433.—Πυρκαϊά, διαρκέσασα υπέρ τας τρείς ημέρας, απετέφρωσε μέγα μέρος της Κωνσταντινουπόλεως. Τα θύματα εθρηνήθησαν κατά εκατοντάδας.
751.—Συναυτοκράτορας τού Βυζαντίου γίνεται ο γιος τού Κωνσταντίνου Ε΄, Λέων ο Δ΄, ο οποίος είναι γνωστός ως Λέων ο Χάζαρος. Την περίοδο αυτή η αυτοκρατορία διεξάγει επιτυχείς εκστρατείες κατά αράβων και βουλγάρων, στο εσωτερικό της όμως αντιμετωπίζει τον διχασμό λόγω της εικονομαχίας. Ο Κωνσταντίνος Ε’, όπως και ο πατέρας του Λέων Γ’, ανήκουν στους εικονομάχους αυτοκράτορες. Ο διάδοχός του, Λέων Δ’, ακολούθησε μετριοπαθέστερη πολιτική σε αυτό το ζήτημα.
893.—Πεθαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Στέφανος.
1617.—Οι τούρκοι πυρπολούν τον νεομάρτυρα Νικόλαο Μετσοβίτη. Ο Νικόλαος μαρτύρησε επί της πυράς την 17ην Μαΐου 1617 στην κεντρική αγορά των Τρικάλων για την Ορθοδοξία και το Γένος. Η κάρα του, ευωδιάζουσα και θαυματουργούσα, φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων.
1727.—Πεθαίνει η Αικατερίνη Α’, σύζυγος του Πέτρου αυτοκράτειρα της Ρωσίας.
1790.—Ο Λάμπρος Κατσώνης με τον στολίσκο του, δέχεται ισχυρή τουρκική επίθεση κοντά στην Άνδρο. Ο σουλτάνος Σελίμ ο τρίτος, αποφασισμένος να εξοντώση τον επικίνδυνο ναυμάχο, Αντισυνταγματάρχη του τσαρικού ναυτικού, Λάμπρο Κατσώνη, συγκέντρωσε πολυάριθμη ναυτική δύναμη και βγήκε από τα Δαρδανέλια. Η ναυμαχία ξεκίνησε στις 6/17 Μαῒου, και τα επτά πολεμικά του Κατσώνη αντιμετώπισαν στην αρχή με επιτυχία είκοσι τουρκικά. Το μεσημέρι της 7ης/18ης Μαῒου, θα ξεκινήση η σκληρότερη σε ένταση ναυμαχία, γνωστή ως ναυμαχία της Άνδρου, που το αποτέλεσμά της θα ανατραπή λόγω αφίξεως έντεκα αλγερινών πολεμικών πλοίων που συνέδραμαν τον τουρκικό στόλο.
1821.—Την νύκτα της 17ης Μαΐου, εξέρχονται από το φρούριον της Μονεμβασίας εκατόν εβδομήνα δύο τούρκοι δια να επιτεθούν κρυφίως εναντίον των Ελλήνων, αλλ’ ανακαλύπτονται και εξολοθρεύονται άπαντες.
.—Ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Αθανασόπουλος, ο Νικηταράς , ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και ο Γενναίος Κολοκοτρώνης, φορτώνουν σε 122 μουλάρια ένα μέρος του μολύβδου από τον Μεντρεσέ στο Άργος, και με ένοπλη συνοδεία το πηγαίνουν και το παραδίδουν στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και στους άλλους οπλαρχηγούς στο στρατηγείο που είχαν στήσει στα Βέρβαινα.
