15 Σεπτεμβρίου 2023

Νεώριο Οινιάδων

Ένα άλλο Αίτημα μας που έπρεπε να γίνει και είναι ένα ερώτημα όλων μας , προς την Κυρία Λίνα Μενδώνη Υπουργό Πολιτισμού,  που θέσαμε για το Νεώριο  να ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO .

Η απάντηση που πήραμε δια μέσου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος ήταν γενικά για το τι έχει γίνει για της Αρχαίες Οινιάδες και ότι μπορεί να τι βρούμε σε ένα site συνεργασίας  του Πανεπιστήμιου Πατρών  . Απάντηση  επί του θέματος ,εάν πρέπει η αξίζει να ανήκει στα Μνημεία UNESCO , δεν πήραμε .

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                  Κατοχή

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ                                                                                          αρ πρ 26  4/10/2019  

ΔΗΜΟΣ Ι Π ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ                                    κοιν..Προς  Κυρ Περιφερειάρχη Δ Ελλάδος

                                                                                                Κυρ Δήμαρχο Ι Π Μεσολογγίου

                                                                                        Εφορία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας κ

                                                                                           Λευκάδος 

     Κύριε Υπουργέ……. θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι εδώ στις Αρχαίες Οινιάδες υπάρχει ο μεγαλύτερος λαξευτός στον βράχο Ναύσταθμος της Αρχαιότητος , είναι κρίμα να το έχουμε κριμένο και θαμμένο σαν να ντρεπόμαστε. Τον γνωρίζουν οι ντόπιοι και ελάχιστοι λάτρεις του αρχαίου πολιτισμού οι όποιοι μένουν έκθαμβοι από το μεγαλείο του. Σας επισυνάπτουμε και μια φωτογραφία να δείτε το καρτερικό μεγαλείο του, να το επισκεφτείτε σαν τουρίστας γιατί αξίζει τον κόπο , θα σας αφήσει άφωνο , είναι το Μοναδικό παγκόσμιο Ναυτικό Λιμάνι Αρχαίο Μνημείο σε αυτή την κατάσταση  .Ποτέ δεν του έγινε διαφήμιση , ποτέ δεν μπήκε σε μια αφίσα του ΕΟΤ και ούτε σε μια οργανωμένη και συστηματική πολιτιστική λογική και να φανταστείτε ότι επί της Ιονίου Οδός δεν υπάρχει πινακίδα για της Αρχαίες Οινιάδες . Αφήνοντας στο έλεος ένα αξιοζήλευτο μνημείο και μια πολιτιστική κληρονομία που θα έπρεπε να είναι μια από τις αιχμές του δόρατος των πολιτιστικών μας …..του μοναδικού Ναυστάθμου της Αρχαιότητας . Κύριε υπουργέ τα έργα τέχνης παραμένουν στους αιώνες για να δείχνουν το ποιοι είμαστε .Εμείς οι τωρινοί θα πρέπει να αποδείξουμε τουλάχιστον τον σεβασμό μας .Μετά την Μελίνα σας ευχόμαστε να είστε ο επόμενος που θα δείξει λίγο ενδιαφέρον για μια μικρή του δευτερολέπτων  διεθνή διαφήμιση και θα πρέπει να γίνουν ενέργειες να ανήκει στα Μνημεία  Παγκόσμιας Κληρονομίας  της UNESCO, ειδάλλως άλλη λύση υπάρχει να το σκεπάσουμε πάλι με χώματα και μετά από χρόνια να του κάνουμε μια νέα ανασκαφή γεμίζοντας όλα τα site για το μοναδικό Αρχαίο Ναύσταθμο .

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΟΧΗΣ

Καλόκληρος Γεώργιος ,  Ντερέ Ροδάνθη ,Μουστάκα Όλγα ,Γαλανός Αθανάσιος , Μαζαράκης Παναγιώτης ,Μπακογιάννης Αναστάσιος 

Περιμένουμε απάντηση σας… Ο Πρόεδρος Γεώργιος Καλόκληρος

Είναι ένα (όνειρο )θέμα που το έχω ξεκινήσει προσωπικά , από το  2013 επικοινωνών τας με ένα Κύριο της UNESCO λέγοντας μου ότι ένας πολίτης δεν μπορεί να τρέξει τέτοια θέματα και ότι είχε έρθει καλεσμένος στον Δήμο μας εκείνη την περίοδο για άλλο θέμα και κανένας δεν του είχε μιλήσει για την υπάρξει του και το  2014  έγραψα στον τότε Υπουργό Πολιτισμού  από τα Γιάννενα χωρίς απάντηση , μη έχοντας απάντηση απευθύνθηκα στην τότε Υφυπουργό Κυρία Γκερέκου και μου απάντησε αλλά λόγο γεγονότων και πτώσης κυβέρνησης σταμάτησε , εν συνεχεία στην  Κυρία Υπουργό Κονιόρδου απάντησε μέσω Εφ Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας /Λευκάδος και τελευταία σαν Τοπικό πια στην Κυρία Υπουργό Μενδώνη απάντησε δια μέσου Εφ Αρχαιοτήτων , η απαντήσεις ήταν γενικές και όχι επί του Θέματος .Έχουμε ενημερώσει επίσης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος όπως και τον Δήμαρχος Ι Π Μεσολογγίου και σχεδόν όλους τους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας… καλό θα είναι να υπάρξουν και άλλες ενοχλήσεις από άλλους όπως επίσης έκανε  και ο Κύριος Ζαφείρης Καραβιάς τώρα τελευταία ενοχλεί για το ίδιο θέμα… έως πάρουμε μια απαντήσει   .

Ελπίζουμε να ευαισθητοποιηθεί κάποιος , όχι για να έχουμε περισσότερο επισκεψιμότητα τουριστών , ΑΛΛΑ εάν αξίζει και εάν πρέπει …για να ηρεμήσουμε  .