Κινδύνους απώλειας δικαιωµάτων κρύβουν οι προτροπές ΟΠΕΚΕΠΕ για µη υποβολή ενστάσεων, γιατί θα γίνει αυτόµατη διόρθωση, όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.
εισφορές µοιάζουν µε σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και τώρα, η επόµενη πράξη του δράµατος αναµένεται να ξετυλιχθεί στις εθνικές οδούς.
Ενημερωθείτε ακόμα από την Agrenda για το πως υποχρεώνονται να πάρουν πίσω το ασφαλιστικό. Στη λογική του… όποιον αρπάξουµε, κινείται η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό, πράγµα το οποίο επέβαλε ακόµα και στις Βρυξέλλες να την επιστρέψουν προς περαιτέρω µελέτη.
Ακόμα, μόνο σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας, πιέζει την αγορά το χρέος του ΦΠΑ. Όπως θα διαβάσετε, στις τιµές παραγωγού επιστρέφει το βάρος του ΦΠΑ, που οφείλει το κράτος στους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων. Η «εσωστρέφεια» που δηµιουργεί, κάνει τους µεταπράτες και τις αλυσίδες λιανικής να αλωνίζουν
Αναλυτικό ρεπορτάζ για το μέλλον της ΠΑΣΕΓΕΣ που πάει σε εκκαθάριση. Ο κύβος ερρίφθη για εκκαθάριση της ΠΑΣΕΓΕΣ στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Άγνωστο, όµως, τι θα ακολουθήσει.
Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:
Επικαιρότητα
• Μεταξύ 20 και 22 Γενάρη το µεγάλο κύµα των κινητοποιήσεων
• Εγκλωβίζουν τα αγροτικά προϊόντα, οι απλήρωτες επιστροφές ΦΠΑ
Επενδύσεις
• Παραµένουν ανοιχτές οι αιτήσεις για αντιχαλαζικά έως τον Απρίλιο
• Μέσω θυγατρικής εξετάζει την εισαγωγή της στο ΧΑ, η Πίνδος σ
Εμπορεύματα
• Πρωτοφανής απουσία ζήτησης στο ρύζι, ρίχνει τις τιµές σε ποσοστό 40%
• Πλήρης ανάκαµψη στο γάλα το 2017, θετικά σηµάδια από φέτος, λένε οι ειδικοί
Editorial
Oι οργανωτικές δοµές των αγροτών αυτό τον καιρό δεν είναι οι καλύτερες. Ωστόσο, µπροστά στην απειλή που γεννάται από τις επιλογές της κυβέρνησης απέναντί τους, προτιµούν να βλέπουν αυτά που τους ενώνουν, παρά αυτά που τους χωρίζουν.
Εν προκειµένω, σ’ αυτά που τους ενώνουν περιλαµβάνεται η οργή για την κυβερνητική αυθαιρεσία και επιπολαιότητα στο χειρισµό των αγροτικών ζητηµάτων, η αγωνία για τη βιωσιµότητα των εκµεταλλεύσεών τους, η θέλησή τους να συνεχίσουν να επενδύουν στη δουλειά τους.
Άλλωστε, αν µιλήσει κανείς προσεκτικά µε τους εκφραστές των διαφόρων επιτροπών και τάσεων µέσα στο αγροτικό κίνηµα θα διαπιστώσει ότι και οι διαφορές, αντίληψης κυρίως, που προβάλλονται σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι τόσο µεγάλες. Θα µπορούσαµε να πούµε ότι είναι περισσότερο έλλειψη εκπαίδευσης γύρω από τα συνδικαλιστικά ζητήµατα, παρά βαθιά αίτια που θα µπορούσαν να φέρουν τις κυρίαρχες τάσεις αντιµέτωπες µεταξύ τους.
Οι αδυναµίες καλύτερης συννενόησης µέσα στο συνδικαλιστικό κίνηµα έχουν να κάνουν σε µεγάλο βαθµό και µε τον αποκλεισµό, για πολλά χρόνια, µιας νέας γενιάς αγροτών, που σήµερα θα µπορούσε να είναι στα πράγµατα, να περάσει στην κεντρική σκήνη, δηλαδή στις διοικήσεις των θεσµοθετηµένων οργανώσεων.
Ειδικά στην ΠΑΣΕΓΕΣ, το «κλειστό κλάµπ» που λειτούργησε για περισσότερο από δύο δεκαετίες, εξέθρεψε τους «αντάρτες» των δρόµων απέναντι σε µια «φατρία», που ήθελε καλά και σώνει να παραµείνει γαντζωµένη στις καρέκλες µέχρι τέλους.
Και το τέλος ήρθε, µε την απόφαση της τελευταίας διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ να υποβάλει αίτηµα εκκαθάρισης της οργάνωσης και να αναζητήσει, µάλλον προσωρινά, ένα άλλο σχήµα που θα υποκαταστήσει κατά κάποιο τρόπο την Συνοµοσπονδία.
Όπως και να ‘χουν τα πράγµατα, από δω και µπρος το παιχνίδι ανοίγει. Το θέµα είναι αν θα βρεθούν οι δυνάµεις των νέων επαγγελµατιών που θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένα µεγάλο και ανοιχτό Συνέδριο στο οποίο θα εκπροσωπηθούν όλες οι τάσεις, οι συντονιστικές επιτροπές και οι κατά τόπους κινήσεις αγροτών και το οποίο θα αναζητήσει, µε τη βοήθεια έµπειρων τεχνοκρατών (νοµικών, γεωργοοικονοµολόγων κ.ά.), τη νέα σύγχρονη δοµή του αγροτικού κινήµατος.
Agrenda