1204.—Με αφορμή την εκθρόνιση και καρατόμηση των φιλοδυτικών και ενωτικών αυτοκρατόρων Ισαακίου Β’ και Αλεξίου Δ’, οι Σταυροφόροι της τετάρτης Σταυροφορίας, στις 13 Απριλίου είχαν καταλάβει την Κωνσταντινούπολη και την λεηλάτησαν επί τρεις ημέρες. Πυρπόλησαν ολόκληρη την πόλη, μαζί και την αυτοκρατορική βιβλιοθήκη με τα μοναδικά χειρόγραφα,άρπαξαν χιλιάδες κειμήλια και συνέτριψαν όσα γλυπτά ήταν πολύ ογκώδη για να τα μεταφέρουν. Στις 9 Mαΐου ο Bαλδουίνος Α’ της Φλάνδρας, εξελέγη αυτοκράτορας και στις 16 Mαΐου του 1204 στέφθηκε επισήμως στον ναό της Aγίας Σοφίας.
1617.—Μετά από βασανιστήρια, οι τούρκοι των Τρικάλων κατακαίγουν ζωντανό τον Νεομάρτυρα Νικόλαο από το Μέτσοβο.
1651.—Φονεύεται δια στραγγαλισμού ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Παρθένιος Β΄. Ο Παρθένιος Β΄ (ο επονομαζόμενος Νέος, οξύς, Γολιάθ ή Κεκεσκίνης) διετέλεσε Πατριάρχης κατά τα έτη 1644-1646 και 1648-1651 και καταγόταν από τα Ιωάννινα.
1821.—Ο Πολύγυρος της Χαλκιδικής λαμβάνει τα όπλα και ετοιμάζεται να εισέλθει εις τον Αγώνα τού Έθνους.Το έναυσμα της επαναστάσεως έδωσε οΕμμανουήλ Παπάς ο οποίος από τις 23 Μαρτίου είχε φθάσει στο Άγιο Όρος μεταφέροντας όπλα και πολεμοφόδια.
Την παραμονή της ημέρας που ορίσθηκε για επίθεση κατά του Πολυγύρου [16/5], οι τούρκοι στρατιώτες άρχισαν να βρίζουν τους Χριστιανούς και να τους απειλούν με γενική σφαγή. Οι κάτοικοι του Πολυγύρου οπλίσθηκαν και ορκίστηκαν επί του Σταυρού, κηρύσσοντας την Επανάσταση και το πρωῒ της 17ης Μαῒου, σκότωσαν τον τούρκο υποδιοικητή και τους δεκαοκτώ στρατιώτες της φρουράς του και αυθημερόν για να προλάβουν την είσοδο της επερχομένης τουρκικής δυνάμεως, χωρίστηκαν σε δύο μέρη και επιτέθηκαν οι μεν κατά του Τσιρίμπαση, οι δε κατά του Χασάν αγά τους οποίους ανάγκασαν σε υποχώρηση.
1822.—Οι τούρκοι επιτίθενται σφοδρώς εναντίον τού Σουλίου και το καταλαμβάνουν. Οι Σουλιώται περιορίζονται στην Κιάφαν και στο Αβαρίκο· τμήμα Σουλιωτών υπό τους Δαγκλή και Δράκο μάχεται στην Μονή Δονάτου και φονεύει 80 τούρκους.
1825.—Γίνεται ναυμαχία αμφίρροπος μεταξύ Ελλήνων υπό τους Σαχτούρην,Κολανδρούτσον, Αποστόλην και τούρκων παρά την Τένεδον.
.—Γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων στο χωρίον Λευκαδίτης Δωρίδος. Οι Έλληνες νικούν τους τούρκους.
.—Οι τούρκοι κυριεύουν το νησίδιον Πλωστάνη μεταξύ Αιτωλικού και Μεσολογγίου.
1827.—Διαλύεται το στρατόπεδον των Ελλήνων παρά το Φάληρον.
1854.—Τουρκική επίθεσις κατά τών Μακεδόνων επαναστατών υπό τον Τσάμη Καρατάσο στην χερσόνησο του Άθω.
