334 π.Χ.—Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά τα περσικά στρατεύματα του Δαρείου στηνμάχη τού Γρανικού. Ενώ ο Αλεξάνδρος πρωωθείται στο εσωτερικό της Μικράς Ασία, ο Ρόδιος Μέμνων, ναύαρχος του περσικού ναυτικού, συμβουλεύει τον Δαρείο να αποφύγει την κατά μετωπον επίθεση και να εφαρμόσει την τακτική της καμμένης γής. Παράλληλα πρότεινε για αντιπερισπασμό, να γίνει αποβίβασις περσικών δυνάμεων στην Μακεδονία. Οι υπόλοιποι όμως σατράπες έπεισαν τον Δαρείο ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μπορούσε να αντιμετωπιστή, και αποφάσισαν να πολεμήσουν.
Στην σφοδρή μάχη που ακολούθησε, ο Αλέξανδρος κινδύνευσε σοβαρά να σκοτωθεί. Ο Σπιθριδάτης, σατράπης της Λυδίας και της Ιωνίας, βρέθηκε πίσω από τον Αλέξανδρο, αλλά την κρίσιμη στιγμή που πήγαινε να τον κτυπήσει στο κεφάλι, ο Κλείτος, πιστός φίλος τού Αλεξάνδρου, πρόλαβε να τού κόψει το χέρι, σώζοντας έτσι τη ζωή τού νεαρού Βασιλέως.Μετά την νίκη ο Αλέξανδρος απέστειλε στην Αθήνα 300 περσικές πανοπλίες, ως ανάθημα στην θεά Αθηνά. Η νίκη αυτή εξασφάλισε την απελευθέρωση ολόκληρης σχεδόν της Μικράς Ασίας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την πλήρη επιτυχία της εκστρατείας.
337.—Πεθαίνει στην Νικομήδεια ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ισαπόστολος.
Ο Flavius Valerius Constantinus ήΜέγας Κωνσταντίνος ή Άγιος και Ισαπόστολος Κωνσταντίνος στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, υπήρξε ρωμαίος αυτοκράτορας από το 274 μ. Χ. έως τον θάνατό του το 337 μ. Χ., αυτοκράτορας της Δύσεως από το 312 μ. Χ. έως το 324 μ. Χ. και μονοκράτορας από το 324 μ. Χ. ως το 337 μ. Χ. Γεννήθηκε στη Ναϊσό στις 27/2 του 272 και γονείς του ήταν ο Ρωμαίος Καίσαρας Κωνστάντιος Α΄ Χλωρός (Aurelius Valerius Constantius) και η Ελένη (μετέπειτα αγία Ελένη η Ισαπόστολος). Αν και υπέρμαχος της χριστιανικής θρησκείας, δεν την διεκήρυξε ποτέ ως επίσημη και μοναδική. Και αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι οι Χριστιανοί εκείνη την περίοδο αντιπροσώπευαν το 8 με 10 τοις εκατό της αυτοκρατορίας, δεν υπήρχε ούτε καιροσκοπισμός στην απόφασί του με την έννοια εκμεταλλεύσεως μιάς πλειοψηφίας. Επιζητώντας την ηρεμία στην αυτοκρατορία, δεν κατεδίωξε ούτε τους εθνικούς ούτε τους χριστιανούς. Στα θέματα δε των αιρέσεων, άφησε τους Πατέρες της Εκκλησίας να αποφασίσουν χωρίς να παρέμβῃ. Απλώς εξασφάλισε θρησκευτική ελευθερία.
853.—Ο Στόλος της Ρωμανίας,πραγματοποιεί τολμηρή επιχείρηση στα παράλια της Αιγύπτου, και καταλαμβάνει την Δαμιέτη στις εκβολές του Δέλτα του Νείλου, αναγκάζοντας τους Άραβες να εγκαταλείψουν την πόλη. Η σημαντική αυτή επιτυχία είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν οι Άραβες της Αιγύπτου την κατασκευή στόλου και έτσι να θέσουν τις βάσεις της ναυτικής τους δύναμης. Την περίοδο εκείνη οι οπαδοί της αιρέσεως των παυλικιανών με αρχηγό τον Καρβέα, διωγμένοι από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα, εγκατέλειψαν το Βυζάντιο, [«οι χρονογράφοι μετά πολλής ψυχρότητος και αδιαφορίας αναφέρουσι την ανασκολόπισιν, την καρατομίαν, τον καταποντισμόν δέκα μυριάδων ανθρώπων και την δήμευσιν της περιουσίας αυτών»], και σε συνεργασία με τους Άραβες των εμιράτων της Μελιτηνής και της Ταρσού επιχειρούσαν επιδρομές στα βυζαντινά εδάφη. Η συγκεκριμένη αίρεσις, επρόκειτο να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στα βυζαντινά πράγματα μέχρι την εποχή του Ιωάννη Τσιμισκή [969 - 976 μ.Χ.].