.—Ο Εμμανουήλ Παππάς κηρύσσει στις Καρυές του Αγίου Όρους την έναρξη της Επαναστάσεως στην Μακεδονία. Από τις 23 Μαρτίου είχε φθάσει στο Άγιο Όρος μεταφέροντας όπλα και πολεμοφόδια. Την παραμονή της ημέρας που ορίσθηκε για επίθεση κατά του Πολυγύρου [16/5], οι τούρκοι στρατιώτες άρχισαν να βρίζουν τους Χριστιανούς και να τους απειλούν με γενική σφαγή. Οι κάτοικοι του Πολυγύρου οπλίσθηκαν και ορκίστηκαν επί του Σταυρού κηρύσσοντας την Επανάσταση, και το πρωῒ της 17ης Μαῒου, σκότωσαν τον τούρκο υποδιοικητή και τους δεκαοκτώ στρατιώτες της φρουράς του και αυθημερόν για να προλάβουν την είσοδο της επερχομένης τουρκικής δυνάμεως, χωρίστηκαν σε δύο μέρη και επιτέθηκαν οι μεν κατά του Τσιρίμπαση, οι δε κατά του Χασάν αγά τους οποίους ανάγκασαν σε υποχώρηση.
.—Ταυτοχρόνως στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας εισέρχεται η Κασσάνδρα Χαλκιδικής, με αρχηγούς τους μεγάλους Ι.Χατζηχριστοδούλου και καπετάνΣτάμο (Σταμάτη) Χάψα.
1827.—Ο Ιμβραήμ πασάς έκαυσε την Ανδρίτσαιναν της Ολυμπίας.
1885.—Γενέθλιος ημέρα της Ελπίδος Καλογεροπούλου, εξαιρέτου καλλιτέχνιδος από την Κωνσταντινούπολη, που με την υπέροχη φωνή της κατέκτησε την Ευρώπη. Ως μαθήτρια του παρθεναγωγείου Καραβαγγέλη, υπό την καθοδήγηση του σοφού μουσικοδιδασκάλου Παχτίκου, έλαβε τις πρώτες βάσεις που την εξέλιξαν στην διάσημη καλλιτέχνιδα του τραγουδιού, γνωστή ως Σπεράντσα Καλό. Όταν ο Γερμανός Καραβαγγέλης στην ηλικία των 28 ετών εξελέγη βοηθός επίσκοπος στο Πέραν της Κωνσταντινουπόλεως, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να αντιπαλέψει τις ξένες δυτικοευρωπαϊκές προπαγάνδες, που με το πρόσχημα των καλών και οργανωμένων σχολείων, έκαναν προσηλυτισμό στα Ελληνόπουλα, με αποτέλεσμα αποφοιτώντας, να αποστρέφονται την Ορθοδοξία και την Ελληνική γλώσσα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις δεν ήθελαν να ξαναδούν τους δικούς τους.Ίδρυσε λοιπόν το Παρθεναγωγείο Καραβαγγέλη, στο οποίο δίδασκαν καθηγητές της Μεγάλης του Γένους Σχολής, με αποτέλεσμα σε σύντομο διάστημα, 450 μαθήτριες από διάφορα κοινωνικά στρώματα να αποσπαστούν από τα προπαγανδιστικά δίχτυα των διαφόρων ευρωπαϊκών σχολών.Μεταξύ αυτών των μαθητριών ήταν και η υπέροχη Ελπίς Καλογεροπούλου.
1895.—Στις 2 μ.μ. τίθεται σε λειτουργία η προέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Πειραιώς. Η προέκτασις, μήκους 1.465 μέτρων, από τα οποία τα 660 μ. αποτελούν θολωτή σήραγγα, άρχισε να κατασκευάζεται το 1889. Έτσι προστέθηκαν δύο ακόμη σταθμοί στο δίκτυο του Μοναστηρακίου και της Ομονοίας.
