19 Μαΐου 2014

Σαν Σήμερα...ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 19 ΜΑΪΟΥ


19 Μαῒου Ἡμέρα Μνήμης τῆς Ποντιακῆς Γενοκτονίας







1231.—Οι Λατίνοι κατακτητές της Κύπρου, κατακαίγουν ζωντανούς τους οσιομάρτυρες μοναχούς της Μονής Καντάρας. Όταν ο Γκι ντε Λουζινιάν αγόρασε την Κύπρο και εγκαθίδρυσε την δυναστεία των Λουζινιάν, ήλθαν για μόνιμη εγκατάσταση στο νησί Ευρωπαίοι, που τους δόθηκαν μεγάλες εκτάσεις γης και χωριά, περιλαμβανομένου και τού πληθυσμού τους, όπου ασκούσαν απόλυτη εξουσία.Μαζί με τους ξένους φεουδάρχες, εγκαταστάθηκε στην Κύπρο και η Λατινική Εκκλησία. Οι δεκατέσσερις Ορθόδοξες επισκοπές του νησιού ελαττώθηκαν και αυτές σταδιακά σε τέσσερις, αλλά και οι τέσσερις που απέμειναν, τελικά εκδιώχθηκαν από τις πόλεις· χαρακτηριστικό δείγμα των διωγμών που υπέστησαν οι Ορθόδοξοι εκκλησιαστικοί του νησιού, είναι η καταδίκη, το μαρτύριο, και ο θάνατος στην πυρά, των δεκατριών μοναχών της Καντάρας, επειδή αρνήθηκαν να αποδεχτούν δοξασίες της Δυτικής Εκκλησίας.
1821.—Οι τούρκοι απαγχονίζουν τον από την Κρήτη επίσκοπον ΚισσάμουΜελχισεδέκ, μαζί με τον διάκο του, Καλλίνικο. “

Ο Γάλλος πρόξενος Χανίων, αυτόπτης μάρτυρας τού μαρτύριου, μας διέσωσε στις σημειώσεις τού αρχείου τού Γαλλικού προξενείου Χανίων, ότι ο Μελχισεδέκ τις τελευταίες στιγμές της ζωής του εφώναξε «Φάτε θεριά τις σάρκες μου, μα το πνεύμα που παραδίδω σήμερα στον πλάστη μου δεν μπορείτε να μου το βλάψετε»” .
1822.—Έγινε σφοδρή ναυμαχία μεταξύ Ελληνικού και τουρκικού στόλου έξω από την Χίο (Μιαούλης, Τσαμαδός, Σαχτούρης κ.ά.).
1825.—Οι τούρκοι τού Ιμβραήμ επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων υπό τον Νικηταράν εις το Δυρράχιον Αρκαδίας.
.—Ο Γκίκας Μπότασης κατορθώνει να ανεφοδιάσει με τρόφιμα το Μεσολόγγι.
1829.—Εις το Μενίδιον Αττικής οι Έλληνες νικούν τους τούρκους.
1881.—Γεννιέται ο σφαγέας των Ελλήνων Κεμάλ Ατατούρκ, πρώτος πρόεδρος της τουρκίας. Η τουρκική προπαγάνδα παρουσιάζει ως τόπο γεννήσεώς του την Θεσσαλονίκη, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Το έτος 1981, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μουσταφά Κεμάλ, επισκέφθηκε το χωριό που πραγματικά γεννήθηκε ο σφαγέας [την Χρυσαυγή] ο τούρκος πρόξενος Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος και από τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο. Ο ίδιος ήξερε την αλήθεια και γι’ αυτό παρακάλεσε τους κατοίκους να του υποδείξουν το ακριβές σημείο γεννήσεώς του.
1896.—Ο Παναχαϊκός Γ.Σ διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία στην Πάτρα τους Ε’ Παναχαϊκούς Αγώνες που έληξαν στις 23 Μαῒου. Κατά την διάρκεια των αγώνων, εξουσιοδοτείται ο Πανελλήνιος να αναλάβει πρωτοβουλία για την σύσταση αθλητικής ομοσπονδίας, κάτι που θα γίνει στις 25/10. Πιθανώς η Παναχαϊκή είναι ο πρώτος σύλλογος που έπαιξε ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί στο διαδύκτιο η θεωρία περί “ίδρύσεως της Παναχαϊκής από αναρχικούς, η οποία έχει καταρριφθεί από αδιάσειστα επιχειρήματα.
