24 Απριλίου 2014

Σαν Σήμερα.....ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


776.—Ο αυτοκράτορας Λέων Δ΄ αναγορεύει το γιο του Κωνσταντίνο ΣΤ’ συναυτοκράτορα. Πριν από αυτό αναγκάζει τους συγκλητικούς, καθώς και τους εκπροσώπους τού στρατού και των αστικών τάξεων να υπογράψουν, αφού πρώτα ορκιστούν, ότι αναγνωρίζουν το νέο αυτοκράτορα ως μόνο κληρονόμο του θρόνου.

1564.—Μετά από συκοφαντία άσεμνης γυναίκας, οι Αγαρηνοί, γδέρνουν τον Νεομάρτυρα Δούκα τον Ράφτη και πετούν στην θάλασσα το δέρμα του. Είχε καταγωγή από την Μυτιλήνη και το μαρτύριό του έλαβε χώρα στην Πόλη.
1684.—Οι Ενετοί κυρύσσουν πόλεμο κατά των Οθωμανών.
1783.—Πεθαίνει ο Γκριγκόρι Ορλώφ, ρώσος αξιωματικός, ευνοούμενος της τσαρίνας Μεγάλης Αικατερίνης, ο οποίος προσπάθησε να ξεσηκώσει του υπόδουλους Έλληνες ενάντια στους Οθωμανούς (Ορλωφικά) φυσικά για συμφέροντα της ρωσικής αυτοκρατορίας.Είχε γεννηθεί το 1734.

1821.—Ο Αθανάσιος Διάκος ωδηγήθη ενώπιον τού Ομέρ Βρυώνη, όστις ηπόρησε πώς τον είχαν πιάσει ζωντανόν. «Αν ήξερα ότι δεν θα σκοτωνόμουν, θα κρατούσα ένα φυσέκι και για μένα», απήντησε ο ήρως. Τον μετέφεραν κατόπιν εις το Ζητούνι (Λαμίαν), όπου τον εσούβλισαν καί τον έκαυσαν ζωντανόν. Κατά την παράδοσιν, ολίγον προ τού θανάτου του, αυτοσχεδίασε το ακόλουθον δίστιχον : «Γιά ιδές καιρό που διάλεξε ο Χάρος να με πάρη, τώρα π’ ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γης χορτάρι».
.—Οι Λαλαῒοι τουρκαλβανοί, επιτίθενται εναντίον τής Αγουλινίτσας, όπου οι κάτοικοι αμύνονται υπό τον Μοσχούλαν από τας οικίας των. Περί την μεσημβρίαν, επλησίασε εις την πόλιν δύναμις Κυπαρισσίων. Οι Λαλαίοι, εκλαβόντες αυτούς ως Μανιάτας, τρέπονται εις άτακτον φυγήν, τόσος δε ήτο ο τρόμος των, ώστε όπως αναφέρει ο Αμβρόσιος Φραντζής, εξήντα τρείς εξ αυτών επνίγησαν εις τον ποταμόν Αλφειόν, εννέα άλλοι εφονεύθησαν καί δεκατρείς ηχμαλωτίσθησαν.
.—Στο Βαλτέτσι της Μαντινείας οι τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων και λόγω της αριθμητικής υπεροχής των εκδιώκουν τους Έλληνας.
.—Ἐνα μήνα μετά την κήρυξη της επανάστασης εκστρατεύει στο Άργος με 3.500 τουρκαλβανούς, ο Κιοσέ Μεχμέτ Πασά Μουσταφάμπεης, κοινώς λεγόμενος Κεχαγιάμπεης. Στην πορεία του από την Κόρινθο, μέχρι το Άργος δεν συνάντησε κανένα εμπόδιο.