1902.—Ο Έλληνας αρχαιολόγος Σπυρίδων Στάης αποκαλύπτει τον μηχανισμό των Αντικυθήρων. Πρόκειται για ένα θαύμα του αρχαίου κόσμου, μια τέλεια υπολογιστική μηχανή. Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 1900, όταν Συμιακοί σφουγγαράδες, άραξαν λόγω θαλασσοταραχής στην περιοχή του ναυαγίου. Σε μία κατάδυση, οι δύτες βρέθηκαν μπροστά στον θησαυρό, και αυτό ήταν το ξεκίνημα της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στην Ελλάδα, που έφερε στο φώς μεταξύ πολλών ευρυμάτων και τον πολύπλοκο μηχανισμό, γνωστό ωςμηχανισμό των Αντικυθήρων. Χρησιμοποιείτο για τον ακριβή υπολογισμό της θέσεως του Ηλίου, της Σελήνης και πιθανώς των πλανητών στον ουρανό. Υπολόγιζε με ακρίβεια τις φάσεις της Σελήνης , προέβλεπε εκλείψεις και προσδιόριζε την ημερομηνία τελέσεως των αρχαίων στεφανιτών αγώνων. Στην επιφάνειά του ήταν χαραγμένοι οι δώδεκα μήνες ενός ημερολογίου Κορινθιακής προελεύσεως, διάφορα ετήσια αστρονομικά φαινόμενα και ένα εκτεταμένο εγχειρίδιο χρήσεως.Η χρονολόγηση των ευρημάτων προσδιόρισε το ναυάγιο ανάμεσα στο 80-50 π.Χ., ενώ το πλοίο χαρακτηρίστηκε ως εμπορικό σκάφος που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Ρόδο προς την Ιταλία με ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι του Πειραιά.
1905.—Ο αρχηγός του σώματος Ελλήνων στην περιοχή Μοριχόβου (Βορειοδυτική Μακεδονία) Σπύρος Σπυρομήλιος, [Καπετάν Μπούας], αποκρούει και διασκορπίζει τούρκους που του επιτέθησαν.
1910.—Ο Ελεθέριος Βενιζέλος που πλειοψήφισε στις εκλογές δύο μήνες ενωρίτερα, σχηματίζει την νέα του κυβέρνηση.
1913.—Συνθήκη τού Λονδίνου, διά της οποίας ετερματίσθη ο πρώτος βαλκανικός πόλεμος. Με αυτήν παραχωρήθηκαν στις χώρες του βαλκανικού συνασπισμού όλα τα εδάφη δυτικώς της γραμμής Αίνου-Μηδείας. Όρίσθηκε η ρύθμισις του καθεστώτος της αλβανίας από τις Μεγάλες Δυνάμεις σε επόμενη διάσκεψη, παραχωρήθηκε η Κρήτη στην Ελλάδα, και ορίσθηκε η ρύθμισις της τύχης των νησιών του Αιγαίου και της χερσονήσου του Άθω επίσης από τις Μεγάλες Δυνάμεις, σε μελλοντική διάσκεψη.
1914.—(ν. ημερ.) Πρωτόκολλο της Κερκύρας. Ο ηρωικός ένοπλος Αγών των Βορειοηπειρωτών, υπό τον Χρηστάκη Ζωγράφου, δικαιώνεται με την επίσημη αναγνώριση της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Δύο χρόνια αργότερα, η Ελλάδα ολόκληρη σπαράσσεται από τον εθνικό διχασμό. Οι Ιταλοί και οι Γάλλοι εν συνεχεία, εκμεταλλευόμενοι αυτή την κατάσταση, καταλαμβάνουν τις περιοχές της Βορείου Ηπείρου, επιβάλλοντας των εξαλβανισμό του πληθυσμού της. Οι Ελληνικές δυνάμεις, μέσα στην δίνη του διχασμού, συγκρούονται μεταξύ τους, αδιαφορώντας και καταδικάζοντας την μαρτυρική Βόρεια Ήπειρο, για άλλη μια φορά στην σκλαβιά.
1917.—Το 2ον τάγμα τού συντάγματος Σερρών, έπειτα από 10ωρον σκληρόν αγώνα
(56 νεκροί, 234 τραυματίαι ) επανακαταλαμβάνει το οχυρόν ύψωμα Ραβινέ, όπερ κατείχετο υπό των Γερμανοβουλγάρων (Πρώτος παγκόσμιος πόλεμος).
