Κλειστά τα σύνορα στον Βορρά, ελάχιστες αφίξεις προσφύγων στα νησιά (λιγότεροι από 20 χθες στη Λέσβο), αναζήτηση νέων θαλάσσιων διαδρομών απευθείας προς Ιταλία, πάνω από το ένα τρίτο των προσφύγων στην Ελλάδα σε άθλιες συνθήκες κι εκτός οργανωμένων δομών (13.000 σε Ειδομένη και 5.000 σε Πειραιά).
Κλειστά θα παραμείνουν, για πρόσφυγες και μετανάστες, έως το τέλος του 2016 τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, μετά την απόφαση της Βουλής στα Σκόπια να διατηρήσει την «κατάσταση κρίσης» στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Σερβία, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναζητούνται νέα περάσματα προσφύγων και μεταναστών κατευθείαν από τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου στην Ιταλία. Με χρήση σαπιοκάραβων, που είναι για απόσυρση και αγοράζονται φθηνά από τους διακινητές, και με κόστος 3.000-5.000 ευρώ, τα ανθρώπινα φορτία θα ξεκινούν από την Αττάλεια και τη Μερσίνη στην Τουρκία, αλλά και την Αττική, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ας σημειωθεί πως την Κυριακή η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 730 μετανάστες (608 άνδρες, 118 γυναίκες και 4 παιδιά), οι οποίοι επέβαιναν σε φουσκωτές λέμβους, νοτίως της Σικελίας.
Οι πληροφορίες αυτές έχουν θέσει σε επαγρύπνηση το Λιμενικό και την αστυνομία στη δυτική Ελλάδα, που θεωρούν πως το λιμάνι της Πάτρας και οι ακτές της Αιτωλοακαρνανίας στο Ιόνιο αποτελούν πιθανά πεδία δράσης των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών. Ηδη, εδώ και 20 ημέρες έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών που διαμένουν πρόχειρα απέναντι από το νέο λιμάνι στην Πάτρα, με αποτέλεσμα τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας. Οι δυσπρόσιτες ακτές της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας έχουν χρησιμοποιηθεί για παράνομη διακίνηση μεταναστών, γι’ αυτό και υπάρχει εντατική επιτήρηση στις εθνικές οδούς Αθηνών - Κορίνθου και Αντιρρίου - Ιωαννίνων.
Σε άθλιες συνθήκες
Περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη, ελπίζοντας σε κάποιο άνοιγμα των συνόρων. Ολιγάριθμες παραμένουν οι μετακινήσεις από την Ειδομένη σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας (800 άτομα τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τον κ. Τόσκα). Ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνητικού συντονιστικού οργάνου για τους πρόσφυγες, Γιώργος Κυρίτσης, είπε στον ΣΚΑΪ πως οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν από τον Πειραιά και την Ειδομένη «με πειθώ, ενημέρωση και αξιοπρέπεια». Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε στο ραδιόφωνο του Alpha πως «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μακεδονία», ζητώντας τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας και στη νότια Ελλάδα. Αύριο θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΚΕΔΕ.
Εξαιρετικά μειωμένες ήταν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά τις προηγούμενες ημέρες. «Στη Λέσβο έχουν φτάσει λιγότερα από 20 άτομα», είπε στην «Κ» για τη χθεσινή ημέρα η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου, ενώ την Κυριακή είχαν αποβιβαστεί σε Λέσβο, Σάμο και Χίο 232 άτομα. Χθες, στο hotspot της Λέσβου βρίσκονταν με το νέο καθεστώς περίπου 1.500 άτομα, στη Χίο 1.430 άτομα και στη Σάμο περίπου 200. Τα άτομα αυτά κρατούνται και είτε θα πάρουν άσυλο (στη Λέσβο έχουν ήδη γίνει 300 αιτήσεις) είτε θα επιστραφούν στην Τουρκία (από 4 Απριλίου προβλέπει η συμφωνία). «Συνδράμουμε όπου εμφανιστούν νέες ανάγκες, όπως για παράδειγμα στη σίτιση των 400 παιδιών στη Χίο», λέει η κυρία Καλογήρου.
Το hotspot της Μόριας επισκέφθηκε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Χίγκινμποτομ, συνοδευόμενη από τον κ. Τόσκα και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς. Οικονομική ενίσχυση ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων θα προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και στον Ερυθρό Σταυρό/Ερυθρά Ημισέληνο για το έργο τους σε Ελλάδα, Τουρκία και Βαλκάνια.
kathimerini.gr