1898.—Πεθαίνει ο βρετανός πολιτικός, Γουϊλιαμ Γκλάντστον [William Ewart Gladstone]. Κυριάρχησε στην βικτοριανή εποχή και χρημάτισε τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Βρετανίας. Υπήρξε ισχυρός πολιτικός ηγέτης, που θεωρούσε όμως ότι η δύναμη και η επιρροή της χώρας του θα έπρεπε να βασίζεται σε ηθικές αρχές και αξίες.Κατέκρινε την οθωμανική αυτοκρατορία για τα φρικτά εγκλήματά της στην περιοχή των βαλκανίων, και μάλιστα το 1876 συνέγραψε το φυλλάδιο με τίτλο: «Οι φρικαλεότητες στην βουλγαρία και το ανατολικό ζήτημα», αναφερόμενος στις σφαγές που έκαναν οι τούρκοι στην βουλγαρία. Για τους τούρκους έχει πεί χαρακτηριστικά ότι: “Από την πρώτη ημέρα που μπήκαν στην Ευρώπη, το μόνο δείγμα που έδειξαν ήταν η μεγαλύτερη έλλειψη ανθρωπισμού. Οπουδήποτε και να πήγαν, μια πλατιά κηλίδα αίματος τα ίχνη της διαβάσεώς τους .Ο πολιτισμός εξαφανιζόταν. Παντού αντιπροσώπευαν τη διακυβέρνηση της βίας”. Τον Μάϊο του 1880, έλαβε ευχαριστήριο επιστολή από κοινότητες της Μακεδονίας «προς τον προστάτην των δούλων ελλήνων, ηγέτην της υπερισχυσάσης μερίδος των φιλελευθέρων του αγγλικού έθνους κ. Γλάδστωνα και διατρανών τους περί αυτονομίας και ελευθερίας πόθους των Μακεδόνων».Πάντως, όταν τον Νοέμβριο του 1858 έφτασε στην Κέρκυρα ως έκτακτος Μέγας Αρμοστής της Βασίλισσας της Αγγλίας, απέρριψε το αίτημα των Επτανήσων γιά Ένωση με την Ελλάδα.
1901.—Η Κρητική Βουλή ζητά με ψήφισμά της την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα.
1906.—Στο Τγκρι της Βορείας Ηπείρου, κατακρεουργήθηκε η χήρα Στόϊνα απόβούργαρους κομιτατζήδες.
1913.—[19/Μαῒου – 01 Ιουνίου/1913] Υπογράφεται στην Θεσσαλονίκη η ελληνοσερβική συνθήκη Ειρήνης, Φιλίας και Αμοιβαίας Συνεργασίας που περιελάμβανε αμοιβαία εγγύηση των εδαφικών κτήσεων των δύο χωρών και αμοιβαία παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση απρόκλητης επιθέσεως από τρίτη χώρα – βουλγαρία – ή εμπλοκής με εξωβαλκανική δύναμη.Η συγκεκριμένη συνθήκη ήταν αποτέλεσμα μίας μακράς περιόδου βουλγαρικών προκλήσεων και εκατέρωθεν δυσπιστίας που οδήγησε στον Β’Βαλκανικό πόλεμο.
1919.—Ο Κεμάλ φθάνει στην Αμισό τού Πόντου, δήθεν για να πειθαρχήσει στασιάζοντες κατά τού σουλτάνου τούρκους αξιωματικούς. 

Ξεκινά η αγριότερη περίοδος της γενοκτονίας των Ποντίων. Μεταξύ 1919 και 1922 σχεδόν 150.000 Έλληνες του Πόντου δολοφονήθηκαν. Αρχηγός σε αυτές τις σφαγές ήταν ο Τοπάλ Οσμάν Πασάς, ο οποίος με την κυβερνητική υποστήριξη οδήγησε τις παραστρατιωτικές δυνάμεις που κατέστρεψαν τα άοπλα ποντιακά ελληνικά χωριά και κατέσφαξε αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Μικρές ομάδες Ελλήνων μαχητών συνέχισαν την ανταρτική τακτική για να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους από τις ορδές του Κεμάλ και του Τοπάλ.
.—Οι Έλληνες στρατιώται του 2ου τάγματος τού Ι/38 συντάγματος, κατόπιν σκληράς μάχης εναντίον των τούρκων απελευθέρωσαν το Οδεμήσιον Μ. Ασίας.