1918.—Μάχη τού Σκρά. Τμήματα των μεραρχιών Αρχιπελάγους, Κρήτης και Σερρών, ανήκοντα εις το Σώμα Στρατού Εθνικής Αμύνης, έπειτα από προπαρασκευήν πυροβολικού, ήτις είχεν αρχίσει από της προηγουμένης, θραύουν την ισχυροτάτην βουλγαρικήν αντίστασιν καί κυριεύουν διά της ξιφολόγχης την οχυράν θέσιν Σκρά. Οι βούλγαροι επεχείρησαν λυσσώδεις αντεπιθέσεις, αίτινες, όμως, απέτυχον άπασαι. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στη νικηφόρα αυτή έκβαση του Ελληνικού Στρατού ήταν: η πίστη στη νίκη, το υψηλό φρόνημα, το αξιόμαχο των τμημάτων, η καλή εκπαίδευσις, η απαράμιλλη ορμητικότητα, η αυταπάρνηση, ο ηρωισμός και η αυτοθυσία αξιωματικών και οπλιτών. Κατόρθωσαν οι Ελληνικές μεραρχίες αυτό που δεν μπόρεσαν να επιτύχουν οι γαλλικές που είχαν επιτεθεί πρωτύτερα στην ίδια περιοχή.
.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Αλέξανδρος Ράλλης λόγω καταρρίψεως του αεροπλάνου του από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά, κατά την μάχη του Σκρα, ενώ εκτελούσε αποστολή βομβαρδισμού εναντίον των εχθρικών χαρακωμάτων από χαμηλό ύψος. Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Μακεδονικό Μέτωπο, όπου και διακρίθηκε για την δράση του.http://www.pasoipa.org.gr/
1919.—Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία (ΙΙ/38 Τάγμα Ευζώνων) εκκαθαρίζει το έδαφος διοικήσεως (Θείρα Αϊδινίου) από τούρκους ατάκτους.
1920.—(ν. ημερ.) Το αμερικανικόν Κογκρέσσον αναγνωρίζει διά διακηρύξεώς του τα δικαιώματα της Ελλάδος επί της Βορείου Ηπείρου.
.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα δια περιπόλων.
1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις του 1ου σώματος στρατού, επιτίθεται κατά μέτωπον εναντίον των τούρκων, οι οποίοι κατέχουν τις θέσεις Ακ Μπουρνάρ – Κοβαλίστης. Παρ’ όλην την οχύρωσιν των θέσεων δια συρματοπλεγμάτων, οι Έλληνες εκδιώκουν τους τούρκους από μιαν προς μιαν των θέσεών των.
1922.—Η Ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας δρα δια πυροβολικού και περιπόλων.
1930.—Ιδρύονται γεωργικά σχολεία στην Ελλάδα, σε αντικατάσταση των καταργηθέντων ημιγυμνασίων.
1931.—Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος δηλώνει από το Βόλο ότι, δεν πρόκειται να καταργήσει τις “ελευθερίες του Τύπου, αλλά την ασυδοσία”.
1936.—Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς ο Παναγής Τσαλδάρης, πρωθυπουργός της Ελλάδας. Γεννήθηκε στο Καμάρι Κορινθίας το 1868, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Γκαίτινγκεν, στο Βερολίνο, στη Λειψία και στο Παρίσι. Εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής Κορινθίας στην αναθεωρητική Βουλή του 1910 και στην απλή του 1912. Από τότε εκλεγόταν συνεχώς, με εξαίρεση τις εκλογές του 1923, στις οποίες αρνήθηκε να μετάσχει. Χρημάτισε υπουργός Δικαιοσύνης το 1915 στην κυβέρνηση Γούναρη, εσωτερικών και Συγκοινωνιών το 1920 και το 1926 στις κυβερνήσεις Καλογερόπουλου, Γούναρη και Ζαΐμη. Αρχικά υπήρξε ηγετικό στέλεχος στο Κόμμα των Εθνικοφρόνων. Το 1919 συμμετείχε ως εκπρόσωπός του στην ίδρυση της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης με έμβλημα ένα κλαδί ελιάς. Το 1922 ανέλαβε την αρχηγία του Λαϊκού κόμματος μετά τον τουφεκισμό του Γούναρη.