1868.—Οι Κρήτες επαναστάτες, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά εμπρηστικές ύλες, συγκρούονται με τους τούρκους στο Γάζι Ηρακλείου Κρήτης και επιτυγχάνουν περιφανή νίκη. Στα βουνά είχαν καταφύγει πρίν από την επανάσταση πολλοί νέοι, που είχαν βαθιά χαραγμένο μέσα τους το αίσθημα της τιμής και της φιλοπατρίας. Ολόκληρη η Κρήτη, έχει να παρουσιάσει πλούσιο κατάλογο προεπαναστατικών αρματολών. Ο Ρεσίτ Πασάς είχε αναλάβει τον σκληρό αγώνα εναντίον του Κόρακα και των συντρόφων του, ανάμεσα στους οποίους ξεχωριστή θέση, κατείχε ο Πολυχρονάκης Κωνσταντίνος ή Κουμής. Από τις πρώτες μάχες του τρίχρονου αγώνα, ο Κόρακας εκτίμησε την πολύτιμη συμβολή του νεαρού Κωνσταντή. Στην φονική δεκαήμερη μάχη του Λασιθίου που έγινε από τις 21 έως και τις 30 Μαῒου, προβιβάσθηκε κατόπιν προτάσεως του Κόρακα στην επιτροπή Μαλεβυζίου,Τεμένους και Μεσαράς, σε Γενικό Αρχηγό της Πυργιώτισσας. Όταν μετά από τρία χρόνια, χωρίς βοήθεια, χωρίς οπλισμό και χωρίς αποτελεσματική διοίκηση, οι επαναστατημένοι Κρητικοί αναγκάστηκαν να υποκύψουν, ανάμεσα σ’ αυτούς που δεν παραδόθηκαν αλλά συνέχισαν το αντάρτικο με ορμητήριο τα υψώματα της Φαιστού, ήταν και ο Κουμής.
1869.—Έναρξη εκλογών μετά την νέα διάλυση της Βουλής, που θα λήξουν στις 19 Μαῒου. Ο Ζαῒμης είχε υποσχεθεί ότι θα προκήρυσσε γρήγορα εκλογές για να πεί ο λαός ελεύθερα την γνώμη του για όσα συνέβησαν και να μπορέση η κυβέρνηση να εκθέση στην νέα αντιπροσωπεία την κατάσταση στην οποία βρήκε τις ένοπλες δυνάμεις καθώς και την διπλωματική και πολεμική προπαρασκευή γενικότερα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, από τις 187 έδρες, ο Ζαΐμης έλαβε 100, ο Κουμουνδούρος 59 και ο Βούλγαρης 30. Την Βουλή της Β’περιόδου ο Ζαῒμης είχε διαλύσει από τις 17 Μαρτίου, και προκήρυξε εκλογές που θα άρχιζαν την Παρασκευή 16 Μαῒου και θα τελείωναν την Δευτέρα 19 Μαῒου. Η νέα Βουλή της Γ’περιόδου, θα άρχιζε τις εργασίες της στις 5 Ιουνίου.
1912.—(16/29 Μαῒου) Υπογράφεται Ελληνοβουλγαρική αμυντική συνθήκη. Την συνθήκη από Ελληνικής πλευράς υπέγραψε στην Σόφια ο πρεσβευτής μας Δημήτριος Πανάς. (Στις 29 Φεβρουαρίου/12 Μαρτίου 1912 είχε ήδη υπογραφή αντίστοιχη Συνθήκη μεταξύ Σερβίας και βουλγαρίας). Πέντε παράγοντες οδήγησαν να τεθεί επί τάπητος η λύσις του Ανατολικού Ζητήματος με πόλεμο. Η πολιτική του εκτουρκισμού των Νεοτούρκων, η άρσις των αγγλικών επιφυλάξεων για διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον ιταλοτουρκικό πόλεμο, οι αλβανικές διεκδικήσεις που ξεκίνησαν από το 1910 και αφορούσαν την Ελλάδα[Ήπειρος],την Σερβία [Κόσοβο] και το Μαυροβούνιο [Σκόδρα], και το Ρωσικό σχέδιο για διαμελισμό και μοίρασμα της Μακεδονίας σε βουλγαρία και σερβία όπου είχε επιρροή. Από το 1911 είχαν αρχίσει οι μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της σερβικής και βουλγαρικής κυβέρνησης. Το ίδιο έτος έγινε άλλη μία προσπάθεια ελληνοβουλγαρικής προσεγγίσεως· μέχρι το 1908, όλες οι προσπάθειες μιάς ελληνοβουλγαρικής προσέγγισης είχαν αποτύχει, εφόσον η βουλγαρία επέμενε στη λύση της αυτονομίας του ευρύτερου μακεδονικού χώρου ως μέσου προσάρτησής του στην ίδια. Από την άλλη όμως, η σερβοβουλγαρική προσέγγιση υπό ρωσική μάλιστα κηδεμονία, ενείχε τον κίνδυνο αποκλεισμού της Ελλάδος από μια πιθανή σερβοβουλγαρική συμμαχία στην περίπτωση που οδηγούσε σε πόλεμο κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η ελληνοβουλγαρική συνθήκη είχε αμυντικό χαρακτήρα και προέβλεπε αμοιβαία βοήθεια, αν ένα συμβεβλημένο μέρος δεχόταν επίθεση από την τουρκία. Η συνθήκη δεν προέβλεπε τίποτα για διανομή της νοτίου ζώνης της Μακεδονίας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν αόριστα ότι το εδαφικό θα καθοριζόταν ανάλογα με τη συνεισφορά της κάθε πλευράς στον πόλεμο.
