13 Απριλίου 2019

Ευρυπύλος ο ήρωας των Αχαιών στον Τρωικό πόλεμο

Ένας από τους Αχαιούς ήρωες του Τρωικού Πολέμου ήταν ο Ευρύπυλος. Μετά την νίκη των Αχαιών, κατά την διανομή των λαφύρων, ο Ευρύπυλος βρήκε σε ένα κιβώτιο την εικόνα του θεού Διονύσου, κατασκευασμένη από τον Ήφαιστο. Ο ήρωας τρελάθηκε και δικοί του άνθρωποι αποτάνθηκαν στο μαντείο, να μάθουν με ποιόν τρόπο θα έβρισκε τα λογικά του. Το μαντείο απάντησε ότι αυτό θα το πετύχαινε μόνον αν έβλεπε μια «παράξενη και ασυνήθιστη θυσία».

Ο καιρός περνούσε. Ο Ευρύπυλος επισκέφθηκε τυχαία την Αρόη, δηλαδή τη σημερινή Πάτρα, και έγινε αυτόπτης μάρτυρας της καθιερωμένης ετήσιας θυσίας ενός νέου και μιας νέας για εξευμενισμό της θεάς Αρτέμιδος. 

Τι είχε συμβεί;

Η Κομαιθώ ήταν ιέρεια στον ναό της Αρτέμιδος Τρικλαρίας στην Αρόη. Ερωτεύθηκε τον Μελάνιππο και διέπραξε ιεροσυλία, κάνοντας έρωτα μαζί του μέσα στον ναό της θεάς παρθένου. Η Άρτεμις εξοργίστηκε και τιμώρησε τον τόπο με τρομερή επιδημία, κάνοντας όλα τα φυτά να σταματήσουν να βγάζουν καρπούς.

Οι κάτοικοι ζήτησαν χρησμό από το μαντείο των Δελφών και η απάντηση ήταν φρικτή: οι δύο ένοχοι έπρεπε να θυσιαστούν και οι θυσίες μιας νέας και ενός νέου (όπως ήταν οι ιερόσυλοι) να συνεχίζονται κάθε χρόνο. Λόγω αυτών των θυσιών ο ποταμός που περνούσε πολύ κοντά από το ιερό, ανώνυμος ως τότε, πήρε το όνομα Αμείλιχος. 


Ο Ευρύπυλος έμαθε ότι αυτό συνέβαινε για αρκετά χρόνια και οι κάτοικοι είχαν προσφύγει στο μαντείο για να μάθουν μέχρι πότε θα θυσίαζαν νέους ανθρώπους, μέχρι πότε θα ήταν θυμωμένη η θεά. Το μαντείο τους απάντησε πως οι θυσίες θα σταματούσαν όταν κάποιος ξένος ηγεμόνας περνούσε από την πόλη και έβλεπε την θυσία.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, ο Ευρύπυλος βρήκε τα λογικά του και η πόλη Αρόη σταμάτησε να πληρώνει τον σκληρό φόρο του αίματος. Οι κάτοικοι της πόλης τον ανακήρυξαν ήρωα και ο Ευρύπυλος έμεινε εκεί ως το τέλος της ζωής του ως τιμημένος «πολιούχος ήρωας», καθιερώνοντας και την λατρεία του Διονύσου.


.