1943.—Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο πρώτος ραδιοφωνικός κανονισμός.
1944.—Συνέδριον τού Λιβάνου, εις το οποίον έλαβον μέρος αντιπρόσωποι όλων των εν Ελλάδι πολιτικών κομμάτων καί ανταρτικών οργανώσεων. Το συνέδριον, μετά τριημέρους συζητήσεις, ενέκρινε το υποβληθέν από τον Έλληνα πρωθυπουργόν πρόγραμμα, το οποίον απέβλεπεν εις την ανασύνταξιν των ενόπλων δυνάμεων της Μέσης Ανατολής, την τιμωρίαν των δοσιλόγων, τον τερματισμόν της τρομοκρατίας την ενοποίησιν τού ανταρτικού αγώνος και την αποκλειστικήν εξάρτησίν του από την ελληνικήν κυβέρνησιν, καθώς και την κατοχύρωσιν των πολιτικών ελευθεριών τού Ελληνικού λαού, διά να δυνηθή να εκλέξη το πολίτευμα της αρεσκείας του.
.—Η μάχη του Νικολιτσίου. Την 17η Μαΐου του 1944 (ἤ 24-25/5) στο χωριό Νικολίτσι της Λάκας Σουλίου έγινε μάχη μεταξύ των ανταρτών του ΕΔΕΣ και των Γερμανών. Στη μάχη αυτή σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλοί Γερμανοί. Μετά την μάχη, η γερμανική αεροπορία βομβάρδισε το χωριό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολλοί άμαχοι, και να καταστραφούν ολοσχερώς το σχολείο και τα καλύτερα σπίτια του χωριού.
.—Καταδρομή 31 Ιερολοχιτών στη νήσο Σάμο με αποστολή την καταστροφή εχθρικών στόχων.
1954.—Σεισμοί εις την Πελοπόννησον.
1958.—Ορκίζεται η νέα κυβέρνησις του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου του 1961.
1960.—Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο πανεπιστημιακός και χρυσός ολυμπιονίκης στους πρώτους αγώνες της Αθήνας, στο άθλημα της σπάθης, Γεωργιάδης Ιωάννης. Ο Γεωργιάδης Ιωάννης είχε γεννηθεί στα 1874.
.—Ανακαλύπτονται πλούσια λιγνιτοφόρα κοιτάσματα στην Πελοπόννησο.
1966.—Μεταφέρονται τα οστά του Εμμανουήλ Παππά στις Σέρρες και τοποθετούνται στην βάση του αδριάντα του ήρωα, στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας.
1978.—Η μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού από τον Εθνικό με 3-6.
1994.—Εγκαινιάζεται στην Βουλή, η Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου με την έκθεση «150 Χρόνια Κοινοβουλευτικού Βίου».
.—Σημαντικό ναυάγιο βυζαντινού πλοίου του 11ου αιώνα μ.Χ. βρίσκεται ασύλητο κοντά στην Αλόννησο σε βάθος 30-50 μέτρων, μαζί με ολόκληρο το φορτίο του από 5.000 αμφορείς.
.—Στην νότια Αγγλία, αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν το παλαιότερο (κατά τους ισχυρισμούς τους) ανθρώπινο οστό, ηλικίας τουλάχιστον 500 χιλιάδων ετών. Δεν υπολογίζουν όμως τα ευρύματα του σπηλαίου των Πετραλώνων Χαλκιδικής(12. εκ. έτη) και του χωριού Περδίκα στην Δυτική Μακεδονία (1,2 με 2.3 εκ. έτη).
,
,
Βασική πηγή: www.e-istoria.com
,
Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com),
,