1920.—Τα Ελληνικά στρατεύματα (η XII Μεραρχία Ξάνθης) εισέρχονται εις Διδυμότειχον.Έδρα Μητροπολίτη και εθνικό κέντρο, το Διδυμότειχο από πολύ νωρίς απόκτησε σχολεία, μιάς και είναι γνωστό ότι σχολείο λειτουργούσε από το 1741, και το 1745 υπήρχε δασκάλα και λειτουργούσαν ξεχωριστά σχολείααρρένων και θηλέων. Τούτο ήταν αποτέλεσμα του εθνικού φρονήματος των κατοίκων του Διδυμοτείχου, και της οικονομικής του ακμής. Η πόλις απελευθερώθηκε τον Μάϊο του 1920, και κατά την διάρκεια του Β’ΠΠ ήταν η πρωτεύουσα της ουδέτερης ζώνης του Έβρου όπου εκεί οργανώθηκε ξανά η ελληνική διοίκησις και το κίνημα της Εθνικής Αντιστάσεως.Ποιοί ήταν άραγε αυτοί που έγραψαν τις πρώτες σελίδες της ιστορίας του Διδυμοτείχου; Θράκες Οδρύσες και νότιοι Έλληνες και μετά οι Θράκες και οι Μακεδόνες βασιλιάδες, ώσπου ήρθαν στο τέλος οι Ρωμαίοι. Για αιώνες πολλούς η πόλις έζησε με το Ρωμαϊκό όνομα «Πλωτινούπολις». Από τον 8ο όμως αιώνα, παύει ν’αναφέρεται η Πλωτινούπολις, ενώ αρχίζει η αναφορά του Διδυμοτείχου. Αυτή η εξαφάνιση της Πλωτινουπόλεως από το προσκήνιο της ιστορίας, συμπίπτει με την καταστροφή των πόλεων της Θράκης από τον ηγεμόνα των βουλγάρων, Κρούμο στα 813, όταν μη μπορώντας να καταλάβη την Κωνσταντινούπολη, ξέσπασε την μανία του στις πόλεις και τα χωριά της. Δίπλα όμως στην πόλη της Πλωτινουπόλεως, υπήρχε ο οχυρός βράχος με τα ισχυρά τείχη του, κι εκεί ζήτησε άσυλο ο πληθυσμός της. Από τότε άρχισε η ανάπτυξις του Διδυμοτείχου, που πήρε το όνομά του από τις δίδυμες οχυρωμένες πόλεις. Σπίτια κτίστηκαν γύρω από το φρούριό του, ανάκτορα και μεγαλοπρεπείς ναοί και τα κάστρα και οι πύργοι άρχισαν αν ισχυροποιούνται όλο και περισσότερο.Ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος χρησιμοποίησε το Διδυμότειχο αρκετές φορές ως βάση των εξορμήσεών του κατά των βούλγαρων.
.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία συνεχίζει την δράση του εναντίον των τούρκων.
1921.—Το Ελληνικόν Γ’ σώμα στρατού εις τον τομέα της Μ. Ασίας δρα με πυροβολικό και περιπόλους.
1922.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα δια πυροβολικού και περιπόλων.
.—Οι σφαγές από τους κεμαλικούς στην Μικρά Ασία συνεχίζουν. Η ωμότητα τών υπανθρώπων τούρκων είναι τέτοια που το θέμα έρχεται να συζητηθεί ακόμη και στο Βατικανό.
1930.—Πεθαίνει στην Αθήνα, ο Ήρωας της Βορείου Ηπείρου, ο Αθάλης Μπούας τού Μακεδονικού Αγώνα, Σπύρος Σπυρομήλιος. 

Πέρασε στην αθανασία χωρίς να μπορέσει να δεί ελεύθερη την αγαπημένη του Χιμάρα.Στην διαθήκη που άφησε, ζήτησε να ταφή εκεί, όμως οι αλβανοί, φοβούμενοι και νεκρό ακόμη τον ηρωικό αρχηγό, αρνήθηκαν τον ενταφιασμό στην γενέτειρά του.
1932.—Ο κυβερνητικός υποψήφιος Αθανάσιος Μιαούλης, εκλέγεται δήμαρχος Πειραιά. Για βία και νοθεία κάνει λόγο η αντιπολίτευσις. Θα παραμείνει στον δημαρχιακό θώκο έως τις 26 Σεπτεμβρίου του 1932.
1941.—Οι Γερμανοί επίταξαν όλα τα πλωτά ελληνικά μέσα.