1807.—Στα πλαίσια του 9ου Ρωσοτουρκικού πολέμου, ελληνικά και ρωσικά πλοία νικούν τον τουρκικό στόλο πλησίον της νήσου Τενέδου.
Την περίοδο αυτήη Τένεδος υπήρξε ορμητήριο επιχειρήσεων εναντίον των τούρκων. Όταν αποχώρησαν τον Αύγουστο του ιδίου έτους, πυρπόλησαν και βοβάρδισαν τον κάστρο της, εκκενώνοντας την πόλη από τους εναπομείναντες έλληνες κατοίκους της.
1818.— Οι τούρκοι τής Τριπολιτσάς αποκεφαλίζουν τον Νεομάρτυρα Παύλο από τον Σοπωτό Καλαβρύτων. Ο Παύλος μαζί με τον Νεομάρτυρα Δημήτριο (+28 Μαΐου) τιμώνται ως πολιούχοι της Τριπόλεως.
1822.—Λήξη Γενικής Συνελεύσεως Κρητών στους Αρμένους Αποκορώνα Κρήτης. Ο Αφεντούλης κατάφερε να συγκεντρώσει τους αρχηγούς της Επαναστάσεως οι οποίοι, κατά τα πρώτυπα της Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου, εξέδωσαν το ‘’Προσωρινόν Πολίτευμα Κρήτης’’ καθώς και το ‘’Σχέδιον Προσωρινής Διοικήσεως της νήσου Κρήτης’’. Η έναρξη της Συνελεύσεως αυτής, είχε γίνει στις 11 του ίδιου μήνα.
1823.—1.200 άνδρες, υπό τον αρμοστή της Κρήτης Μανώλη Τομπάζη και τον Βρετανό φιλέλληνα Άστιγξ, αποβιβάζονται στο Δραπανιά Χανίων, κοντά στο πολιορκούμενο Καστέλλι, και αναζωπυρώνουν την Επανάσταση στο νησί.
1825.—Η Μπουμπουλίνα (11/5 1771 – 22/5 1825) ευρίσκει τον θάνατον εις συμπλοκήν εξ αφορμής απαγωγής μιάς νεαράς Σπετσιωτοπούλας υπό τού εκ τού πρώτου συζύγου υιού της Γ. Γιάννοζα. Ο Φιλήμων την αποκαλεί «ανδρώδη καί υπερμαζώσαν». Ήτο κόρη τού Υδραίου πλοιάρχου Σταυριανού Πινότση καί σύζυγος εκ δευτέρου γάμου τού Σπετσιώτου πλοιάρχου Δημητρίου Μπούμπουλη, φονευθέντος το 1811 εις σύγκρουσιν με Αλγερινούς πειρατάς. Κατά την Επανάστασιν, έλαβε μέρος εις πολλάς ναυμαχίας με τα τρία πλοία της καί με στρατόν συντηρούμενον εξ ιδίων. Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα γεννήθηκε στις φυλακές τής Κωνσταντινουπόλεως στις 11 Μαΐου 1771, όταν η μητέρα της, Παρασκευώ (Σκεύω), επισκέφθηκε τον φυλακισμένο λόγω της συμμετοχής τουστα Ορλωφικά, σύζυγό της και πατέρα της Λασκαρίνας, Σταυριανό Πινότση. Οι Ρώσοι μετά τον άδοξο θάνατό της, τής απένειμαν τον τίτλο τής «Ναυάρχου», έναν τίτλο με παγκόσμια μοναδικότητα για γυναικεία μορφή.
1900.—Πεθαίνει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Σωφρόνιος, σε ηλικία 73 ετών. Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1826 στο χωριό Πρόδρομος. Στις 28 Οκτωβρίου 1865 διεδέχθη στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο τον Μακάριο Α’, ο οποίος προερχόταν επίσης από την Τροοδίτισσα και, το 1871, υπήρξε υποψήφιος για τον θρόνο τον Οικουμενικού Πατριαρχείου.
1904.—Εις τα γραφεία του «Εμπρὸς» την 22αν Μαῒου 1904, συνεστήθη το Μακεδονικόν Κομιτάτον, του οποίου ο Καλαποθάκης γίνεται πρόεδρος, ως μέλος δε της Οργανωτικής Επιτροπής, μετείχε μεταξύ των άλλων και ο Π. Κανελλίδης.