1917.—Σε διήμερη σύσκεψή τους οι πρωθυπουργοί των χωρών της ΑΝΤΑΝΤ [βλ. «Σύμμαχοι»], αποφασίζουν την εκθρόνιση του Βασιλέα Κωνσταντίνου [!!].
.—Οι κατοχικές δυνάμεις των «Συμμάχων», διορίζουν ως Ύπατο Αρμοστή στην Πατρίδα μας, τον Κάρολο Ζοννάρ. Αυτός, μιλώντας στην γαλλική Γερουσία, ανέφερε και το εξής καταπληκτικό: «πρέπει να διορισθεί ένας εντολοδόχος των Δυνάμεων για να επιλυθεί το πρόβλημα της Ελλάδος» .(Ο δημοκρατικότατος Κάριολος Ζοννάρ έφτασε στην χώρα μας στις 24 Μαΐου).
1919.—Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει το Καραμπάν και τα Θείρα.
1920.—Ο Ελληνικός στρατός της Μ.Ασίας ενεργεί επιθέσεις διά περιπόλων.
.—Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί.
1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τού 3ου Σώματος στρατού, αγωνίζονται επιτιθέμεναι εναντίον των τουρκικών οχυρών θέσεων.
1922.—Η Ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία, διά συνδιασμένων μετακινήσεων, ενισχύει την άμυνά της.
1927.—Αποφασίζεται με συνοπτικές διαδικασίες από τη Βουλή η δίκη τού δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου.
1941.—Καταργείται το οικογενειακό δελτίο τροφίμων και καθιερώνεται ατομικό νέου τύπου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το γάλα μοιράζεται στο εξής μόνο σε ασθενείς και παιδιά.
1943.—Ο π. Γεώργιος Νάσκος δολοφονείται από τους κομμουνιστοσυμμορίτες.
.—Ο π. Κωνσταντίνος Φιλιάδης, συλλαμβάνεται και εκτελείται από τους κομμουνιστοσυμμορίτες.
1944.—Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής αφού πριν καταστρέφουν ολοσχερώς το χωριό Σακτούρια τού Ρεθύμνου και φυλακίζουν όλους τους άνδρες άνω τών 15 ετών, τους οδηγούν στον Άγιο Κύριλλο στη θέση ενός απότομου γκρεμού όπου είχαν στήσει πολυβόλα. Η εκτέλεση δεν πραγματοποιείται και οι συλληφθέντες οδηγούνται στις φυλακές τής Φορτέντζας στο Ρέθυμνο. Κατά διαστήματα αφήνουν ορισμένους ελεύθερους.Τελικά στις 16-5-1944 εκτέλεσαν 16 από τους φυλακισθέντες. Τα γυναικόπαιδα οδηγούνται στην εξορία στην περιοχή Άδελε- Κόρνια του Νομού. Λίγο μετά την απομάκρυνση των γυναικοπαίδων, κατέστρεψαν το χωριό (βλ. και 4 Μαῒου).