1822.—Κατόπιν πολυήμερου αγώνος οι τούρκοι κυριεύουν την πόλιν της Ναούσης, φονεύουν τους ευρισκόμενους εκεί γέροντας και κατακαίουν την πόλιν. Παρόλα τα ειδικά προνόμια που εξασφάλισε στην Νάουσα η «βαλιντέ σουλτάνα» ο λαός της ξεσηκώθηκε ενάντια στον τούρκο κατακτητή, με ηγετικές μορφές, τους Ζαφειράκη Λογοθέτη, τον Αναστάσιο Καρατάσο και τον Αγγελή Γάτσο. Ο Αμπντούλ Εμπού παρ’ όλη την αντίσταση που συναντά για έναν μήνα περίπου και τις απώλειες που προκαλείται απ’ αυτήν, θα φτάσει τελικά στην Νάουσα στις 11 Απριλίου 1822. Έπειτα από ολιγοήμερη αντίσταση περίπου 400 αγωνιστών και των συν αυτώ, τελικά η πόλη πέφτει στα χέρια των Οθωμανών[λέγεται με προδοσία].Ο οθωμανικός στρατός επιδίδεται επί τέσσερεις συνεχής ημέρες σε ένα όργιο σφαγών, λεηλασιών και βιασμών. Από την μανία του δεν γλυτώνουν ούτε τα γύρω χωριά της Νάουσας. Πενήντα από αυτά παραδόθηκαν στις φλόγες και όσους από τους κατοίκους συλλάμβαναν τους έσφαζαν επιτόπου. Την ίδια τύχη είχαν τα μοναστήρια και τα εξωκλήσια που βρίσκονταν στα περίχωρα της Νάουσας. Θα ακολουθήση στην θέση Κιόσκι η σφαγή όλων των αντρών αιχμαλώτων που ήταν ηλικίας μεταξύ 15 και 65 ετών με πρωτοστατούνες δημίους τσιγγάνους και 600 περίπου εβραίους που ήλθαν ως εθελοντές από την Θεσσαλονίκη, και αποδείχθηκαν προθυμότεροι, ωμότεροι και περισσότερο θηριώδεις. Με την δικαιολογία ή το πρόσχημα του Αντισημιτισμού, το κεφάλαιο από τα σχολικά βιβλία που αφορά την συνδρομή τους στην σφαγή των Ναουσαίων, έχει απλά εξαφανιστεί.
1824.—Ανήμερα του Πάσχα η σφαγή του Ελαφονησιού Κρήτης. 650 με 850 γυναικόπαιδα και γέροντες κατέφυγαν στο Ελαφονήσι ελπίζοντας ότι οι τούρκοι δεν θα έβρισκαν το αβαθές πέρασμα που οδηγεί στο νησί. Μαζί τους και 40 ένοπλοι Κρητικοί. Όμως ο αιγύπτιος Ιμπραήμ πασάς είχε ενημερωθεί για το πέρασμα από έναν τουρκοκρητικό βοσκό. Σ’αυτό το μικρό νησί συντελέσθηκε η σφαγή του Λαφονησιού η μεγάλη θυσία. Στην μνήμη τους στέκει μνημείο χτισμένο από μαύρη πέτρα που γράφει:
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ 1824
ΗΡΩΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ 40 ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ
ΘΥΣΙΑ 600 ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ
ΤΟΥ ΛΥΤΡΩΜΟΥ Η ΧΑΡΑΥΓΗ ΡΟΔΙΖΕΙ
1826.—Υπεγράφη στην Πετρούπολι Πρωτόκολλο μεταξύ Αγγλίας και Ρωσίας περί αυτονομίας της Ελλάδος.
1827.—Ατυχής μάχη τού Ανάλατου. Ενώ ο Καραϊσκάκης κηδεύεται, οι Έλληνες, χωρίς την πολύτιμη παρουσία του, επιχειρώντας, κατόπιν τής επιμονής των Κόχραν και Τσώρτς, επίθεσιν κατά τής Ακροπόλεως, υπέστησαν μεγάλην φθοράν εκ μέρους τών τούρκων. Οι πεσόντες εις την μάχην ταύτην υπερέβησαν τους χιλίους, μεταξύ δε τούτων ήσαν οι Ιωάννης Νοταράς, Λάμπρος Βέϊκος, Αθ.Τούσας Μπότσαρης, Γ.Τζαβέλλας, Ιγγλέσης, Εμ. Καλλέργης, Σ. Ζαχαρίτσας, Κ.Τζαβέλλας, Φ.Φωτομάρας, Φ.Βέϊκος, Δ. Κουρμούλης κ.ά. Εκ των φιλελλήνων εφονεύθησαν οι Λεφέβρ, Ντελουρντουῒ καί ο Κορσικανός Πασκουάλε Γκαμπίνι. Ο Γ.Δράκος, μεταφερθείς εις Χαλκίδα, αυτοκτόνησε. Οι αιχμαλωτισθέντες, μεταξύ των οποίων και πολλοί φιλέλληνες, εθανατώθησαν κατά διαταγήν τού Κιουταχή, τα δε δέρματα των κεφαλών των εστάλησαν εις Κωνσταντινούπολιν ως δώρον προς τον σουλτάνον. Ο Δημ.Καλλέργης συνελήφθη αιχμάλωτος, οι δε τούρκοι τού έκοψαν το ένα αυτί, τον απηλευθέρωσαν δε βραδύτερον, αφού η οικογένειά του επλήρωσε ως λύτρα 70 χιλιάδας γρόσια. [Στα παραλειπόμενα, της ιστορίας, ο Καλλέργης παντρεύτηκε την πολυθρύλητη για την ομορφιά της Σοφία Ρέντη, που ήταν αρραβωνιασμένη με τον πεσόντα στην μάχη Ιωάννη Νοταρά, αποκαλούμενο «το Αρχοντόπουλο» για το ωραίο του παράστημα και την ομορφιά του].