O Δημήτριος Καλαποθάκης γεννήθηκε το 1862 στην Αρεόπολη. Συνέλαβε την ιδέαν της συστάσεως του Μακεδονικού Κομιτάτου. Τούτο ουσιαστικώς ήτο έργον δικόν του και ως σύλληψις ιδέας εις την αρχήν, και ως προώθησις και αξιοποίησις προς δράσιν αργότερον. Ήτο προσφορά την οποίαν όλοι του ανεγνώρισαν.
1907.—Ο κάϊζερ τής Γερμανίας αγοράζει το Αχίλλειο τής Κέρκυρας.
1917.—(π. ημερ.) Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος παραιτείται, μετά την κατάληψη του Πειραιά από δυνάμεις της Αντάντ.
.—Γεννιέται ο Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας τού Μικρού Ήρωα. Tο θρυλικό Παιδί-Φάντασμα – ο Mικρός Ήρωας Γιώργος Θαλάσσης – και οι βασικοί σύντροφοί του στις περιπέτειες, η γλυκιά Kατερίνα και ο διαρκώς αβυσσαλέα πεινασμένος Σπίθας. Ένα τρίπτυχο-φωτιά, που γαλούχησε γενιές και γενιές, δρώντας μέσα από τις σελίδες του μακροβιότερου ελληνικού παιδικού περιοδικού. Xρόνος δράσης, η γερμανική Kατοχή. Kυκλοφορούσε σε εβδομαδιαία βάση, σε δύο εκδόσεις. H μία κανονική και η άλλη εικονογραφημένη. H πρώτη ήταν και η πιο επιτυχημένη και μακροβιότερη. Tα επεισόδια δεν ήταν αυτοτελή, η δράση κορυφωνόταν προς το τέλος, και καθώς μέσα σ’ ένα κρεσέντο αγωνίας κάποιος θανάσιμος κίνδυνος απειλούσε τους ήρωες, συνεχιζόταν στο επόμενο τεύχος.
.—Δύο Γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το θωρηκτό “Ύδρα” στο λιμάνι τής Θεσσαλονίκης , με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ναυτών. «Τον Ιανουάριο του 1913 το γέρικο θωρηκτό «ΥΔΡΑ» είχε διαλύσει το τούρκικο θωρηκτό «Μεσσουδιέ» (9.000 τόννων, με δύο πυροβόλα τών 9,2 ιντσών) συμμετέχοντας μαζί με το «ΑΒΕΡΩΦ» στην ναυμαχία ανοιχτά των στενών τού Ελλησπόντου. Ο τουρκικός στόλος δεν βγήκε από τα στενά τού Ελλησπόντου για πολλά χρόνια και η τουρκία αναγκάστηκε να υπογράψη ταπεινωτική συνθήκη ειρήνης με την Ελλάδα.»
.—Στο μεταξύ ο τορπιλισμός Ελληνικών επιβατικών πλοίων από Γερμανικά υποβρύχια συνεχίζεται.
1919.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασίαν εκκαθαρίζει την περιοχήν του από τούρκους άτακτους.
1920.—Ο Ελληνικός στρατός δρα δια περιπόλων στη Μ.Ασίαν.
1921.—Μετά τις πετυχημένες επιχειρήσεις του Ελληνικού στρατού στη Μ.Ασίαν γίνεται δράσις περιπόλων.
1922.—Σε ολόκληρον το μέτωπο στην Μ.Ασία γίνεται δράσις πυροβολικού και περιπόλων.
1930.—Στην Αθήνα αρχίζει η κατασκευή σημαντικών έργων, με τη φιλοδοξία να γίνει η πρωτεύουσα ευρωπαϊκή πόλις.
1941.—Οι κάτοικοι της Κανδάνου (Κρήτη ) αντιτάσσουν ηρωϊκήν άμυναν κατά τών Γερμανών και φονεύουν πολλούς έξ αυτών. \
Εις την Κρήτην γράφεται η μεγαλυτέρα εποποιϊα της συγχρόνου Ελληνικής Ιστορίας. Οι Γερμανοί διά σφοδρού βομβαρδισμού και διά ρίψεως αλεξιπτωτιστών, κατέλαβον το αεροδρόμιον του Μάλεμε. Εις τους επιτιθεμένους και πολυαρίθμους εχθρούς, επιτίθενται οι Κρήτες αγωνισταί. Εις την μάχην συμμετέχουν ανδρείως και αι γυναίκες οι οποίες συναγωνίζονται εις ανδρείαν και αυταπάρνησιν τους άνδρες. Πολλές από αυτές συλληφθείσαι αιχμάλωτοι απεστάλησαν στη Γερμανίαν. Βρετανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη του αεροδρομίου Μάλεμε, αποτυγχάνει. Την νύχτα, μοίρα του βρετανικού στόλου βυθίζει νηοπομπή με γερμανικά στρατεύματα, που κατευθυνόταν από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη. Η γερμανική αεροπορία βυθίζει στα ύδατα της Κρήτης δύο αγγλικά καταδρομικά και ένα αντιτορπιλικό.
