεχμέτ Αλή της Αιγύπτου. Ο Μεχμέτ στις 28 Μαΐου 1822 με αρχηγό τον γαμπρό του Χασάν, αποβιβάζει από 114 πλοία αρκετές χιλιάδες τακτικό στρατό στη Σούδα. Ο Παναγιωτάκης και ο Σήφακας τους κτυπούν κατά την αποβίβαση σκοτώνοντας αρκετούς εχθρούς. Ο Χασάν στρατοπέδευσε στο Κλαδισό ποταμό και επιτηρούνταν από τους δύο παραπάνω πεντακοσίαρχους.
1825.—Ο Ιμβραήμ πασάς έφθασε και κατέλαβε τας Καλάμας το Νησίον και τον Αλμυρόν και επέφερε σημαντικάς ζημίας.
.—Ο Κιουταχής εξ εφόδου προσεπάθησε να καταλάβη το Μεσολόγγιον αλλ’ απέτυχε.
1903.—Μεγάλος σεισμός προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές στην Κωνσταντινούπολη με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 2.000.
1908.—Ημερομηνία θανάτου του καθηγητή της ιατρικής-μαιευτικής Δημητρίου Κόνσολα.
1914.—Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφασίζει το κλείσιμο εκκλησιών και σχολείων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους ανελέητους διωγμούς του Ελληνικού στοιχείου στην τουρκία , καθώς και για την καταπάτηση των προνομίων τους.
1917.—Τμήμα τού Γαλλικού στρατού των «Συμμάχων» εισβάλει στη Θεσσαλία, καταλαμβάνει την Λάρισα, καθώς και πολλές περιοχές τής Πατρίδος ( έως και την Πελοπόννησο). Ο Γάλλος γερουσιαστής Ζοννάρ, υπό τον νομικά αμφισβητούμενο τίτλο του ύπατου αρμοστή, (που έχει εγκατασταθεί από τις 24Μαΐου/6 Ιουνίου στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας ) επιδίδει τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό Ζαΐμη, που έχει πάρει από την Άνοιξη τη θέση του Σπ. Λάμπρου, με το οποίο απαιτεί την παραίτηση του Κωνσταντίνου στις 11 Ιουνίου 1917 . Μετά την παραίτηση, ο Ζοννάρ με την προτροπή των βενιζελικών, δεν τηρεί την υπόσχεσή του και οι συμμαχικές δυνάμεις προβαίνουν από την πρώτη στιγμή σε διώξεις αντιφρονούντων βασιλικών.Μεταξύ αυτών οι Βίκτωρ Δούσμανης, Ι.Μεταξάς, Τσόντος Βάρδας, και Ι.Καραβίτης.
1919.—Ο Ελληνικός στρατός ενεργεί καταδίωξιν τούρκων ατάκτων.
1920.—Συνεννόηση μεταξύ Ελληνικής και αλβανικής κυβερνήσεως για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών.
.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράσις περιπόλων.
1921.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασίαν ετοιμάζει τις εξορμήσεις του.
1922.—Η Ελληνική στρατιά εις Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τούρκων.
1941.—Η Κρητική άμυνα εναντίον της Γερμανικής περιορίζεται εις μικρόν θήλακα.
.—Τις νυκτερινές ώρες οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τον λιμένα της Σούδας Χανίων.
1951.—Σκοτώθηκε στην περιοχή Βούλας ο αεροπόρος μας Ευάγγελος Παππάς, όταν κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσεως, το αεροσκάφος του προσέκρουσε στο έδαφος και καταστράφηκε. http://www.pasoipa.org.gr/
1952.—Στην χώρα μας ο νόμος 2159, κατοχυρώνει το δικαίωμα της γυναίκας να εκλέγει αλλά και να εκλέγεται στις Δημοτικές και Βουλευτικές εκλογές.
1973.—Σαν σήμερα τα επίσημα εγκαίνια του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, στο φρούριο ΦΙΡΚΑ – Χανίων.
1979.—Στο περιστύλιο του Ζαππείου υπογράφεται η συμφωνία ένταξης τής Ελλάδος στην ΕΟΚ.
1997.—Πειραιάς: δολοφονία του εφοπλιστή Κώστα Περρατικού από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.
.
Βασική πηγή: www.e-istoria.comΜ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)

.