.—Στο μεταξύ, μεγάλη μάχη δίδουν οι Έλληνες στο Ψάρι της Μεσσηνίας και συντρίβουν τους τούρκους του Ασάνμπεη.
1874.—Ο Κυριάκος Παναγής αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων. Η θητεία του έληξε στις 10 Μαῒου του 1879 όπου ανέλαβε ο Σούτσος Δημήτριος.
1877.—Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Πύλης.
1897.—Οι ελληνικές δυνάμεις πιεζόμενες από τις τουρκικές, υποχωρούν από το Βελεστίνο εις νέες θέσεις. Κατάληψη της πόλεως των Φαρσάλων από τους τούρκους.
1901.—Πραγματοποιούνται στο Ναύπλιο τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
1906.—Διεξάγεται στο Ποδηλατοδρόμιο, στο χώρο που θα ανεγερθεί το Στάδιο Καραϊσκάκη, επάνω σε καρβουνόσκονη, φιλικός αγώνας μεταξύ Ελλάδας και Δανίας. Στο ημίχρονο το σκορ είναι ήδη 0-9. Οι παίκτες μας αρνούνται να εμφανιστούν στο δεύτερο ημίχρονο. Στην ομάδα αυτή παίζει και ο 17χρονος Γιώργος Καλαφάτης, μετέπειτα ιδρυτής του Παναθηναϊκού.
.—Μακεδονομάχοι προσέβαλαν το χωριό Κονίκοβο (Στίβο) Γιαννιτσών με στόχο βουργαροκομιτατζήδες και προδότες.
1914.—Ανακωχή των δυνάμεων τής Αυτονόμου Ηπείρου και της αλβανίας.
1915.—Η ιστορία της ‘’σύγχρονης’’ τουρκίας. Γενοκτονία των Αρμενίων. από τους τούρκους στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με μαζικές εκτοπίσεις και σφαγές αρμενικού πληθυσμού στις ερήμους της Συρίας και της Μεσοποταμίας. Αναφέρεται ως η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, στην οποία υπολογίζεται ότι, έχασαν τη ζωή τους 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι. Η τουρκία αρνείται την κατηγορία της γενοκτονίας, υποστηρίζοντας ότι, σκοτώθηκαν πολύ λιγότεροι άνθρωποι, οι οποίοι υπήρξαν θύματα του ρωσο-τουρκικού πολέμου του 1914-1917.
1920.—Ο ελληνικός στρατός εκκαθαρίζεις τις ζώνες κατοχής του από τούρκους ατάκτους.
1921.—Στη Μ.Ασία ο ελληνικός στρατός προετοιμάζεται και αναδιοργανώνεται με την έλευσι πολλών αποτάκτων αξιωματικών.
1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις από τουρκικά αποσπάσματα.
1935.—Εκτελούνται οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης. Και οι δύο ήταν μάρτυρες κατηγορίας στη Δίκη των Έξι και είχαν λάβει μέρος στο βενιζελικό Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935.
1941.—Μετά την ραγδαία προέλαση των δυνάμεων της 12ης Γερμανικής Στρατιάς στο εσωτερικό της Ελλάδος, αρχίζει από την νύχτα 24/25 Απριλίου η επιβίβαση του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος στα πλοία και η αποχώρησή του προς Κρήτη και Αίγυπτο.
.—Το θωρηκτόν «Κιλκίς», ευρισκόμενον εις τον Ναύσταθμον, εβλήθη υπό γερμανικών αεροπλάνων καί εβυθίσθη. Την ίδια τύχη είχε και το καταδιωκτικό Α4, μετά από σφοδρή αεροπορική επίθεση στους Παξούς και αφού πρώτα είχε αποβιβάσει Βρετανούς στρατιωτικούς.
.—Το Τ/Β ΑΙΓΛΗ 60, 02 διατάχθηκε η αυτοβύθισή του κοντά στις νήσους Φλέβες του Σαρωνικού μετά από ανεπανόρθωτες ζημιές που είχε υποστεί σε αεροπορική επιδρομή.