1948.—Ένας βαρκάρης βρίσκει να επιπλέει στα νερά τού Θερμαϊκού το πτώμα τού Αμερικανού δημοσιογράφου τού CBS, Τζόρτζ Πόλκ, που στάλθηκε στην χώρα μας για την κάλυψη του συμμοριτοπολέμου. Διαπιστώνεται η δολοφονία τού Αμερικανού δημοσιογράφου.
1956.—Σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα, που συνέβη κατά την διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως στην Κάρλα Λαρίσης, ο πιλότος μας Νικόλαος Φράγκου.http://www.pasoipa.org.gr/
1963.—Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ ντε Γκολ, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη την Ελλάδα.
1973.—Ο Χρήστος Μίχας διαιτητεύει τον αγώνα Μίλαν- Λιντς (1-0) στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στη Θεσσαλονίκη και τιμωρείται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τη διαιτησία του, που αδικεί τη Λιντς.
1974.—Αρχίζουν οι πρώτες γεωτρήσεις για το Μετρό. 196 πηγάδια σκάβονται στο κέντρο τής Αθήνας.
1979.—Από την τουρκία, ο Ετζεβίτ κατηγορεί την Ελλάδα για τη διατάραξη των σχέσεων των δύο χωρών.
1989.—Αρχίζει η τακτική δίκη των οκτώ μελών της Εταιρείας Δολοφόνων, που κατηγορούνται για φρικτά εγκλήματα. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, δικηγόρος, πρώην Δήμαρχος Ν. Χαλκηδόνας, οικογενειάρχης, πατέρας τριών παιδιών, που ανταποκρινόταν στο τυπικό κοινωνικό στερεότυπο του επιτυχημένου πολίτη υπεράνω πάσης υποψίας, ήταν ο εγκέφαλος και «πρόεδρος» της ιδιόρρυθμης και ανατριχιαστικής εταιρείας που καταγράφηκε ως “Εταιρεία Δολοφόνων”. Τα μέλη της σπείρας δολοφόνησαν οκτώ ανθρώπους, κι άρπαξαν με απατηλά τεχνάσματα την περιουσία τους.
1991.—Η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, εκτόξευσε δύο ρουκέτες κατά της τσιμεντοβιομηχανίας «Χάλυψ» στην περιοχή Ασπροπύργου.
1992.—Στις ΗΠΑ, 87 μέλη τού Κογκρέσου και 17 γερουσιαστές, υπογράφουν επιστολή προς τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, με την οποία τού ζητούν να μην αναγνωρίσει την Δημοκρατία των Σκοπίων, αν δεν ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδος στο θέμα της ονομασίας.
1995.—Τα 100 δις. δρχ. ξεπερνούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ζημιές που προκάλεσε ο πρόσφατος καταστρεπτικός σεισμός στην περιοχή της Κοζάνης και των Γρεβενών.Ο συγκεκριμένος σεισμός, είχε μία μικρή ιδιαιτερότητα σε σχέση με όλους τους άλλους μεγάλους σεισμούς των τελευταίων χρόνων· ευτυχώς δεν υπήρξε ούτε ένα ανθρώπινο θύμα. Τραυματίστηκαν μόνο 12 άνθρωποι, με σχεδόν επιπόλαιους τραυματισμούς. Όμως οι οικοδομές δεν είχαν την ίδια τύχη με τους ανθρώπους. Στον νομό Κοζάνης, κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές 7.693 σπίτια σε 30 κοινότητες και στο νομό Γρεβενών 2.523 σπίτια σε 12 κοινότητες και οικισμούς και οι άστεγοι και των δύο νομών ξεπέρασαν τις 10.000. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός, εντάσεως 5,5R, εκδηλώθηκε στις 17 Ιουλίου 1995.
1996.—Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοινώνει ότι αποκαταστάθηκαν πλήρως οι σχέσεις του με το Πατριαρχείο Μόσχας και ότι εξομαλύνθηκαν οι διαφορές για το θέμα της Εσθονίας.
1999.—Η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, εκτοξεύει ρουκέτα κατά του σπιτιού τού Γερμανού πρέσβη Άλμπερτ Κούνα, στο Χαλάνδρι.
,
2004.—Ο ορειβάτης Γιώργος Βουτυρόπουλος γίνεται ο πρώτος Έλληνας που φτάνει στην κορυφή των Ιμαλαΐων, στο Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.848 μ.
,
Βασική πηγή: www.e-istoria.com
,
Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)
,