26 Αυγούστου 2014

Κατέπεσε μαχητικό αεροσκάφος στην Κομοτηνή -Σώθηκε ο πιλότος [εικόνες & βίντεο]

Μαχητικό Α-7 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που εκτελούσε πτήση στα πλαίσια άσκησης συνεργασίας με μονάδες του στρατού, στην περιοχή της Ροδόπης, κατ έπεσε το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αεροσκάφος κατέπεσε λόγω τεχνικού προβλήματος που παρουσίασε ο κινητήρας του κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Ο χειριστής του εγκατέλειψε το αεροσκάφος χρησιμοποιώντας το ειδικό αλεξίπτωτο και διασώθηκε. Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιλότος έπεσε κοντά σε σημείο όπου επιχειρούσαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς με αποτέλεσμα άμεσα να μεταφερθεί για καθαρά προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο της Κομοτηνής για εξετάσεις.
Μίλησε μαζί του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος 
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επικοινώνησε άμεσα με τον πιλότο του Α-7 ο οποίος πραγματοποίησε επιτυχή εγκατάλειψη του μαχητικού αεροσκάφους. Ο κ. Αβραμόπουλος συνεχάρη τον πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας για την άμεση και σωστή αντίδρασή του.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

Την Τρίτη 26 Αυγούστου 2014 και ώρα 09:45, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής ζεύγους αεροσκαφών Α-7 της 116ΠΜ/336Μ και ενώ βρισκόταν Βόρεια της Κομοτηνής, εκτελέσθηκε επιτυχής εγκατάλειψη από τον Ιπτάμενο του Νο 1 αεροσκάφους του σχηματισμού, ο οποίος περισυνελλέγη σώος και διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο. Τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται. 
Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα «Χρόνος», αυτόπτες μάρτυρες είδαν το αεροσκάφος να πετά πάνω από τη Γρατινή βγάζοντας μαύρους καπνούς και σε λίγο να καταπίπτει στο έδαφος. Επί τόπου είναι διασώστες, πυροσβεστική, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και η τοπική στρατιωτική ηγεσία. Ο πιλότος του αεροσκάφους κατάφερε να εκτιναχθεί, είναι ζωντανός αλλά εντοπίστηκε τραυματισμένος στο πόδι. Με Super Puma διακομίστηκε ο πιλότος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Ουρές χιλιομέτρων 
Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στη διασταύρωση της Νυμφαίας, ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα της Κομοτηνής, αφού εκατοντάδες κόσμου έσπευσαν να δουν από κοντά τι είχε συμβεί. Πολλοί ακροβολίστηκαν πάνω στους λόφους, για να δουν τους καπνούς από το αεροσκάφος. Η αστυνομία έκανε φιλότιμες προσπάθειες για να ρυθμίσει την κυκλοφορία. Επί τόπου βρέθηκε η στρατονομία, ενώ ανώτερος διοικητής του στρατού έδωσε εντολή, λίγα λεπτά μετά την πτώση, να απομακρυνθεί ο κόσμος από το σημείο. Στο βίντεο καταγράφεται η κινητοποίηση των Αρχών για την απομάκρυνση του κόσμου, ενώ διακρίνεται και ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων που έσπευσε, όπως και ο διοικητής του τμήματος Ασφαλείας. 
Οι φωτογραφίες και το βίντεο από την τοπική εφημερίδα Χρόνος. 



Πηγή: Κατέπεσε μαχητικό αεροσκάφος στην Κομοτηνή