.—Αυτεβυθίσθη στην Βάρκιζα εξ αιτίας σοβαρών βλαβών από βομβαρδισμούς, το Τορπιλοβόλο ΑΡΕΘΟΥΣΑ· είναι το 1o κατα σειρά από τα 2 πλοία του Π.Ν.που έχουν αυτό το όνομα.
.—Η Γερμανική αεροπορία βομβαρδίζει την Αίγινα, την Κόρινθο και τον Πειραιά.
.—Το επίτακτο πλωτό νοσοκομείο Άνδρος, βυθίζετε στο Λουτράκι από αεροπορική επιδρομή, παρ’ όλο που έφερε τα διακριτικά των Νοσοκομειακών πλοίων.
.—300 μαθηταί τής Α’ καί Β’ τάξεως τής Σχολής Ευελπίδων αναχωρούν με την σημαίαν των εις Κρήτην, δια να συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον των Γερμανοϊταλών.
.—Πεθαίνει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας και πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ Κωνσταντίνος Σπανούδης, γεννημένος το 1871 στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.
1944.— Ξημερώματα της 24ης Απριλίου, φονεύεται ο ανθυπολοχαγός του Ιερού Λόχου, Στέφανος Μιχαήλ Καζούλης, κατά την διάρκεια επιχειρήσεως αγγλικού αποσπάσματος κομάντος και του Ιερού Λόχου στην Θήρα. Δωδεκανησιακής καταγωγής η οικογένεια Καζούλη, διαβιούσε στην ευημερούσα ελληνική παροικία της Αιγύπτου. Ο πατέρας του Στεφάνου, Ιωάννης Καζούλης, το 1912 είχε στείλει χρυσά ναπολεόνια για να αγοραστούν τέσσερα αεροπλάνα – από τα πρώτα στην Ευρώπη – που πήραν µέρος στους Βαλκανικούς Πολέµους.
1950.—Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Ν. Πλαστήρας ανακοινώνουν στις προγραμματικές δηλώσεις, την πρόθεσή τους να προχωρήσειν στη λήψη μέτρων αμνήστευσης.Ο Πλαστήρας προαναγγέλλει την απόλυση από τις φυλακές 10.000 καταδίκων που εκτίουν ποινές μικρότερες από πέντε χρόνια.
1956.—9 πυρκαγιές σε Ελληνικά καταστήματα στην Λευκωσία από τούρκους. Πυρκαγιά σε Ελληνικό καπνεργοστάσιο από έκρηξη τουρκικής βόμβας.
1960.—Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θέτει τον θεμέλιον λίθον τού αρδευτικού φράγματος τού Νέστου.
1971.—Ανακοινώνεται η ανέγερση διοικητικού μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι, σε έκταση 51 στρεμμάτων.
1978.—Η τουρκία, με δήλωσή της, δεν δέχεται και δεν αναγνωρίζει καμμίαν ανάμειξη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στα ελληνοτουρκικά θέματα.
1987.— Ανατίναξη λεωφορείου με Αμερικάνους στρατιώτες στην περιοχή Ρέντη Αττικής, από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.
1992.—Η τουρκία αναγνωρίζει τηΝ “Δημοκρατία της Μακεδονίας” ως ανεξάρτητο κράτος…
1994.—Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εκρήγνυται στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο Κολωνάκι, προκαλώντας υλικές ζημιές.
1995.—Την ανάγκη βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπογραμμίζει ο τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στο νέο πρεσβευτή της Ελλάδας στην Άγκυρα Δημήτρη Νεζερίτη [sic].
1997.—Εμπόδια και όρους θέτει ο Ντενκτάς στη μετάβαση Ελληνοκυπρίων προσκυνητών στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα για τον εορτασμό του Πάσχα.
2004.—Με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το ανθελληνικό Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα Κατεχόμενα, που είχε ως στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Στην άλλη πλευρά του νησιού, το “Ναι” συγκεντρώνει ποσοστό 64,9%.
2010.—Πεθαίνει ο νομικός και βουλευτής, Δημήτρης Θ. Τσάτσος. Διετέλεσε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πνευματικός πατέρας του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ανήκε στην Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και το 1995 ίδρυσε στην Αθήνα την ΜΚΟ «Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου».Μεταξύ των δραστηριοτήτων του Κέντρου ήταν η παροχή συμβουλευτικής συνδρομής και νομικών πληροφοριών προς το κράτος, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, φορείς οικονομικής δραστηριότητας και δικηγόρους. Στα πλαίσια της δραστηριότητάς του αυτής συντάσσει γνωμοδοτήσεις, παρέχει νομικές πληροφορίες και εκπονεί μέλετες.[…].
.
.
Βασική πηγή: http://www.e-istoria.com
,

Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)