1942.—Κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής προστασίας νηοπομπής, λόγω βλάβης του κινητήρα, ο πιλότος μας Κων. Αλεξόπουλος επιχείρησε αναγκαστική προσθαλάσσωση με αποτέλεσμα να πνιγεί.http://www.pasoipa.org.gr/
1947.—Το Αμερικανικό Κογκρέσο υπερψήφισε το Δόγμα Τρούμαν, ενώ σε διακρατικό επίπεδο η συμφωνία παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα υπεγράφη στις 20 Ιουνίου. Η κατανομή της βοήθειας ορίστηκε σε 149 + 172 εκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, 146,5 εκατ.δολάρια για οικονομική ενίσχυση και έργα ανασυγκροτήσεως, και 4,5 εκατ.δολάρια για έξοδα διαχειρήσεως.
Επρόκειτο για μια προσπάθεια των ΗΠΑ να εμποδίσουν την εξάπλωση του κομμουνισμού.
Αντίστοιχη οικονομική βοήθεια χορηγήθηκε και στην τουρκία..
Επρόκειτο για μια προσπάθεια των ΗΠΑ να εμποδίσουν την εξάπλωση του κομμουνισμού.
Αντίστοιχη οικονομική βοήθεια χορηγήθηκε και στην τουρκία..
1949.—Η Εθνική Ελλάδος καλαθοσφαιρίσεως [μπάσκετ], κερδίζει το πρώτο της μετάλλιο (χάλκινο) στο 6ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που ολοκληρώνεται στο Κάϊρο, στη μοναδική φορά που η διοργάνωση φιλοξενείται εκτός Ευρώπης. Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 15/5 και η Ελληνική ομάδα με αρχηγό τον Φαίδωνα Ματθαίου του Άρη Θεσσαλονίκης, νίκησε διαδοχικά την Ολλανδία, τον Λίβανο, την τουρκία και την Συρία, ενώ έχασε από την Γαλλία και την ισχυρή Αίγυπτο, η οποία πήρε τον τίτλο αήττητη.
1955.—Ο Χαρίλαος Ξενοφώντας, μέλος της ΕΟΚΑ, τοποθετεί ωρολογιακή βόμβα κατά του Άγγλου κυβερνήτη Αρμιτέιτζ στο κινηματοθέατρο Παλλάς της Λευκωσίας, αλλά η απόπειρα αποτυγχάνει.
.—Εγκαινιάζεται ο υδροηλεκτρικός σταθμός Λάδωνος (παρά την αρχαίαν Ολυμπίαν), ισχύος 30.000 κιλοβάτ και ετησίας παραγωγής 320 εκατομμυρίων κιλοβατωρών.
1963.—Δολοφονική επίθεση στην Θεσσαλονίκη εναντίον του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος θα υποκύψει πέντε μέρες αργότερα.
1967.—Σε παραλία της περιοχής Γεννάδι της νήσου Ρόδου, ανακαλύπτεται το πτώμα του καταζητούμενου από τις αρχές ασφαλείας του δικτατορικού καθεστώτος Νικηφόρου Μανδηλαρά, συνηγόρου υπεράσπισης στην δίκη για την υπόθεση «Ασπίδα».
1975.—Η δίκη της Χούντας των Συνταγματαρχών. Παραπέμπονται σε δίκη οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.Την 22αν Μαῒου1975, δημοσιεύεται το υπ’ αριθμ. 414/75 βούλευμα του πενταμελούς Συμβουλίου Εφετών, δι’ ου παραπέμπεται εις δίκην [ο Παπαδόπουλος] μετά των πρωτεργατών της Επαναστάσεως με τας κατηγορίας της “εσχάτης προδοσίας” και της “στάσεως”.
1981.—Κατακυρώνεται στην κρατική εταιρία πετρελαίων της Ιταλίας “AGIP” το δικαίωμα για έρευνα και εκμετάλλευση της θαλάσσιας περιοχής του Πρίνου.
1997.—Τελεσίδικη ποινή καθείρξεως 25 ετών, επιβάλει το Πενταμελές Εφετείο Αθήνας στον Γιώργο Κοσκωτά.
,
,Βασική πηγή: http://www.e-istoria.com
,
Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)
,
,
,