1945.—Οι Ελληνικές αρχές εισέρχονται στα Χανιά και λήγει η γερμανική κατοχή τους.
1951.—Ο γερμανικός οίκος Χόλτσμαν ξεκινά το έργο τού νέου λιγνιτωρυχείου στο Αλιβέρι.
1965.—Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στην οργάνωση «Ασπίδα» σε δημοσίευμα επαρχιακής εφημερίδας.
1971.—Στον τελικό Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης, στο γήπεδο Καραϊσκάκη, η Τσέλσι με την Ρεάλ Μαδρίτης, έρχονται σε ισοπαλία 1-1 με γκολ των Όσγκουντ και Ζόκο. Επειδή δεν προβλέπεται παράτασις, ορίσθηκε επαναληπτικός αγώνας για την μεθεπομένη.
1979.—Με πρωτοβουλία του γ.γ. ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάϊμ, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Σπύρος Κυπριανού, συναντάται με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.
1989.—Ο Αντώνης Τρίτσης ανακοινώνει την ίδρυση τού κόμματός του, με το όνομα “Ριζοσπαστικό Κίνημα”.
1994.—Κάθειρξις 17 ετών και τριών μηνών επιβάλει το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαρίσης, στον Γιάννη Καλαμπόκα για την δολοφονία του καθηγητού Νίκου Τεμπονέρα. Θα ακολουθήσουν άλλες δίκες με σκοπό την μείωση της ποινής, κάτι το οποίο και έγινε, δίνοντάς του την ευκαιρία να κάνει χρήση του δικαιώματος υφ’ όρων απολύσεως. Αποφυλακίστηκε 7 χρόνια μετά την καταδίκη του, και εργάσθηκε ως προϊστάμενος της Εθνικής τραπέζης σε παράρτημα του Βόλου.
.—Σήμερα τιμούμε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.«Είναι γεγονός ότι η διερεύνηση της γενοκτονίας των Ποντίων, αποτέλεσε ένα ζήτημα “ταμπού”/απαγορευμένο. Το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας τού 1930, η ένταξη της Ελλάδος και της τουρκίας στο ΝΑΤΟ το 1952 και η αποκαλούμενη «ελληνοτουρκική φιλία», αποτέλεσαν σημεία σταθμούς για το Ποντιακό ζήτημα. Είναι αυτές οι παράμετροι «που η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν απέκτησε την δικαίωση που επιβαλλόταν να αποκτήσει», όπως αναφέρει ο Κ. Φωτιάδης σε σχετικό του έργο. Αφενός γιατί το πολιτικό κλίμα δεν επέτρεψε να διερευνηθεί το έγκλημα των δολοφονιών εναντίων των Ελλήνων, αφετέρου, όταν αυτό έγινε μετά από πρωτοβουλία πολιτικών και επιστημόνων, αντιμετώπισε ένα εχθρικό περιβάλλον.»
[ Χαρακτηριστικὸ τοῦ «σεβασμοῦ» ποὺ ἔχει δείξει μέχρι τώρα τὸ ἑλληνικὸ…Κράτος, εἶναι ὅτι,
α) ὁ τρόπος «ἐορτασμοῦ» τῆς ἐπετείου τῆς Γενοκτονίας , ( ὅπως αὐτὸς περιγράφεται στὸ Προεδρικὸ Διάταγμα ), εἶναι πιστὴ ἀντιγραφὴ τοῦ ἐορτασμοῦ τῆς 25ης Μαρτίου! καὶ περιλαμβάνει : Γενικὸ Σημαιοστολισμὸ, φωταγώγηση, δοξολογίες, πανηγυρικὸ, ( ὅλα αὐτὰ γιὰ νὰ τιμηθῆ ἡ Γενοκτονία ) καὶ
β) οἱ ἐκπρόσωποι τοῦ ἑλληνικοῦ Κράτους, κατὰ τὴν διάρκεια ἐπισκέψεών τους στὴν τουρκία, καταθέτουν στεφάνια στὸν σφαγὲα κεμὰλ, ἐνῶ θὰ μποροῦσε τὸ Διπλωματικὸ Γραφεῖο γιὰ λόγους ἐσωτερικοῦ Ἐθνικοῦ καὶ πρωτίστως ΗΘΙΚΟΥ δικαίου νὰ ἀρνηθῆ.]
.
.
.
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.
.
Μ.ΜΑΝΕΤΑ
,
(marilena.mane@gmail.com)
,
,